Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bardzo rozumiem co to miałaby być za ścianka od strony wc - jeśli taka o jakiej myślę, to nie dałoby się wejść pod prysznic ani wygodnei korzystać z "tronu" ;)

Ja myślałam o umieszczeniu ścianki (szklanej) od strony wanny (zamontowana na obudowie wanny), a wejście pod prysznic od strony wc.

Tu masz plan łazienki:

mgocha_łazienka_plan.jpg

Odległośc pomiędzy wc a prysznicem to tylko ok. 50cm, podczas gdy za wygodną odległość do korzystania z sedesu przyjmuje się min. 60cm. Można się ratować kupując krótszą miskę sedesową i ukrywając stelaż wc w ścianie. Na rysunku stelaż z obudową ma gł. 12cm, ale można dać Geberit Slim o gł.8cm i ukryć go w ścianie działowej - tak ma u siebie np. -ula-

Edytowane przez moniss

Witam!

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu łazienki, ponieważ nie mam zielonego pojęcia o tym. Zakupiłam już płytki Opoczno z serii Fusion podstawowe białe i grafitowe z delikatnym, perłowym nadrukiem po połowie z każdego koloru. Był to okazyjny zakup, więc zdecydowałam dość szybko, myślę czy nie dokupić jakiejś czarnej mozaiki lub dekoru. bardzo proszę jakąs dobrą duszyczke o pomoc lub wizualizację.:D tutaj wklejam dosc prymitywny plan łazienki:

Łazienka.jpg

Kombinuję, jak mogłaby wyglądać moja łazienka, dzięki jednej dobrej duszy mam wstępną wizualizację, ale chętnie posłucham jakichś uwag, bo ostatecznie jeszcze nic nie jest postanowione.

Najbardziej krytyczny jest prysznic - na pewno ma być odpływ w podłodze i szklana ściana. W tym układzie obawiam się ochlapanego okna, gdyby postawić szybę odwrotnie i oddzielić prysznic od okna, zostałoby pod oknem miejsce zupełnie nie wykorzystane, więc sama nie wiem. Rozkład umywalki i wc musi pozostać bez zmian.

Może dodam jeszcze ten dekor kwiatowy nad umywalką.

3.jpg

1.jpg

2.jpg

Kombinuję, jak mogłaby wyglądać moja łazienka, dzięki jednej dobrej duszy mam wstępną wizualizację, ale chętnie posłucham jakichś uwag, bo ostatecznie jeszcze nic nie jest postanowione.

Najbardziej krytyczny jest prysznic - na pewno ma być odpływ w podłodze i szklana ściana. W tym układzie obawiam się ochlapanego okna, gdyby postawić szybę odwrotnie i oddzielić prysznic od okna, zostałoby pod oknem miejsce zupełnie nie wykorzystane, więc sama nie wiem. Rozkład umywalki i wc musi pozostać bez zmian.

Może dodam jeszcze ten dekor kwiatowy nad umywalką.

Korzystalas może kiedyś z takiej kabiny polotwartej?Ja miałam okazje u znajomych kiedy nocowalam w sylwestra.Bylam na lekkim ratuszu i spadł mi wąż prysznicowy znalazłam i cała łazienkę.Bardzo mi sie takie rozwiazanie podoba ale jest mega niefunkcjonalne

@gawkat

mi się projekt bardzo podoba, choć płytki z dekorem pod prysznicem pociągnęłabym do samej góry. dziwnie mi to wygląda gdy są takie odcięte.

co do półotwartej kabiny - ma wady i zalety, z możliwością zachlapania okna musisz się liczyć, ale z drugiej strony - przecież nie będziesz stawać pod prysznicem tak, aby strumień wody oblewał je strugami! więcej narzekań właścicieli tak owych kabin znajdziesz a propos zacieków na szybie niż zachlapanego otoczenia.

Korzystalas może kiedyś z takiej kabiny polotwartej?Ja miałam okazje u znajomych kiedy nocowalam w sylwestra.Bylam na lekkim ratuszu i spadł mi wąż prysznicowy znalazłam i cała łazienkę.Bardzo mi sie takie rozwiazanie podoba ale jest mega niefunkcjonalne

Korzystałam, "na lekkim rauszu" wszystko się może zdarzyć ale bez rauszu myślę, że całej łazienki się nie zalewa. Podłoga będzie ogrzewana, więc woda wyschnie. Inna opcja tego prysznica, to wydzielenie go od okna szkłem, ale nadal nie byłoby drzwi od wejścia. Myślę, że jakby ta szyba była odpowiednio długa, to się nie będzie chlapać mocno poza strefę prysznica

@gawkat

mi się projekt bardzo podoba, choć płytki z dekorem pod prysznicem pociągnęłabym do samej góry. dziwnie mi to wygląda gdy są takie odcięte.

co do półotwartej kabiny - ma wady i zalety, z możliwością zachlapania okna musisz się liczyć, ale z drugiej strony - przecież nie będziesz stawać pod prysznicem tak, aby strumień wody oblewał je strugami! więcej narzekań właścicieli tak owych kabin znajdziesz a propos zacieków na szybie niż zachlapanego otoczenia.

Też tak uważam, w tamtym miejscu chyba zrezygnuję z kładzenia kafli powyżej linii okna, więc w miejscu tych dekorów się skończy.

Wiem właśnie, że ten otwarty prysznic ma swoje wady i zalety. Ale wodę na sucho mogę szybko przetrzeć i po problemie a czyścić kabinę i te wszystkie zakamarki to już jest więcej roboty.

A ja się zastanawiam, czy w ogóle potrzebna jest szyba pomiędzy umywalką a półkami. Moim zdaniem to kolejne miejsce do wycierania mydlin i pasty do zębów :p

Te półeczki też tak jakoś nie ten teges wyglądają. Może lepiej dać im ścianki boczne coby nie straszyły już od wejścia. W tym miejscu przydałby sie też ręcznik kąpielowy a najlepiej drabinka.

Moniss, chyba niepotrzebna. szerokość od ściany do okna to 180cm, tyle mam miejsce na prysznic, więc może nie będzie tak źle z chlapaniem okna, ale ta szyba z drugiej strony jest już zbędna, to racja. Te półeczki z założenia miały być na jakieś dekoracyjne drobiazgi, ale być może wywalę je całkiem. Zostaje w końcu sporo miejsca nad toaletą, żeby coś postawić.

Szafkę na chemię zrobię pod tym blatem, pod umywalką. a drabinka jest już niestety zamontowana gdzie indziej, nie mam możliwości przeniesienia jej bliżej prysznica. Najwyżej w miejscu tych półeczek zamontuję tylko jakieś wieszaki na ręczniki

180cm!!!??!!! gawkat i Ty się jeszcze martwisz ochlapaniem okna??!!!?? :rotfl:

Prawdę mówiąc nie wpadłabym oglądając tylko wizualki, że tam jest aż tak długi odcinek :)

A co do wysokości układania płytek - do górnej krawędzi okna i finito.

Tak samo na ścianie z umywalką: ten wypust gips-kartonowy zostawiłabym w kolorze sufitu, a płytki dopiero pod nim

Edytowane przez moniss

180cm!!!??!!! gawkat i Ty się jeszcze martwisz ochlapaniem okna??!!!?? :rotfl:

Prawdę mówiąc nie wpadłabym oglądając tylko wizualki, że tam jest aż tak długi odcinek :)

A co do wysokości układania płytek - do górnej krawędzi okna i finito.

Tak samo na ścianie z umywalką: ten wypust gips-kartonowy zostawiłabym w kolorze sufitu, a płytki dopiero pod nim

no pewnie, że się martwię, już był tu dziś podany przykład brania prysznica na rauszu, więc trzeba przewidzieć wszelkie okoliczności kąpielowe :rolleyes:

z tymi płytkami to właśnie już do takiego wniosku też doszłam. Będą się wtedy kończyć na jednym poziomie a nie są potrzebne płytki pod samym sufitem

moniss mam do Ciebie jeszcze jadną prośbę, tym razem z łazienką na górze, czy mogłabyś mi zrobic jakąś wizualizację.

Łazienka wygląda tak:

Podłoga:

podłoga.jpg

oraz ściany:

północna N

ściana N.jpg

Zachodnia W

ściana W.jpg

południowa S

ściana S.jpg

wschodnia E

ściana E.jpg

Płytki opoczno organic kolor pomarańcz i cream + listwa ozdobna

Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo urządzenie łazienek spędza mi sen z powiek.

Dziękuję i pozdrawiam

Witam,

Wkrótce rozpoczynamu etap wykańczania łazienek, mamy już wszystkie przyłącza. Na tym etapie już za wiele nie da się zmienić, ale coś da się poprawić, dlatego proszę o radę.

Łazienka przy sypialni:

http://img27.imageshack.us/img27/5953/61018708.jpg

http://img543.imageshack.us/img543/4247/26132725.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/8606/67704110.jpg

http://img507.imageshack.us/img507/1423/92349195.jpg

PŁYTKI:

Cotto D`Este White Plus 100x100x3,5

FapSuite Classic Bianco 30,5x91,5

FapSuite Modern Bianco 30,5x91,5

Edytowane przez Monia_22