Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to moja propozycja jest taka:

http://img96.imageshack.us/img96/1215/kasiale2.jpg

Wymiary prysznica to 120 x 80 cm z tym, że ja rozciągnęła bym go na całą tą wnękę, a to co zaznaczyłam czerwonym prostokątem to mogły by być półeczki wmontowane w ścianę, pod przysznicem. To by się wiązało z koniecznością zrobienia drzwi prysznicowych na zamówienie. Najlepiej przesuwne. Wtedy faktycznie łazienka zyskała by na "przetrzenności".

Drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz (u mnie nie da się tego zrobić w programie), więc przy umywalce nie było by ścisku. A na ściance między prysznicem i umywalką, na wprost człowieczka mógł by zostać kaloryfer i nawet wieszak na ręczniki.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie, mało zachęcająco, wszystko wciśnięte...

Tak, zamiast wanny prysznic z odpływem w posadce.

Drzwi mogą się otwierać na zewnątrz.

Z tego, co się orientowałam, można przenieść wszystko, tylko najlepiej jakby WC było w okolicy tej wystającej części (tam znajduje się odpływ kanalizacyjny).

Zastanawiałam się nad takim rozstawieniem, wtedy w prawym górnym rogu można zrobić prysznic i jakoś sensownie wstawić szybę.

%C5%82azienka_2.PNG

wymiary:

%C5%82azienka_2_wymiary.PNG

Macie jakieś ciekawe pomysły, jak to wszystko rozstawić? Pomóżcie, proszę.

Zostawiłabym taki układ jak powyżej- na przeciwko drzwi duża umywalka i lustro najlepiej na całą szerokość wolnej ściany, będzie dawało dobry efekt "na wejściu". Pokombinowałabym tylko z kaloryferem... Nie wiem czy będzie dobrze wyglądał zaraz przy wejściu do łazienki, ale chyba lepiej niż na ścianie na przeciw drzwi- taka wystawka jaką proponuje asiazett jakoś do mnie nie przemawia.

Zostawiłabym taki układ jak powyżej- na przeciwko drzwi duża umywalka i lustro najlepiej na całą szerokość wolnej ściany, będzie dawało dobry efekt "na wejściu". Pokombinowałabym tylko z kaloryferem... Nie wiem czy będzie dobrze wyglądał zaraz przy wejściu do łazienki, ale chyba lepiej niż na ścianie na przeciw drzwi- taka wystawka jaką proponuje asiazett jakoś do mnie nie przemawia.

Intensywnie myślę nad ogrzewaniem podłogowym.

Dodatkowo, ustawiłabym WC na skos, tak żeby bardziej "udostępnić" przestrzeń prysznicową.

Dzięki asiazett i BubuEcierecie za uwagi, to dla mnie bardzo pomocne!

Jakby ktoś jeszcze na coś wpadł, piszcie, to naprawdę dużo mi daje.

Intensywnie myślę nad ogrzewaniem podłogowym.

To przydatna rzecz w łazience, ale grzejnik też, bo lepiej ręczniki wtedy schną, więc z praktycznego punktu widzenia sugeruję Ci drabinkę też w łazience umieścić :p

W swoim ustawieniu też brałam pod uwagę umywalkę na wprost wejścia, ale grzejnik pomiędzy umywalką i prysznicem, będzie poręczny zarówno w przypadku korzystania z prysznica jak i umywalki. Umywalka odstająca od prawej ściany i tak rzucała by się na pierwszy plan. Ale zgodze się z tym, że jest to kwestia do rozważenia dla właścicieli - jakie priorytety mają wyżej ustawione... Inna sprawa, że dzisiejsze kaloryfery wcale nie muszą być zwykłą drabinką :p Przykład z życia wzięty jest dostępny w wątku o "naszych łazienkach" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100130-%C5%81AZIENKI-NASZE-!!!!!!&p=5969128&viewfull=1#post5969128 Jedna forumka zapytała co to za fototapeta - a to grzejnik był właśnie ;) przydały by się do niego jakieś uchwyty na ręczniki, ale pewnie idzie znaleźć coś co i się prezentuje i jest praktyczne jednocześnie... powodzenia :)

No to ja się odezwę :p

Jest lepiej! :yes:

Powiedz mi jeszcze tylko, czy znasz juz kolekcję kafli, czy to tylko kolory są rozmieszczone? I czy ten jasny kolor jest jeden, czy jest ich dwa, bo jedna ściana od drugiej na rzucie się różni (jakby beż z szarym zestawiony, ale to może być gra światła...?)

Kafle bedą z opoczna kolekcja Lorena biały i pomarańcz. Ten ciemniejszy odcień to gra świateł. Wprowadziłam jeszcze małe zmiany.

zrzut3.jpg

mam jeszcze pytanko czy podłoga nie jest zbyt pomarańczowa, czy może rozjaśnić ją bielą? I pytanie techniczne czy do cienkiej ścianki z płyty g-k da się przymocować drzwi do prysznica?

pozdrawiam

mam jeszcze pytanko czy podłoga nie jest zbyt pomarańczowa, czy może rozjaśnić ją bielą?

Jak dla mnie to pomarańcz z tej kolekcji nie jest jakiś hiper intensywny, raczej taki stłumiony, więc myślę, że nie trzeba go rozjaśniać... Możesz ewentualnie obudować sobie wannę w białe płytki, ale podłogi bym nie ruszała.

Na obwódkę tych pasów - dekorów (rozumiem, że to nie stricte dekory tylko dekor stanowi to, że płytka jest w innym kolorze?) dała bym jeszcze pomarańczową mozaikę - ze 2 rządki.

Z tą ścianką g-k to ja bym obstawiła, że można, ale to ktoś mądrzejszy w tym zakresie musiał by Ci powiedzieć konkreniej... :p

Wiesz, jeszcze zatanwia mnie ta obudowa stelaża WC... Niby nie chodzi o to, żeby ją czymś dekorować, ale w takiej formie jak jest - też mi coś się nie komponuje :( Może sie tam zrobić w tym zakątku tak szpitalnie i surowo :/ Może ktoś jeszcze to jakoś oceni...? A do czego jest ten wysoki słupek z lewej strony obudowy?

Ładnie, ale jak dla mnie szary+biały+czerwony trochę już opatrzone ;) Grzejnik dałabym bliżej wanny - fajnie jest tylko wyciągnąć rękę i wziąć ręcznik, a nie - chodzić po łazience i rozchlapywać wodę :p Powstanie wtedy taki trochę pustawy kącik, i tam bym zrobiła jakiś podescik lub szafeczkę na kwiatka, bo tak przy wannie to chyba niepraktycznie trochę.

Chyba nie chcesz powiedzieć ze jest to projekt zrobiony przez architekta?!Jesli tak to szczerze mówiąc nie wysilil sie....Kafle po sam sufit nie trafiony pomysł i te chodzi przy wannie... do likwidacji.Grzejnik za daleko od wanny -niezbyt wygodne rozwiazanie.O kolorach juz nawet nie pisze....

Peonia - ja też bym się czepiła... niekonsekwencji w ułożeniu dekorów - raz poziomo, raz pionowo... :no: zobacz na rzut na ściance z WC i bidetem - po prawej pionowy słup dekoru, a po lewej nie wiadomo z czego zaczyna się pozioma kreska. To samo przy wannie...

Naciapane kolorów i struktur trochę za dużo. Połogę jednolitą bym zrobiła, bo po co takie ścieżki. Które wprowadzają dodatkowy zamęt... :( Faktycznie słaby ten projekt, choć cała łazienka ma potencjał...

Płytki mnie też nie zachwycają, ale z tym nie dyskutuję, bo to bardzo indywidualna sprawa. Domyślam się, że na takie się zdecydowałaś i Tobie się podobają?

Prysznica nie chcesz?

Przede wszystkim wyrzuciłabym te schodki, czynią dostęp do wanny kompletnie niefunkcjonalnym. Poza tym nie ma jak kancik przy wychodzeniu z wanny mokrą stopą, obite kostki murowane.

Połączenie szarego z czerwonym - nawet jeśli oklepane - to co z tego? Jeśli lubicie to połączenie, to bym się nad kolorem nie zastanawiała już dłużej.

Pasy z podłogi usunęłabym bezwzględnie.