Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lukasz69karolina chyba właśnie skuszę się na takie rozwiązanie, bo wydaje się ono być jedynym rozsądnym. Właściwie od początku myślałam o takim układzie, ale chciałąm także poznać zdanie forumowiczów oraz czy nie zaproponują czegoś innego. Jedynym problemem w tym rozwiązaniu jest to, że będę musiała przenosić wszystkie przyłącza wody, kanalizacji no i ten nieszczęsny kaloryfer. Mam tylko nadzieję że deweloper zgodzi się na te zmiany. Piecyk i pralkę planuję zabudować szafką i pociągnąć ją aż do wanny. Odległość między ścianą a wanna to 100 cm, więc chyba da radę zrobić taką dwudzielną szafkę; 60 cm na piecyk i pralkę i 40 cm na wysuwany kosz na pranie w dolnej części i ręczniki oraz detergenty w górnej. Ale i tak muszę zacząc od rozmowy z deweloperem czy wyrazi zgodę na przeniesienie przyłączy.

rafstraz wannę miałam w bibliotece pro100 jest to Koło symbol XPW0340 wymiary 175/75 ale nie znalazłam takiej w nowym katalogu, coś podobnego jest w katalogu Koło 2012: wanna NOVA TOP lub COMFORT

asiazet grafit jednak odpada, ściankę poszerzyłam i wyszło coś takiego (od razu 5 wersji:))

v1.jpgv2.jpgv3.jpgv4.jpgv5.jpg

co o tym myślisz, wg mnie najlepsza 1 ewentualnie 5

wg mnie 1 :)

Trochę chyba tylko ten kibelek wgląda mocno na skraju, ale to i tak dużo estetyczniej niż z tym uskokiem :p

I jeszcze pomyśłałam, że w obudowie wanny, w tej frontowej lub bocznej części mogła byś zrobić taką półeczkę:

http://img823.imageshack.us/img823/5241/img100z.jpg

Jej wnętrze wyłożyć tymi jasnymi kaflami. Masz w sumie mało dekorów i udziwnionych elementów, więc myślę, że można by było takie coś wstawić. Nie chodzi o to, że masz "za mało" i trzeba nadrobić, tylko o to, że masz mało, więc możesz sobie na jedno takiego cudaka pozwolić :p

za wc/piecykiem pociągnęłabym brązowe kafle do góry

Duś myślę, że to było bardzo dobre spostrzeżenie:-)

Mnie się podoba.

Masz jeszcze inne cenne uwagi?

Może ktoś inny się też wypowie?

Zalezy mi na Waszych ocenach,

bo z tego co zauważyłam na forum naprawdę wskazówki są cenne uwagi.

p 1.jpg

p 2.jpg

p 3.jpg

p 4.jpg

Duś myślę, że to było bardzo dobre spostrzeżenie:-)

Mnie się podoba.

Masz jeszcze inne cenne uwagi?

Może ktoś inny się też wypowie?

Zalezy mi na Waszych ocenach,

bo z tego co zauważyłam na forum naprawdę wskazówki są cenne uwagi.

Ja jeszcze wyrzuciłam ten pasek kafli drewnianych nad wanną i załatwiła nad wanną tylko jasne, będzie prościej i elegancko, a możne odsuniesz wannę od ściany na jakieś 10 cm i zrobisz tam półkę wtedy ją można ją zrobić "drewnianą " :cool:

Witam wszystkich, jako że zbliżamy się do etapu instalacji, chciałabym prosić o pomoc w rozmieszczeniu sprzętu w łazience na poddaszu. Moje wstępne przemyślenia:

po lewej przy drzwiach kaloryfer, następnie prysznic, sedes (musi pozostać w tym miejscu) i bidet. Pod skosem wanna, po prawej od drzwi szafka oraz umywalka na szafce z szufladami.

Czy takie rozmieszczenie będzie wygodne w użytkowaniu i dobrze wyglądające?

O płytki na razie nie pytam, bo zapewne zmieni mi się jeszcze koncepcja 1000 razy.

górna łazienka1.jpg

górna łazienka2.jpg

górna łazienka3.jpg

górna łazienka4.jpg

górna łazienka5.jpg

@kulkin6

absolutnie nie podoba mi się dwukolorowa podłoga (akurat ten pasek za wanną nawiązuje do paska za wc - jeśli piecyka nie da się zasłonić szafką, a pewnie nie da, to bym go nawet zostawiła). uważam że powinna być jasna - ponieważ twoja łazienka ma nieregularny kszałt, ta podłoga mi do niczego nie nawiązuje.

@fajna kobieta

wolnostojąca wanna - super. tylko weź od czasu do czasu sięgnij za nią i wyczyść kafle/brzeg od skosu... przekichane

@kulkin6

absolutnie nie podoba mi się dwukolorowa podłoga (akurat ten pasek za wanną nawiązuje do paska za wc - jeśli piecyka nie da się zasłonić szafką, a pewnie nie da, to bym go nawet zostawiła). uważam że powinna być jasna - ponieważ twoja łazienka ma nieregularny kszałt, ta podłoga mi do niczego nie nawiązuje.

duś nie da się zasłonić piecyka szafką i dlatego też raczej jestem za pozostawieniem

paska za wanną.

Natomiast podłoga myślę, że wg. projektanta miała wydzielić strefę kąpielową.

Cała podłoga ciemna jest przytłaczająca,

natomiast jasna nie sprawi, że łazienka będzie hm.... nudna?

No nie wiem.

Mam przerwę na weekend z panią projektant,

a więc i czas na myślenie.

Dzięki, dzięki czekam na dalsze sugestie:-)

rozumiem, jaki był zamysł. moim zdaniem "łaciata" podłoga dzieląca strefy ma sens, jeśli łazienka jest pokojem kąpielowym z prawdziwego zdarzenia i ma 20 m2. wówczas faktycznie jest co dzielić i można poszaleć.

nie wiem, ile ma twoja łazienka. na oko - z 10 m2, no i ma średnio foremny kształt, co powoduje, że każde fanaberie na podłodze tylko to podkreślają. a ponieważ nie masz możliwości (z uwagi na kształt (bez cięcia kafli co z kolei rodzi problemy w stylu "równo-nierówno")) wypośrodkować/wyważyć tych stref - dla mnie zmieniają się proporcje wnętrza. wygląda na to, że przy umywalce jest ciasno jak w tramwaju, a wanna zajmuje połowę przestrzeni. tylko jakby spojrzeć na rzut, to widać, że tak nie jest.

decyzja jest wasza, bo to wasza łazienka, ale skoro jesteś w fazie rysowania na papierze, to poproś projektanta, aby pokazał ci również wersję z jasną i ciemną podłogą (choć uważam że ciemna będzie zbyt smutna) - dla niego żadna praca a tobie da wyobrażenie o efekcie końcowym.

skoro jesteś w fazie rysowania na papierze, to poproś projektanta, aby pokazał ci również wersję z jasną i ciemną podłogą (choć uważam że ciemna będzie zbyt smutna) - dla niego żadna praca a tobie da wyobrażenie o efekcie końcowym. [/font]

Co racja to racja.

Zobaczyć zawsze warto.

I mimo, że nawet mi się podoba ta podłoga,

to możesz mieć rację, że ta łazienka jest na to za mała...

Nie ma 10m2:( Heh przerost formy nad treścią...

Wrzucę po weekendzie nowe wizki;-)

Wielkie dzięki duś

Kulkin6

Ogólnie to bardzo ładny projekt. Wydaje mi się też dość dopracowany, bo długo się zastanawiałm wyszukując mankamenty... I zastanawia mnie ta wnęka za prawą stroną wanny (no właśnie jak to sprzątnąć? chyba kapciami w wannie i przez prawą burtę wosłując mopem :p)

I druga rzecz to, że może tego drewna trochę za dużo, bo się przez to jakaś "ciężka" ta łazienka wydaje. Może to o czym pisze Duś trochę faktycznie rozładowało by natłok tych intensywnych kolorów. Ogólnie to i tak myślę, że dość to wyszukane "zarzuty". Kwestie kosmetyczne - sama możesz rozważyć co Ci się najlepiej sprawdzi :p

pozdrawiam

powodzenia