Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak obiecałam jasna odsłona zabudowy.

Pierwsze co razi w oczy, to pozioma zabudowa WC kontra pionowa wanny, skosy na suficie i kratownica w postaci wiklinowych drzwiczek. Za dużo tu linii biegnących we wszystkich kierunkach. Może zamiast wikliny lepiej dać normalne drewniane drzwiczki? Odkryta pralka, nawet najładniejsza, na pewno nie doda tej łazience uroku. Ją też ukryłbym za drzwiczkami, zostawiając gdzieś po bokach otwory wentylacyjne. Górna krawędź tego mebla jest nieco powyżej klamki od drzwi, czyli na wysokości ok. 120-125 cm. Ja przy swoich 185 cm wzrostu miałbym problem ubrać dziecko na tej wysokości.

Dużym problemem są też drzwi otwierane do środka. To dobry sposób, żeby wyłamać otwarte drzwi od pralki czy "brudownika" lub oberwać klamką w plecy w trakcie przewijania dziecka.

Nie podobają mi się też potężne, wyeksponowane skosy w ciemnym kolorze. Może zamiast kłaść glazurę do sufitu, lepiej zakończyć ją poniżej skosów, a resztę pomalować na biało, żeby odwrócić uwagę od tego szarego pudła, które teraz tam powstało.

Nie rozumiem też powodu rezygnacji z podwieszanej szafeczki pod umywalką. Moim zdaniem warto wrócić do tamtego pomysłu, tylko zamiast wielkiej szafki zrobić małą, dyskretną, z jedną szufladą. Będzie lepiej wyglądać niż podwieszana umywalka ze sterczącym syfonem, zaworami i wężykami do wody. No i słupek koło lustra będzie miał towarzystwo do pary.

Pierwsze co razi w oczy, to pozioma zabudowa WC kontra pionowa wanny, skosy na suficie i kratownica w postaci wiklinowych drzwiczek. Za dużo tu linii biegnących we wszystkich kierunkach. Może zamiast wikliny lepiej dać normalne drewniane drzwiczki? Odkryta pralka, nawet najładniejsza, na pewno nie doda tej łazience uroku. Ją też ukryłbym za drzwiczkami, zostawiając gdzieś po bokach otwory wentylacyjne. Górna krawędź tego mebla jest nieco powyżej klamki od drzwi, czyli na wysokości ok. 120-125 cm. Ja przy swoich 185 cm wzrostu miałbym problem ubrać dziecko na tej wysokości.

Dużym problemem są też drzwi otwierane do środka. To dobry sposób, żeby wyłamać otwarte drzwi od pralki czy "brudownika" lub oberwać klamką w plecy w trakcie przewijania dziecka.

Nie podobają mi się też potężne, wyeksponowane skosy w ciemnym kolorze. Może zamiast kłaść glazurę do sufitu, lepiej zakończyć ją poniżej skosów, a resztę pomalować na biało, żeby odwrócić uwagę od tego szarego pudła, które teraz tam powstało.

Nie rozumiem też powodu rezygnacji z podwieszanej szafeczki pod umywalką. Moim zdaniem warto wrócić do tamtego pomysłu, tylko zamiast wielkiej szafki zrobić małą, dyskretną, z jedną szufladą. Będzie lepiej wyglądać niż podwieszana umywalka ze sterczącym syfonem, zaworami i wężykami do wody. No i słupek koło lustra będzie miał towarzystwo do pary.

:-) Wanna raczej musi być zabudowana pionowo, a gdy się da też pionowo płytki za WC

i wnęką przy wannie to wychodzą dwie chude kiszki. Zdecydowanie we wnękach lepiej wyglądają

poziome pasy.

Wiklina na pewno nie będzie taka jak na wizkach. Jeżeli nie uda mi się znaleźć podobnych do płytek drewnianych drzwiczek

to zostanie wiklina. Myślę, że dodatkowy kolor i forma drewna wprowadzi bałagan. Jak się uda to ok,

jak nie to zostanie wiklina jednokolorowa. Chodziło o to, żeby projektant w ogóle coś w stawił w te wnęki;-)

Co do ubierania a raczej zawijania w ręcznik dziecka to wiem, że to za wysoko, ale nie można mieć wszystkiego,

a innego pomysłu brak.

Drzwi się otwierają na zewnątrz:-)

Pralki nie chcę zamykać, bo drzwiczki zabudowy otwierałyby się wtedy w jedną stronę, pralki w drugą

- wg. mnie mało praktyczne. Chyba, że znajdę pralkę otwieraną na prawo, wtedy drzwiczki jak najbardziej do przemyślenia.

Płytki do wysokości skosów na innych ścianach wyglądają dziwnie z umiejscowionymi tam sprzętami...

Wówczas wnęki w ogóle by były śmieszne. Możliwe, że sprawdziłoby się w przypadku jednolitych płytek w całej łazience,

a nie dwóch rodzajach. Sufit, w tym skosy będą białe:-), a szare pudło może być ciemne. Sądzisz, że wówczas będzie lepiej?

Słupek przy lustrze będzie miał towarzystwo. Szafka pod umywalką być musi,

bo inaczej nie pomieszczę wszelkich "akcesoriów" łazienkowych.

Tyle tylko, że do umywalki, którą wybrałam projektant nie miał szafki

dlatego tak to wygląda. Będą dwie szuflady. Może gorzej wyglądające,

ale praktyczniejsze dla mnie.

Dziękuję za uwagi i czekam na kolejne.

Na pewno zrezygnowalabym z kafli ułożonych po sam sufit.Fazienka jak widać do najwiekszych nie należy a przez taki układ kafli wizualnie staje sie jeszcze mniejsza.Zastanowilabym sie nad wanna wolnostojaca nadalaby lekkości.I będę sie upierała ze pełna zabudowa szafki z pralka byłaby lepszym rozwiązaniem.Moglaby być tak jak słupek obok umywalki rownież podwieszona,podzielona na cztery symetryczne szafki a w jednej z nich (tej dolnej oczywiście)byłaby pralka.Cos mnie jeszcze razi w tej umywalce...

I będę sie upierała ze pełna zabudowa szafki z pralka byłaby lepszym rozwiązaniem.Moglaby być tak jak słupek obok umywalki rownież podwieszona,podzielona na cztery symetryczne szafki a w jednej z nich (tej dolnej oczywiście)byłaby pralka.

No to już graniczy z fantazją. :-) Takie słupki koło umywalki mają zwykle szerokość 30-40 cm, głębokość 20-30 cm i wysokość 170 cm. Wyobrażasz sobie podobny słupek po drugiej stronie o wymiarach 65x65x170, w dodatku zawieszony na ścianie z pralką o wadze 60-80 kg w środku? To tak, jakby chcieć powiesić wielką lodówkę. Bez nadzwyczajnych środków niemal niewykonalne. Estetyka też nijaka.

Ale zgodzę się, że coś przydałoby się z tym miejscem zrobić. Mi też się ono nie podoba i bardziej widzę bam pełną zabudowę, niż takie udziwnienia.

A może dałoby się pozamieniać niektóre elementy miejscami, o ile kanalizacja pozwoli?

Edytowane przez Sniper

Posłuchałam waszych rad i zerknijcie co to wyszło:wejscie.jpgciemna podloga.jpgciemna podloga2.jpgszaro-zolta 1.jpgszaro-zolta2.jpg

Do tej kolekcji przewidziane są takie ciemne płytki ale ja się skłaniam bardziej ku białej podłodze albo takiej lekko szarej, tlyko nie znalazłam nigdzie takiego koloru który mam w głowie :p Jak wam się teraz podoba? Może zmieniłybyście coś jeszcze ? Mam trochę czasu do rozpoczęcia wykończenia, więc jestem otwarta na sugestie. Trochę boję się, że mi wyjdzie przy wejściu taki "wagon" ale nie mogę tam za wiele zmienić bo najpierw są kominy wentylacyjne, a później jest już całe przyłącze do pralki zrobione ... No ale jakby jeszcze jakiś szałowy pomysł wpadł komuś do głowy na tą łazienkę to śmiało :)

Podłoga biała jest dostępna w tej kolekcji płytek :) I jestem za białą. Szarości wystarczy w tych wszystkich dodatkach. Zwęziła bym jeszcze lustro do szerokości szafki pod umywalkę. Wtedy międzi żółtym a umywalką masz miejsce na ręczniki.

A jaka będzie odległość od pólki umywalkowej do komina (tego bardziej wystającego)? Bo to faktycznie ciasno wygląda.

Nie wiem jakie wymiary tej umywalki + szafki zastosowałaś, ale może taka była by "pożyteczna":

http://imageshack.us/a/img706/4736/0ffl.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/4444/pcwx.jpg

Z prawej strony (czyli u Ciebie od wejścia) jest sporo węższa a w gruncie rzeczy cała jej szerokość to 90 cm.

Hmm jeśli od tego bardziej wystającego to 60 cm od tego mniej 80cm.. Dzięki dziewczyny za dobre słowo :) Łazienka w założeniu miała być w skandynawskim stylu, stąd biel i to drewno w pierwszej wersji, ale jak zobaczyłam te żółte płytki to oszalałam :p No i wyszła mi nowoczesna łazienka :)

Muszę pomyśleć nad tymi szarymi szafkami, planowałam taką około 100 cm pod umywalkę i z tej samej serii zabudowę zrobić, więc albo czeka mnie stolarz, albo przeróbka mebli ikeowskich ;) I jeszcze zastanwiam się nad umywalka bo chyba będzie troszkę bardziej okrągła.. jak znajdę odpowiednią to wstawię dzięki duś i asiazett za materiał do przemyśleń ;)

Ale zgodzę się, że coś przydałoby się z tym miejscem zrobić. Mi też się ono nie podoba i bardziej widzę bam pełną zabudowę, niż takie udziwnienia.

A może dałoby się pozamieniać niektóre elementy miejscami, o ile kanalizacja pozwoli?

Z kanalizacją łatwo może nie być, ale jest jeszcze szansa coś zmienić, zależy co i jak bardzo.

Jedynie WC jest nie do ruszenia.

Wrzucam ponownie rzut i ciekawa jestem Twojego ustawienia,

bo powiem szczerze, że ja się namęczyłam

i wydaje mi sie, że obecny układ jest optymalny,

ale oczywiście się ni upieram tylko zostawiam pole;)

rzut.jpg

@Kulkin6

Brakuje wymiarów wszystkich elementów na dole, zwłaszcza szerokości wnęki na geberit. Powinna mieć min. 75 cm szerokości, żeby po obu stronach było co najmniej 20 cm odstępu od ściany. Inaczej robi się klaustrofobicznie i mega nieprzyjemnie. Można pokusić się o zrównanie zabudowy geberitu z wystającą ścianą odsunięcie WC od ściany po prawej. Interesuje mnie jeszcze ten wystający element na dole. Co tam jest? Komin, czy szafa wnękowa z drugiej strony? Można go jakoś zmniejszyć, przebudować?

@Kulkin6

Brakuje wymiarów wszystkich elementów na dole, zwłaszcza szerokości wnęki na geberit. Powinna mieć min. 75 cm szerokości, żeby po obu stronach było co najmniej 20 cm odstępu od ściany. Inaczej robi się klaustrofobicznie i mega nieprzyjemnie. Można pokusić się o zrównanie zabudowy geberitu z wystającą ścianą odsunięcie WC od ściany po prawej. Interesuje mnie jeszcze ten wystający element na dole. Co tam jest? Komin, czy szafa wnękowa z drugiej strony? Można go jakoś zmniejszyć, przebudować?

To jeszcze raz rzut.

Na dole we wnece jest zabudowa geberitu,

bo wyżej znajduje się piec gazowy, jeżeli o to było pytanie.:)

A jeżeli chodzi o ten wystający element między wnękami to jest to komin,

z którym nie da się nic zrobić.

rzut.jpg

Edytowane przez Kulkin6

Witam podpowiedzcie mi czy coś byście zmienili w wizualizacji moich łazienek ?

ccc.jpg

D7.jpg

D5.jpg

Płytki to Paradyż TORRO Beige w połączeniu z Paradyż Noce By My Way.

Kolejne pytanie interesuje nas ceramika z firmy Roca. Podwieszany Bidet i WC z serii GAP jaka umywalka pasowałaby do tego ?

Zastanawialiśmy się nad Roca Urbi, ale ona jest okrągła, a WC i bidetka Gap już nie... : /

Edytowane przez pawko_

@Kulkin6

To na początek musisz poważnie przemyśleć umieszczenie kibelka. Wnęka 60 cm jest bardzo ciasna. Przeciętny kibelek ma ok. 38 cm szerokości a stelaż Geberitu 50 cm. Odsuwając stelaż na maksa od ściany w kierunku komina zyskujesz 10 cm, a WC zawiśnie na środku stelaża, co da kolejne 6 cm. Razem wyjdzie 16 cm od kibelka do ściany. Koszmarnie niewygodnie. Spróbuj w obecnej łazience przystawić jakiś karton/szafkę tak blisko do WC - poczujesz dyskomfort na własnej skórze. A duży facet albo rozwali łokieć o ścianę, albo ścianę.

Na szybko przychodzą mi do głowy 2 pomysły: wkuć stelaż trochę w ścianę boczną komina, żeby zyskać dodatkowe 4-6 cm lub kupić węższy stelaż. Chyba Koło ma 40 cm szerokości.

@Kulkin6

To na początek musisz poważnie przemyśleć umieszczenie kibelka. Wnęka 60 cm jest bardzo ciasna. Przeciętny kibelek ma ok. 38 cm szerokości a stelaż Geberitu 50 cm. Odsuwając stelaż na maksa od ściany w kierunku komina zyskujesz 10 cm, a WC zawiśnie na środku stelaża, co da kolejne 6 cm. Razem wyjdzie 16 cm od kibelka do ściany. Koszmarnie niewygodnie. Spróbuj w obecnej łazience przystawić jakiś karton/szafkę tak blisko do WC - poczujesz dyskomfort na własnej skórze. A duży facet albo rozwali łokieć o ścianę, albo ścianę.

Na szybko przychodzą mi do głowy 2 pomysły: wkuć stelaż trochę w ścianę boczną komina, żeby zyskać dodatkowe 4-6 cm lub kupić węższy stelaż. Chyba Koło ma 40 cm szerokości.

Tylko, że wówczas WC będzie niesymetrycznie we wnęce... wizualnie trochę lipa.

Myślę, że te 10 czy 12 cm od ściany da się przeżyć. Przymierzałam z kartonami

i nie przeszkadzało to jakoś znacznie...

@flutebox

płytki na gebericie - niet. wszędzie drobna kostka a tam dziwne długie brązowe

Niestety wizualizacja nie oddaje koloru tych płytek, na gebericie są takie same płytki jak na blacie pod umywalki.

Co proponujesz ?

A i o którą wizualizację chodzi ? Czy o małą łazienkę z prysznicem, czy o dużą z wanną:) ?

Edytowane przez pawko_