Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam podpowiedzcie mi czy coś byście zmienili w wizualizacji moich łazienek ?/

Dwie umywalki sugerują, że jednocześnie mogą korzystać 2 osoby. A zatem cały blat odsunąłbym w prawo, żeby osoba stojąca przy drzwiach nie blokowała wejścia. A w rogu przy wejściu można by dać jakiś słupek, bo brakuje tam miejsca do przechowywania. Uważałbym też na murowany blat. Łódeczkowanie tak długich płytek może zepsuć cały efekt i wypaczyć krawędź blatu. Milimetrowa fuga na krańcach płytek może zamienić się z 4-milimetrową szparę na środku.

Tylko, że wówczas WC będzie niesymetrycznie we wnęce... wizualnie trochę lipa.

Myślę, że te 10 czy 12 cm od ściany da się przeżyć. Przymierzałam z kartonami

i nie przeszkadzało to jakoś znacznie...

To zlikwiduj wnękę, problem symetrii przestanie istnieć. Nie masz aż tak małej łazienki, żeby stosować rozwiązania ekstremalne. 10 cm to zdecydowanie za mało, każda norma to potwierdzi. Może zamiast kartonów ustaw wąski taborecik 10 cm od ściany i posiedź sobie na nim parę minut, bo będziesz żałować do czasu kolejnego remontu...

To zlikwiduj wnękę, problem symetrii przestanie istnieć. Nie masz aż tak małej łazienki, żeby stosować rozwiązania ekstremalne. 10 cm to zdecydowanie za mało, każda norma to potwierdzi. Może zamiast kartonów ustaw wąski taborecik 10 cm od ściany i posiedź sobie na nim parę minut, bo będziesz żałować do czasu kolejnego remontu...

Spróbuję ze stołeczkiem;),

ale teraz już wiem, że jak zlikwiduję wnękę to

i tak WC pozostanie w tym samym miejscu, a to pociąga kolejne konsekwencje:

1.będę mieć utrudniony dostęp do piecyka

2. na ścianie obok nie zmieści się grzejnik i słupek

Witam podpowiedzcie mi czy coś byście zmienili w wizualizacji moich łazienek ?

[ATTACH=CONFIG]196340[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]196342[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]196343[/ATTACH]

Płytki to Paradyż TORRO Beige w połączeniu z Paradyż Noce By My Way.

Kolejne pytanie interesuje nas ceramika z firmy Roca. Podwieszany Bidet i WC z serii GAP jaka umywalka pasowałaby do tego ?

Zastanawialiśmy się nad Roca Urbi, ale ona jest okrągła, a WC i bidetka Gap już nie... : /

Moim zdaniem przede wszystkim nie pasuje tu asymetryczna wanna, pod grzejnikiem powstaje bardzo niefajny kąt. Proponuję przemyśleć zmianę na wannę prostokątną.

Przeglądam Was od kilkunastu dni i jestem zdumiona jak bardzo można być kreatywnym. Chyba złapałam kompleksy, bo wydaje mi się, że z każdym moim pomysłem jest co raz gorzej i mniej praktycznie :( Do wejścia ekipy zostało jakieś 5 tygodni a ja nadal nie mam pomysłu na rozmieszczenie tego wszystkiego.

Łazienka ma wymiary 260 na 210 cm.

Pierwszy obrazek jest stanem podłączeń od dewelopera. Wannę chcę zamienić na prysznic i pojawiły się dwa pomysły.

Jeden z nich to prysznic w rogu przy wejściu, ale jak widać wymaga to sporych przeróbek hydraulicznych, których wolałabym uniknąć. W tym wypadku umywalka i zabudowana pralka są naprzeciwko wejścia.

Dziś podsunięto mi pomysł o zamianie wanny na prysznic walk-in i nawet zaczęło mi się to podobać. W tym projekcie umieściłam brodzik o szerokości 100 cm, czyli pozostaje 70 cm na wejście. Chętnie wstawiłabym większy prysznic, ale boję się, że wejście będzie zbyt wąskie. W prawym górnym rogu widać obudowę zaworów (wymiary 40x40cm) i od przodu chciałabym ją zabudować szafkami. Nie wiem na jaką szafkę pod umywalkę mogę sobie pozwolić, żeby się o nią nie potykać przy wchodzeniu do łazienki.

Bardzo chętnie bym to ładnie rozstawiła w 3D, ale jednak architektonicznie to jestem beztalenciem :(

łazienka plan.jpg łazienka.jpg łazienka1.jpg

proponowałabym raczej rozwiązanie bez brodzika, coś takiego:

walk in.jpg

lub z płytkim brodzikiem jak tu:

z brodzikiem.jpg

Może też być z drzwiami:

huppe-walk-in-pure-510890-092-321.jpg

Co do szafki po umywalką, na pewno nie może być większa od umywalki. Na Twoich rysunkach nie ma wymiarów, więc ciężko konkretnie doradzić, zależy jaka jest odległość od drzwi, ale w takiej łazience nie większa umywalka nić 60x40.

@l_monika

Ja bym pomyślał o wykorzystaniu wnęki szafowej w pomieszczeniu widocznym na pierwszym zdjęciu. Jeśli to nie salon ani sypialnia, to można by tam umieścić pralkę z dostępem od strony łazienki lub z drugiej (jak wygodniej), a nad pralką zrobić wnękę szafową. Można też wsunąć tam fragment wanny lub prysznica. Wtedy na wprost wejścia zmieści się fajny, duży blat (tu gdzie obecnie developer przewidział wannę), a między prysznicem a kominem kibelek. To oczywiście teoria, bo bez dokładnych wymiarów ciężko cokolwiek gdybać.

Witam,

stoimy przed dylematem wykończenia naszej małej łazienki (202x208) - poniżej układ od dewelopera oraz moja własna wizja (oczywiście kolor płytek do modyfikacji). Będę bardzo wdzięczny za opinie i podpowiedzi co zmienić/dołożyć, tak aby było również miejsce na przechowanie ręczników/płynów/itd. Z góry bardzo dziękuję!łazienka_PROJEKT.JPGlaz1.jpglaz2.jpg

misz299 Twoja własna wizja jest taka sama jak dewelopera ;)

a może tak: misz.JPG ??

po lewo od wejścia zrobić blat aż do wanny - pod nim masz miejsce na szafki :)

a w rogu między wc i wanną też mogą być szafeczki/półeczki

albo tak: misz1.JPG wtedy w rogu pomiędzy wanną a pralką półeczki i nad pralką również

Edytowane przez lukasz69karolina

Misz229 nie podoba mi sie to puste miejsce koło wanny,aż się prosi żeby tam ustawić pralkę,wtedy pod umywalką masz więcej miejsca do przechowywania.Układ wtedy byłby bardziej funkcjonalny i wydaje mi się najfajniejszy.Może warto zastanowić się nad prysznicem(80x120cm) a nie wanną.

http://img20.imageshack.us/img20/9969/ws2n.jpg

Lukasz69karolina w twojej pierwszej wersji wc jest za daleko pionu.

Cześć wszystkim,

mąż buduje, a ja się biorę za projektowanie łazienki.

prośba o waszą radę i pomoc. Chodzi o łazienkę na poddaszu.

Chciałabym w niej zmieścić wannę prostokątną (140x70 lub 160x80), wc geberit a nad nim zabudować szafką, umywalka u dołu zabudowana.

Dodatkowo pralka zabudowana + jakieś szafeczki w zabudowie, tak aby wszystkie kosmetyki i chemia była schowana.

Mogę prosić o Waszą pomoc??

na podłodze chciałabym płytki drewnopodobne - widziałam w kilku dziennikach - super to wygląda, generalnie łązienka stonowana, "ciepła", z owoczesnym oświetleniem

http://imageshack.us/a/img822/1503/ogbr.jpg

@Misz229

Bardzo dobry pomysł podsunęła Kinka i tej wersji bym się trzymał. Ze swojej strony mógłbym dorzucić 2 modyfikacje:

Lazienka208x202ver1.jpg

W pierwszej wersji po lewej stronie drzwi możesz umieścić pralkę ładowaną od góry o szerokości 40 cm i wannę 160x70 (można dać też parawan nawannowy z deszczownicą). Zostanie jeszcze 8 cm miejsca na ew. zabudowę pralki lub półeczkę do odstawiania kosmetyków przy wannie. Po prawej stronie blat o szerokości 42 - 45 cm z ewentualnym ściętym rogiem przy wejściu a na nim ładna nablatowa umywalka np. Villeroy & Boch Memento 60x42. Można pokusić się o przesunięcie otworu drzwiowego tak, by jak najmniej kolidował z blatem. Tu już musi się wypowiedzieć wykonawca. Jeśli ścianki są z bloczków, takie przesunięcie jest proste i tanie. Trzeba tylko uwzględnić miejsce na opaskę drzwiową. Na środku zostaje miejsce na WC z wystarczającym odstępem po obu stronach, żeby nie obijać sobie łokci.

Lazienka208x202ver2.jpg

Druga wersja to wielka wanna po lewej stronie (180x70) i dodatkową półeczką za głową na drobiazgi. Przy tak wielkiej wannie można dać wylewkę wannową na środku, parawan nawannowy i deszczownicę uzyskując efekt zbliżony do prysznica. Po prawej blat o szer. 45 cm prawdopodobnie również wymagający lekkiego ścięcia narożnika i przesunięcia otworu drzwiowego w stronę wanny. Na środku kibelek ze stelażem zabudowanym najpłycej jak to możliwe (15 cm lub mniej). Gdyby udało się wkuć stelaż odrobinę w ścianę (jeśli pozwoli na to zbrojenie), można zyskać dodatkowe centymetry. Wtedy pod blatem zmieścisz pralkę otwieraną od frontu o głębokości 45 cm w taki sposób, żeby otwarte drzwiczki nie kolidowały z WC. A po prawej stronie od pralki umywalka wpuszczana w blat.

Witajcie, podczytuje czasem to forum i jeśli można chciałabym prosić Was o poradę. Moja łazienka jest teraz w fazie projektowania (tak jak i cały dom) i mam problem z ustawieniem w niej wanny i prysznica - głównie z powodu dwóch wysokich okien (które na 100% tam będą i nie mogę tego zmienić, z tym że okno po lewej będzie miało 90 cm a nie 100). Załączam 2 wersje jednak żadna tak w 100% mi nie odpowiada może ktoś podsunie jakiś lepszy pomysł ...:)

1. Wanna a za nią prysznic (ale bez sensu wychodzi te wolne miejsce za nimi)

2. Wanna centralnie między oknami a z lewej prysznic

łaz.jpg

łaz2.jpg

Cześć wszystkim,

mąż buduje, a ja się biorę za projektowanie łazienki.

prośba o waszą radę i pomoc. Chodzi o łazienkę na poddaszu.

Chciałabym w niej zmieścić wannę prostokątną (140x70 lub 160x80), wc geberit a nad nim zabudować szafką, umywalka u dołu zabudowana.

Dodatkowo pralka zabudowana + jakieś szafeczki w zabudowie, tak aby wszystkie kosmetyki i chemia była schowana.

Mogę prosić o Waszą pomoc??

na podłodze chciałabym płytki drewnopodobne - widziałam w kilku dziennikach - super to wygląda, generalnie łązienka stonowana, "ciepła", z owoczesnym oświetleniem

http://imageshack.us/a/img822/1503/ogbr.jpg

Czy jest możliwość przesunięcia drzwi dalej od rogu pomieszczenia?

może w taki sposób, wszystkie ścianki prysznica ze szkła

sliwka182 możliwości jest mnóstwo, w tak dużej łazience z wysokimi oknami pomyślałabym o niestandardowych rozwiązaniach, wanna wolnostojąca, prysznic bez ścianek, dodatkowa ścianka na środku... poniżej kilka propozycji:

[ATTACH=CONFIG]197660[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197661[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197662[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197663[/ATTACH]

Dzięki za wszystkie pomysły :) Jesteście super !!!

Najbardziej podoba mi się ten z wanną na środku prysznic po prawej :)

Chociaż ten ostatni też jest fajny ;)

Edytowane przez sliwka182