Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Armatury dobranej nie mam, mniej wiecej wiem co chce i tych wymiarow sie trzymam. Jesli chodzi o rozrysowanie na podlodze to nie mam takiej mozliwosci, bo jest to mieszkanie w trakcie budowy. Teraz chcialem tylko zaaranzowac lazienke, zeby przed wylewkami poprowadzic juz docelowo kanalizacje i wode oraz przesunac ewentualnie scianki.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ps. pytałam braciszka o wysokość, bo coś mi jednak nie do końca pasowało i u niego jest trochę mniej. 2 szuflady mają w sumie 40 cm ponad podłogą. mówił, że suszarka wychodzi dość wysoko, ale wygodnie (ale od razu uprzedzam - bracki ma 1.97, wybranka 1.75, więc do zasięg mają :))

Cześć wszystkim,

mąż buduje, a ja się biorę za projektowanie łazienki.

prośba o waszą radę i pomoc. Chodzi o łazienkę na poddaszu.

Chciałabym w niej zmieścić wannę prostokątną (140x70 lub 160x80), wc geberit a nad nim zabudować szafką, umywalka u dołu zabudowana.

Dodatkowo pralka zabudowana + jakieś szafeczki w zabudowie, tak aby wszystkie kosmetyki i chemia była schowana.

Mogę prosić o Waszą pomoc??

na podłodze chciałabym płytki drewnopodobne - widziałam w kilku dziennikach - super to wygląda, generalnie łązienka stonowana, "ciepła", z owoczesnym oświetleniem

http://imageshack.us/a/img822/1503/ogbr.jpg

Wstępna koncepcja z bryłami zamiast szafek:

kori_łazienka na poddaszu1a.jpg kori_łazienka na poddaszu1b.jpgkori_łazienka na poddaszu1c.jpg kori_łazienka na poddaszu1plan.jpg

Przykładowa szafka nad wc:

ukryta szafka nad wc.jpg

Edytowane przez moniss

Mam pytanie odnośnie gresów do małej łazienki 5,2 m2. Bardzo podobają mi płytki ABK Fossil Cream. Mają bardzo porowatą strukturę, do złudzenia przypominające kamień. Są to chyba najlepiej "podrobione" płytki kamienne jakie widziałem. Wyglądają tak jak na tych zdjęciach:

ABK Fossil Cream 01.jpg ABK Fossil Cream 02.jpg

Niestety seria składa się tylko z dwóch rodzajów płytek - dużych 30x60 na ścianę i małych cegiełek w roli dekorów. Trochę ubogo. :/ Zastanawiam się z jakimi płytkami można je połączyć, żeby łazienka nie była nudna. Firma ABK robi też fajne płytki drewnopodobne Soleras. Występują w wielu odcieniach i również nieźle imitują drewno:

ABK Soleras Beige 01.jpg

I tu kilka pytań:

1. Czy mogę połączyć w jednej łazience 2 rodzaje takich płytek: kamienne i drewnopodobne? Nie zrobi się bałagan?

2. Czy takie płytki kamienne z wyraźną chropowatą strukturą dobrze sprawdzają się w okolicy wanny/prysznica? Nie będzie problemów z czyszczeniem?

3. Jakie płytki dać na podłogę? Kamienne, drewnopodobne, czy może zupełnie inne, gładkie i błyszczące?

4. Czy płytki kamienne kłaść do sufitu, czy ograniczyć się do pewnej wysokości, np. 2 m, żeby nie zrobić latryny zamiast przytulnej łazienki?

5. W jakim kolorze wykonać meble łazienkowe? Jasne, zbliżone do płytek kamiennych, czy ciemne na zasadzie kontrastu?

kori,

Do wanny powinniście się zmieścić bez problemu - jest odsunięta od ścianki kolankowej o ok.50cm. Patrząc na Twój rysunek z wymiarami doszłam do wniosku, że macie tam kąt dachu jakieś 45stopni.

Za wanną można zrobić też otwarte półeczki na całą wysokość skosu, lub zostawić płaską zabudowę jak na wizualizacji.

ale jak odsuniemy od ściany, to nie pomniejszy nam się łazienka??

moze wanna w drugi róg??

Pomiędzy szafką z umywalką a wanną jest ponad metr przejścia, a jeszcze więcej jest luzu pomiędzy wanną a drzwiami (świetne miejsce aby spokojnie się wytrzeć). Można wannę przesunąć w drugi róg, wtedy mocząc się w niej będziesz miała widok na wc ;) a wchodząc do łazienki widok na pralkę i szafki.

Z tego co pamiętam mieliście mieć łazienkę z lukarną zamiast okna połaciowego - wtedy można było zaszaleć ...

Co do koloru płytek, to może szare a'la beton? Ładnei będą wyglądały z drewnem/"drewnem"

no właśnie miała być lukarna......no aleeee:-(

wyszło okno połaciowe

teraz już za póżno, trzeba kombinować z tym co jest :-)

no napewno płytki drewnopodobne + sporo zabudowy na kosmetyki etc (tak aby były jak najmniej widoczne).

Pralka tez w zabudowie

Plus oświetlenie - może od dołu wanny pasek led etc :-)

kori, tak na szybko jeszcze zmiana miejsca wanny i pralki (w zabudowie). Pralkę też trzeba będzie odsunać od ściany, bo ścianę kolankową masz tylko 66cm - jeśli dobrze odczytałam. Stelarz wc lepiej będzie umieścić w ścianie, bo inaczej będzie zbyt mało miejsca na wygodne wycieranie się przy wannie.

kori_łazienka na poddaszu2a.jpg kori_łazienka na poddaszu2b.jpg kori_łazienka na poddaszu2c.jpg

Witam,

Mam problem z malutką łazienką w mieszkaniu. Oryginalnie deweloper wymyślił, że na prawej ścianie będzie wanna, a we wnęce przy drzwiach pralka.

Ja chcę zrobić prysznic, a pralka obok kibla średnio mi pasowała. We wnęcę chcę zrobić dużą i pojemną szafę na pranie, ręczniki, pościel, itp. taką zabudowaną do sufitu.

Natomiast na prawej ścianie chciałbym zmieścić kabinę prysznicową i pralkę. Wymyśliłem oddzielenie kabiny ścianką z luksferów i zamiast drzwi tylko zasłonka. Głęboki brodzik obudowany płytkami.

Czy luksfery w takiej malutkiej łazience to dobry pomysł? (czy ich użycie determinuje też wybór jakichś konkretnych płytek?)

Czy pralka może stać tak blisko prysznica? Może jest jakiś lepszy pomysł na zagospodarowanie łazienki?

http://img694.imageshack.us/img694/8577/rib6.jpg