Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zamysł taki by było jak najwięcej czarnego - wc i umywalka czarne, trzy ściany w czarnej tapecie

Byłem kiedyś w takim czarnym kibelku w jakimś gabinecie stomatologicznym. Był bardzo podobny do tego - muszla, umywalka, lustro i czarne ściany. Jak w grobowcu. Czułem wstręt, zastanawiałem się, czy jakieś robale nie łażą po ścianach. Zanim podniosłem deskę sedesową, szczelnie owinąłem ją 15-toma zawijasami papieru. Obok była moja żona, wyszła równie zdegustowana i 3 razy bardziej przerażona. Czarne płytki pewnie dobrze by wyglądały w 20-metrowym salonie kąpielowym i raczej jako dekor, ale nie w malutkim kibelku. Okropieństwo.

Witajcie,

chwilkę się tutaj nie udzielałam bo szukałam różnych możliwości swojej łazienki. Przypomnę, że jej wymiar to 3,20x2,45, ściana kolankowa 1,30. Teraz zastanawiam się czy kłaść płytki pod sufit czy do wysokości 1,30.

Chciałabym też w końcu wybrać płytki ale nie wiem na które się zdecydować.

Wersja nr 1 to Margot Domino.http://3.bp.blogspot.com/-R-x_M5QamVU/UJbLvAIeN3I/AAAAAAAAOxQ/Q6FxDpAV7v8/s640/margot+02.jpg

Wg wizki moniss wygląda to tak:

Stelaż wc wbudowany w ścianę.

Wanna nieco odsunięta od ścian - przy umywalce ścianka z gips-kartonu mieszcząca wnękę od strony wanny.

Drabinka naprzeciw okna. Nie martw się suszącymi się na niej ręcznikami, przecież to nie będą stare podarte szmaty, tylko ładne użytkowe ręczniki :)

Ta łazienka ma być dla Ciebie i Twojej rodziny a nie do katalogu ;)

[ATTACH=CONFIG]218546[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]218547[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]218548[/ATTACH]

I z cała jasną podłogą:

Wersja I

[ATTACH=CONFIG]218549[/ATTACH]

Wersja II

[ATTACH=CONFIG]218561[/ATTACH]

Płytki te, które wcześniej wybrałaś (Margot Domino): jasna podstawowa, ciemna podstawowa oraz dekor (gwiazdeczki?)

Wersja nr 2 to białe płytki np. Midian Purio Paradyż (wklejam popielatą żeby pokazać strukturę) + płytka drewnopodobna na podłoge (np. My Way Naturale noce lub Opoczno Allwood

http://www.tuplytki.pl/uploads/structure/483585/16/54/53043/97bd571d96aaf2a981372665504a7ff6.jpg

http://abcplytki.pl/product_thumb.php?img=images/plytki/opoczno/salon-taras/allwood/ALLWOOD-NUT-29,7X59,8.jpg&w=170&h=84

Różne wariacje na temat szafki i drabinki.

Nieduża drabinka powinna zmieścić się nad bidetem.

Płytka szafeczka jest pod całą długością skosu (na zapas papieru toaletowego, chemię do czyszczenia itp.).

Płytka szafeczka wisząca nad szafką umywalkową - na kosmetyki.

Przesunęłąm umywalkę w stronę wanny, po lewej stronie powstał kawał wolnego blatu, pod którym można umieścić też małą szufladę na np. kosmetyki do makijażu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=219075&stc=1&thumb=1&d=1382022442

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=219076&stc=1&thumb=1&d=1382022459

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=219077&d=1382022493

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=219078&d=1382022502

Chciałabym zrobić coś na wzór łazienki koza79 (mam nadzieje ze sie nie obrazi jak wkleje jej zdjęcia, w razie czego usunę).

Poradźcie proszę która wersja byłaby lepsza? Na podłogach w innych pomieszczeniach będą panele, białe drzwi+opaski + listwy.

wiadomo za którą opcją będę głosować :D ale mam dwie uwagi - jeśli na ścianę pójdą białe to daj część pofalowanych a część białych gładkich, tak samo z podłogą - cała drewnopodobna może wyglądać ciężko przy białych ścianach dlatego jakoś bym ją podzieliła, np. pas przez środek łazienki na szerokość okna? albo cienki pasek na szerokość tej dobudowanej ścianki kolo wanny?...;)

czyli 0:1 dla drugiej opcji :-)

tak myślałam,żeby dać troche pofalowanych a troche gładkich płytek na ściane. Jeśli koło wanny będzie też drewnopodobna płytka tak jak u koza79 to cała podłoga w drewnie będzie za ciężka? W sumie nie ma problemu żeby dać jakiś pasek pośrodku, tylko jakieś płytki będę musiała poszukać żeby pasowały. A jak myślisz, kafelkować do sufitu czy do wysokości ściany kolankowej ( oprócz ściany nad wanną bo tam wysoko, do sufitu albo wysokości drzwi).

Ktoś jeszcze wypowie się która wersja lepsza?

[ATTACH=CONFIG]222750[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222751[/ATTACH]

Vivido zielone są genialne, byle nie przesadzić. U mnie biała podłoga + białe ściany + wstawki z zielonej falowanej Vivido, bez kwiatów i listw i bardzo jasne meble. Łazienka bije optymizmem i zrobiła się optycznie dużo większa

Ta łazienka bije optymizmem? Tu się nic kupy nie trzyma. Krzywe szafki i sufit, uchwyty jak do pawlacza, zielony kawałek glazury pasujący zupełnie do niczego, listwy w narożnikach, kibel dosunięty do ściany tak, że trzeba bokiem siadać i jeszcze płytki na podłodze ułożone na ukos, bo pewnie ścian nie dało rady wyprostować. Ja bym był załamany, gdyby mi łazienka tak wyszła...

Dla mnie zdecydowanie wersja nr 2 z płytkami drewnopodobnymi. Te wzorki na płytkach z wersji 1 szybko mogą się znudzić.

Edytowane przez Sniper

czyli 0:1 dla drugiej opcji :-)

tak myślałam,żeby dać troche pofalowanych a troche gładkich płytek na ściane. Jeśli koło wanny będzie też drewnopodobna płytka tak jak u koza79 to cała podłoga w drewnie będzie za ciężka? W sumie nie ma problemu żeby dać jakiś pasek pośrodku, tylko jakieś płytki będę musiała poszukać żeby pasowały. A jak myślisz, kafelkować do sufitu czy do wysokości ściany kolankowej ( oprócz ściany nad wanną bo tam wysoko, do sufitu albo wysokości drzwi).

ten pasek z tych bialych co na scianie ;) i kafelkowac do wysokosci sciany kolankowej :)

Ta łazienka bije optymizmem? Tu się nic kupy nie trzyma. Krzywe szafki i sufit, uchwyty jak do pawlacza, zielony kawałek glazury pasujący zupełnie do niczego, listwy w narożnikach, kibel dosunięty do ściany tak, że trzeba bokiem siadać i jeszcze płytki na podłodze ułożone na ukos, bo pewnie ścian nie dało rady wyprostować. Ja bym był załamany, gdyby mi łazienka tak wyszła...

ładnie to ująłeś ;)

Niureczko, ja podpisuję się pod tym co napisała annNS2: płytki na wys. 1,3m, a nad wanną do wysokości górnej krawędzi lustra :)

Co do kolekcji płytek, to podoba mi się i 1 i 2 (pod warunkiem, że będzie więcej białej podstawowej a ta wypukła tylko jako dekor) oraz 3: "drewniana" podłoga i płytki z pierwszej kolekcji na ścianach.

Niureczko, ja podpisuję się pod tym co napisała annNS2: płytki na wys. 1,3m, a nad wanną do wysokości górnej krawędzi lustra :)

Co do kolekcji płytek, to podoba mi się i 1 i 2 (pod warunkiem, że będzie więcej białej podstawowej a ta wypukła tylko jako dekor) oraz 3: "drewniana" podłoga i płytki z pierwszej kolekcji na ścianach.

moniss myślałam, że mam 2 wersję:confused: 1-sza z płytek Margot, tą z dekorami w paski lub gwiazki, 2-ga biała płytka gładka i z fakturą +"drewniana" podłoga.

1:3 dla drugiej opcji

Wersja nr 3, to moja propozycja - też będzie ładnie wyglądać :)

Lecz jesli mam koniecznie wybrać z tych dwóch, to sądzę, że nie dam rady. Na tak dla "drewna", jednak ta przestrzenna płytka jest jak dla mnie zbyt przytłaczająca...no chyba, że tylko jako dekor.

Z kolei biała podłoga ładnie wygląda z białymi fugami, lecz utrzymać to w czystości to już inna bajka. Czarna podłoga w całości łazienki byłaby zbyt przytłaczająca.

Nie pamiętam, kto to napisał, a z czym się zgadzam, to połączenie na podłodze "drewna" i bieli. Białe płytki najlepsze byłyby jak największe z jak najmniejszą fugą. Wtedy można by też zrobić "drewniany" blat i obudowę wanny.

Edytowane przez moniss

Jako dekor będą pasowały. Chyba, że nie upierasz się przy dekorach, to wtedy biała podstawowa (z dowolnej kolekcji) + "drewno" = duuużo ciekawych kombinacji. A do tego już tylko dowolne dodatki, które będzie można zmieniać w zależności od np. pory roku ;)

I jesli nie zależy Ci na dekorach, to na Twoim miejscu poszłabym właśnie w takim kierunku. Ale to tylko wyrażenie mojego gustu.

Edytowane przez moniss

no to annNS2 i moniss macie różne gusta :-) Wstąpię do sklepu przy najbliższej okazji i przymierze płytkę drewnianą do tej z gwiazdkami. Zobaczę jak to na żywo wygląda.

Myślałam, żeby zrobić "drewnianą" podłogę + jakiś pasek białej dla rozjaśnienia. Jako dekory chciałam właśnie użyć tej białej pofalowanej płytki + reszta biała gładka. Myślałam, żeby pofalowaną obudować wannę i może wyłożyć ścianę z wc. I chyba tyle dekoru. No chyba, że dać go jeszcze na szerokość lustra?