Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mi się podoba przeplatanka szerokich z nieco węższymi. Ale nie kombinowałbym z długością, tylko kładł tej samej długości na małą zakładkę, żeby uniknąć łódeczkowania.

Sprawdziłam wymiary tych płytek i najbardziej pasowałyby mi o długości 90cm bo wtedy wychodzi 3,5 płytki po długości i chyba fajnie by na siebie zachodziły. Tylko, że w tej długości jest tylko jedna szerokość. Opcją jest też płytka o długości 120cm i szerokość 15 i 20cm, ale wtedy potrzebuję 2,6 płytki. Która wersja będzie lepsza?

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam znawców tematu!

Otrzymałam projekt łazienki i nie wszystko mi w nim pasuje. Nadmienię, że chciałabym osiągnąć efekt jasnej, przytulnej i nie przeładowanej bajerami łazienki. Skupiłam się na jasnych płytkach, niewielkim odcinku mozaiki i drewnopodobnej podłodze. W projekcie brakuje szafki, która będzie na całą ścianę po lewej stronie drzwi. Zabudowa będzie w kolorze zbliżonym do płytek i bez uchwytów. Mam zamiar ukryć tam pralkę i brudne ubrania. Również szafka pod umywalkę będzie na całą szerokość (od stelaża wc do wanny). Niestety w projekcie tego nie ma, bo nie było takiej opcji w programie projektowym. Moja prośba do Was jest taka co byście zmienili lub przesunęli? Czekam cierpliwie na Wasze sugestie...

Oto propozycje pani od projektu:

9.jpg 8.jpg 7.jpg

i druga propozycja bez szklanej mozaiki

16.jpg 18.jpg

Edytowane przez agathas

Witajcie, potrzebuję pilnie pomocy w kwestii zabudowy geberitu. Niestety ze względu na odpływ kanalizacji nie dało się go schować w ścianie. Zabudowa geberitu sąsiaduje z kabiną prysznicową, podobno nie można pocągnąć zabudowy geberitu do samej ścianki kabiny i np. zabezpieczyć silikonem łączenia? Trzeba zostawić wolną przestrzeń (np. 10 cm) - to prawda? Zerknijcie na wizualizacje, która zabudowa wygląda lepiej? Ze względu na trudność w obróbce jasnej płytki nie jest ona polecana na obudowę geberitu, więc sama obudowa powinna być z ciemniejszej... Jestem w kropce...

3,3.jpg

3,1,2 (1).jpg

3,2,3.jpg

Witajcie,

Oto nasz projekt łazienki dużej. Jak dla mnie jest super, ale mogę być nieobiektywna ;)

Może macie jakieś praktyczne rady i sugestie? Coś przesunąć, zmienić, dodać?

Kolorystyka nie podlega dyskusji, taka nam się podoba, mimo że może trochę "hotelowa" ;)

[ATTACH=CONFIG]223902[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]223903[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]223904[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]223905[/ATTACH]

Bardzo mi się spodobała Twoja łazienka, a mogłabyś napisać coś więcej na temat płytek?

bettka,

pierwsza opcja jest najgorsza

druga propozycja też za bardzo razi

trzecia - byłaby do przyjęcia po zlikwidowaniu tego czegoś jasnego i kosmatego nad stelażem :p

Poniżej czwarta opcja:

- prysznic przy nowej ściance grubości zabudowy stelaża

projekt_lazienki_z_plytek_metro.jpg 09 prysznic_w_lazience.jpg

fotki ze strony interiorstudio.pl

agathas, nie układaj płytek powyżej 2m (ponad parawanem i górną krawędzią drzwi) - szkoda kasy.

Podobnie ze szklanymi płytkami - są drogie, więc niepotrzebnie jest nimi obudowany bok stelaża wc. Sam pas z tych płytek opasujący łazienkę jest ciekawym pomysłem, ale przy umywalce jest ich chyba troche za dużo...nie sądzisz? Może zostawić tylko ten pas oraz obwód lustra, a resztę ułożyć już z płytki podstawowej? Będzie skromniej, ale za to możesz dać fikuśne lampy nad lustrem, albo rzucającą się w oczy szafkę umywalki...

W oczy rzuca sie też asymetria umiejscowienia wc na stelażu. Da się to jakoś wyśrodkować. Podobnie jest z lustrem - szklane płyteczki przy lustrze są w innej odległości od stelaża, a w innej od parawanu wanny (tutaj jest odstęp)

Podnieś wyżej lustro, aby nie było non stop zachlapane: niech się zaczyna na wys. górnej krawędzi stelaża, a kończy (a raczej pas szklanych płytek wokół lustra) na wysokości parawanu.

Edytowane przez moniss

Tylko że ja mam już tam odpływ liniowy zamontowany... Muszę pogdać z wykonawcą, tylko czy przez tel. będę w stanie coś ustalić?

Moniss, nie podoba Ci sie moja płytka strukturalna? Wybrałam ją zamiast łupka (dużo łupka teraz wszędzie), mam zamiar ją położyć jeszcze na dwóch ścianach po bokach wanny ;-)

Witam wszystkich Forumowiczów, przekartkowałam cały wątek i niestety nie udało mi się znaleźć wnętrz zbliżonych do moich łazieneczek ani rozwiać wątpliwości jakie nasuwają mi się podczas prób ich "projektowania". Zauważyłam jednak, że Forum obfituje w Użytkowników o sercach wielkich proporcjonalnie do talentów kreatorskich, którzy poświęcają swój czas i energie aby pomóc takim osobom jak ja - próbującym z przyczyn obiektywnych - własnym sumptem zaprojektować wnętrze swoich marzeń. Problem przedstawię obrazowo:

łazienka_szkic.JPGwc_szkic.JPG

oto łazieneczka oraz wc-cik, jakimi będziemy dysponować moją rodziną 2+1 (docelowo 2+2 albo więcej) w nowym mieszkaniu.

Łazienka: dostosowana do rozmieszczenia sprzętów jak na załączonym szkicu - nad pralką grzejnik, który mamy zamiar przenieść bliżej wanny, Drzwi planujemy zwęzić do rozm. 80 na korzyść ściany przy umywalkach. Łazienka sąsiaduje od str. umywalek z pokojem dziennym, od strony pralki i sedesu z pokojem dziecka.

Toaleta: tutaj też wstawimy drzwi "80-tki", Toaleta od str. pralki sąsiaduje z kominem i dalej jest kuchnia, od strony sedesu - szafa wnękowa w korytarzu.

Proszę o pomoc w rozmieszczeniu sprzętów, w tak sposób aby uzyskać funkcjonalne ale i estetyczne pomieszczenia. Dwóch pralek nie potrzebuję, ich lokalizacja jest opcjonalna, podobnie sprawa się ma z sedesami - wolę oddzielić funkcję łazienki i toalety.

Gdzie wstawić pralkę? Czy zmieści się w mikrej toalecie, w której funkcję bidetu będzie spełniać bidetta wyprowadzana z baterii umywalkowej? C

zy w tak małej łazience jest miejsce dla dwóch umywalek, jaką ceramikę wybrać żeby było wygodnie korzystać dwóm osobom jednocześnie - jedną podwójną szeroką umywalkę czy dwie mniejsze ale głębokie?

Wanna będzie musiała zastępować prysznic (za mały metraż-trzeba było wybierać), jak optymalnie wprowadzić to rozwiązanie, aby uniknąć konieczności wchodzenia do wanny po rączką prysznicową aby np. napełnić wodą wanienkę dziecka albo jakieś wiadro?

Rety, na razie wystarczy, dodam jeszcze, że mi zależy na wrażeniu przestronności, ale mój małżonek ma świadomość ograniczonej przestrzeni i wszędzie próbuje tworzyć szafeczki, skrytki i dziuple do chowania tego co ja (notabene całe życie mieszkająca w domu jednorodzinnym) obsesyjnie chomikuję.

PS. Nie, na razie nie ma możliwości sprzedania mieszkania i wybudowania domu :p

Dziękuję z góry za wszystkie cenne uwagi i sugestie.

nie wiem, czy rozumiem, ale ja bym nie przesuwała grzejnika bliżej wanny, aby znalazł się nad wc. jak sobie wyobrażę, że ktoś nie opuści klapy od toalety (a dziecka pewnie nie upilnujesz jeśli pewne sprawy załatwia samo) i spłucze wodę gdy ręcznik kąpielowy obsycha "ponad"... brrr

na twoim miejscu rozważyłabym jeszcze raz czy potrzebujesz 2 umywalek. bo ja bym zamiast 1 (od ściany) wolała umieścić zabudowaną pralkę a w miejscu pralki szafę na proszki, zapas ręczników, zapas kosmetyków, papier i inne takie łazienkowe skarby.

obawiam się, że w wc na pralkę jest zbyt ciasno.

Tylko że ja mam już tam odpływ liniowy zamontowany... Muszę pogdać z wykonawcą, tylko czy przez tel. będę w stanie coś ustalić?

Moniss, nie podoba Ci sie moja płytka strukturalna? Wybrałam ją zamiast łupka (dużo łupka teraz wszędzie), mam zamiar ją położyć jeszcze na dwóch ścianach po bokach wanny ;-)

Ano nie podoba mi się taki zbieracz kurzu. Jeśli chcesz mieć dużo płytek, to może biała gładka? :)

Albo inna strukturalna... bo ta naprawdę wygląda jak gruby tynk zewnętrzny (stosowany jeszcze na elewacjach w latac 80.) - no chyba że tyko na wizce tak wygląda...

Ja to bym chyba całość zrobiła w tej szarej płytce. Albo - co jest bardziej w moim stylu - płytki położyłabym tylko tam gdzie jest to niezbędne, a reszta do malowania.

Dzięki duś :),

rzeczywiście niedoprecyzowałam, przesunięcie grzejnika przewiduję przy aranżacji, która zakłada:

- brak toalety w łazience, brak pralki w wc, zabudowę pralki w łazience w miejscu, w którym przewidziana jest na szkicu po to by uwzględniając zapędy mojego męża do wykorzystywania każdego wolnego cm3 na schowki zabudować pralkę i całą przestrzeń nad nią, tylko bardzo obawiam się jak postawienie zaraz przy wejsciu takiego słupa wpłynie na wygląd pomieszczenia.

Witam Was,

męczę już was trochę z tą moją łazienką ale wydaje mi się, że już jestem blisko :-)

Dostałam tutaj od moniss super wizkę łazienki w drewnie. Chciałabym Was prosić o pokazanie mi jak będzie wyglądała łazienka jeśli umywalkę da się na tę wolną ścianę po lewej ( to będzie ściana na przeciwko okna dachowego), prostopadle do wanny. Mam bowiem wybrane płytki ( Paradyż Noce Naturale i Baldocer Silueta-fale) i prawie wszystkie sprzęty ale jeszcze borykam się z położeniem umywalki.

Generalnie chciałabym zrobić podobną łazienkę jaka jest na 2 obrazku. Jeśli umywalka byłaby na tej pustej ścianie to jak ułożyć płytki- gładkie + fale jako dekor? Planuję położyć płytki do wysokości lustra/drzwi, ok 2m. Czy mogę liczyć na waszą pomoc ?:)

Różne wariacje na temat szafki i drabinki.

Nieduża drabinka powinna zmieścić się nad bidetem.

Płytka szafeczka jest pod całą długością skosu (na zapas papieru toaletowego, chemię do czyszczenia itp.).

Płytka szafeczka wisząca nad szafką umywalkową - na kosmetyki.

Przesunęłąm umywalkę w stronę wanny, po lewej stronie powstał kawał wolnego blatu, pod którym można umieścić też małą szufladę na np. kosmetyki do makijażu. niureczka_podłoga w drewnie3.jpgprojekt łazienki melanii.jpg http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=219075&stc=1&thumb=1&d=1382022442

Edytowane przez Niureczka

Droga Arniko, bardzo spodobały mi się płytki, o których pisałaś w tym wątku, ciekawa jestem jak wyglądają w Twojej łazience, czy mogłabyś przesłać/wkleić kilka zdjęć, jak spisały się płytki Baldocera i jaki jest stosunek ceny do jakości, bo cena rzeczywiście interesująca :)

Arnika gdzieś pisała, że będą jej kłaść te płytki dopiero w pn więc pewnie ma ale w kartonach :-) Ja też zdecydowałam się na te płytki, miałam inne upatrzone podobne ale droższe. Oczywiście czekam na zdjęcia :-)

Fakt.. mam je jeszcze w kartonach.. Pan przyszedł do pracy dopiero we wtorek, robi na razie sufit, odpływy dorabia, wodę przerabia , a kafelki będzie dopiero kładł w następnej kolejności... Prace skończy najprawdopodobniej w przyszłą sobotę...

Mnie się płytki bardzo podobają... są białe, satynowe, fajne w dotyku... Jak wyjdą na ścianie nie wiem.. zobaczymy. Fakt. wizki sklepowe zostały bardzo przerobione.. jedynie bidet z WC zostały w tym samym miejscu... , jest/będzie spora kabina ścianki murowane, będzie duża wanna itd...

Ale szczerze.. boję się pokazać na wątku łazienkowym łazienki... bo jak prosiłam o pomoc tu, i o opinię wizek ze sklepu to jej nie dostałam... a jak pokarzę to co jest/będzie zrobione, to może okazać się, że trzeba było tak czy inaczej zrobić... i spotkam się z krytyką

Ale linka mogę wkleić do siebie i pokarzę u siebie:)

Witam,

poniżej wizualizacja mojej łazienki. Od razu dodam, że zainspirowwałam się łazienką jednej z forumowiczek :). Co sądzicie? Płytki paradyz travena/mogano/trovan.[ATTACH=CONFIG]225760[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]225761[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]225762[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]225763[/ATTACH]

Mi się podoba, tylko ja zastanowiłabym się nad prostą wanną nie symetryczną ale to moje zdanie