Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sniper - Wystarczy kliknąć na obrazku, żeby się powiększył ;).

nat.ka - kabina 60 cm to ekstrema. Będzie naprawdę za wąska. Dlatego już drugi projekt lepszy, tylko wc obrobiłbym o 90 stopni (zabudowa na ścianie z piecem), bo jest za wąsko po bokach.

Zgadzam się w pełni z dr_au. :)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie!

Wzięłam sobie do serca porady moniss i mam już poprawki projektu tzn. podniosłam lustro do wysokości parawanu i zmniejszyłam ilość szklanej mozaiki. Chcę mięć wielkie lustro więc nie wyrównałam go z geberitem. Może to błąd? No ale jest też potomstwo i wypadałoby, żeby myło zęby widząc się w tym lustrze :). Poprosiłam też projektantkę aby wprowadziła ciemne fugi, ponieważ kafelkarz chciał zobaczyć ilość docinek. No i się tego przestraszyłam. Nie chodzi mi o ilość bo wg pani projektant jest to 10%, tylko o to w jakich miejscach docinane będą kafle. Nie wiem co o tym sądzić :confused:? Proszę Was o wypowiedzi. Może coś widzicie co można byłoby przesunąć lub zmienić?

21.jpg 22.jpg 23.jpg24.jpg 27.jpg

Projektantka uspokaja mnie, że nie będzie tego widać ale sama nie wiem....

Dodam, że ściana bez kafli to miejsce na całkowita zabudowę i ukrycie tam pralki i bezcelowe wydawało się tam kafelkowanie.

Edytowane przez agathas

Wzięłam sobie do serca porady moniss i mam już poprawki projektu tzn. podniosłam lustro do wysokości parawanu i zmniejszyłam ilość szklanej mozaiki. Chcę mięć wielkie lustro więc nie wyrównałam go z geberitem. Może to błąd? No ale jest też potomstwo i wypadałoby, żeby myło zęby widząc się w tym lustrze :)

Heh, mam obecnie niemal identyczną łazienkę. Na ścianie na wprost wejścia umywalka, po lewej taka sama zabudowa geberitu, po prawej wanna z parawanem. Z drugiej strony pralka i jedynie kaloryfer dokładnie nad wanną, bardzo wygodny zresztą bo łatwo po ręczniki sięgać.

Moje lustro zaczyna się 22 cm nad umywalką i sięga do wysokości 187 cm nad podłogą, z kolei parawan kończy się na wys. 207 cm. Na wys. 210 cm zaczyna się oprawa oświetleniowa nad lustrem. Sam mam 185 cm wzrostu i lustro dla mnie jest idealnie. Perspektywa sprawia, że mam jeszcze sporo zapasu nad głową. Gdybym miał coś tu zmienić, wybrałbym mniej skomplikowany parawan jednoczęściowy. Ten będzie trudniej domyć. Pomyśl też o dodatkowych gniazdkach nad geberitem. Ja mam tylko jedno i cały czas jest tam podłączona suszarka. Brakuje mi przynajmniej jednego na golarkę, a gdybyśmy używali elektrycznych szczoteczek, to jeszcze więcej by się przydało. Rozgałęziacze nie spełniają roli, bo gniazdka łazienkowe mają klapkę i ciężko się je wpina. Zmieniłbym też szafkę pod umywalką. Masz tam mikro blat, który będzie tylko utrapieniem przy czyszczeniu. Już lepiej dać umywalkę na całą szerokość szafki. Postaraj się też, żeby między parawanem a umywalką było ze 25 cm. Ja mam 22 cm i jest ciupeńkę za mało miejsca.

Witam ponownie!

Wzięłam sobie do serca porady moniss i mam już poprawki projektu tzn. podniosłam lustro do wysokości parawanu i zmniejszyłam ilość szklanej mozaiki. Chcę mięć wielkie lustro więc nie wyrównałam go z geberitem. Może to błąd? No ale jest też potomstwo i wypadałoby, żeby myło zęby widząc się w tym lustrze :). Poprosiłam też projektantkę aby wprowadziła ciemne fugi, ponieważ kafelkarz chciał zobaczyć ilość docinek. No i się tego przestraszyłam. Nie chodzi mi o ilość bo wg pani projektant jest to 10%, tylko o to w jakich miejscach docinane będą kafle. Nie wiem co o tym sądzić :confused:? Proszę Was o wypowiedzi. Może coś widzicie co można byłoby przesunąć lub zmienić?

[ATTACH=CONFIG]228123[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]228124[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]228125[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]228126[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]228127[/ATTACH]

Projektantka uspokaja mnie, że nie będzie tego widać ale sama nie wiem....

Dodam, że ściana bez kafli to miejsce na całkowita zabudowę i ukrycie tam pralki i bezcelowe wydawało się tam kafelkowanie.

wszystko ładnie jasno i przejrzyscie, ale :) jedynie nad czym bym sie zastanowila to nad tą mozaika wokol lustra. moze lepiej dac mozaike do wysokosci tego paska ktory biegnie dookola lazienki? i zdecydowanie zmienilabym szafke umywalkowa na cala szerokosc lustra. :)

Sniper i annNS2 dziękuję za odzew.

Gniazdka planuję dać 3 w pionie na boku geberitu, parawan to tylko tak w projekcie. Docelowo ma być 1-szybowy taki, żeby się składał na ścianę. Mozaikę nad umywalką chciałam wykorzystać głównie ze względów praktycznych. Nie chcę non stop latać ze ścierką i wycierać każdą kroplę wody. Mam nadzieję, że na niej tak nie widać tego łazienkowego brudu (jestem trochę na to wrażliwa). Dodatkowo pełni ona rolę dekoracyjną. W realu jest naprawdę ładna. A co do szafki umywalkowej to chciałabym mieć szeroką, taką jak ta na zdjęciu (niekoniecznie w różu;))

łazienka 001.jpg łazienka1 001.jpg tylko gdzie wtedy powieszę ręcznik do rąk? No i co z tą odległością szafki od prysznica o której mówi sniper? Czy musi być? Jeśli tak to po co - skoro parawan otwiera się do wewnątrz wanny?

Edytowane przez agathas

agathas, jeśli, tak jak piszesz, parawan będzie ruchomy, to możesz dać dłuższą umywalkę od geberitu aż do wanny.

Lustro jednak dałabym wyżej, tak jak wcześniej pisałam. Dziecko aby skorzystać z umywalki i tak będzie musiało stanąć na jakimś stołeczku.

Dlaczego tak się uparłam tego lustra? Mam obecnie lustro na wys 100cm od podłogi/15cm od umywalki i codziennie muszę je czyścić bo notorycznie dolna jego część jest zachlapana. Mozaikę znad umywalki bym usunęła (za wyjątkiem "ramy" lustra), bo i tak przy obecnym układzie bardziej będzie zachlapania widać na lustrze niż na płytkach (nawet białych).

Zlikwidowałabym też górny pas płytek oraz zaczęłabym u dołu od całej płytki a nie docinków - tak na oko powinno wszystko ładnie się zegrać.

24.jpg

Wydaje się, że masz dość wysoką obudowę stelaża...ile tam jest?

Na podłodze ładniej by wyglądało coś bardziej przypominające drewno np.Porcelaingres honey wood, jak u paciorki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181873-Rozbudowa-zabytkowego-domku-Katowice-Giszowiec&p=6248192&viewfull=1#post6248192

Edytowane przez moniss
dodanie linka

nie chodzilo mi o to zebys rezygnowala z mozaiki nad umywalka tylko zebys nie robila tej ramki dookola lustra :) mniej wiecej tak to widze ;)

a takie rozwiazanie byloby (jak dla mnie) idealne ;)

i lustro wcale nie bedzie za wysoko. ja tez mam w domu malych uzytkownikow lazienki :) jak lustro dasz tak nisko to bedzie ciagle zachlapane...

New Folder.jpg

New Folder-001.jpg

Edytowane przez annNS2

moniss układanie płytek zaczyna się od docinków ze względu właśnie na wysokość geberitu i ułożoną tam mozaikę (jego wysokość jest standardowa - nic nie jest podwyższone). Nie chciałam żeby na wysokości oczu widać było docinane płytki. Z racji tego, że właśnie byłoby tak w tym przypadku - projektant zaproponowała schować docinki przy podłodze. Dodam, że płytki mają 30x60 to Nowa Gala seria concept CN99 poler; podłoga to gres firmy Ceramika Milo serii Artwood o szarobrązowym drewnopodobnym zabarwieniu tez 30x60, mozaika szklana pasująca kolorami do podłogi i do ścian.

annNS2 dzięki za wizki. Sercem zbliżam się jednak do propozycji moniss. Boję się, że bedzie zbyt łyso przy tym lustrze bez mozaiki ale super, że wydłużyłaś mi szafkę. Co dalej z ręcznikiem do rąk? Gdzie go powiesić???

Edytowane przez agathas

agathas, moim zdaniem masz źle rozplanowane płytki. Zarówno w poziomie jak i w pionie. Widać to na ścianie z lustrem. Przy tym rozłożeniu wysokość wanny jest u Ciebie prawdopodobnie na 70 cm od podłogi. To za dużo, wystarczy 55-60 max.

Ja, podobnie jak moniss, wyszłabym pełną płytką od dołu. 4x30 cm to wychodzi 120 cm. Do tego pasek z mozaiki np. 5 cm to daje 125 cm. Potem już do góry znowu 4 rzędy płytek 30x60 cm. Wanna wtedy na wys, 60 cm. Możesz też wyjść od podłogi płytką na 25 cm wysoką, wtedy wanna sie obniży do wys. 55 cm.

Tak samo z płytkami od prawej do lewej. Ułozyłabym płytki w ten sposób, aby lustro znajdowało sie centralnie w całych płytkach. Tak jak masz teraz musisz płytki docianać przy lustrze. A zatem można od lewej zacząć płytką 30 cm, potem 60cm, na szerokość lustra 2x60 cm, nad wanną 60 i to co zostaje-jako docinek. ;)

W takim razie idę jutro nanosić zmiany w ułożeniu płytek. Dopytam się o wysokości stelaża wc (mój to grohe rapid sl) i wanny. Magda 34 dziękuję za rady. Bardzo mi pomogłaś :). Fajna Kobieto rozważałam zamianę wc z pralką ale taka zamiana powoduje, że tracę ścianę na zabudowę. Mam do schowania nie tylko pralkę.... Swobodne korzystanie z kibelka wymaga trochę miejsca ;). Edytowane przez agathas

Witam,

Bardzo proszę o radę odnoście doboru odpowiednich płytek podłogowych. Niestety nie posiadam wizualizacju. Wybrane płytki na ścianę to aparici angel blanco jako baza i dwa rzędy wokół całej łazienki aparici angel blanco ornato (jako dekor). Planuje je dodatkowo oddzielić srebrną listwą szklaną. Nie chcemy jasnej podłogi. Czy do tech płytek będą pasowały płytki "drewniane" czy szare na podłogę. Planujemy też blat pod umywalkę z "drewnianych płytek. Wymiary łazienki to 3,3 x 2. Drugie pytanie czy płytki przy wysokości ściany 2,7 podciągnąć do samego sufitu. Z góry dziękuję za opinię.

agathas, moim zdaniem masz źle rozplanowane płytki. Zarówno w poziomie jak i w pionie. Widać to na ścianie z lustrem. Przy tym rozłożeniu wysokość wanny jest u Ciebie prawdopodobnie na 70 cm od podłogi. To za dużo, wystarczy 55-60 max.

Ja, podobnie jak moniss, wyszłabym pełną płytką od dołu. 4x30 cm to wychodzi 120 cm. Do tego pasek z mozaiki np. 5 cm to daje 125 cm. Potem już do góry znowu 4 rzędy płytek 30x60 cm. Wanna wtedy na wys, 60 cm. Możesz też wyjść od podłogi płytką na 25 cm wysoką, wtedy wanna sie obniży do wys. 55 cm.

Tak samo z płytkami od prawej do lewej. Ułozyłabym płytki w ten sposób, aby lustro znajdowało sie centralnie w całych płytkach. Tak jak masz teraz musisz płytki docianać przy lustrze. A zatem można od lewej zacząć płytką 30 cm, potem 60cm, na szerokość lustra 2x60 cm, nad wanną 60 i to co zostaje-jako docinek. ;)

Chciałam się dopytać gdzie należy dać docinki płytek? Na górze czy na dole? (Dodam ,że planuje jednak wykafelkować do sufitu, ok 235 cm bo jeśli dałabym do wysokości lustra to zostało by jakieś 20cm bez płytki). Płytki na 31,4 x 63,2.

agathas, nie ma sprawy. Mam nadzieję, że pomogłam:) Jeszcze taka uwaga co do tej zabudowy po lewej stronie. Nie wiem jaki masz pomysł na te szafy, ale na rzucie z góry widać, że pralką jest za duża na głębokość i nie zmieści się w tej zabudowie. :no:

sewan, wydaje mi się, że zarówno te drewniane i szare będą pasować, chociaż ja bym położyła szare płytki i zrobiła drewnianą szafkę. Płytki nie muszą być położone do sufitu. Zakończ je 30 cm nad drzwiami a resztę ściany pomaluj na biało. A jeśli już chcesz kłaść płytki do sufitu to zrób podobnie, tylko te zwykłe białe płytki niedekoracyjne przy suficie. Trudno tak doradzać jak sie nie widzi ani rzutu ani pomieszczenia.;)

Edytowane przez Magda 34

Chciałam się dopytać gdzie należy dać docinki płytek? Na górze czy na dole? (Dodam ,że planuje jednak wykafelkować do sufitu, ok 235 cm bo jeśli dałabym do wysokości lustra to zostało by jakieś 20cm bez płytki). Płytki na 31,4 x 63,2.

Na pewno lepiej jest, żeby docinka była na dole:yes: W Twoim przypadku nie lepiej zacząć pełną płytką od góry? Pamiętaj, że ułożenie płytek musi zgrać się ze sprzętami, wysokością geberitu...

witam Droczy Forumowicze :)

Bo kilku latach przyszedł i czas na to żebym i ja kupił własne M :)

Teraz zostało już "tylko" wyposażyć mieszkanko :)

Na pierwszy ogień idzie łazienka.

http://images61.fotosik.pl/446/cf74208492484a06med.jpg

Czy moglibyście coś doradzić??

Raczej z góry już jest ustalone przez dewelopera co się ma gdzie znajdować więc nie będę specjalnie robił zamieszania.

1. Mam wnękę na prysznic - chciałbym wyłożyć je płytkami i wstawić drzwi szklane - ale czy płytki dać w takim kolorze jak reszta łazienki, czy na przykład wyłożyć mozaiką by wyróżnić że to prysznic??

2. Muszlę WC chcę mieć taką podwieszaną więc będę musiał obudować cały zbiornik itd. - no i nie wiem czy w tym momencie całą ściąnę już "wysunąć" czy tylko ten kawałek gdzie będzie ukryty zbiornik.

3. I nie mam zielonego pojęcia jakie płytki ułożyć :)

Chciałbym aby to mieszkanie wyglądało nowocześnie :) Niestety jestem kawalerem i zupełnie nie radzę sobie z takim wyborem co "ładnie wygląda" :)

Proszę pomóżcie :)