Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Afera86, podaj wymiary łazienki, bo na rysunku są nieczytelne.

Kocioł gazowy masz na jakiej wysokości?

Łazienka 213x180

Kocioł jakieś 140 cm nad posadzką, także pod nim może zmieściłaby się pralka i to jakoś razem zabudować.

Przy kotle jest jeszcze komin o przybliżonych wymiarach 30x60.

Jestem w pracy i nie mogę sprawdzić dokładnie

Dziękuje za odzew :)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Afera86, kilka pytań:

- jak jest ustawiony komin? Równolegle (rys.1) czy prostopadle(rys.2) do drzwi?

[ATTACH=CONFIG]229429[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229430[/ATTACH]

- Drzwi są na środku ściany, czy może ścianki obok nich mają różne długości?

- czy jest możliwość przeniesienia kibelka?

Komin równolegle do pieca,

drzwi mogą być w dowolnym miejscu ponieważ będą tam przenoszone z innej ściany dzięki czemu nie będę miała drzwi od wc w pobliżu jadalni.

Z kibelkiem nie bardzo, mam już wszystkie przyłącza, chyba że można go jakoś nieinwazyjnie przesunąć.

Dziękuje.

Witam wszystkich,

Jakiś czas temu prosiłam na forum o poradę w sprawie projektu łazienki (link). Wymyśliliśmy, że pomieszczenie będzie w kolorze szarym z zielonymi dodatkami. Mam przygotowaną wizualizację, ale nie mam kompletnie pomysłów jak można wkomponować zielony kolor w glazurę, np w formie wzoru lub ułożonych zielonych płytek. Widziałam mnóstwo projektów łazienek, ale do swojej nie potrafię nic dobrać:( Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek sugestie i ogólne "spojrzenie" na projekt, może coś lepiej przestawić lub zmienić. Z góry bardzo dziękuję!:)

lazienka1.jpglazienka2.jpglazienka2a.jpglazienka2b.jpglazienka2c.jpg

Kto poradzi z doświadczenia?

Wybrałem na ściany płytki venis cubico, większość łazienki płytki białe, gdzieniegdzie czarne. Jaką do tego dobrać podłogę? Nie za bardzo widzi mi się ani biała ani czarna, bo domyślam się, że utrzymać taką podłogę w czystości to problem... Jaki kolor można dopasować podłogi, żeby nie gryzło się z biało-czarną łazienką?

Czy np płytki paradyż taranto grafitowe będą dobrym wyborem?

Dodam, że jako dodatek mam grzejnik w żywym (zielonkawym) kolorze.

Kto poradzi z doświadczenia?

Wybrałem na ściany płytki venis cubico, większość łazienki płytki białe, gdzieniegdzie czarne. Jaką do tego dobrać podłogę? Nie za bardzo widzi mi się ani biała ani czarna, bo domyślam się, że utrzymać taką podłogę w czystości to problem... Jaki kolor można dopasować podłogi, żeby nie gryzło się z biało-czarną łazienką?

Czy np płytki paradyż taranto grafitowe będą dobrym wyborem?

Dodam, że jako dodatek mam grzejnik w żywym (zielonkawym) kolorze.

myślę że będzie grało ;) tutaj dla przykladu bialo-czarna lazienka z podobnymi grafitowymi plytkami :)

venis-cubica-plytki-ceramiczne.jpg

Wersja z całą ścianą dekorów

http://images62.fotosik.pl/466/73e92e3f0f1058b1.jpg

Ta wersja jest niezła, pod warunkiem że płytki dekoru będą kończyły się przy prysznicu.

Inna opcja, to Twoja pierwsza wersja z 3 rzędami dekoru. Dodałabym tylko listwy ozdobne od dołu dekoru i od góry. Chodzi mi o górną listwę jak na zdjęciu poniżej (i niekoniecznie w kolorze złota)

listwa ozdobna.jpg

Afera86, a może coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]229462[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229463[/ATTACH]

Koło wc szafki - część wnęki na szafki (od strony prysznica) można przerobić na półeczki prysznicowe na kosmetyki.

I jeszcze pytanie. Czy to jest łazienka główna czy dodatkowa?

Dziękuje bardzo. Jest to łazienka dodatkowa, aczkolwiek chciałabym żeby był w niej prysznic bo mężowi zależy.

Druga sprawa kibelek nie może wylądować pod piecem, bo tam są jakieś jeszcze zawory i instalacje od kotła których nie mogę zabudować na stałe.

Myślałam żeby tam dać pralkę i razem z piecem zabudować w jakiejś szafie. Tylko pewnie pralka się nie zmieści, szafki nie mogą być tez do samego sufitu ponieważ góra szafki musi być otwarta. Zastanawia mnie połączenie jasnych płytek z taką czarną szafą i czarna szafką pod zlew, do tego czarna lampa, grzejnik np.

Pokazuje zdjęcia z internetu.

0_d55f6c51da7d335478f1730391d1c951.jpgmala_lazienka.jpgf388fba26dec496a6fda4bdb42a6a059,10,19,0.jpg

Witam

Dostałam projekt mojej dużej łazienki, co Wam sie rzuca w oczy co byście zmienili.

W zamiarze miałam zabudowę geberita pociągnąć na całą szerokość ściany i dopiero blat z dużą umywalką, nad półką lustro na całej szerokości ściany (we wnęce) i od góry znów zabudowa ze światełkami . nie wiem czy jasno wytłumaczyłam, proszę o opinie co byście zmienili

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Przede wszystkim:

1. wywaliłabym paski spod prysznica

2. wywaliłabym pionowy dekor i pasek poziomy z zabudowy stelaża wc

3. pomyślałabym nad wywaleniem grubego pasa po prawej stronie lustra (ale trzeba by się było wtedy zastanowić również nad ścianą z drzwiami, żeby całość jakoś grała z dekorem nad wanną (bo zakładam, że to nie podlega zmianom). Może pokombinuj z pasem i dekorem tylko i wyłącznie na ścianie przylegającej równolegle do wanny (?) Bez angażowania ścianek z boku.

Właśnie zauważyłam jeszcze mozaikę na wannie... Niech zgadnę: projekt z salonu z płytkami? :)

Jestem za lustrem na szerokość ściany, ale przeciw półce jeśli ma na niej być coś więcej niż tylko np. ręczniki.

A nie dałoby się np. wkuć stelaża w ścianę?

Baterię ścienną planujesz? Jeśli tak, i jeśli z tej strony, na której jest w projekcie, to woda się wleje na półkę zamiast do wanny ;)

Edytowane przez AniaS79

Ania S79 - zgadłaś projekt z salonu, połka będzie ale nie będzie zagracona np. kosmetykami, perfumami, lustro na bank zostaje,

Stelaz niestety nie dało się wkuć nie rozumiem opcji 3 - nie mam pomysłu, ale będę się głowic, może rozwiązanie Ci się nasunie....

co do baterii cenna uwaga, nie zauważyłam, co proponujesz???jakie rozwiązanie, model baterii

Paski spod prysznica mnie tez się rzuciły w oczy - ale chciałam zapewnień od forumowiczów, zostawić jasne czy cos proponujesz

dziękuję i proszę o jeszcze.....

oto roboczy rzut z "wyjściami"img210.jpg

Edytowane przez rafstraz

W punkcie trzecim ja myślałam o tym, żeby zostawić (jeśli bardzo chcesz, żeby był) dekor tylko przy wannie, na ścianie z baterią, nie przenosić już tego pasa na inne ściany. W ogóle uważam, że najlepiej by było całkiem z niego zrezygnować, ale wiem, że niektórzy lubią dekory i to dla nich najważniejszy element w łazience - tu się nie wtrącam. Uważam jednak, że taki grubaśny poziomy pas mocno przytłacza tę łazienkę, a w zestawieniu jeszcze z pasami górą i dołem (+ paski pod prysznicem) przywodzi mi na myśl zebrę ;) Ciężko byłoby odpocząć w takiej łazience.

Tak, zostawiłabym jasne pod prysznicem. Podobnie z zabudową stelaża wc, żeby go nie podkreślać kolorami.

Ogólnie im mniej zamieszania na ścianach, tym bardziej elegancka będzie łazienka.

A, że projekt z salonu nietrudno się domyślić, bo im zależy bardzo, żeby upchnąć w jednym pomieszczeniu jak najwięcej elementów kolekcji (a im droższe, tym lepiej). Takie projekty zawsze są "wypłytkowane" po sam sufit i ze wszystkimi możliwymi "atrakcjami".

Jeśli chcesz mieć półkę przy wannie, to zrób raczej z boku baterię sztorcową w półce:

http://deante.pl/products/thumbs/1162/bqm_013m_bateria_wannowa_3otworowa.jpg

W przeciwnym razie będziesz musiała przysunąć wannę bliżej ściany (chyba, że są baterie z aż tak długą wylewką - ile cm ma półka od ściany do brzegu wanny?).

A jeszcze dojrzałam pionowy dekor między wanną a prysznicem - jego też bym wywaliła ;)

No przy lustrze na całą szerokość ściany już żadnych pasków.

Edytowane przez AniaS79