Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzućcie okiem na projekt mojej łazienki.

Czy wannę oddzielić od sedesu murkiem czy dociągnąć zabudowę stelaża do samej wanny?

nie oddzielać murkiem, możesz dociągnąć obudowę do wanny lub zostawić tak jak jest - będzie tam miejsce na szczotkę do wcta ;)

Czy szafy robić do samego sufitu?

Czy płytki będą do samego sufitu? Jeśli tak to zabudowa też do sufitu ;)

Czy szafy robić tej samej szerokości? Ze względów praktycznych lepiej by było żeby ta obok umywalki była węższa niż ta koło prysznica (byłby kawałek blatu), ale wizualnie chyba lepiej zrobić takie same...

fajniej by to wyglądało jakby były takie same - byłoby symetrycznie, może dałoby się lekko węższą wannę poszukać by powiększyć miejscówkę umywalki?

No i drzwi? Gdzie zrobić drzwi? Czy na tym wolnym kawałku ściany czy zamienić miejscem z grzejnikiem?

chyba nie ma znaczenia... chooooć wydaje mi się, że.. tak jak teraz jest lepiej, jak zamienisz będziesz wchodziła na szafę, chyba że bedą to drzwi lewe, ale jak będą lewe to.. wchodząc też będziesz wchodzić na grzejnik jak jest teraz, więc generalnie nie ma znaczenia...

Czy grzejnik nie będzie przeszkadzał w otwieraniu szafy? ;)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie oddzielać murkiem, możesz dociągnąć obudowę do wanny lub zostawić tak jak jest - będzie tam miejsce na szczotkę do wcta ;)

Czy płytki będą do samego sufitu? Jeśli tak to zabudowa też do sufitu ;)

fajniej by to wyglądało jakby były takie same - byłoby symetrycznie, może dałoby się lekko węższą wannę poszukać by powiększyć miejscówkę umywalki?

chyba nie ma znaczenia... chooooć wydaje mi się, że.. tak jak teraz jest lepiej, jak zamienisz będziesz wchodziła na szafę, chyba że bedą to drzwi lewe, ale jak będą lewe to.. wchodząc też będziesz wchodzić na grzejnik jak jest teraz, więc generalnie nie ma znaczenia...

Czy grzejnik nie będzie przeszkadzał w otwieraniu szafy? ;)

Szczotkę planuję z lewej strony, będzie mniej na widoku.

Ale muszę tam zmieścić kocią kuwetę (co sobie właśnie uświadomiłam) więc dodatkowy murek już się nie zmieści. Ha!

Jestem z frakcji "jak najmniej płytek" więc na pewno nie będą do sufitu i tylko w strefach mokrych.

Węższa wanna... hmm... ta na planie ma 750 mm, więc w grę wchodzi jeszcze 700, ale to już wąziutka.

Mogę szafkę obok prysznica zwęzić o jakieś 10 cm (tym samym poszerzy się prysznic). Teraz szafka ma 560 mm (pralka 400). I tę obok umywalki też bym zwęziła, to obok umywalki będzie więcej miejsca. Umywalkę wrysowałam 600, jak byłaby 500 to też nie będzie źle.

Jak grzejnik pozostanie tutaj gdzie go wrysowałam to drzwi będą prawe, jak zrobię na miejscu grzejnika to lewe. Tak czy tak wchodzić będziemy na grzejnik. Jak się nie ma co się lubi... ;)

Grzejnik będzie w kolizji z drzwiczkami od szafki, ale nie będzie to wielki problem bo to drzwiczki od pralki. Im węższa będzie szafka tym mniej będzie przeszkadzał.

ten dekor kwiatowy jest sprzedawany w komplecie, a aby ułożyć pasek to musi być ten sam kafelek... aby do siebie pasowały

vdrender7.jpg

(więc to mało ekonomiczne rozwiązanie, zresztą ten dekor mi się podoba w całości a nie taki rozbity na pojedyncze elementy)

a tu z góry na dół - ale symetrycznie po środku (bo to praktycznie wychodzi 1/2 płytki od lustra):

vdrender5.jpg

ściana ma szerokość ok 163-164cm

nie wiem jeszcze czy będę zabudowywać płytkami do samego sufitu... albo do wysokości drzwi albo do wysokości grzejnika, który będzie na ścianie przy misce ustępowej (ale to będę musiała już domierzyć na miejscu);

Zastanawiam się też czy na ścianie pomiędzy miską i pralką oraz za pralką - dawać płytki... może tam pomalować ścianę po prostu na biało albo szaro??

vdrender2.jpg

Edytowane przez lakorun

Lakorun mnie się najbardziej podoba ta ostatnia wersja (z dekorem pionowym). Mimo, że w małych łazienkach zaleca się wzory poziome tutaj pion wygląda fajnie.

A mam pytanko z innej beczki - nie boisz się białej podłogi? W sensie białych fug, które jak wszystkie fugi będą dążyć do tego, żeby się zrobić szare...?

a tu z góry na dół - ale symetrycznie po środku (bo to praktycznie wychodzi 1/2 płytki od lustra):

vdrender5.jpg

ściana ma szerokość ok 163-164cm

nie wiem jeszcze czy będę zabudowywać płytkami do samego sufitu... albo do wysokości drzwi albo do wysokości grzejnika, który będzie na ścianie przy misce ustępowej (ale to będę musiała już domierzyć na miejscu);

może do wysokości lustra? ;)

choć ten dekor fajnie wygląda na całej ścianie...

Zastanawiam się też czy na ścianie pomiędzy miską i pralką oraz za pralką - dawać płytki... może tam pomalować ścianę po prostu na biało albo szaro??

vdrender2.jpg

może być pomalowana na jeden z kolorów jaki jest na kwiatach - coś z tych szarości/niebeskości (nie wiem, nie widziałam tego dekoru na żywo, ale na jeden z tych bardziej neutralnych kolorów) ;)

Do tego w kolorze ściany dobrałabym fugę do białej podłogi - niestety będziesz mieć podzieloną płaszczyznę, ale tak jak nemi zauważyła - białe fugi w łazience na podłodze to porażka - wiem coś o tym i przebolałabym tą dzieloną podłogę a nie zrobiłabym sobie ponownie białych fug ;)

No chyba, że nigdy nie miałaś białych fug i jeszcze nie wiesz ile pracy trzeba włożyć, by wyglądały na białe to.. zrób sobie białe ;)

Witam,

To ja bym poprosił o rady co zmienić i ,który projekt wybrać. Łazienka ma 10 metrów.Płytki wybraliśmy ROSEA / ATAVIO -> http://www.paradyz.com.pl/GetFile/20209/rosea.jpg

I nasze projekty :

1.

http://img88.imageshack.us/img88/5406/projekt1r.jpg

2.

http://img577.imageshack.us/img577/757/projekt2u.jpg

3.

http://img218.imageshack.us/img218/1410/projekt3.jpg

4.

http://img696.imageshack.us/img696/1769/projekt4w.jpg

5.

http://img844.imageshack.us/img844/8878/projekt5z.jpg

Macie jakieś pomysły co zmienić ? , bo jakoś jeszcze nam nic do końca nie pasuje :) (opcja numer 4 jak na razie chyba najfajniejsza)

Dzięki za Pomoc :)

janekm,

Kolekcja piękna, też się nad nią zastanawiałam, jednak mój wybór padł na inne płytki ;)

Jakie są wymiary łazienki? Jest możliwość pojeżdżenia ze sprzętami? ;)

Ja to widzę tak:

Wanna na ścianę z wc+bidet, nad wanną na całej ścianie położyłabym ten dekor różany, wanna obudowana na biało (może?), wc+bidet idzie na ścianę na przeciwko - za drzwiami, robisz obudowę geberitów w mozaice, reszta ścian na biało ;) Podłoga nie wiem, trzeba by to było narysować: albo ciemną, albo jasną, ale całą, nie rób jakiś dziwnych stref.., bo po co? ;)

Ja osobiście nad umywalkami dałabym lustra w złotych ramach, np. coś w stylu: http://www.awai.pl/238,piekne-rzezbione-lustro-w-zlotej-ramie.html bez żadnej mozaiki, ewentualnie widziałabym dwie umywalki nablatowe na blacie z mozaiki...

No, mniej więcej tak widziałabym łazienkę z tej kolekcji...

piękna kolekcja a tak naprawdę na twoich projektach w ogóle jej nie widać.

płytki są ozdobne i to bardzo, więc rozumiem ostrożność i chęć nie przedobrzenia. no ale nadmierne rozdrabnianie ich powoduje, że nie widać efektu.

poglądając prokekt producenta przyszło mi do głowy, aby ścianę za umywalkami zlicować (1 powierzchnia, nie podoba mi się "schodek") i zrobić na czekoladowo. jeśli planujesz lustra w ramach - będą ładnie wyeksponowane. ścianę za kibelkiem i bidetem obłożyłatym bogatym dekorem z różą, a pozostałe ściany proponuję utrzymać w bieli. ewentualnie jeśli nad wanną miałaby się znaleźć półka - podpatrzeć patent ze złotą wnęką (z wizualki producenta)

niestety sprzętów ruszyć już się nie da (hudraulika skończona). Liczbę tych slicznych dekorów ograniczyłem ze względu na cenę np. złota szklana mozaika jest w canie 100 zł za 1 płytkę (30cm na 30 cm):(

Czyli mówicie ,że lepiej nie robic "stref" i wstawek tylko dać całościowo pełną ścianę w jednym kolorze np. 2 ściany bordo( w dekorach) + dwie białe?

Podłogi boje się dać w całości na biało ,ze względu na .... widoczny bród, kurz :)

Genralnie łazienka ma mniej więcej 3 na 3 metry i spory skos ,więc fajnie jak by ją optycznie powiększyć , ale jak ?

DZieki za rady ,dziś je wypróbuje w programie.

Jeżeli chcesz powiększyć optycznie to na pewno nie dzieląc ją na strefy różnymi kolorami podłogi. To przynosi wręcz odwrotny skutek.

Podłoga niech pozostanie jednolita.

Jeżeli płytki z tej kolekcji sa tak drogie, to może zdecydujcie się na inną... bo urok tych widać dopiero jak są położone na większej powierzchi.

piękna kolekcja a tak naprawdę na twoich projektach w ogóle jej nie widać.

płytki są ozdobne i to bardzo, więc rozumiem ostrożność i chęć nie przedobrzenia. no ale nadmierne rozdrabnianie ich powoduje, że nie widać efektu.

poglądając prokekt producenta przyszło mi do głowy, aby ścianę za umywalkami zlicować (1 powierzchnia, nie podoba mi się "schodek") i zrobić na czekoladowo. jeśli planujesz lustra w ramach - będą ładnie wyeksponowane. ścianę za kibelkiem i bidetem obłożyłatym bogatym dekorem z różą, a pozostałe ściany proponuję utrzymać w bieli. ewentualnie jeśli nad wanną miałaby się znaleźć półka - podpatrzeć patent ze złotą wnęką (z wizualki producenta)

W całości popieram. Mam tylko jedną wątpliwość... czy ten dekor będzie dobrze wyglądał przecięty skosem?:rolleyes:

niestety sprzętów ruszyć już się nie da (hudraulika skończona). Liczbę tych slicznych dekorów ograniczyłem ze względu na cenę np. złota szklana mozaika jest w canie 100 zł za 1 płytkę (30cm na 30 cm):(

Czyli mówicie ,że lepiej nie robic "stref" i wstawek tylko dać całościowo pełną ścianę w jednym kolorze np. 2 ściany bordo( w dekorach) + dwie białe?

Podłogi boje się dać w całości na biało ,ze względu na .... widoczny bród, kurz :)

Genralnie łazienka ma mniej więcej 3 na 3 metry i spory skos ,więc fajnie jak by ją optycznie powiększyć , ale jak ?

DZieki za rady ,dziś je wypróbuje w programie.

Absolutnie nie robić stref, złota zasada przy tak poszatkowanym geometrycznie wnętrzu, kolor na całych płaszczyznach i bryłach. :)

W całości popieram. Mam tylko jedną wątpliwość... czy ten dekor będzie dobrze wyglądał przecięty skosem?:rolleyes:

też nad tym myślałam, ale szkoda byłoby go dawać na ścianę z drzwiami i lustrami - sporo elementów, które przysłonią (a efekt widać na powierzchni przecież), natomiast jeśliby go wcisnąć na kawałek ściany z wanną, to będzie tyci-ładnego i wielki biały skos. tamto miejsce wydaje mi się najbezpieczniejsze a moim zdaniem - to najmocniejszy element całej kolekcji.

Projekt po waszych sugestiach, jest lepiej :) wydaje mi się że "na żywo " wyjdzie o wiele lepiej niż na projekcie .

Nie wiem tylko czy ten szklany dekor dać w półeczce przy wannie czy na pustej prawej ścianie ? ,czy wogóle zrezygnować...

http://img59.imageshack.us/img59/273/azienkapitrov32.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/8849/azienkapitrov3255.jpg

lub

http://img852.imageshack.us/img852/5362/azienkapitrov34.jpg

ooo bardzo ładnie. fajny pomysł z "czekoladowymi marginesami" - i wilk syty i owca cała :) - i wcale nie wygląda jak rozwiązanie kompromisowe.

(bardziej mi się podoba 2 - czekoladowo za lustrami a i ten paseczek na wolnej ścianie wygląda całkiem fajnie. koło wanny zostawiłabym biało, bo piszesz że masz tam całkiem spory skos)

ale co do wolnej ściany - możesz pokazać tą wizualkę z innego ujęcia, tak żeby był widoczny narożnik z drzwiami i narożnik z wanną (chodzi mi oczywiście o zaprezentowanie tej ściany w jakiejś perspektywie).

Edytowane przez duś

Od dłuższego czasu przyglądam się zmaganiom Forumowiczów z urządzaniem łazienek. Szczerze mówiąc myślałem, że mi pójdzie łatwiej. Łazienka, choć nieduża, wydaje się ustawna. Aranżacja zaproponowana w projekcie prawie, że pokrywa z naszymi oczekiwaniami. Teraz, gdy od ostatecznej decyzji dzielą nas tygodnie (instalacje W-K) zastanawiam się jednak, czy ustawienie to jest optymalne?

Łazienka jest nieduża, posiada podłużny kształt - ma wymiary 200x250. Drzwi 80cm na krótszym boku 20cm od lewej ścianki, 90 od prawej.

Planowaliśmy wstawić prysznic, ubikację na jednej ścianie, na drugiej umywalkę, a na wprost drzwi wannę. Z wanny łatwo moglibyśmy zrezygnować.

Jeżeli chodzi o płytki wahamy się pomiędzy Porcelanosa Naxos - Greenway Nature, a Paradyż - Cydonia Don.

Zerknijcie, czy da się coś jeszcze z tego wykrzesać.

Jeśli możesz zrezygnować z wanny, to zrezygnuj. Zrób sobie wygodny szeroki prysznic, kibelek przesuń w stronę okna, umywalkę też i zrób ją na blacie, lub w blacie pociągniętym do ściany z oknem. Grzejnik daj na ścianie vis'a'vis prysznica, czyli po lewej stronie od wejścia.

Styl płytek, które podałeś jest zupełnie różny i musisz pomyśleć, który jest Wam bliższy, Uważałabym tylko z dużymi dekorami kwiatowymi w małej łazience. Ale mozaika geometryczna z Cydonia Don jest bardzo ładna.:)

Wielkie dzięki rasia :D

Przez 1,5 tygodnia przestawiamy sanitariaty upychając je w tej klitce, gdzie się tylko da, a tutaj z czegoś trzeba było po prostu zrezygnować.

Do poniedziałku poukładamy sobie wszystko, spróbujemy zwizualizować w hurtowni i przed decyzją na pewno się jeszcze pochwalimy (=poradzimy) ;)

Płytki jeszcze nie przesądzone, ale Porcelanosa Naxos - Greenway Nature są taakie ładne ...

ooo bardzo ładnie. fajny pomysł z "czekoladowymi marginesami" - i wilk syty i owca cała :) - i wcale nie wygląda jak rozwiązanie kompromisowe.

(bardziej mi się podoba 2 - czekoladowo za lustrami a i ten paseczek na wolnej ścianie wygląda całkiem fajnie. koło wanny zostawiłabym biało, bo piszesz że masz tam całkiem spory skos)

ale co do wolnej ściany - możesz pokazać tą wizualkę z innego ujęcia, tak żeby był widoczny narożnik z drzwiami i narożnik z wanną (chodzi mi oczywiście o zaprezentowanie tej ściany w jakiejś perspektywie).

Ściana wygląda tak,chyba jest ok.

http://img846.imageshack.us/img846/7418/azienkapitrov35.jpg