Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:) nie az tak zaawansowana w remoncie nie jestem

na pewno chce w miare jak najwięcej blatu wiec umywalka ktora sie ladnie bedzie z nim komponowal nie za duza nie za mala. owszem mam kilka modeli ktore mi sie podobaja ale czy cos konkretnego to jeszcze nie...

umywalka wpuszczan w blat, prostokątna lub nablatowa okrągła- bardziej nowczesny styl

pokaz ze dwa typy

a plytki?

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hm więc umywalka to cos na zwór tego tu ponizej ( tak wiem kilka opcji ale ciężko mi cos wybrac bez wizji konca..)

umywalki.jpg

co do płytek to moze lepiej umieszczę zdjecia aranżacji które mi się podobają ( miedzy nimi sie motam i próbuje coś wybrać tak żeby mała łązienka wyglądała naprawde ładnie ale jasno a z drugiej strony zeby nie była zbyt surowa i zimna)inspiracja.1.jpg, ins.2.jpginsp.3.jpg,

podobają mi sie też płytki saman roble ( ale nie wie gdzie jeszcze mozna by je dac-remontuje wszystko:)) saman roble.jpg

Edytowane przez 26alalala

spróbuj operować składnią: producent - nazwa kolekcji;

wunika to z tego, ze producenci czesto umieszczają wymiary swoich produktów (np. wanna) a chcąc to rozplanować w realu, bez wymiarów nie jest to możliwe

[ATTACH=CONFIG]245679[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]245680[/ATTACH]

Edytowane przez Hippek

a więc wybrałam pare modeli które mi sie podobają ( tylko nie widziałam ich na żywo)

KOLO:seria Traffic umywalka + ubikacja - umywalka meblowa 45 http://kolo.com.pl/produkt/umywalka_meblowa_traffic_45_cm_z_otworem_z_przelewem/39131

KOLO; seria Renowa nr 1- umywalka stawiana na blacie 50

KOLO seria Modo: 50cm

KOLO: umywalka Twins 50cm

ROCO: umywalka blatowa Diverta

ROCO: seria GAP

wanna:

prostokątna 150x 70cm seria KOLO OPLA PLUS lub ROCA EASY

Lub asymetryczna Aquaform 150cm x70 Arcline lub SIMI

ubikacja nie wieksza niz 56cm

Podoba mi sie umywalka na Twoim projekcie. Rozumie że jest to umywalka wpuszczana w blat, takie umywalki zakupuje się wraz z blatem? przyznam że nie mam o tym pojęcia...

Czy mogłabym Cie prosić o dodanie parawanu miedzy ubikacją? Chciałabym mieć możliwość i prysznica i wanny.Może nawet deszczownice bym zamontowała?

Płytki drewnopoodobne dałabym jednak na podłogę a ściany jaśniejsze ( cos jak na zdjęciu ponizej)

insp.5.jpginspir.7.jpg

Podłoga jasna też fajnie wygląda tylko inne ściany bym zrobiła - poszukam sobie nowych inspiracji w tym klimacie:)

Bardzo CI dziękuje za wskazówki i za wizualizacje naprawdę pomaga to ogarnąć temat:)

A.jpg

Na Twoim miejscu rozejrzałabym się za umywalką asymetryczną z blatem z prawej strony - będziesz miała miejsce na odkładanie rzeczy i nie będziesz z niej korzystała stojąc tuż przy drzwiach. Jakby w kompelcie była szafka to już bajka. Coś w tym stylu:

72_1.jpg

ANTADO

Albo umywalka wpuszczna w blat, umieszczona dalej od ściany z drzwiami. Blat kupujesz osobno i otwór w nim wycina stolarz albo kamieniarz(zależy z czego ten blat). Do tego szafka zrobiona na wymiar albo, jakby się udało taką znaleźć, to jakaś gotowa. Glazurnik może Cię namawiać na blat obłożony płytkami(z kg lub jakichś bloczków betonowych) ale tu bym była ostrożna - jeszcze trafisz na jakiegoś "estetę"z własną "wizją" ;)

Nie byłoby źle gdyby od strony kibelka blat był zaokrąglony.

Stelaż od wc na wizualce niski, ok.90cm - nie wystaje powyżej blatu umywalki.

Parawan nawannowy chcesz składany na scianę? W formie jednej tafli szyby czy dwóch lub trzech paneli składanych harmonijkowo? A może konstrukacja na całą szerokość wanny, z przesuwanymi panelami?

IMG_2457_460x345.jpg250FKIBA_2003A4E_BW3___000.jpgparawany-nawannowe-ravak-avdp3-120-satyna+grape-p79861.jpg

Alicyja, dzieki za warianty! Najbardziej podoba mi sie trzeci :)

A co myslicie o tym? Wariant z drzwiami do garderoby i mala wanna (140 cm)

http://images62.fotosik.pl/712/f1d4cad1e06f488egen.jpg

Edytowane przez karolinru

Niezupełnie...szerokosc to 240 cm ( na obrazku jest 260 cm -20 cm sciana z rurami itp.), a długość 333 cm, albo 313, jezeli poprawowadzimy rury sciana.

Jezeli zdecydujemy sie na drzwi do garderoby, poprowadzenie rur sciana jest niemozliwe i trzeba bedzie podniesc te czesc lazienki ( podest, część z paskami), przez co zyskujemy te 20 cm na dlugosci :))

Witajcie, czytam już od dawna wszystkie wątki łazienkowe aż wreszcie zdecydowałam się prosić o radę. Mam do wykończenia dwie łazienki. W załączeniu rysunki zrobione w Paincie, bo na niczym innym się nie znam tak jak wy. Pierwsza łazienka (ta z bidetem) ma wymiary 280cm na 270, przy czym okno=ściana kolankowa i ta przeciwna=drzwi jest dłuższa. Chcę tam i prysznic i wannę i wc i bidet i umywalkę. No i jakieś kosze na pranie (to łazienka dzieci). Obawiam się, że w takim układzie pozostanie mi kosze dać naprzeciw drzwi, co chyba nie będzie ładnie. Czy ten układ ma sens? Na prysznic zostawiliśmy ok 105cm, na drzwi 80cm, reszta po lewej na umywalkę. Aha, i chciałabym na podłogę kafle drewnopodobne, a na ścianach białe proste i jak najmniej, tzn tylko tam gdzie potrzeba. Aha i WC musi zostać w tym miejscu, bo tam odpływ jest.

LAZIENKA.DZIECI.jpg

Druga łazienka jest mniejsza, ale też ma mniej sprzętów, układ tam raczej musi zostać taki jak jest, zastanawiam się tylko, jak blisko skosu mogę zrobić umywalkę, żeby było wygodnie (mąż ma 187cm). Za ścianką pralnia, szerokość 160cm to tyle ile mam w bloku całą łazienkę. Aha, drugi wymiar łazienki to ok 260cm. Też chcę kafle jak najmniej, tu pewnie tylko prysznic i jeden rządek nad blatem umywalkowym. W pralni dobra zmywalna farba. Drzwi łączących pralnię z łazienką nie będzie.

lazienka.sypialnia.jpg

Wiem, że okna dachowe wyszły fatalnie, ale musimy sobie z tym jakoś poradzić.

Pomóżcie. :)

dzięki Alicyja,

tak właśnie myslałam ze mając blat odsunąć umywalkę od ściany żeby wygodniej było z niej korzystać a nie obijać się łokciami.

szafka fajna będę szukać tego typu lub właśnie blat- ale raczej nie z kamienia może być zbyt drogi...

Parawan raczej w formie jednej tafli, harmonijkowe mi się nie podobają , opcja z przesuwana szyba do rozważenia.

zastanawiam się czy nad ubikacją nad zabudową geberitu nie zrobić szafki - i albo pociągnąć zabudowę jeszcze wyżej i zrobić w niej polki z kg, lub po prostu nad zabudową zostawić trochę miejsca i zawiesić jakąś wąska ładną szafkę?.

Druga łazienka jest mniejsza, ale też ma mniej sprzętów, układ tam raczej musi zostać taki jak jest, zastanawiam się tylko, jak blisko skosu mogę zrobić umywalkę, żeby było wygodnie (mąż ma 187cm).

To zależy jak wysoką masz ścianke kolankową i jaki kąt nachylenia dachu.

Rozumiem, że chciałabyś zobaczyć obie łazienki na wizualizacji?

KOLO:seria Traffic umywalka + ubikacja - umywalka meblowa 45

Czy mogłabym Cie prosić o dodanie parawanu miedzy ubikacją? Chciałabym mieć możliwość i prysznica i wanny.Może nawet deszczownice bym zamontowała?

Podłoga jasna też fajnie wygląda tylko inne ściany bym zrobiła - poszukam sobie nowych inspiracji w tym klimacie:)

podłoga w drewnie wygląda beznadziejnie - pokażę Cie, jak wskażesz konkretne płytki. Pokombinuj z drewnem na scianach - tak myślę, ale ja nie mam gustu :p

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=245867&d=1393805935

Edytowane przez Hippek

To zależy jak wysoką masz ścianke kolankową i jaki kąt nachylenia dachu.

Rozumiem, że chciałabyś zobaczyć obie łazienki na wizualizacji?

Jakby ktoś mi mógł pomóc, to oczywiście, że chciałabym na wizualkach. Ale przede wszystkim chciałabym, żebyście mi powiedzieli, czy taki układ jakoś będzie wyglądał. Nie umiem sobie tego wyobrazić ile co miejsca zajmuje, np gdzie powieszę ręczniki kąpielowe, gdzie zmieszczą mi się kosze na brudne pranie, jaki długi będzie blat umywalkowy, itp...

elmagra, podaj kąt nachylenia dachu oraz wysokość ścianki kolankowej. Na rzucie poddasza znajdziesz linie z podaną wysokością pod schodami - napisz jak daleko od ściany kolankowej masz te linie wyskości (i jakiej).

Układ łazienki dzieci mi się podoba, lecz czy dzieci potrzebują bidet?

Czy łazienka z pralnią ma wejście z korytarza/holu czy z małżeńskiej sypialni?

elmagra, podaj kąt nachylenia dachu oraz wysokość ścianki kolankowej. Na rzucie poddasza znajdziesz linie z podaną wysokością pod schodami - napisz jak daleko od ściany kolankowej masz te linie wyskości (i jakiej).

Układ łazienki dzieci mi się podoba, lecz czy dzieci potrzebują bidet?

Czy łazienka z pralnią ma wejście z korytarza/holu czy z małżeńskiej sypialni?

Kąt nachylenia dachu to 38stopni.

linia H=190cm bo pewnie ci o tą chodzi jest jakieś 127cm od ściany kolankowej, a kolankowa ma 125 cm.

Co do bidetu, to stwierdziliśmy, że może się przyda, a ponieważ jest miejsce to go zrobimy (choć do końca nie jestem do niego przekonana). A wejście do łazenki z pralnią jest z sypialni małżeńskiej.

Aha, zapomniałam dodać, że te łazienki przylegają do siebie tymi ścianami gdzie ustawiłam WC, ( tam pod nimi jest kotłownia i schodzi ta główna rura kanalizacji.)

Edytowane przez elmagra

Witam serdecznie,

remontuję mieszkanie i wielka prośba o pomoc w zaprojektowaniu łazienki. Ja niestety nie posiadam umiejętności i programów do stworzenia projektu przestrzennego :( Może w samym układzie można inaczej pokombinować?

Mój pomysł jest taki:

Łazienka ma 2 okienka. Geberit węższy (8cm) na ścianie z kominem. Drugi Geberit równa do pierwszego - nad nim na równo zabudowane szafki prawie do sufitu (z 15 cm na równo karton gips).

Kolory płytek betonowe - Ciemniejszy betonowy 60x60cm - podłoga, Jaśniejszy betonowy 30x60 cm - front wanny i geberity. Reszta płytek (okolica umywalki i trochę rządków nad wanną) - błyszczące białe.

Blat umywalki gruby, błyszczący biały lub z gresu drewnopodobnego (choć łączenia fug mi nie bardzo się podobają).

Umywalka nablatowa. Bidet i wc. Pralka w kuchni.

Pod blatem półka z grubszego szkła na ręczniki (szuflada?).

I najciekawszy w sumie mój dylemat - lustro! Wysokie i wąskie między oknami... ? Bo gdzie?

Będę wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję. Aga

Screen Shot 2014-03-03 at 19.21.09.jpg

elmagra, przy ścianie kolankowej o wys. 125cm i kącie nachylenia dachu 38st., nie można ustawić wc w tym miejscu. Aby można było z niego swobodnie korzystać, przed muszlą musi być wysokość ok.190cm (aby móc sie wyprostować). Dlatego też w łazience dzieci zlikwidowałam bidet a wc przesunęłam jak najbliżej prysznica.

elmagra łazienka dzieci.jpg

EDIT:

Pod prysznicem, na ścianie z wc, można zrobić ok.10cm wnęki - półeczki na kosmetyki.

Podobnie w łazience przy sypialni - wc odsunięte jest od ściany kolankowej i dosunięte maksymalnie do komina, a zabudowa wc zrównana z jego krawędzią.

Dwie wersje tej łazienki:

1. z dużą umywalką i wanną

2. z prysznicem i średnią umywalką (kolorowy element ma długość ok.127cm - czyli kończy się w miejscu z wys. 190cm)

elmagra_łazienka z pralnią1a.jpgelmagra_łazienka z pralnią2a.jpgelmagra_łazienka z pralnią1.jpgelmagra_łazienka z pralnią2.jpg

Edytowane przez moniss

ale że w łązience ma się rozumieć:)

hm powiedzmy że płytki te saman roble Baldocer lub te Holtzer Ochra 9,8x40 Paradyż Kwadro lub te Gres szkliwiony MARRONE PERUGIA chodzi o uzyskanie klimatu SPA:)

chyba żeby faktycznie zrobic jak piszesz blat, zabudowe geberitu, moze wanne a reszte jasne płytki odbijające światło moze coś z Tubadzin Colour

drugą koncepcja jest juz całkiem inna i nie zaklada wcale plytek drewnopodobnych- takie płytki świecące odbijające światło ( i nie umie ich na necie znaleźć...) a'la glamour

na aranżacjach i doborze odpowiednim płytek to ja sie kompletnie nie znam

widze za to na wizualizacji( jak dobrze to widziec wcześniej) ze lepiej chyba będzie się prezenotwać umywalka która mniej będzie wystawać ponad blat moze ta? KOLO umywalka MODO 50 cm z otworem?

Do elmagra:

Może popełniłam jakiś bląd myślowy ale z wyliczeń wynika mi, że skos ma nachylenie 28 stopni (a nie 38 stopni).

skosy.jpg

Nie lubię jak na łazienkę wystaje róg wanny prostokątnej. Przy układzie jaki zaproponowła Moniss wstawiłabym wannę narożną symetryczną albo asymetryczną - z zaokrąglonym węższym końcem. A moja propozycja to zrobienie przy jednej ścianie natrysku(80x80cm) i wanny prostokątnej(70x160) a przy drugiej wc i umywalki. Przy ścianie kolankowej niskie szafki na wysokość obudowy wanny. Na wizualkach górna krawędź lustra jest na wysokości 190cm - tak dla orientacji.

łd-1.jpgłd-1A.jpg

łd-1B.jpgłd-1C.jpg

Do elmagra:

Zrobienie osobnego wejścia do pralni (wprost z sypialni) poprawiłoby ustawność łazienki. Po prawej od wejścia prysznic 80x120cm, po lewej umywalka i wc. Jeśli tam jest okno dachowe to być może jest pod nim trochę wyżej niż pod skosem i da się stanąć przed kibelkiem... Tym razem górna krawędź lustra jest na wizualce na wyskości 200cm.

łr-1.jpgłr-1C.jpg

łr-1A.jpgłr-1B.jpg

Jeśli jednak upierasz się na wejście do pralni przez łazienkę(ma to swoje zalety) to dążyłabym do tego, żeby umywalka nie była w świetle drzwi. I kabinę wstawiłabym półokrągłą. Na rysunku kabina 90x90cm, drzwi 80cm maksymalnie do niej dosunięte i blat umywalki o głębokości ok.40cm. Bez kantów utrudniających dojście do kibelka.

łr-2.jpg