Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po przerwie,

podczas poszukiwania płytek do łazienki koncepcja zminiła sie kilka krotnie:) i jak narazie ostateczna decyzja nie zapadła bo nie umiemy dojśc do kompromisu

chcialabym zobaczyc jak wyglądałaby tak mała łazienka jak moja z płytakim tubadzin tower hill 2 na podłodze , na ścianach jasne płytki białe -(ale tych jeszcze konkretnie nie wybrałam) głownie chodzi mi o podłoge jak bedzie wygldać. wtedy zadecyduje co i jak i czy jest sens poszukiwan w tym kierunku

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=246684&d=1394141599

Dodatkowo problemowe może okazac się przesuniecie kibelka w miejsce ktore chce :(

i fachowcy proponuja układ jak na zdjęciu ( tylko odwrotnie wanna, a prawa strona kibelek bo tam jest rura)

.stylowi_pl_wnetrza_Lazienka--modne-wnetrzacom-part-3_19325615.jpg

co sadzicie o takim układzie? jakby wyglądala wizualizacja?

Edytowane przez 26alalala

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowałam się na te same płytki:)

Wizualizacja dość uboga - czy będzie prysznic? Dla ilu osób ta łazienka? Będzie tam pralka czy jakieś inne szafki?

Mozaikę nad wanną zdecydowanie bym wywaliła albo inaczej wkomponowała, zdjęłabym ostatnią płytkę z góry (wysokość na 8 płytek).

Napisz coś więcej o wymiarach, chociaż na zdjęciach łazienka wydaje się być duża.

Ja podłogę robię w jasnych płytkach i tych 33/33. Kolekcja jest dość uboga, nie ma czym poszaleć;) Ja wybrałam tylko 2 kolory bazowe i czegoś mi brakuje, myślę nad dodaniem listwy dekoracyjnej lub tego motywu z kwiatem - ale jeszcze się waham.

Dziękuję za jakiś odzew. Jest to nasza druga łazienka (nie główna). Miała być pralnią. Ma wymiary 3,36x2,14. Po prawej stronie wanny planuję pralkę w zabudowie. Obok umywalki z podwieszana białą szafka biały słupek. A gdzie byś wkomponowała tą mozaikę? Płytki będą kończyć się równo pod sufitem bez tego paska, (tak mąż zrobił sufit).

A między przednią krawędzią kibelka i bidetu a wanną ile jest centymetrów?

zerknij na rzut, o ile dobrze pamietam, wnęka ma 90 cm;

z grubsza licząc: odejmijmy od tego z 15cm na geberit, 50cm na bidet - zostaje 25cm;

wanna tutaj jest 150tka ale mozna dac krótszą itd...

zerknij na rzut, o ile dobrze pamietam, wnęka ma 90 cm;

z grubsza licząc: odejmijmy od tego z 15cm na geberit, 50cm na bidet - zostaje 25cm;

wanna tutaj jest 150tka ale mozna dac krótszą itd...

Ja pamiętam ile łazienka ma szerokości i dlatego sie dziwię, że wanna jest w ten sposób postawiona. Odległość 25cm (a nawet te 35 jesli wstawić wanne 140cm) to zdecydowanie za mało. Sugerowane minimum przed kibelkiem to 60cm:

http://muratordom.pl/lazienka/pomysly-i-aranzacje/funkcjonalnosc-azienki,121_404.html

Ja pamiętam ile łazienka ma szerokości i dlatego sie dziwię, że wanna jest w ten sposób postawiona. Odległość 25cm (a nawet te 35 jesli wstawić wanne 140cm) to zdecydowanie za mało. Sugerowane minimum przed kibelkiem to 60cm:

http://muratordom.pl/lazienka/pomysly-i-aranzacje/funkcjonalnosc-azienki,121_404.html

jak zostaną dobrane konkretne modele wanny, bidetu i muszli itd, to bedziemy przestawiać i odnosić się do normy :) na razie nie to jest sednem projektu. Dobranoc!

Edytowane przez pstro

26alalala: tak na szybko, bo uciekam spać

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=249303&d=1395181700

Dziekuje pstro za wizualke. hm.. wygląda jednak na zbyt napaćkane...za dużo czarnego...

no nic szukam dalej ....chyba ze coś by zmieniło użycie płytek biało czarnych ( druga łytka z tej kolekcji paski ma biale a kwadraciki male czarne)?

Dziekuje pstro za wizualke. hm.. wygląda jednak na zbyt napaćkane...za dużo czarnego...

no nic szukam dalej ....chyba ze coś by zmieniło użycie płytek biało czarnych ( druga łytka z tej kolekcji paski ma biale a kwadraciki male czarne)?

na szybko próbowałem i wygladało jeszcze gorzej - nie warte nawet zamieszczania :)

Mam pytanie:

Z czego robi się takie półki? Kuje ścianę? Zabudowa z g-k?

yrfn.jpg

* projekt D-ZONE Beata Bielawska

Help, chcę taką pod prysznicem, bo nienawidzę wszelkich wieszaczków, półeczek doczepianych itd. Poza tym chciałabym baterię prysznicową podtynkową - a nie bardzo mogę kuć w ścianach. Czy zielony g-k wystarczy?

kamilaa: myśl, co pod okno wstawić!

Pstro, dzieki za poswiecony czas! Tylk ze nie do konca twoja wizualizacja pokrywa sie z projektem. Po pierwsze to wanna nie jest na tej scianie tylko na tej samej co prysznic. (wtedy jest sporo miejsca przed bidetem i wc). Oraz najpierw w rogu jest prysznic, a wanna jest miedzy kabina prysznicowa a drzwiami.

Natomiast jesli chodzi o okno to szafka z umywalka ma byc dluga. Od sciany az po koniec okna- bedzie umywalka z szufladami oraz zabudowany kosz na pranie z pralka.

kamilaa: myśl, co pod okno wstawić!

Pstro, dzieki za poswiecony czas! Tylk ze nie do konca twoja wizualizacja pokrywa sie z projektem. Po pierwsze to wanna nie jest na tej scianie tylko na tej samej co prysznic. (wtedy jest sporo miejsca przed bidetem i wc). Oraz najpierw w rogu jest prysznic, a wanna jest miedzy kabina prysznicowa a drzwiami.

Natomiast jesli chodzi o okno to szafka z umywalka ma byc dluga. Od sciany az po koniec okna- bedzie umywalka z szufladami oraz zabudowany kosz na pranie z pralka.

wiem,wiem, pamiętam:)

przestawić klocki to 30 sek albo 5 klików; na razie stoją tak, jak... stoją:)

(przy okazji Ciebie pokazywałem komuś coś)

Edytowane przez pstro

Jeśli można, to ja dorzucę swoje pięć groszy, jeśli chodzi o podłogę. Sama przy tworzeniu entej koncepcji na moją łazienkę brałam pod uwagę wzorzystą geometryczną podłogę w stylu, np. Vives 1900 czy Vodevil albo rozety z Latina Ceramica. Jednak doszłam do wniosku, że posadzka wywołująca złudzenia optyczne może nie być dobrym pomysłem. Pomyślałam o tych wszystkich sytuacjach, kiedy nie czujemy się zbyt dobrze, boli nas głowa lub po prostu z wiekiem pogarsza nam się wzrok. W katalogach takie podłogi wyglądają prześlicznie i efektownie, jednak nie wiem czy w rzeczywistości już po kilkuletnim użytkowaniu się po prostu nie znudzą.

już nie mówię o przedawkowaniu alkoholu :)

łaz1.jpg łaz1A.jpg łaz1B.jpg łaz1C.jpg łaz1D.jpg

Z łazienki wydzielony schowek na pralkę, mopa, jakąś szafkę. Może być zamykany drzwiami składanymi. Wanna 70x160cm.

Zrobiłam rysunek i wizualkę zanim przeczytalam, że drzwi są 12cm od ściany. Albo płytkie szafki po lewej stronie umywalki będą nachodziły na futrynę albo ich nie wstawiaj.