Hisia 06.05.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Mi się bardziej podobaja zabudowy do sufitu i trochę żałuję że u siebie zrobiłam zabudowę z półką, no ale niestety moja toaleta jest mikroskopijnych rozmiarów i stwierdziłam że cała zabudowa zabierze dodatkowe centymetry tak cennej tam przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaaarola 06.05.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Witajcie, Zwracam się z prośbą o komentarz rozplanowania łazienki w bloku i sugestie co poprawić by była jeszcze bardziej funkcjonalna Mieszkanie w rynku pierwotnym, mam możliwość zmiany układu sprzętów za wyjątkiem WC, póki co łazienka dla jednej osoby http://images63.fotosik.pl/950/8c0d8d21da46bc45med.jpg a tak to wygląda po wstawieniu sprzętów (nie do końca z właściwymi wymiarami - umywalka za duża, drzwi o 20 cm za szerokie ) http://images63.fotosik.pl/950/10c4c54ea78da918med.jpg Edytowane 6 Maja 2014 przez Kaaarola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.05.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Kaaarola tak na gorąco: wc obróciłabym o 90 stopni na grubszy fragment ściany (to jest komin?), ten grubszy fragment przedłużyłabym o tyle, żeby wc był na nim centralnie. Wtedy zostaje Ci na tej ścianie ok 90 cm i tworzy się tam świetna wnęka na pralkę i fajną zabudowę szafkową. Kabina kwadratowa 90x90 i obok niej umywalka Dzieląc tę łazienkę przez sam środek dłuższej i krótszej ściany wyjdzie, że wc będzie naprzeciw prysznica, a umywalka naprzeciw zabudowy z pralką. Niestety jestem kompletna noga z robienia wizualizacji Jest okno w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaaarola 06.05.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Kaaarola tak na gorąco: wc obróciłabym o 90 stopni na grubszy fragment ściany (to jest komin?), ten grubszy fragment przedłużyłabym o tyle, żeby wc był na nim centralnie. Wtedy zostaje Ci na tej ścianie ok 90 cm i tworzy się tam świetna wnęka na pralkę i fajną zabudowę szafkową. Kabina kwadratowa 90x90 i obok niej umywalka Dzieląc tę łazienkę przez sam środek dłuższej i krótszej ściany wyjdzie, że wc będzie naprzeciw prysznica, a umywalka naprzeciw zabudowy z pralką. Niestety jestem kompletna noga z robienia wizualizacji Jest okno w łazience? tylko od komina do przeciwległej ściany jest 176 cm, kabina ma 90 cm, zostaje 86 cm - 20? cm zabudowa geberitu, zostaje 66 cm na sedes, a gdzie jeszcze wygodnie z niego skorzystać??? tak się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.05.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Okej, to odwracamy wc z powrotem Ale kabinę z pewnością można dać większą, np. 80 x 110 Kosztem miejsca na pralkę. Po co zostawiać 110 cm na pralkę i robić tak małą kabinę? 80x80 to naprawdę ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaaarola 06.05.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Okej, to odwracamy wc z powrotem Ale kabinę z pewnością można dać większą, np. 80 x 110 Kosztem miejsca na pralkę. Po co zostawiać 110 cm na pralkę i robić tak małą kabinę? 80x80 to naprawdę ciasno dobry pomysł by dać kabinę więszką, ale zostałabym przy 90x90 i półokrągłej, nie chce kanciastej, będę się o nią obijać poniżej wizualka z kabiną 80x110 http://images64.fotosik.pl/952/0f35920c45d17d4dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.05.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Półokrągła pomniejsza kabinę. Skoro chcesz 90x90 i nie obijać się, to jest ciekawa opcja Po złożeniu drzwi takiej kabiny "nie ma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaaarola 06.05.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 a może tak? http://images65.fotosik.pl/952/b1c2027d4b54bf8cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.05.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Jednak, po zobaczeniu wizki, lepsza będzie 90x90, podzieli nam krótszą ścianę niemal na pół. Umywalka symetrycznie naprzeciwko pralki. Na Twojej wizce nie ma zachowanej skali, więc trochę jest zaburzony ogólny obraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaaarola 06.05.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Jednak, po zobaczeniu wizki, lepsza będzie 90x90, podzieli nam krótszą ścianę niemal na pół. Umywalka symetrycznie naprzeciwko pralki. Na Twojej wizce nie ma zachowanej skali, więc trochę jest zaburzony ogólny obraz skala jest zachowana, wizualka jest zrobiona w programie a sprzęty mają rzeczywiste wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.05.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Wychodzi mi, że komin "wystaje" od krótszej ściany 32 cm, więc nie zabudujemy pralki w równej linii z nim, pralka jest głębsza. Ta kabina, którą pokazałam jest bardzo fajna. Nie trzeba przy niej zachowywać rygorystycznych odstępów między sprzętami. Wtedy wc można przysunąć do kabiny (jeżeli z niej nie korzystamy, to drzwi są cały czas złożone), a komin poszerzyć do głębokości pralki i całą tę ścianę zabudować. Dobry pomysł z umywalką po drugiej stronie. Majstruj wizkę Wtedy się okaże co ja plotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaaarola 06.05.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 a komin poszerzyć do głębokości pralki i całą tę ścianę zabudować. Dobry pomysł z umywalką po drugiej stronie. Majstruj wizkę Wtedy się okaże co ja plotę a po co mi cała ściana zabudowana? zakładam że szafkami? a reszta sprzętów ściśnięta to do mnie zupełnie nie przemawia, a żadnych półeczek k-g nie chcę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.05.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 skala jest zachowana, wizualka jest zrobiona w programie a sprzęty mają rzeczywiste wymiary Aj, zmyliła mnie odchudzona pralka (wymiary 60x45?) i głęboooka umywalka (chyba ponad 50 cm?). Ale tak, jak mówiłam jeśli chodzi o wizki, to ja wiesz co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 06.05.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 a po co mi cała ściana zabudowana? zakładam że szafkami? a reszta sprzętów ściśnięta to do mnie zupełnie nie przemawia, a żadnych półeczek k-g nie chcę, Myślałam, że zrozumiałam o co Ci chodzi. Na planie napisałaś "pralka 60x45 nad nią szafki". Ale jednak, okazuje się, że nie wiem, czego chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mindek 07.05.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witam, jestem nowa na tym forum i jak dobrze pójdzie to w wakacje rozpoczynam budowe domu. Wybaczcie, że zwracam się z prośbą na tak wczesnym etapie, nie dysponując dokładnymi rzutami (projekty złozone w urzedzie czekają na pozwolenie na budowe), ale nurtuje mnie górna łazienka. Wolałabym przemyśleć wszysko wcześniej, bo nie wiem czy po zrobieniu odpływów będę miała mozliwość przeniesienia sprzętów. Chciałabym zatem skorzystać z Waszego doświadczenia. Może ktoś z Was zechciałby pochylić się na moją łazienką.... Zdaje sobie sprawę, że rzuty przedstawione na stronie są tylko lużna propozycją, ale nie wiem na ile swobodnie mogę przenosić poszczególne sprzęty. Boję się, że pozostawienie na jednej ścianie ubikacji, bidetu, umywalki i prysznica to za dużo szczęścia. Nie wspominając już o tym, iż marzyłam o tym, by przy 4 osobowej rodzinie, w łazience były dwie umywalki;( W jaki spsoób mogłabym oddzielić pralnie, aby na tej ścianie zmieściły sie umywalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 07.05.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Mindek, a może zamień miejscami prysznic z wanną. Wtedy będzie można przesunąć drzwi do pralni bardziej w lewą stronę, tak aby po drugiej stronie drzwi uzyskać miejsce na dwie umywalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mindek 07.05.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Mindek, a może zamień miejscami prysznic z wanną. Wtedy będzie można przesunąć drzwi do pralni bardziej w lewą stronę, tak aby po drugiej stronie drzwi uzyskać miejsce na dwie umywalki Widzisz, o tym nie pomyślałam ! Myślę, ze jest to dobre rozwiązanie. Kwestia jeszcze tylko taka czy te dwie umywalki zmieszczą się na ścianie nie ograniczając dostępu do drzwi wychodzących na taras. W pojekcie jest okno. My zmienilismy je na drzwi chcąć wynosić w lecie pranie bezpośrednio na taras, który z założenia bedzie częścia prywatną. Tak, aby goście nie musieli oglądać suszącej sie bielizny na tarasie znajdującym się w cześci ogrodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 07.05.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Mindek A może zrezygnować z prysznica, który i tak jest na dole i zrobić wannę z parawanem prysznicowym? Tam, gdzie teraz jest prysznic zrobić szeroką dużą wannę, drzwi do pralni przesunąć do drzwi tarasowych, zyskując na tej ścianie wiele miejsca (2 metry) na dwie umywalki. Pomysł moniss jest fajny, ale nawet odsuwając maksymalnie od drzwi tarasowych podwójną umywalkę (bo tylko to się zmieści, żeby mieć dostęp do drzwi) ustawimy ją w ich świetle Rozumiem, że projekt zatwierdzony i nie można zmieniać otworów? Bo gdyby drzwi tarasowe zrobić węższe (teraz chyba mają ok 150 cm), to zyskujesz od strony pralni 50 cm ściany przy drzwiach tarasowych i masz 218 cm ściany na piękne dwie umywalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 07.05.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Witajcie ponownie! Tak przedstawia się moja ostateczna wizja aranżacji łazienki. Czemu chcesz zasłonić wannę pralką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mindek 07.05.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Mindek A może zrezygnować z prysznica, który i tak jest na dole i zrobić wannę z parawanem prysznicowym? Tam, gdzie teraz jest prysznic zrobić szeroką dużą wannę, drzwi do pralni przesunąć do drzwi tarasowych, zyskując na tej ścianie wiele miejsca (2 metry) na dwie umywalki. Pomysł moniss jest fajny, ale nawet odsuwając maksymalnie od drzwi tarasowych podwójną umywalkę (bo tylko to się zmieści, żeby mieć dostęp do drzwi) ustawimy ją w ich świetle Rozumiem, że projekt zatwierdzony i nie można zmieniać otworów? Bo gdyby drzwi tarasowe zrobić węższe (teraz chyba mają ok 150 cm), to zyskujesz od strony pralni 50 cm ściany przy drzwiach tarasowych i masz 218 cm ściany na piękne dwie umywalki Projekt nie zatwierdzony i właśnie dzis odebrałam postanowienie o wezwaniu do uzupełnieniu braków. Jutro idziemy do architekta wyjaśniać, ale jeden z punktów budzi moje obawy, czy w ogóle dostaniemy pozwolenie.... Wszysko sie wiec może jeszcze zdarzyć. Poza tym zmiany szerokości okna można chyba dokonać już po wydaniu pozwolenia na budowe, więc w tej kwestii temat jest otwarty. Rezygnacja z prysznica pozwala również zrobić podwójną umywalkę po prawej stronie od wejścia, a po lewej wanne wolnostojącą na samym środku przy wybudowanej na środku ściance. Zastanawiałam się tez nad tym czy nie udałoby się wcisnąc prysznica w części pralni. Nie wiem jak to opisać, ale gdyby ścianka działowa była na środku, przy niej wanna, a prysznic w części pralni, jako taki wykusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts