Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Namądrzyłam się u innych, to teraz ja proszę o radę. Oto moja mała łazienka 110x250 cm :) Czy natrysk z deszczownicą umieścić na dłuższej ścianie, czy lepiej będzie na krótszej? Co z mozaiką, na której ścianie? Płytki i mozaika to Opoczno Fargo. Niezmiernie podoba mi się też płytka mozaikowa, którą odkryłam dzięki ivy17. Ja zastanawiam się nad Nacare Gris

Na wizkach są drzwi suwane, które mam obecnie. Nie będzie ich najprawdopodobniej w wersji ostatecznej i będą drzwi tradycyjne, w zbliżonym kolorze

Edytowane przez Tomkowa

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CelinaDolorose

Z moimi uwagami różnie bywa, ale mi też się wydaje, że lepiej wanna na gładko :) Ja bym jeszcze zrezygnowała z tych poziomych pasów. Lustro planujesz do samej umywalki? Pamiętaj o nieustannym czyszczeniu ;) A może mozaikę wykorzystać pod prysznicem i w okolicach umywalki? A może tylko pas mozaiki na dwóch ścianach na poziomie umywalki (zakładając, że lustro podnosimy wyżej). Masz możliwość pozmieniać wizki?

Namądrzyłam się u innych, to teraz ja proszę o radę. Oto moja mała łazienka 110x250 cm :) Czy natrysk z deszczownicą umieścić na dłuższej ścianie, czy lepiej będzie na krótszej? Co z mozaiką, na której ścianie? Płytki i mozaika to Opoczno Fargo. Niezmiernie podoba mi się też płytka mozaikowa, którą odkryłam dzięki ivy17. Ja zastanawiam się nad Nacare Gris

Na wizkach są drzwi suwane, które mam obecnie. Nie będzie ich najprawdopodobniej w wersji ostatecznej i będą drzwi tradycyjne, w zbliżonym kolorze

ja bym baterię w prysznicu dała na dłuższą ścianę, by wszystkie wyjścia wody były po tej samej stronie, ale mozaikę bym zostawiła na krótszej, bo fajnie tworzy jednolity pas z podłogą - mozaika jest dekoracją i gdy jest na krótszej ścianie wg mnie jest lepiej wyeksponowana :) tym bardziej jeśli się zdecydujesz na venis ;)

mozaika ivi - no cóż, to moja największa miłość - i spełniona :) :):wiggle:

Witam Wszystkich ponownie....

Mam prośbę, kilka postów wyżej wrzuciłem rozwiązania jakie przyszły mi do głowy co do mojej łazienki....

Czy znalazłby się ktoś tak miły, aby zrobić dla tych rozwiązań wizualizacje 3D? Baaardzo by mi pomogły w dalszych rozmowach z moją "drugą połówką" :)

...

[ATTACH=CONFIG]259053[/ATTACH]

Czym ją potraktować?

Teraz wydaje mi się, że powinna być zrobiona "na gładko" białą bazową płytką, żeby nie rzucała się nadmiernie w oczy i nie była za ciężka. Sama już nie wiem...

...

Każda uwaga jest mile widziana :-) Też wydaje mi się, że na gładko będzie i estetycznie i łatwo utrzymać w czystości.

Te poziome pasy to płytka strukturalna Tubądzin Colour White r4 w połączeniu z gładką bazową r1 i to zostawię z pewnością bo zachorowałam na te płytki...

te paski na zdjęciu wyglądają no niefajnie - ale jak napisałaś co to za płytka to już wiem o które chodzi :) są piękne :)

ale ja bym ich nie zawijała już na krótszą stronę wanny - niepodoba mi się jak są tak "urwane" na tej ścianie

zostawiłabym tylko na tej długiej od ściany do prysznica...

ewentualnie jak chcesz podkreślić wannę to bym zdjęła te płytki przy prysznicu by były tylko i wyłącznie nad wanną

mozaika (kolor) na wannie niezmiernie mi się podoba i bym zostawiła, by wanna przykuwała wzrok odwracając go od pralki - będzie ona jakoś zabudowana??

ja bym baterię w prysznicu dała na dłuższą ścianę, by wszystkie wyjścia wody były po tej samej stronie, ale mozaikę bym zostawiła na krótszej, bo fajnie tworzy jednolity pas z podłogą - mozaika jest dekoracją i gdy jest na krótszej ścianie wg mnie jest lepiej wyeksponowana :) tym bardziej jeśli się zdecydujesz na venis ;)

mozaika ivi - no cóż, to moja największa miłość - i spełniona :) :):wiggle:

No nie wiem, co z tą baterią, podoba mi się i tak, i tak. Wiem, wiem o Twojej miłości :) Gdzie można obejrzeć Twoją łazienkę? Jak zobaczyłam te realizacje, które przed chwilą ivy zamieściła u siebie, to kocham tę płytkę coraz bardziej :D A może zrobić całą łazienkę w Venis? :)

No nie wiem, co z tą baterią, podoba mi się i tak, i tak. Wiem, wiem o Twojej miłości :) Gdzie można obejrzeć Twoją łazienkę? Jak zobaczyłam te realizacje, które przed chwilą ivy zamieściła u siebie, to kocham tę płytkę coraz bardziej :D A może zrobić całą łazienkę w Venis? :)

Płytka jest piękna to fakt :-) Jak ją moj P. znalazł to nie wiedziałam że będzie takim hitem :-)

Aniu ja by zrobiła w tej wersji z płytkami mozaikę na tej ścianie 110 a deszczownice na tej dłuższej tak jak pisze Karola :-) Moze to moje osobiste zdanie, ale tak mam i uważam ze jest super :-)

ooooo ivi mnie wydała? :D

no mojej łazienki nie można obejrzeć, bo nie jest jeszcze robiona :( ale mam nadzieję że już niedługo się zacznie...

całej łazienki bym nie robiła - nie udźwignęłabym tego finansowo :-P

no teoretycznie w necie są realizacje całych łazienek i nie ma tragedii bo to jest dość delikatna płytka - no decyzja należy do Ciebie :)

a jak nie wiesz jak z baterią to weź normalnie ciągnij losy i już :D hihi

Płytka jest piękna to fakt :-) Jak ją moj P. znalazł to nie wiedziałam że będzie takim hitem :-)

Aniu ja by zrobiła w tej wersji z płytkami mozaikę na tej ścianie 110 a deszczownice na tej dłuższej tak jak pisze Karola :-) Moze to moje osobiste zdanie, ale tak mam i uważam ze jest super :-)

ooooooooo to jego powinnam na rękach nosić teraz :D

no patrz że facet i ma takie oko - mój by w życiu nie podołał temu zadaniu :lol2:

ivi mamy podobne gusty :D

no mojej łazienki nie można obejrzeć, bo nie jest jeszcze robiona :( ale mam nadzieję że już niedługo się zacznie...

no teoretycznie w necie są realizacje całych łazienek i nie ma tragedii bo to jest dość delikatna płytka - no decyzja należy do Ciebie :)

a jak nie wiesz jak z baterią to weź normalnie ciągnij losy i już :D hihi

O, rzucę monetą! :D Ja przeczytałam wątek ivy od deski do deski, no i stamtąd wiem wszystko :) Ta moja łazienka to maleństwo, ale rzeczywiście i ja mogę nie udźwignąć mozaiki po całości, muszę policzyć ile by to kosztowało.

Aniu ja by zrobiła w tej wersji z płytkami mozaikę na tej ścianie 110 a deszczownice na tej dłuższej tak jak pisze Karola Moze to moje osobiste zdanie, ale tak mam i uważam ze jest super

No dobra, ale którą mozaikę, tę Twoją, czy moją? :lol2:

Ja ?? ;) cała łazienka to jednak jesli ma być cokolwiek budżetowo to po pierwsze sporo - koszt 1m2 od 170-250 zł m2- chociaz i tak taniej niż niejedna mozaika zwykła , po drugie ten wzór musi grac pierwsze skrzypce moim zdaniem ale tez co za dużo to...

ooooooooo to jego powinnam na rękach nosić teraz :D

no patrz że facet i ma takie oko - mój by w życiu nie podołał temu zadaniu :lol2:

tak tutaj jest duza jego zasługa , chociaż ogolnie nie odbiega od Waszych mężczyzn :cool: czasem ma dobre trafienia ;)

ivi mamy podobne gusty :D

tu się zgodzę, wręcz bliźniaczy :hug:

O, rzucę monetą! :D Ja przeczytałam wątek ivy od deski do deski, no i stamtąd wiem wszystko :) Ta moja łazienka to maleństwo, ale rzeczywiście i ja mogę nie udźwignąć mozaiki po całości, muszę policzyć ile by to kosztowało.

No dobra, ale którą mozaikę, tę Twoją, czy moją? :lol2:

Policz kosztowo to pewnie szybciej wyjdzie niż ta moneta, przynajmniej u mnie to tak działa :-)

Twoja mozaika i całość bardzo mi sie podoba, myślę nad podobną kolorystyką do drugiej łazienki...tylko słyszę ..znowu szare :-)

CelinaDolorose, ja bym na wannie dała jasną płytkę podstawową, żeby nie wprowadzać zbyt wielu wzorów i nie odciągać wzroku od Twoich ulubionych płytek :)

Co do pasków Twoich ulubionych płytek, to jakoś mi nie pasuje to, że się nagle urywają. Przy wc, gdybyś zdecydowała się na podwieszany, to te płytki mogłyby kończyć się na zabudowie, ale przy wolnostojącym kibelku wyglądają trochę dziwnie.

Inna opcja, to pasiaste płytki zostawić na ścianie wannowo-prysznicowej (oraz drugiej ściance w kabinie) i umywalkowej, aż do drzwi. Tylko lustro powinno być wówczas nad wspólną zabudową pralki i umywalki (pomiędzy blatem a lustrem jeden rządek tych płytek). W kąciku wc bez pasów.

Tomkowa, ja głosuję za mozaiką na krótszej ścianie, a natryskiem na dłuższej.

Krzysiek_1984, wieczoewm jak wrócę z budowy, to postaram się coś wrzucić. Niestety w moim okrojonym programie "po przejściach" mam tylko wanny prostokątne, tak że trzeba będzie włączyć wyobraźnię.

EDIT:

CelinaDolorose, po co wstawiać do tak duzej łazienki pralkę ładowaną od góry. Moim zdaniem lepsza będzie podblatowa ładowana od przodu. Jeden długi blat z wpuszczaną umywalką będzie wyglądał o niebo bardziej elegancko.

Edytowane przez moniss

no wiesz, to jest Twoja łazienka i to najważniejsze by Tobie się podobała - ja osobiście nie lubię takich zbyt sterylnych pomieszczeń, lubię akcent kolorystyczny (i to nie w postaci ręcznika, tylko coś większego rozmiaru :D )

chcesz mozaikę to ją rób, będziesz miała wyjątkową łazienkę - nietuzinkową :)

boisz się efektu - no to zrób delikatnie i prosto na biało - będzie też okej

wg mnie - jak mąż też jest za - zaszalej ;)

znalazłam więcej fotek tej łazienki i widzę że z drugiej strony też masz urwanie płytek przy wc - no to nawiązanie do wanny jest... ale mi osobiście to nie leży - dałabym te dekory na ścianie z wanną i prysznicem - w prysznicu też - i na ścianie z wc... tylko na tych dwóch, ale bez takiego urywania tylko pasy po całej ścianie

Wydaje mi się, że nie najlepiej, bo okno wystawałoby znad tej mozaiki. Ale jeśli chcesz, to mogę wrzucić jedną taką wizkę....ale to później, bo jadę podlać schody na budowie :D

EDIT:

Z mozaiką na wys. 2m

krzysiek_1984_łazienka1e.jpg krzysiek_1984_łazienka1.jpg

A jednak wygląda całkiem nieźle :)

Wielkości sprzętów:

wanna 80 x 150cm

zabudowa stelaża o szer. 70cm

kabina 90 x 90cm

Edytowane przez moniss
dodanie obrazka

[ATTACH=CONFIG]259261[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]259262[/ATTACH]

A jednak wygląda całkiem nieźle :)

Wielkości sprzętów:

wanna 80 x 150cm

zabudowa stelaża o szer. 70cm

kabina 90 x 90cm

Wygląda bardzo dobrze! :) Martwię się tylko, czy w okolicach wc nie jest za ciasno. Szerokość miski to zwykle 35 cm, więc odległości od wc do prysznica i wanny wychodzą po 17,5 cm.. Trochę mało :confused:

Policz kosztowo to pewnie szybciej wyjdzie niż ta moneta, przynajmniej u mnie to tak działa :-)

Twoja mozaika i całość bardzo mi sie podoba, myślę nad podobną kolorystyką do drugiej łazienki...tylko słyszę ..znowu szare :-)

No bo szare jest najpiękniejsze :D Marzę o remoncie domu i zrobieniu go w bieli, czerni i szarości, z przewagą tego ostatniego.

No więc policzyłam i niestety: tylko jedna ściana, krótsza ;) Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie. Mozaika z pewnością na ścianie krótszej. Ale nadal nie wiem, gdzie bateria :p Drzwi prysznicowe będą składane do środka, tak jak na wizkach, albo saloonowe, też otwierane do środka kabiny. Umieszczając deszczownicę na dłuższej ścianie muszę przesunąć baterię bliżej rogu, żeby w nią nie uderzyć drzwiami przy otwieraniu. Na krótszej ścianie bateria i deszczownica będą w jednej linii idealnie na środku. Ot, i dylemat ;)