Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko po co wklejać takie płytki skoro ten sam efekt można osiągnąć naklejką. A naklejkę łatwiej usunąć.

Choć jak dla mnie to wygląda na naklejkę.

ja bym stawiała na płytki, widziałam podobne rozwiązania w sklepie jakimś.

A co do mojej łazienki dzieciowej (ale się rozdmuchała dyskusja - fajnie) chyba jednak pójdę w biel-drewno plus kolorowe dodatki. Wbrew temu co się mówi o kobitach z połkniętym bakcylem, ja nie mam zamiaru zmieniać nic po dobroci za te kilka lat. Chcę mieć dobrze na dobre. Ja z tych leniwych wygodnickich.

a z stelażem to dałam ciała, bo mi go hydraulik odsunął od ściany na chyba 20cm, więc dupa... :) półka za wanną będzie musiała mieć inną grubość.

Patrzę, że mam

http://images62.fotosik.pl/1140/8c8f4a8c2e3cc595gen.jpg

No i na szybko.

Podobałoby się dzieciom?? I dorosłym chyba też. Znak wodny na fototapecie, wybaczcie...

http://images61.fotosik.pl/1137/a92d057cc6150dbdgen.jpg

http://images61.fotosik.pl/1137/e7e975750b991115gen.jpg

Do tego drzwi

http://www.drzwi.pl/files/Product/igqgsh509dmtjr/drzwi_plytowe_bulaj_Show.jpg

No i na szybko.

Podobałoby się dzieciom?? I dorosłym chyba też. Znak wodny na fototapecie, wybaczcie...

http://images61.fotosik.pl/1137/a92d057cc6150dbdgen.jpg

http://images61.fotosik.pl/1137/e7e975750b991115gen.jpg

Do tego drzwi

http://www.drzwi.pl/files/Product/igqgsh509dmtjr/drzwi_plytowe_bulaj_Show.jpg

Ale to jest odzwierciedlenie tego co powiedziała moniss czyli bezpieczna baza i kolorowe dodatki, fototapeta.

Jedyne rzeczy to te płytki z okienkiem łodzi podwodnej i drzwi co są na stałe a wcale nie muszą. Bo dla 14 latka takie cuś będzie obciachem jak ta lala.

- płytki można zastąpić naklejką

- drzwi to przegięcie chyba że urządzasz cały dom inspirując się wnętrzami statków czy łodzi podwodnych.

Remont za parę lat nie byłby wtedy koniecznością a widzimisie.

Mam jeden powód la którego można zrobić dzieciową łazienkę ale wtedy taką na maksa bo czy tylko dwie płytki będą dzieciowe czy wszystkie to remont całej łazienki konieczny, bo raczej nie dopasujesz po paru latach płytek.

A powód to taki że masz fioła na zmiany a mąż nie lubi lub jest skąpiradło. Po paru latach masz mega pretekst na remont.

Cześć wszystkim,

jestem pod wielkim wrażeniem tutejszego wątku, który śledzę i wertuję od tygodnia. Trafiłam tu gdyż stałam się szczęśliwym posiadaczem mieszkania deweloperskiego z małą, nieustawną łazienką i szukam inspiracji jak ją urządzić. Bardzo chciałabym zrobić wizualizację łazienki, aby sprawdzić czy wizualnie moje pomysły mają szansę powodzenia. Nie mam smykałki do tego typu programów więc zapytam wprost:

- czy możecie polecić jakiś darmowy program prosty w obsłudze dla laika lub aplikację online?

- czy ktoś z Was tworzy takie wizualizacje i miałby możliwość pomóc?

Martwię się o brak uskoku na ścianie, na której ma być umywalka (nie chcę aby umywalka wchodziła w światło drzwi). Planujemy zrobić drzwi o szer. 70cm zamiast 90cm jak wg planu, umywalka nablatowa. Zamiast wanny chcemy prysznic na całej tylnej ścianie, inspiracją jest dla mnie aranżacja na załączonym zdjęciu, prysznic nie miałby drzwi, bez brodzika, podwyższenie z kafelek gdyż podłogi nie można u nas skuć, prysznic będzie musiał być podniesiony. Toaleta i pralka tak jak wg planu (czy będzie można w pełni otworzyć pralkę?). Nad pralką chciałabym półki/szafki w zabudowie. W rzeczywistości łazienka jest mniejsza niż na projekcie (4.10m2 -> 3.50 m2 wg naszych obliczeń, tylna ściana ma 186, a nie 196cm).

Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Ola.

Obrys mieszkania.jpg

Prysznic cała tylna ściana.jpg

Edytowane przez Sayahola

alicyja Dziękuję bardzo, czy umywalki nie są jednak zbyt blisko drzwi?

Nie wydaje mi się - chyba, że drzwi będą się otwierały do środka. Lewa umywalka jest odsunięta od bocznej ściany(tej z drzwiami) na przepisowe 30cm więc osobie z niej korzystającej będzie wygodnie. A może boisz się, że nie da się wejść jak ktoś będzie stał przy umywalce? Jak dwójka dzieci będzie korzystała z umywalek to trzecie nie będzie chyba chciało w tym czasie wejść sie wykąpać albo korzystac z toalety? Nie znam się na tyle na dzieciach żeby stwierdzić czy w tym wieku jeszcze się nie wstydzą rodzeństwa przeciwnej płci ale za dwa-trzy lata pewnie zaczną ;) Zresztą jeśli blat z umywalkami nie będzie zbyt głęboki(na wizualce 45cm) to da się jakoś wejść obok stojącej przy nim osoby. Ja tak lubię wyrównane sprzęty... Można ewentualnie w wersji i wstawić krótszą kabinę np. 100x100cm albo 90x90cm i przedłużyć blat o te 20-30cm i przesunąć umywalki trochę w stronę okna.

Jednak wanna w domu przydałaby się ale nie wiem gdzie będzie lepiej ją umieścić - w łazience dziecięcej czy w naszej dorosłej.

Jeśli częściej dzieci będa korzystały z wanny to lepiej umieścić ją w dzieciowej łazience, zwłaszacza gdyby wejście do Waszej(rodziców) łazienki miało być przez sypialnię.

2)Wanna 160cm w jednej linii z kabiną 80x120cm. Kibelek przy drzwiach, bez bidetu.

2.jpg 2A.jpg

3)Wanna po prawej stronie przy drzwiach, długość 150 lub 160cm, najlepiej asymetryczna niezbyt szeroka(np.75cm). Kabina w kacie po prawej stronie okna(też półokrągła jeśli i wanna nie będzie kanciasta) 80x100cm ale może mieć 110 lub 120cm. Między wanną a kabiną wc i bidet.

3.jpg 3A.jpg

W obu wersjach blat pod umywalkami ma 220cm a przy drzwiach balkonowych jest grzejnik.

2-3B.jpg

jesteś świetna!!

kolorowe łazienki dla dzieci - ja jestem na tak! bardzo na tak! :)

No chociaż jedna:) MOże ja inaczej patrzę na sprawę, bo mam dzieci uzdolnione plastycznie i nie uważam że kładzenie płytek to jakieś mega trudne zajęcie jest. Sama bym położyła. Szafki też sama skręcałam.

Witam,

otrzymałam dzisiaj projekt łazienki i chciałabym coś w nim zmienić. Może macie jakieś pomysły. Na pewno nie chcę tego paska na podłodze. Szare płytki to nowa gala signum. Nie podoba mi się też ten słupek bo chciałabym mieć tam raczej szafę w której mogę schować ręczniki, Wnęka została przez projektantkę zmniejszona o te półki obok słupka (wnęka ma 87,5 cm).

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

No chociaż jedna:) MOże ja inaczej patrzę na sprawę, bo mam dzieci uzdolnione plastycznie i nie uważam że kładzenie płytek to jakieś mega trudne zajęcie jest. Sama bym położyła. Szafki też sama skręcałam.

Zazdroszczę podejścia i optymizmu.

Ja nie tylko bym położyła a nawet będę kładła i teoretyczną wiedzę już nabyłam. Jeśli masz tylko jedną prostą ścianę do obłożenia to rzeczywiście nie jest to filozofia. Ale nie zawsze jest prosta.

dodatkowo w miejscu gdzie są półki na dole jest rozdzielacz do ogrzewania, co nie zostało ujęte w projekcie (szer 40cm wys 55)

dodaje jeszcze pozostałe zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]268755[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268756[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268757[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268758[/ATTACH]

Na prawdę chcesz te półeczki na pierdułeczki?

Poza półeczkami projekt ok. No może jeszcze inaczej bym położyła płytki drewnopodobne na podłodze. Teraz sa troche tak jakby projektant nie miał na nie pomysłu więc paćnął gdziekolwiek.

Edit:

Już wiem :)

Dywanik z drewnopodobnych od zlewu do kibelka. Po środku umywalki. Kibelek troszkę przesunąć w stronę wanny żeby pasek płytek był też symetrycznie pod kibelkiem.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=268760&d=1404485698

9.jpg

Wnękę ze słupkiem bym albo zabudowała całkiem i zrobiła półki ale zakryła bym je frontami jak do szafy albo zabudowała tylko stelaż i zostawiła miejsce na większą szafkę

Edytowane przez Doriko

Zazdroszczę podejścia i optymizmu.

Ja nie tylko bym położyła a nawet będę kładła i teoretyczną wiedzę już nabyłam. Jeśli masz tylko jedną prostą ścianę do obłożenia to rzeczywiście nie jest to filozofia. Ale nie zawsze jest prosta.

Będzie dobrze. Płeć piękna nie znaczy głupia i słaba ;) Ja tam się cieszę jak mogę się czegoś nauczyć. A jaka satysfakcja... Pochwal się koniecznie efektami jak skończysz.

dodatkowo w miejscu gdzie są półki na dole jest rozdzielacz do ogrzewania, co nie zostało ujęte w projekcie (szer 40cm wys 55)

dodaje jeszcze pozostałe zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]268755[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268756[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268757[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268758[/ATTACH]

Bardzo dużo płytek wyjdzie. Ten pasek na podłodze chyba niepotrzebny. To co najbardziej mi przeszkadza to to co jest na tej ścianie naprzeciw umywalki. Nie można zrobić tak aby te wszystkie wnęki kończyły się na jednym poziomie? dekory pionowo, w to wbudowane lustro, wszystko jakby żyło własnym życiem

No właśnie chcę te "półeczki na pierdółeczki" wywalić. Nie lubię jak jest dużo rzeczy na wierzchu. Chciałabym tam jakąś zabudowę. Myślę żeby wogóle wywalić ten pasek z podłogi albo może dać podłogę całą w płytkach drewnopodobnych a wtedy wannę obudować szarą płytką.

A ta wnęka obok tych półeczek to powstała z jakiegoś powodu czy można coś z tym pokombinować?

Wyczuwam, że tam jeszcze mozna sporo zadecydować... Może dwie wysokie szafki osadzone we wnękach tak aby wystawało jakieś 10 cm, no i wyrównanie tych elementów

http://images64.fotosik.pl/1140/4520aa98529704f5gen.jpg

płytki nie te, ale chyba wiadomo o co chodzi

Bardzo dużo płytek wyjdzie. Ten pasek na podłodze chyba niepotrzebny. To co najbardziej mi przeszkadza to to co jest na tej ścianie naprzeciw umywalki. Nie można zrobić tak aby te wszystkie wnęki kończyły się na jednym poziomie? dekory pionowo, w to wbudowane lustro, wszystko jakby żyło własnym życiem

To fakt że dużo.

Można nie dawać płytek na ścianie z drzwiami, było by lżej. Można też położyć płytki tylko do wysokości drzwi na przykład.

Ja bym nawet postawiła na jak najmniej płytek czyli tylko do parapetu czy tak jak się kończy ten pasek wokoło a dalej tylko dobra farba do łazienek.

Nad umywalką lustro ale pociągnięte przez całą długość ściany.

No właśnie chcę te "półeczki na pierdółeczki" wywalić. Nie lubię jak jest dużo rzeczy na wierzchu. Chciałabym tam jakąś zabudowę. Myślę żeby wogóle wywalić ten pasek z podłogi albo może dać podłogę całą w płytkach drewnopodobnych a wtedy wannę obudować szarą płytką.

Wanna koniecznie w dewnopodobnych :) też najprawdopodobniej taką będę miała.

Jak nie chcesz półeczek to zabuduj całą ścianę na równo. Można zrobić zabudowę z mdf pod kolor płytek tam gdzie nie ma stelaża i będziesz miała pojemną szafkę

Edit:

Pomysł baska_st z szafkami wychodzącymi z wnęki ciekawy.

Edytowane przez Doriko