Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Tomkowej mam jeszcze jedna wersję (no kobieto! miało być łatwiej, a nie trudniej) ;)

Trzecia opcja to takie 2 w jednym:

moniss_sypialnia i łazienka otwarta_plan.jpg moniss_sypialnia i łazienka otwarta_1.jpg moniss_sypialnia i łazienka otwarta_2.jpg

- są dwie umywalki

- jest łazienka otwarta

- jest więcej ściany na torebki w garderobie

- mało miejsca na bidet (Mój preferuje wanny, w których się mieści ;) - ale to jeszcze do przedyskutowania/przymierzenia sie do wanny170

- mało miejsca pomiędzy wanną a umywalkami - ale można kilka centymetrów zmniejszyć garderobę (głębokość miejsca na torebki to by było wówczas 20cm)

Edytowane przez moniss

moniss, a opcja 2 bez bidetu i dodatkowej umywalki? Albo opcja 1, ale ze ścianką? Żeby jednak było bardziej intymnie.

Otwarta łazienka z opcji 1. jest właśnei ewolucją wersji ze ścianą:

moniss_sypialnia_garderoba_łazienka_3a.jpg moniss_sypialnia_garderoba_łazienka_3b.jpg

I przy łóżku ustawionym w ten sposób byłoby OK, ale przy docelowym ustawieniu (pomiędzy oknami) może być trochę ciasno koło niego przechodzić (70cm byłoby wygodniejsze).

Inna wariacja - także odrzucona:

moniss_sypialnia z łazienką i garderobą_1a.jpg

Kibelek nie jest niezbędny (bo jest w gościnnej naprzeciw sypialni), ale bidet musi być.

Edytowane przez moniss

Ale jesteś pewna, że chcesz mieć łazienkę otwartą? To może być dość ryzykowne. Ja zawsze myślę sobie "a co by było, gdyby".

A ta przestrzeń koło łóżka - ile razy dziennie koło niego przechodzisz, że musi to być aż tak komfortowe? Z rana wstajesz, a wieczorem się kładziesz i to chyba tylko tyle, prawda? :)

Dzięki Tomkowej mam jeszcze jedna wersję (no kobieto! miało być łatwiej, a nie trudniej) ;)

Trzecia opcja to takie 2 w jednym:

[ATTACH=CONFIG]280600[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]280606[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]280607[/ATTACH]

- są dwie umywalki

- jest łazienka otwarta

- jest więcej ściany na torebki w garderobie

- mało miejsca na bidet (Mój preferuje wanny, w których się mieści ;) - ale to jeszcze do przedyskutowania/przymierzenia sie do wanny170

- mało miejsca pomiędzy wanną a umywalkami - ale można kilka centymetrów zmniejszyć garderobę (głębokość miejsca na torebki to by było wówczas 20cm)

A kto powiedział, że będzie łatwo? :lol2:

Na jakiej wysokości od podłogi zaczyna się okno? Bo może można bidet umieścić na ścianie obok umywalek. Wtedy wannę "wpychasz" nieco do garderoby cofając ścianę. I grzejnik, który trochę szpeci ścianę z fototapetą, mógłby wisieć obok wanny :)

Tomkowa, fix zaczyna się 20cm nad podłogą i 40 cm od kąta.

Z kolei bidet będzie miał stelaż wbudowany w ścianę, więc w grę na montaż wchodzi ściana garderoby, albo ta obok (ale tylko ta część bliżej garderoby - reszta to już ściany zewnętrzne)

Co do fototapety, to nie wiem czy będzie - takimi rzeczami zajmę się po ustaleniu układu łazienki. Grzejnik można też umieścić np. nad wanną, jak na rysunku opcji 1.

Marysia, no właśnie nie wiem ile razy będę przechodziła koło łóżka - obecnie jest to kilkanaście razy dziennie, ale tutaj mam całkiem inny układ pomieszczeń niż w nowym domu (komputerzyć i czytać książki najwygodniej jednak na miękkim łóżku ;)

amalfi, jeśli ma być otwarta łazienka to bez kibelka :)

Któregoś wieczora mówię Mojemu: "Jaka szkoda że nie mamy wanny i to najlepiej naprzeciw łóżka - nie musiałabym chodzić do łazienki i odcinać się od kompa/filmu/rozmowy" (niepotrzebne skreślić).

I tak od mojej zachcianki kąpieli w wannie (po 10 latach użytkowania tylko prysznica), powstał pomysł otwartej łazienki.

Tomkowa, fix zaczyna się 20cm nad podłogą i 40 cm od kąta.

Z kolei bidet będzie miał stelaż wbudowany w ścianę, więc w grę na montaż wchodzi ściana garderoby, albo ta obok (ale tylko ta część bliżej garderoby - reszta to już ściany zewnętrzne)

Co do fototapety, to nie wiem czy będzie - takimi rzeczami zajmę się po ustaleniu układu łazienki. Grzejnik można też umieścić np. nad wanną, jak na rysunku opcji 1.

Grzejnik nad wanną, tak jak w opcji 1, będzie odbijał się w lustrze, więc słabo. Ponieważ łazienka tworzy jedną przestrzeń z sypialnią, to grzejnik nie musi być duży, bo ciepło docierać też będzie z pokoju. Ładny ręcznikowiec można powiesić nad bidetem. 75 cm za wanną na bidet to wystarczająca przestrzeń, wg mnie. Twoja opcja 1 odgradza jednak łazienkę od sypialni wanną. Można do wanny wejść od strony łóżka, ale żeby umyć zęby trzeba wejść przez garderobę. Dlatego, moim zdaniem, fajniej jest mieć swobodny dostęp do wszystkich łazienkowych sprzętów prosto z sypialni.

moniss, jesteś mistrzem! Ta opcja z wanną to właśnie to, czego oczekiwałam! Jest po prostu PRZEFANTASTYCZNIE! Tylko nie jestem pewna co do przesunięcia tych drzwi, bo przecież zaraz obok jest wejście do pokoju, tak więc może być tak całkiem na styk.

Czy moja mała łazienka będzie dobrze wyglądać w takiej stylistyce?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=64405&d=1309886647

Podpowiedzcie :)

Przyszłam po radę :) Będę miała szafkę podumywalkową Elita Atu atu.jpg, ona jest lakierowana w połysku. Potrzebuję do niej uchwytu, żeby było gdzie zawiesić ręcznik do rąk, uchwyt będzie taki: uchwyt.jpg. I nie wiem, czy uchwyt też musi być w połysku, żeby to grało? Czy może być matowy? Jak będzie lepiej?

witam

chcialbym w lazience 4.61 m2 zmiescic wanne i prysznic? Macie jakis pomysl jak to ustawic?

[ATTACH=CONFIG]281498[/ATTACH]

Sama nie tak dawno miałam podobny problem. Tylko musiałam wybrać: albo wanna albo łazienka. Nie oszukujmy się, każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Ciężko wybrać. Trochę rozjaśniła mi lektura na: akademiaroca.pl no i do tego potrzebuję jeszcze trochę inspiracji. Łazienka 2x5, taka kiszka. Ciężko urządzić.

witam

chcialbym w lazience 4.61 m2 zmiescic wanne i prysznic? Macie jakis pomysl jak to ustawic?

[ATTACH=CONFIG]281498[/ATTACH]

Wersje bez pralki:

1234.jpg

1)Wanna może być też 170cm ale powinna mieć jak najbardziej zwężony koniec (od strony sedesu).

2) Nie wiem jakie wymiary ma komin - być może zmieści się o 10cm dłuższa wanna albo szerszy brodzik.

3) i 4) Jeśli da się drzwi przesunąć trochę w lewo to wanna może być prostokątna.

Z płytką pralką:

5678.jpg

5)Pralka na podeście o wysokości 15-20cm, żeby jej drzwiczki otwierały się ponad sedesem i musiłaby być wstawiona do wnęki przed zamontowaniem sedesu (trudno potem ją wyjąć np do naprawy)

6) Płytka(niska) umywalka na blacie pod którym jest pralka. Kabina może też mieć 80x100cm - ustwiona dłuższym bokiem w stronę kibelka - co da większy odstęp od wanny.

7) i 8) Podobne układy ale inne sprzęty - w wersji 8 brodzik pentagonalny jest obudowany ściankami i powstaje przy wejściu wnęka na pralkę, którą można zamknąć drzwiczkami.

Przyszłam po radę :) Będę miała szafkę podumywalkową Elita Atu [ATTACH=CONFIG]281472[/ATTACH], ona jest lakierowana w połysku. Potrzebuję do niej uchwytu, żeby było gdzie zawiesić ręcznik do rąk, uchwyt będzie taki: [ATTACH=CONFIG]281473[/ATTACH]. I nie wiem, czy uchwyt też musi być w połysku, żeby to grało? Czy może być matowy? Jak będzie lepiej?

wg mnie matowy uchwyt

błysk na błysku to już za wiele szczęścia ;)

Dzień dobry.

Czy ja również mam szanse na pomoc w urządzeniu mojej małej łazienki :)?

Pomieszczenie jest niewielkie, bo 1,40 x 2,0, nie mam tak okna i powinno się tam zmieścić: pralka 60 cm., wc, umywalka i prysznic lub wanna.

W domu mieszka 8 letnie dziecko, cztery dorosłe osoby z czego dwoje to ludzie po 60 roku życia .

Za wszelkie pomysły będę ogromnie wdzięczna :)

Dzień dobry.

Czy ja również mam szanse na pomoc w urządzeniu mojej małej łazienki :)?

Pomieszczenie jest niewielkie, bo 1,40 x 2,0, nie mam tak okna i powinno się tam zmieścić: pralka 60 cm., wc, umywalka i prysznic lub wanna.

W domu mieszka 8 letnie dziecko, cztery dorosłe osoby z czego dwoje to ludzie po 60 roku życia .

Za wszelkie pomysły będę ogromnie wdzięczna :)

A w którym miejscu znajdują się drzwi i w jakich odległościach od kątów?

Witam,

Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałbym się w pierwszej kolejności przywitać.

Teraz do konkretów... Chciałbym prosić o pomoc w urządzeniu łazienki o wielkości 4,5 m2. Chcielibyśmy zrobić ją łącząc 3 kolory: grafit na podłodze i ścianie za umywalką, biały lub bardzo jasno szary na ścianach i parę elementów imitujących drewno lub drewnianych. Na ścianie nad wanną może jakaś szeroka fototapeta wysokości takiej jak lustro.

Na podłogę myśleliśmy nad płytkami Paradyż Tandori Grafit półpoler, ale nie za bardzo wiemy co dalej na ściany. Biały mat, a może biały poler? Ze strukturą czy bez? Nie jesteśmy też zdecydowani co dać na ścianie za umywalką. Może dobrym pomysłem będzie po prostu ją pomalować ciemno szarą farbą? Jesteśmy otwarci na wszystkie propozycje dot. płytek i zmian w projekcie.

Zrobiliśmy sobie następujący prosty projekt łazienki:

Łazienka 02.jpg

Z góry dziękujemy za porady.

Edytowane przez Wojtek-W

Witam,

Dobrzy ludzie - wiele razy proszono tu o pomoc w aranżacji małej łazienki, miewały po 4 czy 3,5 m2.

Ja mam troszkę większy problem.

A w zasadzie mniejszy.

Moja łazienka ma wymiary 180 cm na 150 cm.

Do tego muszę tam zmieścić pralkę.

Do swoich koncepcji nie jestem w ogóle przekonany, dlatego wrzucę czysty rzut, żeby niczego nie sugerować.

Nie mam też jeszcze wybranej kolorystyki.

Pytanko pomocnicze:

w jakich programach robicie wizualki łazienek?

Liczę, że ktoś coś podpowie.

http://images67.fotosik.pl/236/1ed98ffad0328362m.jpg