endka 29.10.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Bry W załącznikach bardzo prosta wizualizacja łazienki. Płytka drewnopodobna - my way rovere Ściany- bianca z cersanitu (połysk) Obudowa wanny również z białych płytek. podłoga szara Arkesia?- nie pamiętam już dokładnie, ale 60x60 któraś z szarości ale tych jasniejszych. blat na umywalki również z szarej płytki (tej co podłoga) czy to dobry wybór? No i teraz sama nie wiem co z tym zrobić??? Może tak zostać? czy coś do zmiany? Teraz tak mi przyszła na myśl- że przy białych płytkach biała fuga? jak się ona ma w utrzymaniu? chyba nie najlepiej? Co jest do zmiany? mam jeszcze kilka dni na przemyślenia. Help. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianad 29.10.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Endka, przede wszystkim wywalić trochę płytek Po co Ci one aż pod sam sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 29.10.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) endka, zgadzam się z adrianad w sprawie ilości płytek. 1. Może ogranicz się tylko do ułożenia ich na wys. 1,2m (linia brązowa) 2. Albo jeszcze mniej: prysznic, między umywalkami a lustrem oraz wokół wanny (może być "drewno"). Cała reszta tylko farba. Poza tym nie podkreślaj obudowy wc, ani kolorem ani kształtem (obudowę pociagnij aż do samego skosu). Lub - jeśli zabudowa już jest gotowa, to całą ścianę już od końca prysznica, zrób w "drewnie", ale tylko na wysokość obudowy stelaża. Ładnie wygląda prysznic w "drewnie". Szkoda, że wannę masz ukrytą - ładnie by wyglądała narożna tam gdzie jest wc. Co do fug, to najbardziej brudzą się te na podłodze, więc jeśli będziesz miałą szare płytki to fuga też taka. Do białych na ścianie - biała. Niżej pod prysznicem może się ona nieco bardziej brudzić niż w pozostałych miejscach, ale tragedii być nie powinno Edytowane 29 Października 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endka 30.10.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Jeeeej:) Wielkie dzięki za doradztwo A wiecie skąd te płytki do sufitu? ( i tak już im wszystkim wypersfadowałam skosy bo nawet je chcieli robić !!!) grrr Bez przerwy słyszę jedno i to samo: 1. Wyjdzie Ci pleśn na ścianie (!) 2. Będzie się strasznie brudzić. 3. Będziesz musiała i tak to odmalować co jakiś czas. 4. Przecież wszyscy robią do sufitu Jeszcze się zastanawiam czy białe płytki na obudowie trochę się nie zleją ze ścianą. Powiem Wam, że łazienki to jest dla mnie najgorsze zło.. to już kuchnia była dużooo prostsza... Mam słabą wyobraznie przestrzenną, sama za wiele nic nie potrafię wymyśleć fajnego, opieram się jedynie na zdj. na necie i forum. ehhh no i jeszcze myślałam, że może między blatem, a lustrem pasek mozaiki? czy bedzie już za dużo.? a może macie zupełnie inną wizję? mniej płytek= większe możliwości $$$ aha, aha mam jeszcze niewykorzystane listwy (profile) aluminiowe, takie które wkłada się między płytki zamiast fugi? widzicie je gdzieś tam? przepraszam za miliard pytań. Edytowane 30 Października 2014 przez endka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 30.10.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Endka, właśnie o to chodzi, żeby płytki na obudowie wc zlały się ze ścianą U Ciebie aż się prosi zamienić miejscami wannę z wc. Jeżeli się da, to zrób to koniecznie! Widok sedesu na wejściu do łazienki to kiepski pomysł. Ścianę, na której obecnie planujesz wannę, mogłabyś świetnie zagospodarować zabudową nad wc. Bidet też by się wtedy zmieścił. I zgadzam się z wcześniejszymi opiniami, co do redukcji ilości płytek. O pleśń na ścianie w pomieszczeniu z oknem trzeba się bardzo postarać i mieć fatalną wentylację łazienki. Pozostałe argumenty za płytkami pod sufit nie zasługują na uwzględnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endka 30.10.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Dziewczyny, nie ma możliwości zamiany wanny z wc, geberit już jest podłączony -wszystkie odpływy także ( wylewki - wszystko zrobione) całość przygotowana pod płytkowanie. Nie wiem w sumie z czego wynikała nasza decyzja, żeby umieścić wc i wanne tam właśnie, a nie gdzie indziej.( może ten skos?)) Ale raczej niewiedza? Projekt był indywidualny, nikt nam nie doradzał gdzie co, dobrze umieścić a trzeba było szybko podejmować decyzje.. no i brak odwagi , żeby zapytać choćby tutaj ... A potem właśnie wychodzą takie kwiatki... także WY wszyscy którzy to czytacie PYTAJCIE zanim będzie za późno nie sprecyzowałam z tą 'zlaną' zabudową- myślałam o zabudowie wanny, nie geberitu. dodam jeszcze, że za wanną - ma być jakaś półka z k-g? i między prysznicem, a oknem jest kaloryfer. aha dodam, że oprócz okna , mamy w domu rekuperator. obudowa z geberitu nie jest zrobiona jeszcze więc to akurat można zmienić Edytowane 30 Października 2014 przez endka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 30.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 endka, przy wentylacji mechanicznej z reku o pleśni nie ma mowy To fakt, że tam, gdzie nie bedzie płytek, co kilka lat trzeba będzie na nowo pomalować. Z jednej strony to wada, bo dodatkowa praca, z drugiej zaleta, bo malując na inny kolor zmieniasz radykalnie wygląd łazienki. Masz więc kilka opcji: 1. wypłytkować do samej góry, lecz dać listę alu na wysokości ok. 1,2m (tam mam obecnie w wynajmowanym lokum ale zamiast listwy wzory) 2. wypłytkować tylko do wysokości drzwi 3. wypłytkować tylko do wys. 1,2m (nie liczac prysznica) 4. wypłytkować tylko tam, gdzie to niezbędne: prysznic, pomiędzy lustrem a umywalką, wokół wanny (tak miałam w poprzedniej łazience) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 30.10.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Ja z opcji wyliczonych przez Moniss wybrałabym 3. Mam jeszcze propozycję, aby nie ciągnąć blatu umywalek do rogu ściany. Zakończony jednakowo po obu stronach będzie wyglądał korzystniej. Na tym kawałku ściany, który odkryjesz możesz przymocować wieszaczki na ręcznik. Półka z g-k za wanną, od strony ściany ze skosami jak najbardziej tak. W takiej sytuacji można ładnie zagospodarować jakąś szafkową zabudową całą ścianę kolankową Zabudowa geberitu pociągnięta do sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endka 30.10.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Merciiiiii ))) Ta opcja nr 3 ( chociaż nr 2 też brałam pod uwagę ) chyba będzie jednak najlepsza. Mąż dał się przekonać czyli robię tak jak w załącznikach? ale co z tą ścianą z geberitem bo się pogubiłam? zabudowy jeszcze nie ma. czyli zrobić całość w drewnie od prysznica na tej wysokości 1,2m? przez całość ściany? BO tomkowa napisała, że do sufitu jednak i już się pogubiłam. Tomkowa- Masz rację ten blat chyba lepiej będzie wyglądał taki 'wolnostojący. ' mam tylko wątpliwości co do umiejscowienia wieszaków na ręczniki- miejsce to z boku jest OK- tylko, że to komin? nie wiem czy można tam się wwiercać No to teraz idę na poszukiwanie ładnych białych połyskujących płytek na ścianę )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 30.10.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) ale co z tą ścianą z geberitem bo się pogubiłam? zabudowy jeszcze nie ma. czyli zrobić całość w drewnie od prysznica na tej wysokości 1,2m? przez całość ściany? BO tomkowa napisała, że do sufitu jednak i już się pogubiłam. Tomkowa- Masz rację ten blat chyba lepiej będzie wyglądał taki 'wolnostojący. ' mam tylko wątpliwości co do umiejscowienia wieszaków na ręczniki- miejsce to z boku jest OK- tylko, że to komin? nie wiem czy można tam się wwiercać Zabudowa geberitu pod sufit, co oznacza, żeby nie robić nad wc żadnej półeczki tylko pociągnąć zabudowę stelaża do góry. Płytki ułożone do 120 cm, białe Drewno w częściach kąpielowych, czyli pod prysznicem i za wanną np. No nie mów, że chcesz w kominie takie kołki wiercić, żeby jego szczelność naruszyć W komin masz zapewne włożoną rurę Poza tym na tej części komina też byłyby płytki przecież. Nie wiem, czy ściany masz na tyle równiutkie, żeby bezpośrednio na nie płytki kłaść. U mnie najpierw idzie płyta, a dopiero na nią płytki. Polecam dodatkową płytę g-k nad glazurą, aby glazura była w jednej płaszczyźnie ze ścianą. Edytowane 30 Października 2014 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 30.10.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Na ścianie pod oknem płytki na ok. 1,2 m i albo w kolorze drewna, albo białe. Chociaż lepiej chyba będą wyglądały białe. Można górę płytek wykończyć jakaś wąską listwą. A gips-kartonowa zabudowa geberitu pociagnięta do samej góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 30.10.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Dziewczyny Wy przynajmniej macie fajne te wizualizacje Mam już dosyć tej łazienki Edytowane 5 Listopada 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endka 31.10.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Dobra dziewczyny, żeby uścislić, bo mnie to trzeba jak małpce patykiem. 'zrobiłam' w paincie obudowę wanny w drewnie? ? tak by mogło zostać? i te półki z k-g widzę właśnie tak- one też by mogły być w 'drewnie'? jeszcze mam tylko pytanie- zrozumiałam żeby zrobić całą zabudowę do góry nad geberitem- ( nie będzie dziwnie wyglądać, że tu się kończą płytki na 1,2m a tu zabudowa do góry? ) no i jeśli byłoby to z białych płytek to ta półka by się nie rzucała w oczy?? - szkoda mi trochę z niej rezygnować. dziękuje Wam za wszelkie rady:) modena --wciepuj to co masz, dziewczyny na bank coś doradzą. a jesli ta Pani się nie wywiązała ze swojej pracy to po prostu jej nie płać i tyle. Edytowane 31 Października 2014 przez endka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 31.10.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Endka, no to jeszcze raz Zabudowa do góry geberita spowoduje, że wc będzie wyglądało tak, jak by stało przy normalnej ścianie. Tylko przy oknie będzie widać, że ściana jest poszerzona. Nie wiem więc, o jakiej półce tam mówisz, bo żadnej półki tam wtedy nie będzie Jeżeli chodzi o wannę, to myślałam (chyba tak, jak i Moniss), że "drewno" będzie na ścianie, tak jak pod prysznicem. Te półeczki na ścianie są konieczne? Ja myślałam o półce, która jest jakby przedłużeniem wanny. Czyli niezbędniki kąpielowe stawiasz na półce, która jest na wysokości wanny, a jej wielkość (głębokość) dostosujesz przesuwając odpowiednio wannę w kierunku drzwi. Dlatego mówiłam Ci o zagospodarowaniu ściany kolankowej, bo można by to wtedy ładnie zgrać. Miałabyś w szafkach miejsce na ręczniki, płyny itp. No chyba, że jest Ci to zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endka 31.10.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Endka, no to jeszcze raz Zabudowa do góry geberita spowoduje, że wc będzie wyglądało tak, jak by stało przy normalnej ścianie. Tylko przy oknie będzie widać, że ściana jest poszerzona. Nie wiem więc, o jakiej półce tam mówisz(..) no właśnie bo myślałam, żeby zrobić jedno i drugie, tzn i półkę i zabudowę do góry tak jak proponujecie.. ok , rozumiem, czyli drewno zrobić ZA wanną, do wysokości 1,2m. Obudowa wanny z białych płytek takich jak na ścianie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 31.10.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Czyli chcesz "przerwać" zabudowę, żeby zrobić półkę? Coś takiego?: Na jakiej wysokości jest parapet? Bo jeżeli chcesz tę półkę nad wc, to najładniej wyglądałaby na równi z parapetem i on wtedy wyznaczałby wysokość kładzenia płytek Edytowane 31 Października 2014 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endka 31.10.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Czyli chcesz "przerwać" zabudowę, żeby zrobić półkę? Coś takiego?: [ATTACH=CONFIG]286955[/ATTACH] Na jakiej wysokości jest parapet? 110cm od podłogi. Bardziej tak bym to widziała: ale się nie upieram, bo się nie znam;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 31.10.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Endka, zrób tak, jak się Tobie bardziej podoba Odpowiedz sobie tylko na pytanie do czego służyć Ci będzie ta półka i czy rzeczywiście jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 31.10.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 endka, jeśli chcesz koniecznie tę półkę nad wc, to zostaw zabudowę na tej wysokości, którą masz. Jeśli jednak ta półka do niczego nie będzie potrzebna (papier i tak wygodniej jest brać spod ręki, a nie sięgać nad głowę na dodatek za siebie). I nie wiem, czy dobrze się rozumiemy w sprawie płytek nad wc: płytki tylko do wys. 1,2m, a sama zabudowa g-k (bez półeczki) do sufitu.Co do wanny, to tak jak napisała i narysowała Tomkowa: płytki w "drewnie" mogą (ale nie muszą) być za wanną. Jak możesz, to zwizualizuj to sobie w programie - sprawdź czy Tobie to odpowiada, czy może jednak wolisz białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna90 01.11.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam, Jestem w trakcie remontu mieszkania i zastanawiam się nad aranżacją łazienki. Jest dość niewielka i ciężko mi umiejscowić toaletę, umywalkę i prysznic. To mój pomysł: Ubikacja jest przy ścianie gdzie jest rura kanalizacyjna. Na ścianie, gdzie jest prysznic znajduje się okno na wysokości od podłogi 140 cm. Może ma ktoś jakąś inną propozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts