Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem na myśli kompletną toaletę myjącą, np. Geberit AquaClean Sela, bo bidetta to wg mnie wężyk ze słuchawką. Coś takiego w ogóle nie wchodzi w grę. Moja żona początkowo też wolała wc + bidet, ale zobaczyła tego Geberita na żywo i chyba się do niego przekonała.

Orientacyjnie zwymiarowałem mój rysunek - od wc do blatu byłoby ok 58 cm, może kapkę mniej gdy dojdą płytki. Sugerujesz, że nadal będzie za ciasno?

[ATTACH=CONFIG]291161[/ATTACH]

Chcielibyśmy zrobić coś w tym stylu:

[ATTACH=CONFIG]291162[/ATTACH]

Jeśli chodzi o brak okna, to chyba nie stanowi to problemu. Teraz też robi makijaż w łazience bez okna, tylko na stojąco. Przy takim blacie będzie mogła sobie klapen pupen, a dobre oświetlenie powinno załatwić sprawę. W sypialni niestety nie będzie miejsca na toaletkę.

Nadal lipa?

Eeee tam, od razu lipa. Po prostu inne przyzwyczajenia oraz gusta i tyle ;)

A na 58 cm pomiędzy blatem a wc stołeczek będzie lepszy niż krzeszło. Ale o tym pewnie wiesz, bo masz to już na wizualizacjach :)

moniss, jeszcze raz dzięki. Przekazałam koleżance sugestie. Drabinka nie odjedzie, lustro się nie powiększy. A kloc jest klocem, bo to jakiś wyjątkowy kloc - grubszy, a węższy i niższy niż standard (nie wiem, nie znam się, ja już z takich nowinek wysiąkłam, więc... :cool:). Dekory pewnie też zostaną :bash: Płytki zamówione. Człowiek w gorącej wodzie kąpany, no to niech ma jak chce mieć. Co zrobić, na siłę ludzi nie uszczęśliwię. W każdym razie powyższą łazienkę traktuje jak lekcję, bo faktycznie łatwa nie była. Kolejny raz okazuje się, że wszystko da się ulepszyć :D

Czekoladki za ciężką pracę dla Was Dziewczynki :*

http://4.bp.blogspot.com/-B5n0qY9cIL0/TwDAsE78PHI/AAAAAAAACGY/xr6_j3u1vjE/s1600/Chocolate+Thank+You+copy.jpg

Ależ mi smaka narobiłaś! Ale w domu nie mam, a do sklepu ie chce mi się wychodzić, więc zostało tylko lizanie szybki :p

Witam, moj projekt lazienki

listwy kolo okna nie bedzie

na wannie tez chyba bez srebrnej mozaiki

miedzy lustrami i kolo prysznica sa inne plytki

tylko nie widac tego za bardzo, sa takie jakby z haftem

plytki ogolnie to kolekcja moment marfil+drewnopodobne

[ATTACH=CONFIG]291315[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]291316[/ATTACH]

Nie wiem jakie masz wymiary łazienki, ale najładniej by wyglądało, gdyby wanna miał długość aż do pasa drewnianego.

Zabudowa wc w kolorze ścian - nie wyróżniaj "drewnem". I czy ta półeczka nad wc koniecznie musi być? Jeśli tak, to z tego nawisu chyba bym jednak zrezygnowała.

Poza tym pasem koło okna, ten pas w rogu także znika?

Witam, mam gdzies opcje z geberitem w kolorze scian

z szafki nad geberitem mozna zrezygnowac tylko musze wkuwac rure w sciane

ale wtedy dojda dwa kolanka i bedzie problem gdy sie zapcha kanalizacja

i bedzie trudniej wlozyc sprezyne :p

w rogu chyba pas tez znika i zostanie tylko mozaika z tej kolekcji jest wam wsadzony

zeby nie docinac duzych plytek

wymiar sciany gdzie stoi wanna to 2,86m

hej, narysowałam pomysł na moją łazienkę bez oddzielania WC w PRO100 i oto efekt:

[ATTACH=CONFIG]291145[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]291146[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]291147[/ATTACH]

wszelkie uwagi mile widziane :)

jednak bardzo martwi mnie ta długa ściana z szafką na umywalkę:

[ATTACH=CONFIG]291149[/ATTACH]

nie wiem czy tak to będzie dobrze wyglądać? może oddzielić jakoś "optycznie" WC np. innymi płytkami ?

nie wiem też jakie lustro wstawić i czy jeden długi kinkiet nad nim czy np. 3 małe, punktowe, zastanawiam się też ile halogenków użyć do oświetlenia

bardzo proszę o radę

W programie masz kilka reflektorków, wrzuć jakieś i zobacz, czy pasują.

W mojej obecnej łazience w suficie jest 5 halogenków + 2 dodatkowe nad lustrem. Łazienka ma wymairy 1,85 x 1,8 i generalnie, to z tych pięciu sufitowych nie korzystam bo jest zbyt jasno.

Z kolei w łazience w mieszkaniu (1,7 x 2,6) zrobiłam 4 halogenki sufitowe (2 słabsze nad wanną i dwie 50-ki nad resztą) + 2 kinkiety przy lustrze. Ale zrobiłam dwa błędy, bo po pierwsze, wzięłam nienajlepsze najtańsze oprawy halogenowe, które dużą cześć światła wpuszczają pod sufit zamiast na łazienkę (wanna jest odpowiednio oświetlona). Drugi błąd to to, że nie umieściłam 2 halogenków w linii środkowej sufitu, tylko zbliżyłam je do drzwi, więc dopiero po zaświeceiu kinkietów przy lustrze (naprzeciw drzwi), oświetlona jest dobrze cała łazienka.

Jeden obraz - tysiąc słów:

łazienka2.jpg W PRO100 opcja w środkowej linii sufitu i opcja z przesunięciem dobrze wyglądały.

Lusto na całą długość szafki fajnie wygląda, ale to też zależy od stylu łazienki.

Można taflę wkleić pomiędzy płytki. Można też powiesić lustro w ramie (w tym wypadku także węższe, tylko nad umywalkę).

Nie wyróżniaj wc w żaden sposób.

Płytki.

Można cała łazienkę pomalować farbą do łazienek (obecnie na topie są ceramiczne).

Można też tylko w niektórych/strategicznych miejscach ułożyć płytki (koło wanny i nad umywalką), albo też wypłytkować całe pomieszczenie (i to nekoniecznie aż do sufitu).

P.S.

Masz foto tej rury, której podobno nei da się przesłonić?

Edytowane przez moniss

Witam, mam gdzies opcje z geberitem w kolorze scian

z szafki nad geberitem mozna zrezygnowac tylko musze wkuwac rure w sciane

ale wtedy dojda dwa kolanka i bedzie problem gdy sie zapcha kanalizacja

i bedzie trudniej wlozyc sprezyne :p

w rogu chyba pas tez znika i zostanie tylko mozaika z tej kolekcji jest wam wsadzony

zeby nie docinac duzych plytek

wymiar sciany gdzie stoi wanna to 2,86m

Więc jak i gdzie przebiega ta rura? Masz jakieś zdjęcie?

Rura jest w samym narozniku od podlogi do sufitu

jest to odpowietrzenie kanalizacji, na tej wizualizacji

jest blad bo przerwa miedzy szafka a geberitem powinna byc polowe plytsza

rura to fi110, zastanawiam sie czy nie dac jednak fi75 i wkuc w sciane

wtedy bedzie bez szafki ale z drugiej strony szafka sie przydaje zawsze

Dzięki za odpowiedz!

W programie masz kilka reflektorków, wrzuć jakieś i zobacz, czy pasują.

źle mi idzie współpraca z oświetleniem w tym programie ...

Jeden obraz - tysiąc słów:

[ATTACH=CONFIG]291348[/ATTACH] W PRO100 opcja w środkowej linii sufitu i opcja z przesunięciem dobrze wyglądały.

wydaje mi się że w moim przypadku, gdy pomieszczenie nie ma regularnego kształtu a linia środkowa jest ok 15cm od wanny i "nie dochodzi" do kibelka, pomyślałam o 2 halogenkach nad wanną i 4-5 w środkowej linii korytarzyka od kibelka, do tego 1 długi kinkiet nad zlewem (zapalany oddzielnie) i halogen w szafie też zapalany oddzielnie - zastanawiam się czy nie za dużo (powierzchnia ok 5,6m2) ?

10.jpg

Lusto na całą długość szafki fajnie wygląda, ale to też zależy od stylu łazienki.

Można taflę wkleić pomiędzy płytki. Można też powiesić lustro w ramie (w tym wypadku także węższe, tylko nad umywalkę).

lustro będzie wklejone,

przy okazji okazało się że mój mąż lubi lustra :) długie lustro kończące się tak jakby ze ścianą boczną koło wany

11.jpg

jak lepiej?

Nie wyróżniaj wc w żaden sposób.

ok, postaram się :) dzięki :)

P.S.

Masz foto tej rury, której podobno nei da się przesłonić?

zdjęcie stanu obecnego łazienki:

(nie wiem jak to będzie widoczne po wklejeniu, ale za rurą jest parapet i okno, idą za nią jeszcze rurki od centralnego)

current.jpg

jakiś pomysł ?

Kasia

2 łazienka.jpgACCamera.jpgMoże miałby ktoś ochotę skomentować albo coś podpowiedzieć w kwestii projektu mojej łazienki?

Niestety, nie da się przenieść bidetu i wc na jedną ścianę, chociaż to się pierwsze rzuca w oczy. Wanna jest umiejscowiona sensownie, ale nie mam do końca przekonania co do rozłożenia płytek i ogólnego wyrazu. Może to drewno jakoś inaczej wkomponować? Sama nie wiem...

Szczerze? Wolałabym zrezygnować w ogóle z bidetu gdybym miała mieć tak umiejscowiony jak u ciebie :(Złe to wyglada....Da radę ra szafkę pod umywalkę jakos wypośrodkować bo teraz tez niezbyt ciekawie to wyglada jak przylega tylko z jednej strony do ściany? :sick:To drzewo leży na kaflach ? Jakos nie rozumiem zamierzenia....;)

Szczerze? Wolałabym zrezygnować w ogóle z bidetu gdybym miała mieć tak umiejscowiony jak u ciebie :(Złe to wyglada....Da radę ra szafkę pod umywalkę jakos wypośrodkować bo teraz tez niezbyt ciekawie to wyglada jak przylega tylko z jednej strony do ściany? :sick:To drzewo leży na kaflach ? Jakos nie rozumiem zamierzenia....;)

No właśnie mocno mi na bidecie zależy, bidetta nie zdała egzaminu jednak. Z tą szafką to też myślałam, żeby ją przesunąć, pewnie będzie lepiej.

Drzewo nie leży na kaflach, chciałam drewnianą podłogę, bo lubię chodzić na boso i jakoś tak cieplej po drewnie niż po kaflach, a to łączenie to propozycja po prostu. Zamierzenia nie ma, po prostu łazienka - chciałam w kolorach szarości, drewna i bieli. Co do rozkładu chyba za wiele nie da się zrobić, zresztą łazienka jest dość mała i mocno ograniczona

gawkat myślę, że szafka pod umywalką jest celowo przez projektanta przesunięta do ściany. Weź pod uwagę że jak jà wyśrodkujesz to wchodząc do łazienki wpakujesz się prosto na nią.

Co do bidetu to jak się uprzesz to zrobisz ale jestem przekonana że po jakimś czasie będziesz sobie w brodę pluła. Osobiście wolałabym mieć swobodny dostęp do wanny niż zasieki z bidetu i wc. A co do przydatności samego bidetu to była ostatnio na forum dyskusja do czego się go głównie używa. Ubaw po pachy bo jak się okazuje właściwie z przeznaczeniem to mało kto wykorzystuje. :)

Druga sprawa to kibelek w wiekszej lazience. Musi byc podwieszany i najlepiej z jak najmniejsza iloscia zakamarkow zbierajacych kurz. Zna ktos moze cos spelniajace takie kryteria. bede wdzieczna za pomoc:)

Miałam takie same kryteria co do kibelka :D - zdecydowalam się na zakup Catalano Proiezioni, które nawet śruby ma ukryte:yes:, jest jeszcze mniej kanciaste Catalano Zero. Niestety cena śrenia :(

WC Catalano.jpg

No właśnie mocno mi na bidecie zależy, bidetta nie zdała egzaminu jednak. Z tą szafką to też myślałam, żeby ją przesunąć, pewnie będzie lepiej.

Jeśli bidetta odpada, to kup dowolny kibelek i do tego deskę bidetową, np. BioBidet. Są też kompletne rozwiązania "dużych" producentów: Duravit SensoWash i Geberit AquaClean. Z tej ostatniej firmy szczególnie fajnie prezentuje się AquaClean Sela (niestety cena blisko 8000 zł). A jeśli temat nie jest palący, to możesz wstrzymać się do przyszłego roku, gdy na polski rynek wejdzie deska myjąca Villeroy & Boch ViClean-L, którą będzie można zamontować na specjalnej wersji wc Villeroy & Boch Subway 2.0. Sama deska w Niemczech kosztuje obecnie nieco ponad 1000 EUR, a po wejściu do Polski komplet z dedykowanym wc i zestawem przyłączeniowym powinien oscylować w okolicy 6000 zł. Sam jeszcze tego nie posiadam, ale po przeczytaniu setek opinii na amerykańskich portalach stwierdzam, że takie rozwiązanie bije na głowę bidety, a szczęśliwi posiadacze nie mogą się później bez tego obejść. ;-)

Z drugiej strony, jeśli bardzo się uprzesz, pogadaj z wykonawcą, czy będzie mógł choć parę centymetrów wkuć stelaże w ścianę. Mi kilku wykonawców zaproponowało takie rozwiązanie. Jeśli się uda, postaraj się dodatkowo, żeby zabudowa z płytek była jak najcieńsza. Tym sposobem, może uda się umieścić wc i bidet dokładnie naprzeciwko siebie, a pudła od zabudowy stelaży zminimalizować do ok. 10-12 cm. Widziałem takie rozwiązanie w jakimś hotelu. Odstęp między wc a bidetem był taki, żeby swobodnie między nimi przejść. Wizualnie się broniło i w niczym nie przeszkadzało.

Miałam takie same kryteria co do kibelka :D - zdecydowalam się na zakup Catalano Proiezioni, które nawet śruby ma ukryte:yes:, jest jeszcze mniej kanciaste Catalano Zero. Niestety cena śrenia :(

[ATTACH=CONFIG]291475[/ATTACH]

Kamilaa zobacz sobie rowniez Roca Gap Clean Rim http://1lazienka.pl/roca-gap-miska-wc-podwieszana-clean-rim-a34647l000.html

Ta wersja ma ukryte sruby w porownaniu ze "zwyklym" Roca Gap