Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

i jeszcze 3 wizualizacje z drugiej wersji

[ATTACH=CONFIG]303839[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]303840[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]303841[/ATTACH]

No i jedno mi nie pasuje - ta skrzynka z kwiatkami: co to i czemu ma służyć?

Zabudowaną wannę jak najbardziej przysunęłabym do ściany przy bidecie. Ale przydał by się rzut łazienki z wymiarami, aby nie udzielić złej porady ;)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniss, super, dziękuję bardzo!

A czy mogłabys jeszcze wrzucic wizualizację z prostokątnym prysznicem? Nie wiem czy to będzie gorzej wyglądać niż taki "schowany" prysznic za szafą:D Ogólnie nie lubię wizualnie półokrągłych itd pryszniców, ale pewnie będę musiała rozważyć te opcje ze względów praktycznych :)

Jeżeli chodzi o pralko suszarkę, to szczerze mowiąc nie chcę tracić miejsca na przechowywanie,a musiałabym i tak sie schylic do pralki, wlozyc, wyjac, a potem do suszarki włożyć i wyjąć. Podejrzewam, że suszyć będziemy tam tylko reczniki i jakieś większe rzeczy, chociaż nie ukrywam, że fajnie by było mieć taki słupek, ale na razie szafa z półkami wydaje mi się praktyczniejsza.

Komin ma 30cm "głębokości", a grzejnik to wieelka drabinka :)

Okazało się, że do czwartku muszę wybrać zestaw podtynkowy z kibelkiem, zaczynam poszukiwania internetowe, myśląc w międzyczasie o tym prysznicu:D

O osobnej suszarce wspomniałam właściwie z tego powodu, że sama zastanawiałam sie nad sprzętem 2 w 1, ale poczytałam wypowiedzi tych, którzy mieli 2w1 oraz 1+1 :) Zdecydowana większość jest za rozdzieleniem pralki i suszarki (ze wzgledu na komfort użytkowania, ekonomię i większą neizawodność sprzędów osobnych), a jak brakuje miejsca, to właśnie polecali ustawienie jednego nad drugim :)

Wrzucam łazienkę z prysznicem prostokątnym:

cirrus_ł2.jpg

Ale jedna rzecz nie daje mi spokoju, a właściwie to nawet dwie:

1. aby umyś kabinę, trzeba pozostawić wokół niej miejsca tyle aby sięgnąć ręką ze szmatką czyli ok. 15cm

2. umywalka jest wciśnięta między komin a prysznic i nie wiem, czy korzystanie z niej nie będzie się wiązać z pewną niewygodą...

W związku z tym pojawił się pomysł, aby jednak wc ustawić naprzeciw drzwi (jeśli jest taka możliwość techniczna):

cirrus_łazienka_wc.jpg cirrus_łazienka_wc2.jpg

Kabinę prysznicową można zmniejszyć do standardowcyh wymiarów 90x90 (tutaj zostałą poprzednia).

Nie wiem ile centrymetrów nad podłogą jest umieszczony grzejnik, więc szaska z umywalką nie są dosunięte do ściany grzejnikowej

Edytowane przez moniss

No i jedno mi nie pasuje - ta skrzynka z kwiatkami: co to i czemu ma służyć?

Zabudowaną wannę jak najbardziej przysunęłabym do ściany przy bidecie. Ale przydał by się rzut łazienki z wymiarami, aby nie udzielić złej porady ;)

moniss tej skrzynki z kwiatkami nie będzie, zgadzam się z Tobą w 100% że to coś jest całkowicie zbędne; w moim poprzednim poście nie pisałam o takich duperelach, zwróć też np. uwagę w jakim miejscu na wizualizacjach umieszczony jest prawy kinkiet na ścianie z lustrem i co miałby oświetlać, bo ja nie wiem, ale na pewno nie przestrzeń nad prawą umywalką, bo umywalka gdzie indziej i kinkiet gdzie indziej.

W załączeniu przesyłam rzut łazienki z wymiarami, ponieważ oryginalne wymiary słabo widać i niektóre są nieaktualne umieściłam dodatkowo wymiary rzeczywiste (błąd pomiaru myślę że ok. 1 cm).

rzut.jpg

Edytowane przez maksimini

Jeszcze raz poprosze, a nuz ktos podpowie...jak wylozyc plytkami lazienke

:)hejka:) znow tu jestem;)

Przyszlam po porade.

[ATTACH=CONFIG]303551[/ATTACH]

niestety nie mam zadnych wizualizacji ostatecznych (starych nie wklejam, zeby nie mieszac). zarysowalam z grupsza, zeby bylo wiadomo o czym pisze.

Otoz nie wiem do jakiej wysokosci ukladac plytki.

-Sciana po lewo od drzwi wydaje mi sie ze nie poterzebuje wcale plytek. praktycznie nie ma co sie tam chlapac. Chce tam powiesic jakis duzy obraz (miala byc tapeta ale poniewaz musi byc grzejnik to odpuscilam).

-na przeciwko drzwi sciana z umywalka- jest jej nieduzy kawalek. Mysle czy nie umiescic tam duzego lustra od poziomu szafek na calej powierzchni do wysokosci okna. nad tym jakies swiatlo.

Czy ewentualnie polozyc rzad plytek oddzielajacych szafke od lustra tak jak na obrazku ???

[ATTACH=CONFIG]303552[/ATTACH]

-rog z prysznicem nawet nie ma co dyskutowac bo obie sciany musza byc wylozone.

-sciana z wanna, bidetem i wc-do jakiej wysokosci ulozyc tu plytki??

A moze pociagnac sciane z wanna i wc rowniez na ta z grzejnikiem(lewa str od drzwi) na tej samej wysokosci?

Doradzcie prosze..licze na wasze wprawione oko i gust:yes:

To jest gres szkliwiony i jego się nie impregnuje :) Fornir na szafkach to dąb klasyczny, wykonany przez lokalnego stolarza :)

hehe:) nawet nie wiedzialam jaki jest:) a płytki kupiłam bo mi się spodobały:) dziękuje :) stolarz też dał mi próbki ale jakoś mało tych odcieni i tak się zastanawiam jaki fornir byłby ładny - chciałabym coś w dębie ciepłym ale dosyć jasnym

mam jeszcze prośbę - jakbyś dała płytki na wannie i na ścianie z wanną w łazience ściana ma 2 m, wanna 180, po bokach 10 cm półki( nad wanną pasek mozaiki) czy kłaść trzy płytki 60 cm na wannie a boki docinki po 10 cm czy wybrać inne rozwiązanie np. z jednej strony docinka 20cm? znów mam z tym problem:( ( zdjęcie w innych kolorach)

Folnarczyk- lazienka.23.jpg

hehe:) nawet nie wiedzialam jaki jest:) a płytki kupiłam bo mi się spodobały:) dziękuje :) stolarz też dał mi próbki ale jakoś mało tych odcieni i tak się zastanawiam jaki fornir byłby ładny - chciałabym coś w dębie ciepłym ale dosyć jasnym

mam jeszcze prośbę - jakbyś dała płytki na wannie i na ścianie z wanną w łazience ściana ma 2 m, wanna 180, po bokach 10 cm półki( nad wanną pasek mozaiki) czy kłaść trzy płytki 60 cm na wannie a boki docinki po 10 cm czy wybrać inne rozwiązanie np. z jednej strony docinka 20cm? znów mam z tym problem:( ( zdjęcie w innych kolorach)

[ATTACH=CONFIG]304029[/ATTACH]

Jak dla mnie są dwie możliwości: albo robisz docinki 10 cm na ścianie, wannie i podłodze, albo dajesz centralnie fugę (bateria wannowa jest dokładnie na fudze) i wychodzą docinki po 40 cm :) Musisz zdecydować jak będzie lepiej, biorąc pod uwagę całą łazienkę, w tym kabinę prysznicową, której podłoga też jest z płytek :) Wszystko się musi zgrać ;)

Wylewka baterii wannowej zapewne będzie po środku i wanny, i ściany. Myślę, że lepsze będą docinki 40-centymetrowe po bokach, niż 10-centymetrowe, choćby ze względu na odpływ i to, że ściana kabiny z wejściem pod prysznic chyba wypada na środku łazienki. Byłaby więc na fudze :) Dużo też zależy od glazurnika jak Ci zrobienie odpływu liniowego obmyśli ;)

łaz1.jpg

Wylewka baterii wannowej zapewne będzie po środku i wanny, i ściany. Myślę, że lepsze będą docinki 40-centymetrowe po bokach, niż 10-centymetrowe, choćby ze względu na odpływ i to, że ściana kabiny z wejściem pod prysznic chyba wypada na środku łazienki. Byłaby więc na fudze :) Dużo też zależy od glazurnika jak Ci zrobienie odpływu liniowego obmyśli ;)

[ATTACH=CONFIG]304155[/ATTACH]

bardzo Ci dziękuję:) bardzo potrzebuje pomocy z sufitami jakbyś weszła na mój wątek byłam bym bardzo wdzięczna bo nie wiem co robić

Tomkowa wiesz jeszcze jaki jest problem z tą łazienką? jeśli chciałabym mieć płytki do wysokości okna to muszę cała płytkę zacząć kłaść od góry tak? wtedy niestety wychodzi znowu docinka między wanną a oknem(miejsce parapetu) i to jakaś 2-3 cm...same problemy z tą budową....nie wiem czy nie ciagnąc płytek do samej góry...a tylko ścianę z drzwiami zostawić pomalowaną( nie licząc prysznica)

maksimini a ja bym wanny nie przysuwała;p moze faktycznie powstają kąty ale prezentuję się bardzo łądnie i przy bidecie nie jest nawalone wszytskiego

Zostawiłabym tę obudowaną bo ładniej wygląda

Edit patrzę teraz na rzut.. i przy bidecie wcale nie jest tak mało miejsca... więc może lepiej przesunąć i jeśli usuwasz skrzynkę z kwiatkami to jak wanna zostanie centralnie przy oknie to okno będzie ochlapane cały czas... więc przysuwaj!!

Wiem pewnie więcej namieszałam niż pomogłam:confused:

Edytowane przez opiorek

Nawet jak podasz teraz wymiary, to i tak trudno będzie wyliczyć, bo dużo zależy od tego na jakim poziomie będzie podłoga, jak wysoka wanna itd. Tu dużo, jak nie wszystko, zależy od glazurnika

Tomkowa tylko jak będą plytki do okna to chyba musza od całej zaczać od góry? a nie od podłogi i wtedy wysokośc wany nic tu nie da? jeśli od dołu to jak najbardziej ...jak dam od dołu płytki to muszę płytkę dociać przy oknie badz będzie wystawać nad okno ( wtedy juz chyba lepiej zrobic do samej góry?)

maksimini,

Jeśli decydujesz się na wannę do zabudowy, to jak najbardziej przesuwaj ją pod ścianę z bidetem.

Tutaj masz taki układ:

łazienka w drewnianych płytkach.jpg

Umywalki też można by lekko rozsunąć, bo wydaje mi się, że są za blisko siebie i może być trochę ciasno przy jednoczesnym użytkowaniu przez dwie osoby (a po to przecież mają być dwie aby było wygodnie). Od ściany do umuwalki przydało by się ze 30cm luzu, tak samo pomiędzy umywalkami.

Co do grzejnika, to jakoś nad wc nie bardzo mi nie pasuje.

Lustro...

albo tak jak na wizualizacji jedno wielkie, albo nad każdą z umywalek osobne w ozdobnej ramie, lub bez. Oświetlenie albo kinkiety górne albo boczne.

Edytowane przez moniss

maksimini Ja też lubię symetrię, nie lubię kanciatych wanien stojących na środku i dlatego jestem za wanną owalną pod oknem. Wanna owalna też może być zabudowana.

http://4.bp.blogspot.com/-MU-bX4VY810/VH-Lca2bg8I/AAAAAAAAafg/209IPF3En8E/s1600/wanna%2Bowalna%2BKoło%2BClarissa.JPG

Grzejnik tak jak pisałaś, na ścianie z wc i bidetem ale nie nad nimi - fajnie by było jakby się dało powiesić lub postawić grzejnik nisko i zostawić nad nim szafki. I poszukałabym czegoś innego niż zwykła drabinka, trochę bardziej retro.

http://www.egrzejniki.pl/userdata/gfx/241d2f0fe227e1e581ac9e3547253592.jpg

http://vetto.eu/images/min/product_mid/1398687108_Z_BROUGHTON_RETRO_CARRON_VETTORADIATORS-2.jpg