Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzę, że też masz z łazienki wejście do pralni. Pytałam wcześniej tutaj o radę, ale nikt mi nie odpowiedział, to mam pytanie do Ciebie, jakie drzwi będziesz dawać do pralni? Bo ja tak myślałam czy nie ukryć tego wejścia jakoś za szafką czy czymś podobnym, bo nie wiem czy takie widoczne drzwi nie będą szpecić łazienki.

Będę chciała zrobić drzwi przesuwne, jeżeli będzie możliwość z prowadnicą w ziemi.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piękny projekt łazienki, bardzo podoba mi się obraz Marylin :) Widać, że łazienka będzie gustowna i z klasą, ja osobiście mogę polecić dodatki, które sprawią, że pojawi się ciepło, charakter i osobowość ( takie małe, a tak dużo zmieniają), ciepły dywanik żeby stopy nie zmarzły

[moderowano]

Edytowane przez joliska

Witam,

może ktoś podpowiedziałbym nam jak dodać charakteru naszej przyszłej łazience ? (193cm długości na 343cm szerokości)

Na podłodze drewnopodobne pago natural z paradyża, które będzie wchodzić na zabudowane wc (zabudowa będzie do sufitu) oraz wannę (zamiast znajdującej się na projekcie mozaiki) Na ścianie przy wannie do 220cm vivida bianco oraz struktura. Sciana z wc w płytkach do 1,50 bądź 1,20 jeszcze się zastanawiamy. Na ścianie z umywalką to nie pion tylko szafka w której będzie pralka i kilka półek.

Jak dodać charakteru takiej łazience ? Przełamać ją jakimś innym kolorem (np czarna zabudowa wanny bądź wc ?)

Prosimy o porady i będziemy wdzięczni za każdą wskazówkę,

pozdrawiamy,

Kamil i Aśka

0.jpg1.jpg2.jpg3.jpg

Cirrus - dlaczego piszesz, że pralka z kibelkiem by się nie zmieściły razem? Ściana 138cm - pralka 60cm, na kibelek zostaje 78cm. Nawet gdyby uwzględnić jakiś niewielki odstęp pralki od ściany z grzejnikiem i zwężenie po położeniu kafelków to na kibelek zostałoby pewnie z 70cm - jeszcze w miarę wygodnie.

Alicyjo, pion ma 40cm (wydawało mi się, że 30, a już dawno wyliczałam co się gdzie zmieści), mamy juz zamontowany stelaż w wygodnej odległości od ściany i do ściany z grzejnikiem zostało około 40-50cm. Widziałam dzisiaj małą szafeczkę w Biedronce z uchylnym koszem na pranie - zastanawiam się, czy jej nie kupić i nie wstawić właśnie w to miejsce, ma tylko 30 cm. szerokości.

Niestety mąż zmierzył dokładnie łazienkę i jest nie 168 ale 166 cm bez kafelek itd, więc chyba niestety kupimy półokrągła kabinę 90tkę, żeby obok zmieściła sie szafa do sufitu z zabudowaną pralką...

Czas żebym już wybierała jakieś kafle, w ogóle nie przepadam za kafelkami, ale muszą się znaleźć pod prysznicem, na podłodze no i chyba obudujemy geberit, bo boje się, że farba się zabrudzi od opierającej się deski...

pallmail - kiepskie rozmieszczenie sprzętów. Wanna wciśnięta na najkrótszą ścianę, w jednym rogu pion(komin), w drugim dostawiony słup w postaci zabudowy pralki co pogarsza proporcje pomieszczenia, pusta przestrzeń obok kibelka...

1)wnęka po lewej od wejścia zabudowana drzwiami -szafa na pralkę i mnóstwo innych rzeczy. Większa wanna po prawej, umywalka na wprost wejścia a kibelek między nimi.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e86b622fb6e2.jpg

2) wanna i kibelek jak na oryginale, obok kibelka umywalka a po prawej stronie schowek(szafa z drzwiczkami lub wnęka zasłonięta zasłonką lub panelami japońskimi itp.). Albo w kącie przy umywalce kabina prysznicowa (np.80x120cm) a obok niej szafa na pralkę ok.70cm szerokości.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/10e40683a21b.jpg

Dzieki:)

To jeszcze podpytam.. nie lubie tych poleczke, ktore sie tworza na wysokosci geberitu. W dolnej toalecie zamierzam zrobic zamykana szafke.

Jak to rozwiazac tutaj? Bedzie bidet i wc. Od razu za nimi wanna.

-da sie odsunac wanne na szerokosc geberitu, zeby stworzyc jedna sciane bez zalamywan?? Nad geberitem zrobilabym szafke lub zabudowala sciane do gory. A przy wannie polke w scianie na kosmetyki.

-czy zostawic sciane przy wannie tak jak jest a tylko zabudowac geberit do gory??

Jeśli po odsunięciu wanny od ściany będziesz miała min.70-80cm odległości do prysznica, to t jest bardzo dobry pomysł.

Zabudowa geberitów aż do sufitu, a nad wanną nieduża dekoracyjna (także podświetlana) wnęka.

Druga opcja to płytkie szafki nad zabudową geberitu, a powyżej g-k aż do sufitu. Zabudowa g-k (lub płyty magnezowe) pociagnięta na tej samej wysokosci także nad wanną - otrzymamy wówczas wiekszą ściankę dekoracyjną (także można podświetlić).

Czas żebym już wybierała jakieś kafle, w ogóle nie przepadam za kafelkami, ale muszą się znaleźć pod prysznicem, na podłodze no i chyba obudujemy geberit, bo boje się, że farba się zabrudzi od opierającej się deski...

Pomaluj łazienkę farbą ceramiczną, one są łatwe do czyszczenia. Miałam kiedyś łazienkę pomalowaną zwykłą farbą + płytki w kabinie i pomiędzy umywalką i lustrem, i powiem Ci, że tragedii wcale nie było :)

Witajcie, czy mogę Was prosić o radę odnośnie ustawienia wanny wolnostojącej w łazience która ma być a'la salon kąpielowy...... Ma ona dwa wysokie okna (od samej posadzki), planuję prysznic walk in po prawej oddzielony tylko szybą, reszta jak na załączonych rzutach. Tylko nie mogę się zdecydować gdzie tą wannę :( Będę wdzięczna za propozycje :)

Chyba jakiś rok temu, tutaj na forum była łązienka o takim układzie...

A gdyby prysznic ustawic pomiędzy przeszkleniami, w jego miejsce umywalka, a wana po lewej stronie od wejścia (oczywiście drzwi otwierane na korytarz)?

Chyba jakiś rok temu, tutaj na forum była łązienka o takim układzie...

A gdyby prysznic ustawic pomiędzy przeszkleniami, w jego miejsce umywalka, a wana po lewej stronie od wejścia (oczywiście drzwi otwierane na korytarz)?

Wyglądało by to tak jak w załączniku.

A jak myślicie ta druga opcja z wanną odpada ?

doc00905820150203145047_001.jpg

doc00905820150203145048_001l.jpg

Wymyśliłam jeszcze coś takiego ...

[ATTACH=CONFIG]305164[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]305165[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]305166[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]305167[/ATTACH]

Czwarta wersja jest fajna :)

I czy tam przy oknie po prawej to jakaś leżanka? :)

Pamiętaj tylko o odpowiednich odległościach bocznych przy sedesie i bidecie. Przyjmuje się, że wygodnie korzysta się z bidetu, gdy z każdej jego strony mamy 30cm wolnej przestrzeni, a w przypadku kibelka - 20cm.

Edytowane przez moniss
literówka

Dzięki !

W czwartej wersji zamieniłabym bidet z wc miejscami :)

Faktycznie taka kolejność będzie lepsza

Czwarta wersja jest fajna :)

I czy tam przy oknie po prawej to jakaś leżanka? :)

Pamiętaj tylko o odpowiednich odległościach bocznych przy sedesie i bidecie. Przyjmuje się, że wygodnie korzysta się z bidetu, gdy z każdej jego strony mamy 30cm wolnej przestrzeni, a w przypadku kibelka - 20cm.

Może nie od razu leżanka hehe.. ale został tam pusty kącik więc pomyślałam o takiej ławeczce z poduchami :)

Jeśli chodzi o odległości to ta ściana ma 3,5 jakby podzielić na pół to po ok. 1,7 zostanie blat i 1,7 na sedes i bidet więc chyba ok ?

Podsumowując zostały mi dwie wersje do wyboru, w załącznikach poniżej, radzicie 2 z toaletą po lewej .... ?

Jeszcze nasunęło mi się pytanie: w pierwszej wersji grzejnik miał wisieć na ścianie po lewej za blatem a gdzie go najlepiej umieścić w wersji 2 ?

1.jpg

4.jpg

Edytowane przez sylwus115

sylwus, zdecydowanie wersja 2 :) Wygodny dostęp do wszystkiego i nie ma się wrażenia z wersji 1, że jedno trochę stoi na drugim ;) Proponuję odsunąć wc trochę od ściany, a uchwyt na papier umieścić na ścianie z drzwiami :) Skoro masz tam 1,7 m to można tak rozstawić sanitariaty, aby pomiędzy nimi oraz ścianą i umywalką były takie same odległości (ok 33 cm). Grzejnik dałabym między drzwiami a prysznicem

Witam, chciałabym prosić o pomoc w wizualizacji łazienki na parterze (bez skosów). Pomysł mam taki, żeby na dwóch ścianach były kafle 60x60 z kolekcji Ceramstic loft (na jednej ścianie do wysokości ścianki prysznicowej, a na drugiej na wysokość zabudowy stelaża podtynkowego), na podłodze Loft Carpet. Pozostałe ściany oraz sufit - białe. Ma być tam prysznic walk in, ścianka szklana szer. 140 cm. Nad zabudową geberitu 5 szafek z lustrzanymi drzwiczkami na całą szerokość ściany. Ceramika Hatria Nido lub V&B seria O.Novo, pod umywalką jakaś jasna drewniana półeczka lub dwie, na oknie drewniana żaluzja. Poniżej załączam rzut łazienki, wysokość do sufitu 280 cm.

łazienka dolna.jpg

Witam wszystkich pięknie.Podczytuje Was i oglądam już od jakiegoś czasu.

Jestem na etapie zmiany łazienki,płytki zakupione -teraz czas na armaturę i to chciałabym zakupic przez internet.

Czy mogę prosic o jakies polecane sklepy internetowe z których korzystaliście:p A tak w ogóle to będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki i porady.

Pozdrawiam sympatyków tego forum i dziękuje.

Witam, chciałabym prosić o pomoc w wizualizacji łazienki na parterze (bez skosów). Pomysł mam taki, żeby na dwóch ścianach były kafle 60x60 z kolekcji Ceramstic loft (na jednej ścianie do wysokości ścianki prysznicowej, a na drugiej na wysokość zabudowy stelaża podtynkowego), na podłodze Loft Carpet. Pozostałe ściany oraz sufit - białe. Ma być tam prysznic walk in, ścianka szklana szer. 140 cm. Nad zabudową geberitu 5 szafek z lustrzanymi drzwiczkami na całą szerokość ściany. Ceramika Hatria Nido lub V&B seria O.Novo, pod umywalką jakaś jasna drewniana półeczka lub dwie, na oknie drewniana żaluzja. Poniżej załączam rzut łazienki, wysokość do sufitu 280 cm.

Kejt, mogłabym zrobić wizualizację, ale nie mam nawet formatów takich płytek jakie Tobie się podobają :bash: O kolorach kolekcji już nie wspominając ...

Mogę jedynie służyć wizualizacją rozmieszczenia sprzętów.