Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moniss, kolor ciemny szary/jasny grafit. Sorry, nie znam się zupełnie na tych programach, nie wiedziałam że będzie z tym kłopot. To może jakieś inne płytki, byle kolor się zgadzał, bo chciałam zobaczyć jak to wyjdzie, czy nie zrobi mi się w łazience ciemny tunel na białym tle :D

To taka moja pierwsza koncepcja. Chciałabym, żeby było minimalistycznie i stąd jeden format płytek wszędzie i ma być ich jak najmniej.

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobry wieczór wszystkim, znowu proszę Was o pomoc ale gubię się trochę... a glazurnik niedługo ..

mam łazieneczkę ok. 4m2, pod schodami więc z małym skosem i mamy kilka dylematów . Łazienka w jasnych szarościach (na wizualiacji nie są takie jasne ale nie o kolory chodzi - a i rzuty mają pasek ciemneijszy - to stara wersja - obecnie planujemy płytki jasno szare wszystkie i tylko listwa chromowa naokoło). Obok drzwi jest słup konstrukcyjny wysunięty na ok. 13cm poza ścianę (w tej wnęce będzie półka przy prysznicu) i jest też komin obok umywalki, planujemy przy zlicowanym do głębokości komina gebericie (40cm a geberit ma tylko 25 chyba) wnęki obudować szafkami - nad szafka wisząca, obok szafka z wysuwanym koszem . na górze komina będzie schowany w karton gipsie przewód wentylacyjny - do kotłowni obok, nie chcemy obniżać sufitu - a tak byłoby najprościej, nie wiem czy ten KG też w struktorze zgubić? czy tak zostawić - na wizce jest "goły".

co sądzicie? załączam rzut z wymiarami, rzuty na poszczególne ściany, pytania:

1. czy dawać płytki do sufitu czy jak na wizkach i dalej zlicowana ściana z farbą (do sufitu tylko pod prysznicem)

2. czy z tymi lustrami to dobry pomysł (nad umywalką i dalej "zawija" na komin, chciałam "powiększyć" łazienkę ;])

3. co z tym KG nad kominem, obudować strukturą?

4. czy nie za dużo wszystkiego - struktura, listwa, mąż jeszcze chce pasek ledowy w rogu przy kominie (będzie kinkiet nad lustrem przy umywalce, na dole schodów nad wc i centralne oświetlenie górne no i ta listwa jeszcze?)

żeby było mało idealnie pasowałby format płytki np. 30x90 w poziomie, niestety z mężem dobraliśmy tylko płytki 33x100, trzeba by ciąc gdyby wersja z listwą przeszła - nie widzę tej listwy z pełną płytką w rozstawie 100 bądz 66 (3 lub 2 płytki) a nie 90cm jak wypada we wnęce między geberitem a schodami - idealne 90cm... no ale nie ma jak spotkanie się dwóch uparciuchów o różnych gustach.. ciężkie będzie wykańczanie... i wiem że szarości są modne i ich pełno - ale zafiksował się na te akurat płytki jak ja na tę listwę... jakoś pasuje mi ta listwa naokoło... ale trochę boję się tego cięcia rektyfikowanej w sumie płytki... a może będzie dobrze?

dużo spraw ale co sądzicie? może macie jakieś inne pomysły?

moniss - jeszcze raz dzieki za przeniesienie grzejnika - za radę znaczy się!! ;D

projekt łazienki.jpgłazienka dolna rzut.jpgłazienka dolna-porcelanosa-1.jpgłazienka dolna-porcelanosa niquel.jpg

To i ja wrzucę wizki.. wszelki uwagi mile widziane..

do zmiany na pewno ścina z umywalką (ma być więcej jasnej płytki ale mozaikowej i większe lustro)[ATTACH=CONFIG]304156[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304157[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304158[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304159[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]304160[/ATTACH]

przekonuję się powoli do nie płytkowania każdej ściany od góry do dołu. czy jet taka konieczność u Ciebie?

półeczka nad toaletą- co tam będzie? - ręczniki (mało higieniczne) - kolekcja kosmetyków?- wprowadzi zagracenie a pusta nie będzie stała

dzięki Kasiu, odnośnie płytkowania - rzekomo łatwiejsze w obsłudze jeśli w małej łazience nie ma okna (?)... jak dotąd były do sufitu ale kosztowo rozważam obniżenie ilości płytek własnie.. ;]

półeczka nad toaletą, czyli "sufit" szafki nad geberitem, akurat tam ręczniki dałam ale zapewne będzie inny łapacz kurzu - niestety nie mogę zabudować (a miałabym wielką ochotę) bo tam z boku (nie widać) jest kratka wentylacyjna łazienkowa.. i nie powinnam.. ;/

Hej,

Pomocy, bo mam mętlik w głowie. Chcę połączyć szare gresy na ścianach z drewnopodobnymi na podłodze, zabudowie wanny i wc. Do kompletu miałyby się pojawić szafki z prawdziwego drewna. Coś w tym stylu:

Projekt 61b.jpg Projekt 61s.jpg

Usłyszałem sugestię, że chcę wcisnąć zbyt dużo drewna do tej łazienki i wyjdzie boazeria, w dodatku zbyt symetryczna (po obu stronach). Obawiam się, że płytki drewnopodobne (mimo, iż są bardzo wysokiej jakości) obok prawdziwego drewna będą wyglądały bardzo sztucznie. W dodatku raczej nie uda się dobrać drewna w identycznym odcieniu i usłojeniu.

Pomyślałem, żeby zrezygnować z drewna na zabudowie wc i zrobić tam mozaikę:

Projekt 62b.jpg Projekt 62s.jpg

Tym sposobem drewno na szafce nie będzie bezpośrednio sąsiadować z tym na zabudowie stelaża wc, więc nie będzie się aż tak gryźć. Zmniejszy się ilość sztucznego drewna i dojdzie ciekawy element w formie mozaiki.

Co o tym sądzicie? Która wersja lepsza? A może jeszcze inaczej?

Edytowane przez Sniper

moniss, kolor ciemny szary/jasny grafit. Sorry, nie znam się zupełnie na tych programach, nie wiedziałam że będzie z tym kłopot. To może jakieś inne płytki, byle kolor się zgadzał, bo chciałam zobaczyć jak to wyjdzie, czy nie zrobi mi się w łazience ciemny tunel na białym tle :D

To taka moja pierwsza koncepcja. Chciałabym, żeby było minimalistycznie i stąd jeden format płytek wszędzie i ma być ich jak najmniej.

Wszystko zależy od programu i jego bibliotek. Ja niestety mam starą okrojoną wersję PRO100 i takich formatów płytek tam nie ma.

Nie wiem co dokładnie w tej łazience zaplanowałaś, ale prysznic (90x140cm) dałam w rogu a dodatkowo wrzuciłam jeszcze wannę (75x160cm)

Kolekcja płytek, którą wybrałaś bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że płytka Amor z Opoczna(30x30) jest w miarę zbliżona kolorystycznie.

Lustrzane szafki na całą ścianę mają 80cm wysokości (wiszą na wys. 130cm nad podłogą). Nad nimi zabudowa g-k.

Napisz co pozmieniać...co poprzestawiać...

Hej,

Pomyślałem, żeby zrezygnować z drewna na zabudowie wc i zrobić tam mozaikę:

[ATTACH=CONFIG]305653[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]305654[/ATTACH]

Tym sposobem drewno na szafce nie będzie bezpośrednio sąsiadować z tym na zabudowie stelaża wc, więc nie będzie się aż tak gryźć. Zmniejszy się ilość sztucznego drewna i dojdzie ciekawy element w formie mozaiki.

Co o tym sądzicie? Która wersja lepsza? A może jeszcze inaczej?

Sniper, szarości na zabudowie wygladają lepiej.

Edytowane przez moniss

dmagda165, wszystkie płytki u Ciebie powinny kończyć się na tej samej wysokości (można zakończyć listwą tak jak na wizualizacji - właściwie obie listwy z wizek są ładne). Czyli ponad lustrem na kominie - biała farba i tak samo ponad kabiną prysznicową powyżej listwy.

Pomiędzy kominem a schodami u góry zrezygnuj z półeczki. Ale czy będzie to zabudowa g-k czy szafka, to już Wasza decyzja :)

Ten wysunięty kawałek sufitu z halogenami przy kominie - zdecydowanie do wyrzucenia!

Monisss, w tej łazience na ścianie prawej ma być na środku sam prysznic (wanna będzie na poddaszu), ścianka szklana max odsunięta od ściany i mniej więcej na jej środku. Zabudowy k-g nad szafkami raczej nie będzie, staram się tego w ogóle unikać, myślę że 80 cm wysokości wystarczy. Na suficie jakieś tubki albo reflektorki nad prysznicem i w okolicy luster. Może jakieś siedzisko jeszcze drewniane w okolicach prysznica (ławeczka?) lub typowe prysznicowe wieszane na ścianie. Na razie tyle mam w głowie, jakbyś miała jakieś swoje pomysły to nie krępuj się :)

Monisss, w tej łazience na ścianie prawej ma być na środku sam prysznic (wanna będzie na poddaszu), ścianka szklana max odsunięta od ściany i mniej więcej na jej środku. Zabudowy k-g nad szafkami raczej nie będzie, staram się tego w ogóle unikać, myślę że 80 cm wysokości wystarczy. Na suficie jakieś tubki albo reflektorki nad prysznicem i w okolicy luster. Może jakieś siedzisko jeszcze drewniane w okolicach prysznica (ławeczka?) lub typowe prysznicowe wieszane na ścianie. Na razie tyle mam w głowie, jakbyś miała jakieś swoje pomysły to nie krępuj się :)

kejt_ł2a.jpg kejt_ł2b.jpg kejt_ł2c.jpg

Tak wygląda z tylko tymi trzema sprzętami. Baardzo przestronna ;)

A pralnię masz mieć na poddaszu?

Monisss :) Dziękuję serdecznie. Myślę, że nie ma efektu ciemnego tunelu. Miało być przestronnie i dużo miejsca pod prysznicem, bo mam w domu 3 ogromnych facetów i przede wszystkim dość ciasnoty. Zamienię tylko wc z umywalką. Zawsze można postawić luzem drewniany stojak na ręczniki, jakąś ławeczkę i kosze z kosmetykami :)

Tak, pralnię mam na poddaszu razem z suszarnią, znajduje się nad połową garażu.

Monisss :) Dziękuję serdecznie. Myślę, że nie ma efektu ciemnego tunelu. Miało być przestronnie i dużo miejsca pod prysznicem, bo mam w domu 3 ogromnych facetów i przede wszystkim dość ciasnoty. Zamienię tylko wc z umywalką. Zawsze można postawić luzem drewniany stojak na ręczniki, jakąś ławeczkę i kosze z kosmetykami :)

Tak, pralnię mam na poddaszu razem z suszarnią, znajduje się nad połową garażu.

No widzisz! A ja specjalnie dałam wc bliżej drzwi, aby po wejściu nie rzucało się w oczy i aby umywalka była bliżej źródła naturalnego światła :D

Monisss, ja tak teraz mam w łazience, że wchodzi się od razy na wc-cik zwany przez latorośl pieszczotliwie "klop" :)))))))

Powiem Ci, że mi to tak do końca nie pasuje, może umywalka z półeczką trochę przesłonią. No i posiedzieć w kąciku jakby przytulniej niż przy drzwiach, a i do poczytania gazetki światło dzienne się przyda :D