Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na odpływ liniowy chyba już za późno bo posadzki wylane....Poza tym zdaje się że musiałabym na całej podłodze położyć płytki antypoślizgowe w takim układzie? Co do wc też się zastanawiałam czy jednak lepiej nie wyglądałby zwykły, stojący. Zwłaszcza że da się kupić coś wyglądającego naprawdę przyzwoicie :)

Jeśli chodzi o wannę podoba mi się takie rozwiązanie - płytka podłogowa wchodząca na wannę w ten sposób i do tego półka w ten deseń, z umywalką nablatową wanna z półką.jpg Dodam że na podłodze będą jasne, drewnopodobne, przecierane płytki

Rozwiązanie z lustrem też mi się rzuciło w oczy dziś jak przeglądałam zdjęcia łazienek :) z lustrem.jpg

Co do wysokości ułożenia płytek muszę jeszcze pomyśleć, z jednej strony takie "szarpane" układanie nie wygląda najlepiej, z drugiej ściana z oknem aż się prosi o trochę luzu. Decyzja o rezygnacjiz drewnopodobnych płytek już podjęta :)

waniliana, jeśli nei chcesz mieć stelaża wc wbudowanego w ścianę (np. Geberit Slim ma 8cm), to może zabudowę przedłużyć za wannę. Przy czym nad wanną zrobić wnękę na kosmetyki (na wizce brak, bo robiona na szybko)

wanilliana.jpg waniliana2.jpg

Płytki drewnopodobne wchodzące na wannę.

Edytowane przez moniss

Witajcie

Oto moje pierwsze kroki jeżeli o łazienke w pro100 chodzi :) rozstawienie sprzętów tak jak na obrazkach, ale totalnie nie wiem jak ją zrobić jeżeli o płytki kolory chodzi :/ ma być ciemna ale nie za bardzo stąd dodatek białych płytek, ma być jednocześnie klasyczna elegancka i minimalistyczna :) wszelkie propozycje i sugestie mile widziane ;)

1.jpg4.jpg6.jpg7.jpg9.jpg

waniliana, jeśli nei chcesz mieć stelaża wc wbudowanego w ścianę (np. Geberit Slim ma 8cm), to może zabudowę przedłużyć za wannę. Przy czym nad wanną zrobić wnękę na kosmetyki (na wizce brak, bo robiona na szybko)

[ATTACH=CONFIG]309791[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]309796[/ATTACH]

Płytki drewnopodobne wchodzące na wannę.

Dzięki za wizualizację i podpowiedź z Geberitem. Znaleźliśmy jeszcze coś takiego - 9,5 cm http://www.lazienkaplus.pl/pl/stelaz-podtynkowy-do-wc-unit-1-kolo-99391-000,479177,129,i.html Powstaje teraz pytanie : jeśli zdecydujemy się na zabudowę jak na wizualizacji to jak rozmieścić kafle?

Ścianka łazienki ma 12 cm - to starczy na schowanie wyżej wspomnianego slima? Bo coś mi się zdaje że jesteśmy jednak skazani na zabudowę ;)

Tak widziałabym tę ścianę łazienki. Przepraszam za jakość ;) A może, z wyjątkiem prysznica, dać wszędzie płytki do wysokości parapetu okna??

[ATTACH=CONFIG]309782[/ATTACH]

A może dać lustro na całą ścianę a grzejnik niżej?

Z wanną już postanowione, asymetryczna zostanie zamieniona na prostokątną i wypełni całą ścianę z oknem. Przy ściance z wc chyba jednak powstanie 10 cm zabudowy żeby swobodnie schować geberit - zabudowa miałaby być mniej więcej na wysokość stelaża podtynkowego i przedłużona za wannę.

gzyms.jpg

Wanna 150 (160 cm) cm, 10 cm od ściany na nieszczęsny geberit i z drugiej strony zostaje 20 cm (10 cm), obudowane kaflami jako przedłużenie wanny. Nad tym półka dochodząca do szafki i tworząca z nią całość inspiracja.jpg

Tu chyba najblizej mojego zamysłu. Z tym że blat szafki musi mieć jakieś ok 40 cm żeby zamontować na nim umywalkę.

Tak by wyglądała kwestia rozmieszczenia sprzętów

Pozostaje pytanie co z kaflami.

Ściana z prysznicem - dekor tylko pod prysznicem na ściance z deszczownicą a cała reszta w gładkich? Podłoga mogłaby przechodzić w obudowę wanny tak jak tutaj? obudowa wanny.jpg Nad wanną kafle gładkie ścienne. o jakiej wysokości? Może tak jak sięga gzyms?

No i ściana z lustrem tak jak proponuje Tomkowa do wysokości lustra w patchworku. Podoba mi się opcja z lustrem na całości ściany. Problemem może być grzejnik, nie wiem czy można go obniżyć.

Ufff, to teraz proszę na opinie...I oczywiście dziękuję za wszelkie dotychczasowe sugestie : jak widać większość z nich uwzględniłam :D

Edit : Udało mi się znaleźć zdjęcie płytki podłogowej

my space rice.jpg

Edytowane przez waniliana

Hej :) Proszę o sugestie i pomysły na temat mojej łazienki. Troszkę ją powiększyliśmy, bo marzy mi się duży prysznic ok 90/120. Chciałabym go umieścić po prawej stronie od wejścia. Po stronie lewej na kominie umywalka. No i tu kończy się moja wizja. Wanna narożna, czy na ścianie zaraz za prysznicem, a pomiędzy nimi toaleta? U góry drabinka? Może wanna po lewej a za nią pralka? A może pralka po lewej? Ścianka kolankowa ma 120 cm. Czym więcej czytam i oglądam tym mniej wiem. Ilu ludzi tyle podpowiedzi. Doradzicie? :(

http://images68.fotosik.pl/741/0eddd69f923da8a2med.jpg

Edytowane przez KasMir

bARDZO ŁADNE KAFELKI wERONIKA, jakie planujesz położyć? chodzi mi dokładnie o te jasne szare.

ja z kolei poszukuję prostych jasnych szarych matowych kafli do łazienki o wymiarach 30x60cm i najlepiej z tej samej serii 60x60 nie mogą być rektyfikowane, ponieważ łącze je z białymi Moduł Bianco Paradyża, który nie jest rektyfikowany. a z tych białych już NIE zrezygnuję, bo bardzo mi się podobają :-) Większość kafli jest albo rektyfikowana, albo po prostu za ciemna, albo w połączeniu z białym za ciemna i przypomina mokre błoto/piasek.

Płytki mogą mieć charakter surowy, betonowy, ale wolałabym, żeby przy połączeniu ich razem bardziej przypominały jedną powierzchnię, nie każdy kafelek odznaczał się osobno. Błagam doświadczonych o pomoc:-) sprawdzałam już słynne Signum z Nowej Gali, całą serię z nowej Gali oglądałam,pilch Vulcano też za ciemne. jedyne jakie znalazłam to prawie za 170 zł/m7 z Grespanii. Ewentualnie jest jeszcze seria Minimal z Tubądzina, ale nie do końca to jest to... Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?;-) z góry dziękuje!!!

W załączeniu inspiracje dla mojej łazienki.

[ATTACH=CONFIG]310323[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]310324[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]310325[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]310326[/ATTACH]

Lepiej teraz?

[ATTACH=CONFIG]310394[/ATTACH]

Kafle na podłodze takie jak pokazywałam w poprzednim poście, w odcieniu rice czyli jasne. Dekory na ścianach też na żywo jaśniejsze są a podstawowa płytka prawie biała

Jak dla mnie za dużo dobrego na raz :) albo dekory albo drewnopodobne płytki, nie podoba mi się również że lewa strona jest do sufitu w płytkach a prawa do połowy. Za dużo się tam dzieje. Jak zależy Ci na tych dekorach to zrezygnuj z takiej podłogi, połóż w miarę jednolitą, a te dekory pociągnij od prysznica poprzek podłogi do ściany, zrobiłabym taką swoistą L, nie dawałabym ich także na lewą ścianę

swoją drogą co to za dekory?

Acha i pamiętaj, ze to Twoja łazienka i Tobie nie musi się podobać to co mnie :)

Juskra, na prawej ścianie nad dekorem jest lustro ;) Stronę wcześniej dyskutowałyśmy o tej łazience.

Waniliana, zgadzam się z Juskrą i od razu to pisałam, że wyeliminowałabym płytkę drewnopodobną. Chyba najlepiej by było z płytkami do 120 cm na wszystkich ścianach, z wyjątkiem prysznica, ale zdaje się, że Ty masz już zamówione płytki. I powtórzę: wanna 150 cm to, praktycznie, siedzenie z podkulonymi nogami, a nie wygodna kąpiel ;)

Przecież wywaliłam drewnopodobną płytkę, tą z obudowy wanny i na ścianie - była brązowa ;). Została podłoga :

my space rice.jpg Na żywo jest bardzo delikatna, nie zamieniłabym jej na żadną gładką płytkę ;)

Juskra to na ścianie to Vives Tassel Perla Vives-1900-Tassel-Perla-20x20.jpg. Płytki są do połowy bo nad nimi lustro. W rzeczywistości przy zabudowie szafki widoczny będzie w sumie pas dekoru bo przestrzeń przy drzwiach wypełni grzejnik

Tomkowa co do długości wanny to mnie to akurat najmniej martwi - nie jestem fanką długiego pławienia się, raczej ze mnie typ prysznicowy :p

Też się zastanawiałam czy nie zdjąć płytek po całości na wysokośc gzymsu - wtedy musiałabym zrezygnować z dużego lustra zapewne

Edytowane przez waniliana

W tym układzie biała Azteca nad wanną wygląda dziwnie, musiałabym się pozbyć albo Azteki albo Novabella z podłogi i wanny.

DZiękuję za wszystkie rady, myślę że zostawię obecny układ a nad wysokością ułożenia płytek jeszcze pomyślę. Za jakieś 2 miesiące wstawię zdjęcie łazienki, mam nadzieję że efekt końcowy nie będzie straszył. Póki co mam mieszane uczucia. Myślałam że urządzanie domu to przyjemność - tymczasem mam dość i jestem tym zmęczona ;)

W tym układzie biała Azteca nad wanną wygląda dziwnie, musiałabym się pozbyć albo Azteki albo Novabella z podłogi i wanny.

DZiękuję za wszystkie rady, myślę że zostawię obecny układ a nad wysokością ułożenia płytek jeszcze pomyślę. Za jakieś 2 miesiące wstawię zdjęcie łazienki, mam nadzieję że efekt końcowy nie będzie straszył. Póki co mam mieszane uczucia. Myślałam że urządzanie domu to przyjemność - tymczasem mam dość i jestem tym zmęczona ;)

nie przejmuj się nami!! i się nie zadręczaj, ja mam wykończeniówkę za rok a mam takie same uczucia jak TY :) i nie rezygnuj z lustra :D i dzięki za info :) bo myślałam ze to jeszcze coś innego, planuję coś takiego w kuchni :D

Edytowane przez Juskra