Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

stann, 20 cm pomiędzy wanną a kibelkiem to wystarczająca odległość - będzie wygodnie.

A zastanawiałeś się czy na podłodze dać płytki drewnopodobne?

A do białych płytek pasuje wszystko" i drewniane i kolorowe fronty, a nawet białe w kontrastowym obramowaniu.

Co do lustra schodzącego aż do blatu, to nie jest to wygodne rozwiązanie, gdyż po każdym skorzystaniu z umywalki trzeba będzie lustro przecierać.

A szafka na pralkę - tutaj musisz spytać fachowca, który tę szafkę miały robić. Może wystarczy tylko 50-tka

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bARDZO ŁADNE KAFELKI wERONIKA, jakie planujesz położyć? chodzi mi dokładnie o te jasne szare.

ja z kolei poszukuję prostych jasnych szarych matowych kafli do łazienki o wymiarach 30x60cm i najlepiej z tej samej serii 60x60 nie mogą być rektyfikowane, ponieważ łącze je z białymi Moduł Bianco Paradyża, który nie jest rektyfikowany. a z tych białych już NIE zrezygnuję, bo bardzo mi się podobają :-) Większość kafli jest albo rektyfikowana, albo po prostu za ciemna, albo w połączeniu z białym za ciemna i przypomina mokre błoto/piasek.

Płytki mogą mieć charakter surowy, betonowy, ale wolałabym, żeby przy połączeniu ich razem bardziej przypominały jedną powierzchnię, nie każdy kafelek odznaczał się osobno. Błagam doświadczonych o pomoc:-) sprawdzałam już słynne Signum z Nowej Gali, całą serię z nowej Gali oglądałam,pilch Vulcano też za ciemne. jedyne jakie znalazłam to prawie za 170 zł/m7 z Grespanii. Ewentualnie jest jeszcze seria Minimal z Tubądzina, ale nie do końca to jest to... Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?;-) z góry dziękuje!!!

W załączeniu inspiracje dla mojej łazienki.

[ATTACH=CONFIG]310323[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]310324[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]310325[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]310326[/ATTACH]

Pajęczynko wybacz, że dopiero teraz odpisuję ale nawał pracy.... Co do płytek to na razie nie rozglądałam się konkretnie na razie chciałam zrobić wstępne projekty żebym była gotowa na instalacje które właśnie się zaczęły :) Mniej więcej obczajam już kolorystykę gdzie co bym widziała ale za konkretami to jeszcze mam czas - pewnie koło roku do wybierania płytek ale robiąc wizualizację pod instalacje już trochę "koloruję" swój domek ;) Widzę że Ty już konkretniej wiesz czego chcesz, super będzie kogo pytać o porady ;) Inspiracje są super! też początkowo myślałam o takiej kolorystyce ale jest to łazienka na dole używana będzie bardziej na co dzień i przez gości dlatego wybrałam ciemniejsze płytki, na jasnych strasznie szybko widać brud i kurz :p

Pozdrawiam gorąco!!

Edytowane przez Weronika Urb

Dziewczyny wracam z moja lazienka ponownie:/

Tu wizki Moniss i ten uklad juz zostaje poza grzejnikiem ktory idzie na sciane przy wejsciu nad szafke umywalkowa.,

http://images67.fotosik.pl/801/6d077f5e23dd720amed.jpghttp://images69.fotosik.pl/800/875a2087cdf83c01med.jpg

Chodzi o wysokosc plytek, tu na wizce jest do okna 1,50 m ale chcialabym obnizyc do 1,20 m poniewaz na prawo od wejscia nad umywalkami chce wkleic wielkie lustro na wys 120 cm wlasnie .... Co sadzicie nie bedzie to glupio wygladac pod oknem ? I prysznic kafelkowac go do wysokosci parawanu czy pod sufit ?

Co do zabudowy, miedzy ubikacja i wanna jest rura kibelkowa po sam sufit wiec ubikacja bedzie musiala byc zabudowana pod sufit i zastanawiamy sie czy nie pociagnac tego az za wanne do okna. okno co prawda wtedy zgubi symetrie bo jest osadzone dokladnie po 20 cm od scian ale unikniemy kibelkowego oltarzyka :p

Help bo mi juz leb paruje a malzonek chcialby sie wykafelkowac pod sufit :no:

Lepiej zostawić 150 i wkleić niżej lustro, dokładnie tak, jak na wizce Moniss. Szkoda, że zmieniasz miejsce grzejnika. Tamto przy wannie było dobre, a tak, będziesz go widzieć podwójnie przez odbicie w lustrze. Dodatkowo zwykle na nim wiszą ręczniki, więc marna to będzie dekoracja nad umywalkami ;) Pociągnięcie zabudowy geberita pod sufit nie stworzy wc-towego ołtarzyka :) Powyżej 150 cm na ścianach będzie farba i 15-centymetrowy uskok za wc nie będzie się rzucał w oczy. Nie poszerzałabym zabudowy do okna.

Co do płytek pod prysznicem, to możesz je dać do wysokości drzwi prysznicowych, do wysokości drzwi wejściowych, do wysokości górnej krawędzi okna lub pod sam sufit :)

Witajcie!

Potrzebna pomoc - 3 bardzo proste wstępne wersje łazienki na górze (kilka postów wcześniej była na dole), zmienne jest wc i umywalka, bo wanna prysznic i kaloryfer pod oknem zostają w tym miejscu :) co sądzicie o zaproponowanych przeze mnie rozwiązaniach? Które najlepsze i dlaczego ;)

Z góry dzięki za pomoc!

11129249_10203931176753912_806365986_o.jpg11153575_10203931140633009_648621125_o.jpg11153991_10203931165793638_1299338845_o.jpgłazienka.jpg

Witajcie!

Potrzebna pomoc - 3 bardzo proste wstępne wersje łazienki na górze (kilka postów wcześniej była na dole), zmienne jest wc i umywalka, bo wanna prysznic i kaloryfer pod oknem zostają w tym miejscu :) co sądzicie o zaproponowanych przeze mnie rozwiązaniach? Które najlepsze i dlaczego ;)

Z góry dzięki za pomoc!

[ATTACH=CONFIG]313262[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313263[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313264[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313265[/ATTACH]

w 1 za ciasto na tej ścianie z 3 "sprzętami"

ja bym wybrała 2.. umywalka przy samych drzwiach, żeby na koniec umyć ręce i wyjść.

U nas było trochę problemu, bo nie mogliśmy się zdecydować jak rozwiązać łazienkę, w sensie połowa domowników obstawała przy wannie a druga połowa przy prysznicu. No i w końcu wybraliśmy opcję pośrednią w sensie wannę ale zabudowaną szkłem. Na razie znaleźliśmy firmę vetro której chcemy to zlecić. Zobaczymy jak wyjdzie bo na tę chwilę jesteśmy po pomiarach i czekamy :)

Tomkowa dziekuje :)

Kaloryfer niestety musial byc odsuniety od wanny bo elektryczny :/ umywalka bedzie jedna przesunieta bardziej w lewo i dlugi blat az do sciany.

Jeszcze odnosnie wnetrza chcialabym polaczyc biel szarosc i drewno. Myslelismy o kafelkach imitacji drewna 90cmx12 na podlodze +obudowa wanny i sciana prysznica z panelem, reszta w bialych kafelkach d0 150 cm powyzej garba szara lub jakis greige. Druga opcja to szare plytki na podlodze drewniana sciana prysznica + wanna i reszta w bialych kaflach farba taka sama jak poprzednio. Szafki beda z ikei GODMORGON te same co u Tomkowej i waham sie czy biale czy w kolorze drewna :(

Co sadzicie ?

Edytowane przez martolinka

Witam wszystkich.

Tym razem mam problem z łazienką. Wygląda ona na wiz tak: łaź 1a.jpgłaź1b.jpg

I mam problem po pierwsze z obudową wanny, Nie wiem czy zostawić ją tak jak na zdjęciu czy może przedłużyć blat nad szafkami by "obejmował" też wannę, a tą z kolei obudować tylko do jej krawędzi.

Następny problem to kolorystyka.

Chciałabym blat granitowy. O taki prada-gold.jpg.

I nie wiem czy mogę wannę i umywalkę (ścianę do sufitu) obudować takimi płytkami multikolor.jpg czy może jednak dać wtedy hexa czarne (te kuszą mnie najbardziej, bo zakładam, że hexa titanio odpadają :( ).

Mam do wyboru jeszcze biały granit..i stawiam, że do tego wszystko pasuje, ale..wolałabym tego golda.

No i jeszcze jest problem ze ścianą na której jest toaleta i geberit. Jest ona półokrągła i chciałam ją w sumie tylko pomalować, ale mąż protestuje.. A tam tylko wchodzi w rachubę mozaika..

Nie chcę zrobić miszmaszu kolorystycznego, ale też nie chcę ascetyzmu.

Pomóżcie mi proszę. Czy ktoś może coś podpowiedzieć.

Witam, podpowiedzcie proszę jak najlepiej urządzić poniższą łazienkę. Zaznaczę, że chciałabym dać w niej wannę - najchętniej nie narożną oraz prysznic - kwadrat 80x80 lub 90x90 . Chętnie też 2 umywalki, bez pralki i bidetu. W razie potrzeby okno można usunąć. Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

łazienka.JPG

Edytowane przez Afera86

Witam,

proszę o pomoc w projekcie łazienki. (...)

W takim układzie prysznic powinien mieć składane ścianki(i koniecznie bez brodzika) bo ze stałą kabiną będzie za ciasno przed umywalką - pochylisz się i tyłkiem zawadzisz o róg kabiny ;) Zamieniłabym też miejscami kibelek i umywalkę.

1) Strefa prysznicowa wydzielana zasłonką - na rysunku zawieszoną na łukowatym drążku. Równie dobrze drążek może być zagięty prostopadle czyli strefa prysznicowa prostokątna. Albo drążek łukowato wygięty z obu końców - w zasadzie bez różnicy, zależy w jakim stylu chcesz urządzić to pomieszczenie. Odsunięta zasłonka może wisieć na ściance 41cm.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/93c6d5dafc0c.jpg

2) Przykładowe składane ścianki wydzielające pięciokątną strefę prysznica.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/901befcec19d.jpg

3)Jeśli jednak wolisz stałą kabinę to proponuję kibelek i umywalkę umieścić w narożnikach a jedną ściankę kabiny poprowadzić po skosie. Skośna ścianka może być murowana. Prawdopodobnie w takim lub podobnym układzie zmieściłby się brodzik kwadratowy 80x80cm (pozostała część wnęki podmurowana do jego wysokości).

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1109cb01563e.jpg

4) Brodzik pięciokątny 90x90cm a w pozostałej części wnęki wymurowana ścianka z wnękami-półkami.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc5b7b3cd811.jpg

Witam, podpowiedzcie proszę jak najlepiej urządzić poniższą łazienkę. Zaznaczę, że chciałabym dać w niej wannę - najchętniej nie narożną oraz prysznic - kwadrat 80x80 lub 90x90 . Chętnie też 2 umywalki, bez pralki i bidetu. W razie potrzeby okno można usunąć. Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

[ATTACH=CONFIG]313598[/ATTACH]

@Afera86

Twoja łazienka ma ciekawy rzut i potencjał na prostą, dobrze rozplanowaną przestrzeń.

v 1.0

wg. wytycznych : 2 umywalki, muszla, wanna, kabina. można zamienić jedną umywalkę na bidet.

v 1.1

wg mnie tak lepiej: zamiast kabiny obudowa lub przesłona, po lewej stronie długi blat na 2 umywalki, pod blatem płytka pralka 40x60 i niezbędne schowki. po prawej wanna (narysowałem obłą ale to bez znaczenia)

Teraz tylko nie zespuć kolorystyki i układu fug i będzie pięknie.

laz v 1.1.jpglaz v 1.0.jpg

pozdr

Alicyja bardzo podobają mi się dwa ostatnie rozwiązania jakie zaproponowałaś (3,4). Jednak 4 wydaje mi się bardziej praktyczne bo zostaje trochę miejsca na ewentualna małą szafkę/półkę na kosmetyki.

Mnie została do urządzenia łazienka na poddaszu która będzie do użytku głównie dla dzieci (lub sporadycznie gości) i tu pojawia się problem. Nie mam pomysłu jak przerobić projekt, żeby był funkcjonalny dla dzieciaków (córka- 6 lat, następna pociecha w drodze). Znalazłem taki projekt: lazienka-kurpas.jpg (Źródło: http://www.kurpas.com.pl ). Bardzo podoba mi się styl wnętrza- połączenie kremowych kafelków i drewna (no właśnie- drewna czy płytek imitujących drewno?). Z góry dziękuję za wszystkie sugestie jak zorganizować łazienkę dla maluchów (córcia robi się coraz bardziej samodzielna i myślę, że trzeba jej to ułatwiać :) ). Pozdrawiam.

ja tez potrzebuję porady, załączam wizkę łazienki ze skosem, zastanawiam się czy dać kafle do sufitu czy do poziomu drzwi? co sądzicie o wizualizacji? na wannie mozaika ale nie wiem jak to zrobić w pro... ;/, pod skosem szafka, i we wnęce tam gdzie komin z przyklejonym lustrem też mała szafeczka

czy macie może jakies sugestie? z góry dzięki za podpowiedzi

łazienka górna fargo 1.jpg

łazienka górna fargo 2.jpg

łazienka górna fargo 3.jpg

dzięks arek570 ;) , a dolna? zastanawiam się czy prysznic na kaflach z odpływem czy na płytkim brodziku? wszystko już mamy (brodzik, ścianki prysznica, tylko płytek brak) ale jeszcze mogę zmienić... brodzik chyba praktyczniejszy? mam ravaka 3cm.. zrównam z płytkami... chociaż bez brodzika fajnie wygląda..ale chyba może przeciekać? i to i to ma plusy i minusy...

nie sugeruj się dywanikiem bordowym... i stojącą szafką za prysznicem - to tylko tak na wizce... i płytki też nie oddają koloru - jasne szare, na kominie płytka strukturalna (i w półkach pod prysznicem też), mąż chce tę strukturę aby podświetlić ledami... to pudło nad wc to schody na poddasze... płytki miałam dać do wysokości schodów ale mała łazienka bez okna chyba też do sufitu... no nie?

wkurza mnie tylko między kominem (z płytka strukturalną ) a schodami ta wnęka, zabudowałabym ale tam kratka wentylacyjna... na dodatek ta wstawka na tym kominie z tą strukturą to wentylacja do pomieszczenia obok... dziwnie to wyszło ale musi być.. ;/

co sądzisz?

łazienka dolna-niquel 1.jpg

łazienka dolna-niquel 2.jpg