Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Brodzik na pewno bezpieczniejszy, jeśli kolejny remont planujesz za 25 lat. Same kafle to zawsze jakieś ryzyko. Jeżeli chodzi o estetykę, wiadomo, bez brodzika prezentuje się zdecydowanie lepiej. Przede wszystkim funkcjonalność łazienki pozostawia wiele do życzenia. Kabina przy wejściu zagraca przestrzeń, z umywalki oraz sedesu w ciągu dnia korzysta się dużo częściej, więc ustawiłbym je bliżej wejścia, jeśli to możliwe. Wybór materiałów i wzorów to już kwestia indywidualna, płytki dałbym do sufitu

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, podpowiedzcie proszę jak najlepiej urządzić poniższą łazienkę. Zaznaczę, że chciałabym dać w niej wannę - najchętniej nie narożną oraz prysznic - kwadrat 80x80 lub 90x90 . Chętnie też 2 umywalki, bez pralki i bidetu. W razie potrzeby okno można usunąć. Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

[ATTACH=CONFIG]313598[/ATTACH]

Może tak

http://images68.fotosik.pl/850/11733ee9d039ba37med.jpg

no właśnie nie można przesunąć, więc tak zostać musi.. ( w projekcie był kibelek na wprost wejścia na kominie - (z tą płytką strukturalną) - udało mi się tylko lekko w bok go przesunąć, przy drzwiach nie chcieli bo rzekomo za daleko do pionu czy coś)

przekonałeś mnie do brodzika, bo już łamałam się na kafle - i tak go mamy, fajny płyciutki, zrównamy z kaflami plus szklane drzwi i ścianka prysznica (nie kabina), może nie zagraci tak bardzo, też będzie fajnie.. dzięks arek za jak zwykle rzeczową opinię ;D

ja tez potrzebuję porady, załączam wizkę łazienki ze skosem, zastanawiam się czy dać kafle do sufitu czy do poziomu drzwi? co sądzicie o wizualizacji? na wannie mozaika ale nie wiem jak to zrobić w pro... ;/, pod skosem szafka, i we wnęce tam gdzie komin z przyklejonym lustrem też mała szafeczka

czy macie może jakies sugestie? z góry dzięki za podpowiedzi

moim zdaniem zdecydowanie do poziomu drzwi - zwłaszcza, jeśli Ci wejdą bez zbytniego przycinania (nie wiem, jaki rozmiar tych, które wybierzesz).

ścianę pomiędzy płytkami a sufitem pomalujesz farba o ton jaśniejszą od płytek, co będzie stanowić łagodne przejście pomiędzy nimi a sufitem.

wizka jak najbardziej ok.

cześć Forumowicze!!

poradzicie coś na takowy układ łazienki?

łazienka.jpg

Łazienka ~ 5m2 posiada niewielkie okno od strony południowej (wymiary okna na zdjęciu), chusteczkowa jest ta wnęka ni w 5 ni w 9 tuż za pralką. Na ścianie (czerwona kreska) zamontowany jest grzejnik.

Myślałam raczej o jasnych kolorach, żeby jej optycznie nie pomniejszać, zabudowany kibelek, osłonięta/zabudowana pralka, może jakimś cudem 2 niewielkie zlewy, może składana szyba przy wannie, żeby móc wziąć prysznic. Nie wiem sama.. co myślicie? Za rady i uwagi będę wdzięczna. Pomóżcie :)

mr88, co oznaczają wymiary 130 i 70 na rzucie? Nie pokrywają się z kominem i wnęką i do niczego innego nie pasują...

1) Układ podobny do oryginalnego ale pralka(płytka, ok.45cm) po blatem umywalki. We wnęce szafka zabudowana równo ze stelażem kibelka.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/048f1e62bb4e.jpg

2) Kibelek na wprost wejścia a przy kominie długi blat z umywalką i pralką. We wnęce poniżej poziomu blatu schowek na rzadziej używane/zapasowe rzeczy a z przodu pod blatem może stać kosz na brudy, powyżej blatu normalna szafka, może z lustrzanymi drzwiami.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1b3358030c8.jpg

Jeśli nad wanną miałby być zamontowany szklany parawan to raczej od strony okna a nie grzejnika. Niestety wygląda na to, że jak wstawisz wannę o szerokości 75cm to parawan będzie nachodził na okno(na moich rysunkach wanna ma 160x70cm). I pozbądźcie się/nie róbcie takiego wystającego parapetu.

cześć Forumowicze!!

poradzicie coś na takowy układ łazienki?

[ATTACH=CONFIG]315478[/ATTACH]

Łazienka ~ 5m2 posiada niewielkie okno od strony południowej (wymiary okna na zdjęciu), chusteczkowa jest ta wnęka ni w 5 ni w 9 tuż za pralką. Na ścianie (czerwona kreska) zamontowany jest grzejnik.

Myślałam raczej o jasnych kolorach, żeby jej optycznie nie pomniejszać, zabudowany kibelek, osłonięta/zabudowana pralka, może jakimś cudem 2 niewielkie zlewy, może składana szyba przy wannie, żeby móc wziąć prysznic. Nie wiem sama.. co myślicie? Za rady i uwagi będę wdzięczna. Pomóżcie :)

Ale zbieg okoliczności.Prawie identyczna łazienkę zamieszczalem parę postów niżej, pytając o plytki. Co ciekawe, moja jest w Wawie☺

Edytowane przez pstro

mr88, co oznaczają wymiary 130 i 70 na rzucie? Nie pokrywają się z kominem i wnęką i do niczego innego nie pasują...

1) Układ podobny do oryginalnego ale pralka(płytka, ok.45cm) po blatem umywalki. We wnęce szafka zabudowana równo ze stelażem kibelka.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/048f1e62bb4e.jpg

2) Kibelek na wprost wejścia a przy kominie długi blat z umywalką i pralką. We wnęce poniżej poziomu blatu schowek na rzadziej używane/zapasowe rzeczy a z przodu pod blatem może stać kosz na brudy, powyżej blatu normalna szafka, może z lustrzanymi drzwiami.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a1b3358030c8.jpg

Jeśli nad wanną miałby być zamontowany szklany parawan to raczej od strony okna a nie grzejnika. Niestety wygląda na to, że jak wstawisz wannę o szerokości 75cm to parawan będzie nachodził na okno(na moich rysunkach wanna ma 160x70cm). I pozbądźcie się/nie róbcie takiego wystającego parapetu.

alicyja dziękuję za pomysły 130 cm to szerokość sciany z pionami technicznymi, 70 cm to kolejno (10 cm ściana + 50 cm wnęka + 10 cm ściana). Oba projekty są fajne. Bardziej podoba mi się to 2 rozwiązanie, bo optycznie łazienka wydaje się być większa, ale obawiam się, że przeniesienie kibelka pod okno będzie niosło ze sobą spore koszta. Szklany parawan z pewnością od strony okna, żeby mieć łatwy dostęp do grzejnika :)

kinka zdecydowanie jestem zwolenniczką rzeczy wielofunkcyjnych, dlatego 2 w 1 (wanna+prysznic/parawan), o ucinaniu kosztów nie wsppomnę, ale dziekuję za Twój pomysł.

alicyja dziękuję za pomysły 130 cm to szerokość sciany z pionami technicznymi, 70 cm to kolejno (10 cm ściana + 50 cm wnęka + 10 cm ściana).

Nadal mi się to nie zgadza z rzutem ale już nie będę wnikać.

Oba projekty są fajne. Bardziej podoba mi się to 2 rozwiązanie, bo optycznie łazienka wydaje się być większa, ale obawiam się, że przeniesienie kibelka pod okno będzie niosło ze sobą spore koszta.

A co - macie już stelaż wc zamontowany? Zgaduję, że pion kanalizacyjny jest w rogu (styl ściany z oknem i komina) więc czy rura w jedną czy w druga stronę "pójdzie" to chyba bez różnicy. W obu wersjach jest sporo miejsca ale wybór należy do Was - co wolicie mieć na wprost wejścia(sedes czy umywalkę), jak długi blat jest potrzebny... Ustawienie z kibelkiem pod oknem wymyśliłam na wypadek gdyby opcja z lustrem pod oknem jednak Wam nie pasowała.

Nadal mi się to nie zgadza z rzutem ale już nie będę wnikać.

A co - macie już stelaż wc zamontowany? Zgaduję, że pion kanalizacyjny jest w rogu (styl ściany z oknem i komina) więc czy rura w jedną czy w druga stronę "pójdzie" to chyba bez różnicy. W obu wersjach jest sporo miejsca ale wybór należy do Was - co wolicie mieć na wprost wejścia(sedes czy umywalkę), jak długi blat jest potrzebny... Ustawienie z kibelkiem pod oknem wymyśliłam na wypadek gdyby opcja z lustrem pod oknem jednak Wam nie pasowała.

To jest mieszkanie deweloperskie, jeszcze nie odebrane :) Pion kanalizacyjny znajduje się w prawej ścianie łazienki (żółte miejsce na rzucie) wraz z wymiarami rur. Nie znam się, ale wydaje mi się, że przerzucanie grubej rury od wc na ścianę pod oknem wiąże się z grubszymi wydatkami. Co nie zmienia faktu, że kibelek na wprost drzwi sprawi, że łazienka wyda się większa "na wejściu" :)

rzut sanitarny.jpg

Hej,

Jak oświetlić lustro o wym. 170x100 cm wklejone między płytki w takiej łazience?

Projekt 62b.jpg

Projekt 62t.jpg

Na wizualizacji jest inna umywalka. Planujemy umieścić ją po lewej stronie blatu, delikatnie odsuniętą od jego krawędzi.

W rzeczywistości będzie taka:

24604_05+.jpg

Myślałem o podłużnej lampie o długości 90 lub 120 cm, umieszczonej tuż nad umywalką.

http://polskielampy.pl/kinkiet-k-108154w-pp-design-p-18254.html

Co o tym sądzicie? Macie jakieś inne pomysły?

Witajcie, mam łazienkę maleńką i chciałabym Was prosić o podpowiedź w kwestii jej urządzenia.

Toaleta niestety musi zostać w miejscu obecnym, drzwi nie można przesunąć ze względu na to że wejście jest z kuchni.

Preferuję wannę i będę się upierała przy tym żeby została. Myślałam ewentualnie o tym żeby postawić na przesuwne drzwi i przenieść wannę na prawą stronę a miejsce pod oknem przeznaczyć na pralkę i jakieś szafki.

wymiary podane są na zdjęciu. Wiem,że wiele wymagam a możliwości może są małe ale wierzę,że jest jakaś szansa żeby to miało ręce i nogi :o

Wszelkie pomysły i rozwiązania są mile widziane.

1a.jpg

2a.jpg

Witajcie, mam łazienkę maleńką i chciałabym Was prosić o podpowiedź w kwestii jej urządzenia.

Toaleta niestety musi zostać w miejscu obecnym, drzwi nie można przesunąć ze względu na to że wejście jest z kuchni.

Preferuję wannę i będę się upierała przy tym żeby została. Myślałam ewentualnie o tym żeby postawić na przesuwne drzwi i przenieść wannę na prawą stronę a miejsce pod oknem przeznaczyć na pralkę i jakieś szafki.

wymiary podane są na zdjęciu. Wiem,że wiele wymagam a możliwości może są małe ale wierzę,że jest jakaś szansa żeby to miało ręce i nogi :o

Wszelkie pomysły i rozwiązania są mile widziane.

dla  ej82.jpg

Witam wszystkich !

Mam ogromną prośbę o pomoc - jutro muszę zamówić płytki, a nie mogę sie zdecydować na kolor:

CZARNE;

[ATTACH=CONFIG]316098[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]316099[/ATTACH]

czy SZARE:

[ATTACH=CONFIG]316100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316101[/ATTACH]

a tutaj zdjęcie płytek:

[ATTACH=CONFIG]316102[/ATTACH]

Obawiam się, że czarne mogą być trudniejsze w utrzymaniu czystości.

Jak myślicie?

Witam serdecznie.

Mam problem z urządzeniem łazienki i chciałabym prosić o pomoc i poradę. Rodzina nie bardzo chce się angażować w konsultacje, a ja muszę podjąć jakąś decyzję i byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie.

Łazienka jest dość wąska, długa i niestety jedna ściana jest ścianką kolankową (wysokość około 140cm). Mniej więcej na środku komina znajduje się okno dachowe. Kafelki mam już wybrane. Chciałabym żeby dłuższe ściany były białe (błysk), a podłoga i ściana ze skosem (na wprost wejścia) była w jasno szarych płytkach, optycznie powiększających pomieszczenie (Nord Ceram Fossil Wood Smoke). W miejscu wydzielonym na prysznic chciałabym by znalazły się kafelki z tej samej serii, ale ciemniejsze. Rozważam też przeciągnięcie ciemniejszych kafelków na strefę wejścia i ewentualny kibelek umiejscowiony na przeciwko prysznica. Nie do końca wiem jak rozmieścić wszystkie sprzęty by było to funkcjonalne i estetyczne... Bardzo proszę o pomoc. Poniżej zamieszczam rzuty moich pomysłów.

kafelki1.jpgNord-Ceram-Fossil-Wood-GRAPHIT.jpgKAFELKI1.jpgKAFELKI2.jpgłazienka-plan.jpg