Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to zalezy od przeznaczenia piętra całego - jeśli to przestrzeń, gdzie przyjmujecie gości - jak najbardziej. jeśli prywatna - niekoniecznie, choć ja tam akurat jestem z tych co nawet w 80 m2 mieszkaniu wyodrębnili osobny wucet.

tylko nie wiem, czy dobrze się rozumiemy. robiąc osobne wc i łazienki mam na myśli oczywiście jedno pomieszczenie z kibelkiem i umywalką praz drugie z kibelkiem, umywalką i wanną/prysznicem, a nie jak za starych blokowych czasów - klitkę z wc i drugi pokój z wanną i umywalką (niby stare blokowe czasy, ale w 21 wieku i takie pomysły na forum się zdarzały).

nie, bo to nie odpowiada na nasze pytanie o funkcje tej łazienki. nie zamieściłaś żadnego planu - nie wiemy czy to jedyna łazienka w domu, dla kogo przeznacozna i w ogóle nic

czy to ma być łazienka prywatna małżeńska lub rodzinna czy może uniwersalna, do której dostęp będą mieli również potencjalni ewentualni goście. a może to łazienka w części dla teściowej - i wówczas pytanie jest takie samo - czy ma mieć charakter prywatny czy ewentualne osoby 3 również będa miały tam wstęp.

nie mniej - jeśli chcecie mieć spokój i nie usuwać przy każdej wizycie gości mokrych ręczników czy ukłaczonej szczotki do włosów, bo ktoś przed chwilą brał prysznic czy zapomniał po sobie odkłaczyć i schować do szuflady - odrębny wucet jest idealny

moze wyrazilam sie malo precyzyjnie. Lazienka ma byc moja raczej rodzinna. W domu sa dwie łazienki. jedna oddam tesciowej (na dole) a chce stworzyc cos dla nas na gorze. to jest plan mojej lazienki. Ogranicza mnie tylko miejsce na sedes (tj nie moge go mocno przesunąć musi zostac w okolicy w ktorej jest. Ale żeby powiekszyc powierzhnie myslalam o zburzeniu sciany i zrobieniu razem z wc. czy moze lepiej zrobic oddzielnie wc z umywalka a oddzielnie lazienka(wanna/prysznic/umywalka) z wc lub tez lazienka (wanna/prysznic/umywalka) bez wc. Dom jest raczej maly. Raczej czesto uzywamy nasze pietro ( nie tylko sypialnie) mamy tez tu salon.

Dziękuję za propozycję :) rozważę (zapoznam się z wymiarami sprzętów) Już teraz sama nie wiem. Gdyby nie było wc oddzielnie byłaby większa przestrzeń. Zastanowię się. Kwestia tego prysznica. dokładnie nie wiem ile tam jest od ściany do okna czy jakiś by się zmieścił sensowny. Bo mikro prysznic to też do niczego bo jak się w nim myć.

Jesli zmiana to bez znaczenia jaka. Ewentualnie pozostac przy tym zeby zrobic łazienke z wc i pozbyc sie tych scian. wtedy bedzie 4,30x2,30

Ja bym to okno zrobiła węższe, albo je przesunęła tak, żeby do kąta prysznic zmieścić. Wtedy resztę sprzętów możesz już ustawić prawie dowolnie - zakładam, że wc powinno być blisko odpływu czyli gdzieś w okolicy już istniejące wc ... No i JA bym z osobnego wc nie rezygnowała, ale jest to tylko moja subiektywna ocena.