Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tomkowa,

bidet raczej dostawimy, bo jest w tym miejscu doprowadzona woda, gdyż miałam tam mieć pralkę, która jednak pójdzie do piwnicy. Tyle ze wyglada na to ze do pralki było podłączenie tylko cieplej wody, a do bidetu i zimna potrzebuje, wiec dowiem się w poniedziałek jak przyjdzie hydraulik. Zalało nam budowę w nocy - parter 6 cm wody; piwnica 30.... Jestem załamana bo boje się ze prace zostaną wstrzymane, aż dom nie wyschnie. Tyle, ze nie wiem ile to potrwa a chciałam do maja zamieszkać, gdyż Na początek lipca mam termin porodu :/ do tego mój brak koncepcji i wyboru płytek :(

Wanna zabudowana.

Umywalka obojętnie mi właściwie czy pojedyncza czy podwójna, bo jak zrobię bidet to dzieci w nim bedą pewnie ręce myć :p

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adeptus3, z tym zalaniem to zdecydowanie niezbyt dobre wieści :( Co na to ubezpieczenie?

Życzę szczęśliwego rozwiązania spraw mieszkaniowych i macierzyńskich :)

Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach dom jeszcze nie ubezpieczony...., a wina hydraulika bo nie założył reduktora ciśnienia, a jak się okazało ciśnienie w sieci to 9 barów. Facet oczywiście twierdzi, ze to nie jego wina, a zamrożenia rury (kompletna bzdura, bo w domu palimy od miesiąca i mamy temperaturę 18 stopni).

Teraz suszymy, wietrzymy i drżymy....

I wcale się nie cieszę, ze mam teoretycznie więcej czasu na koncepcje łazienek ;)

Dziękuje za słowa otuchy ;)

Adeptus3, z tym zalaniem to zdecydowanie niezbyt dobre wieści :( Co na to ubezpieczenie?

Życzę szczęśliwego rozwiązania spraw mieszkaniowych i macierzyńskich :)[/quote

Dziękuje za wsparcie :)

Jak to zwykle bywa dom nie zdążył pójść i się ubezpieczyć, ja tez nie zdążyłam pójść tego zrobić, a bank na tym etapie chce tylko żeby jedno z nas było ubezpieczone.... To życie :/

Teraz się suszymy, wietrzymy i drżymy, co dalej... A to ze będę miała więcej czasu na te decyZje kafelkowo - łazienkowe nie przemawia do mnie ;)

Mam nadzieje, ze to jakoś nie wpłynie na ściany i podłogi, bo woda lala się "tylko" cała noc, wiec może szybko to wyschnie, a i ja szybko się wprowadzę po szybkim wyborze płytek do całego domu ;)

Pozdrawiam

Ok, drugie podejście.

Wyrzuciłem szafkę znad blatu i poszerzyłem lustro, a grzejnik przeniosłem nad wc. W miejscu grzejnika jest teraz szafka od ziemi do sufitu. Zastanawiam się nad mozaiką szro-srebrną (zdjęcie 1) i czerwoną (zdjęcie 2), która waszym zdaniem będzie ładniej wyglądała?

scena1.jpg

scena1cz.jpg

scena2.jpg

scena3.jpg

bauer, drugie podejście zdecydowanie lepsze :) Jak dla mnie czerwona mozaika odpada, srebrna, zdecydowanie lepsza. Czerwieni możesz dodać wieszając ręczniki w tymi kolorze, dając takie przybory toaletowe, chodniczek itp. Grzejnik dałabym biały/szary/srebrny w miejscu szafki, którą umieściłeś obok wc. Zrezygnowałabym z niej w zupełności. Pod grzejnikiem zmieści się wtedy fajna ławeczka ze schowkiem na rzeczy do prania. Szafkę możesz dać nad wc. Ale też bez tej wnęki na nie wiadomo co ;) Obudowa wc z płytek jasnych bez mozaiki. Ściana nad wanną prosta, bez tych półek i światełek w ciemnej płytce. Lustro wyżej i między lustrem a blatem pas mozaiki na szerokość jednej płytki. No, chyba, że chcesz nieustannie to lustro czyścić ;) Aha, lustro na szerokość szafki, bo w tej chwili jest za szerokie. Pas mozaiki pod lustrem możesz pociągnąć wokół wanny i na tym koniec ;) Czy blat pod umywalką musi być z płytek?

Tomkowa, dziękuję za cenne wskazówki. Rzeczywiście bez półek na ścianie nad wanną, wygląda lepiej :) ale wydaje mi się, że bez ciemnych płytek łazienka zrobiła się trochę mdła. Nie mogę znaleźć takiej ławki łazienkowej, która pasowałaby zamiast szafki, wiec ją na razie zostawiłem. Niestety jeszcze czegoś mi brakuje... :/

sc1+c.jpg

sc2_a.jpg

sc3.jpg

bauer, ale ja pisałam, żeby zostawić ciemne płytki nad wanną :) I obudowa wanny niech zostanie, jak była ;) Pas mozaiki wyłącznie pod lustrem i wokół wanny. Mozaika na wc niepotrzebna, wystarczy jasna płytka bazowa. Szafka pod grzejnikiem, skoro ma być, niech będzie do wysokości płytek obok. Skoro nie znalazłeś ławki, to zdecydowanie lepiej wyglądałby jakiś fajny kosz na pranie przysunięty bardziej do wc. Płytki mają wymiar 20x40, zaś umywalka zwykle jest na 85 cm. Proponujesz umywalkę stojącą na blacie, więc szafka powinna być chyba jeszcze niżej (moim zdaniem na końcu czwartej płytki od podłogi. Po lewej stronie szafki umywalkowej mozaika srebrna też nie wygląda dobrze. A spróbuj wrzucić, po obniżeniu szafki umywalkowej, 40 cm mozaiki, ale tylko do szerokości lustra i mozaikę tylko na ścianie za wanną ;) Do tego dorzuć drewniany blat (np. dębowy) pod umywalką, w tym samym drewnie fronty szafki nad wc, które powinny być takiej wysokości jak lustro i drzwi wejściowe. Grzejnik obniż do poziomu drzwi wejściowych, a zamiast szafki wstaw w róg wnęki stolik Hol, TEN, który mógłby też pełnić funkcję kosza ;)

Witam,

proszę o poradę odnośnie ustawienia w łazienkę.

Wymiary 5,2 m na 2,5. Okno 220/100

Wanna wolnostojąca. Prysznic - w formie szyby ze szkła i w płytkach/mozaice

Wersja 1 - WC przy pionie na końcu łazienki

Wersja 2 - WC przy wejściu

PS

CO myślicie o pisuarze w łazience. Jak dla Mnie bardzo praktyczne, dla płci pięknej obrzydliwe...?

lazienka1.jpg

lazienka2.jpg

pisuar.jpg

pisuar2.jpg

Marcin, przy umywalkach też jest okno? Nie da rady się go pozbyć? ;)

Gdyby tam nie było żadnego otworu, to możesz tam wstawić prysznic (nawet zdecydowanie większy niż proponujesz) i na tej ścianie byłyby tylko sprzęty kąpielowe ;) Umywalki można przenieść naprzeciwko, a obok wc i pisuar ;)

lazienka1.jpg

Edytowane przez Tomkowa

Tomkowa, bardzo fajne rozwiązanie z tym drewnem. Kolor drewna świetnie przełamał surowe kolory wnętrza :) Stolik Hol trochę dociąłem aby lepiej się mieścił, 50 centymetrowy był trochę za duży. Czy drewno jaśniejsze nie byłoby lepsze?

[ATTACH=CONFIG]342927[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]342928[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]342929[/ATTACH]

Mnie osobiście razi ten szary pas pod sufitem na ścianie z wanna. Moim zdaniem dodaje pstrokacizny i dziwnie odcina ścianę.

A możesz wrzucić plany łazienek? Jeżeli się da poszerzyć, to należy poszerzyć :) Zabranie szafie 10 cm będzie nieodczuwalne, natomiast dla komfortu pod prysznicem ma to spore znaczenie :)

Tomkowa, dziękuję za zachęcenie do projektowania!

Łazienka na piętrze, bo ta na parterze chyba lepsza już nie będzie. Pierwotny zamysł był taki:

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-rzut1.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-perspektywa1.jpg

Trochę odstraszała ta „zawalasta” szafa między prysznicem a umywalkami. Teraz, jak już jest wybudowana ta ścianka (u nas jest z BK 6 cm, jakiej grubości są u Was takie ścianki?), to wnęka prysznicowa wydaje się trochę ciasna, dlatego szukamy alternatywy.

Po ostatniej dyskusji z żoną doszliśmy do wniosku, aby wyburzyć tę ściankę i zbudować nową 20 cm dalej, wtedy wnęka prysznicowa miałaby 100x100 cm. Dalej byłby blat z umywalkami a na prawo pod samym oknem jeszcze kawałek blatu „na makijaż” – ten ostatni element moją lepszą połowę najbardziej cieszy 

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-rzut2.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-perspektywa2.jpg

Wygląda chyba lepiej? Jak rozwiązać drzwi takiej wnęki prysznicowej – dzielone na 2 czy zamówić u szklarza szer. 1 m?

Druga sprawa – gdzie postawić szafę? Narzuca się wolne miejsce obok wanny, ale może postawić lub zbudować coś niższego, żeby nie blokowało naturalnego światła i żeby było miejsce na wieszak na jakieś szlafroki/ręczniki nad nią, ale obok wanny.

Tomkowa, bardzo fajne rozwiązanie z tym drewnem. Kolor drewna świetnie przełamał surowe kolory wnętrza :) Stolik Hol trochę dociąłem aby lepiej się mieścił, 50 centymetrowy był trochę za duży. Czy drewno jaśniejsze nie byłoby lepsze?

[ATTACH=CONFIG]342927[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]342928[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]342929[/ATTACH]

Tak, zadaniem drewna było ocieplenie i przełamanie szarości, ale widzę, że na siłę próbujesz uatrakcyjnić tę łazienkę ilością kolorów i wzorów ;) Ściana za wanną miała w całości być z ciemnej płytki plus pas mozaiki. Ale nieważne ;) Moim zdaniem z tej błyszczącej mozaiki też trzeba zrezygnować ;) Cała ściana za wanną w ciemnej płytce podstawowej, obudowa wanny w mozaice z kolekcji tych płytek i pod lustrem też pewnie ta mozaika :) Drewno może być ciut jaśniejsze.

Tomkowa, dziękuję za zachęcenie do projektowania!

Łazienka na piętrze, bo ta na parterze chyba lepsza już nie będzie. Pierwotny zamysł był taki:

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-rzut1.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-perspektywa1.jpg

Trochę odstraszała ta „zawalasta” szafa między prysznicem a umywalkami. Teraz, jak już jest wybudowana ta ścianka (u nas jest z BK 6 cm, jakiej grubości są u Was takie ścianki?), to wnęka prysznicowa wydaje się trochę ciasna, dlatego szukamy alternatywy.

Po ostatniej dyskusji z żoną doszliśmy do wniosku, aby wyburzyć tę ściankę i zbudować nową 20 cm dalej, wtedy wnęka prysznicowa miałaby 100x100 cm. Dalej byłby blat z umywalkami a na prawo pod samym oknem jeszcze kawałek blatu „na makijaż” – ten ostatni element moją lepszą połowę najbardziej cieszy 

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-rzut2.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160110-lazienka_pietro-perspektywa2.jpg

Wygląda chyba lepiej? Jak rozwiązać drzwi takiej wnęki prysznicowej – dzielone na 2 czy zamówić u szklarza szer. 1 m?

Druga sprawa – gdzie postawić szafę? Narzuca się wolne miejsce obok wanny, ale może postawić lub zbudować coś niższego, żeby nie blokowało naturalnego światła i żeby było miejsce na wieszak na jakieś szlafroki/ręczniki nad nią, ale obok wanny.

A skąd koncepcja ścianki oddzielającej prysznic od umywalek, nie lepiej sama szyba, albo gotowa kabina w kształcie litery L? Taka ścianka zabiera światło i ładny widok z wejścia na duże lustro. Jakich rozmiarów jest wanna? Jeżeli na rysunku trzyma wymiar, to przysunęłabym ją do drzwi, a szafę dała naprzeciwko toaletki Żony, w rogu przy oknie. Wtedy wszystko jest ładnie naprzeciw siebie: drzwi wejściowe z drzwiami prysznicowymi, wanna z umywalkami, toaletka z szafą :)

A skąd koncepcja ścianki oddzielającej prysznic od umywalek, nie lepiej sama szyba, albo gotowa kabina w kształcie litery L? Taka ścianka zabiera światło i ładny widok z wejścia na duże lustro. Jakich rozmiarów jest wanna? Jeżeli na rysunku trzyma wymiar, to przysunęłabym ją do drzwi, a szafę dała naprzeciwko toaletki Żony, w rogu przy oknie. Wtedy wszystko jest ładnie naprzeciw siebie: drzwi wejściowe z drzwiami prysznicowymi, wanna z umywalkami, toaletka z szafą :)

Dziękuję za sugestie. Takiej dyskusji nam trzeba! Skąd pomysł ścianki - ze względów praktycznych. U nas jest b. twarda woda, nie lubimy myć szyb, liczymy na to, że kafelki będą praktyczniejsze. Doświetlenie - prawda, dlatego będzie światło na niskie napięcie bezpośrednio nad prysznicem.

Szafa przy oknie - będzie to trudno rozwiazać. Po pierwsze parapet ograniczający otwieranie takiej szafy, a po drugie tam jest skos i stąd szafa mało praktyczna u góry. Teraz myślimy o niższej szafie między wanną a wejściem.

Jak rozwiązać drzwi do wnęki prysznicowej o szer. 1 m?

nk, szafa pod skosem, to żaden problem ;) Po prostu będzie miała skośne drzwi ;) Od strony parapetu można dać blendę, aby nie przeszkadzał w otwieraniu drzwi. Można też zastosować pomysł szafy wysuwanej, ale wtedy blenda, czyli odsunięcie drzwi od okna też jest konieczne

szafa na rolkach-02.jpg

Szafa przy wejściu będzie przesłaniać światło okna, zaś w niskiej nie powiesicie szlafroków ;) Nie będzie tam dobrze wyglądała. Szafa wysuwana pod skosem, moim zdaniem będzie tam wygląda bardzo dobrze i korzystanie z niej nie będzie utrudnione. Jeżeli małżonka zmieści się z siadaniem i wstawaniem do makijażu pod skosem, to z szafą tam nie powinno być żadnego problemu.

Drzwi prysznicowe o szerokości 1 m możesz rozwiązać na kilka sposobów: dzielone na pół, ze stałym kawałkiem szyby, a pozostała otwierana na zewnątrz, składane do środka na którąś z bocznym ścianek, o ile deszczownica będzie na ścianie z umywalkami ;) Jeżeli już musi być ta ścianka stała, to może warto zrobić ją trochę grubszą i zrobić w niej wnękę na przybory prysznicowe? Takie wnęki można zrobić obustronnie, aby były też od strony umywalek. Pod prysznicem byłyby niżej, a od strony umywalek wyżej ;)

edit: a gdyby umieścić sprzęty odwrotnie? ;) Czyli umywalki i blat tam, gdzie wanna, a wanna, tam gdzie umywalki? Wtedy mógłbyś zacząć na tej ścianie od szafy, potem prysznic, a obok niego wanna. Umywalki wraz z miejscem do makijażu spokojnie się zmieszczą na ścianie z drzwiami wejściowymi

Edytowane przez Tomkowa