Tomkowa 11.01.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Sylw. na końcu napisałam o zamianie sprzętów miejscami Wtedy miejsce do makijażu byłoby na ścianie z drzwiami wejściowymi, a osoba korzystająca z blatu miałaby światło dzienne z okna po swojej lewej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herher 11.01.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Hej, przejrzałam forum i widzę że dzielicie się tutaj bardzo fajnymi pomysłami. Jestem na etapie projektowania własnego M i chciałabym Was prosić o pomoc przy dobraniu płytek łazienkowych. Łazienka ma 5m2 , więc nie nalezy do dużych oraz następujący rozkład: [ATTACH=CONFIG]341948[/ATTACH] Zamiast wanny będzie kabina prysznicowa 90. Motyw przewodni to płytki "shabby chic" Tubądzin http://www.tubadzin.pl/sites/default/files/styles/lightbox/public/images/3_1.jpg?itok=WvsVm99M, którymi obudowany zostanie stelaż podtynkowy oraz wykonany zostanie poziomy pas na ścianie z umywalką, Mam jednak wielki dylemat jakie płytki dobrać jako "bazowe" na pozostałe ściany oraz podłogę. Wybrane przeze mnie płytki z tubądzina są bardzo wyraziste więc pozostałe uważam, że powinny być stonowane. Rozważałam: - Paradyż Tecnique jasny beż lub jasny szary 30x60 - Paradyż Modul Bianco 30x60. Nie mam doświadczenia jak sprawują się białe matowe płytki w łazience i jaką ewentualnie dobrać do nich fugę, żeby też dobrze wyglądała z shabby chic. Proszę o Waszą pomoc :confused: Proszę jeszcze raz o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 11.01.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 herher, bardzo trudno doradzić, na podstawie fotek płytek w necie. Najlepiej byłoby zrobić wycieczkę do sklepów lub zamówić płytki na próbę i przekonać się naocznie. Wrzucony plan łazienki jest maleńki i ledwie co na nim widać. Układ sprzętów jest już ostateczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herher 12.01.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 herher, bardzo trudno doradzić, na podstawie fotek płytek w necie. Najlepiej byłoby zrobić wycieczkę do sklepów lub zamówić płytki na próbę i przekonać się naocznie. Wrzucony plan łazienki jest maleńki i ledwie co na nim widać. Układ sprzętów jest już ostateczny? Tomkowa Układ sprzętów mi pasuje więc dlatego postanowiłam ich nie zmieniać. Wydaje CI się że wymaga zmiany? Już wrzucam większy plan: Jeżeli chodzi o płytki to widziałam je na żywo w sklepie i tam też się na nie zdecydowałam, nie wiem jednak jak będą wyglądać w pomieszczeniu w połączeniu z pozostałymi ścianami. Potrzebuję też porady w jaki sposób dobrać kolor fug, np. jeżeli będę miała shabby chic i do tego białe? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 12.01.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 herher A ja bym zmieniła trochę układ. http://i.dobrzemieszkaj.pl/i/01/38/65/013865_940.jpg http://img.shmbk.pl/rimgsph/252409_40acd61a-f154-4d3c-948e-053a5a7e8fe8_max_900_1200_-lazienka-styl-nowoczesny.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.01.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) herher, anika już narysowała to, z powodu czego pytałam o układ sprzętów Wspominałaś o zamianie wanny na prysznic, ale namawiam, żeby tego nie robić i pozostawić wannę na całej szerokości łazienki i zamontować na niej szklany parawan, tak, jak na ostatniej inspiracji pokazanej przez anika1003 Można jeszcze sprzęty zamienić stronami, wtedy będzie już bardzo podobnie do tej drugiej inspiracji Pralka i umywalka najlepiej wyglądałyby pod wspólnym blatem w jednej zabudowie: Edytowane 12 Stycznia 2016 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlota 12.01.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witajcie, mam nadzieje że mi pomożecie bo to chyba jedyna rzecz, która spędza mi sen z powiek ...moja łazienka w nowym wymarzonym M Łazienka jest niewielka bo ma 4,12 m http://images78.fotosik.pl/228/14384b689d181211.jpg Chciałabym, żeby była w jasnych bezowych kolorach -tyle wiem. Myślimy żeby wanna została tak jak jest na projekcie - lubimy kąpiele wiec chcemy dużą, szeroką wannę i chyba taka powinna nam tu wejść. Na przeciwko wejścia myślimy o dużym lustrze (nad nim kinkiet) i blat z umywalką nadszafkową. Pod spodem oczywiście szafka na kosmetyki. zastanawiam się czy nad wanną nie zrobić jakiś półeczek na sole płyny itp ...(na ścianie, na której jest też umywalka). Czy takie coś się sprawdza czy może lepiej wydłużyć lustro ?? Ale największy problem mam z drugą stroną łazienki. Bardzo chciałabym żeby, pralka była schowana w szafce ( tak mam w tym mieszkaniu i bardzo sobie to chwalę) ale nie wiem czy tam mi się uda ponieważ z jednej strony mam na planie zamieszczony kaloryfer nad pralką więc w tym miejscu nie mogłabym zrobić wysokiej szafki do sufitu (przesunąć kaloryfer nad wc ale blisko wywietrznika??) - nie wiem zresztą czy to nie będzie zbyt masywne na wejściu do łazienki, czy też zamienić wc z pralką i wtedy uważać tylko, żeby nie zasłonić wywietrznika? zastanawiam się także czy nie stworzyć szafki nad wc - teraz jak ogląda się zdjęcia łazienek to ta przestrzeń jest zabudowywana. A może Waszym zdaniem powinnam wszystko zamienić miejscami ?? Mam nadzieję, że nie będziecie na mnie źli, że tak chaotycznie piszę ale ta łazienka to naprawdę dla mnie problem a projektanci wnętrz których pytałam nie chcą się brać wyłącznie za łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.01.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) szarlota, a może pralkę obrócić i postawić plecami do ściany z drzwiami wejściowymi? Wtedy będziesz na tym odcinku ściany mogła zrobić wysoką zabudowę do sufitu. Grzejnik możesz dać węższy i powiesić go między szafą z pralką i wc. Kwestię otwierania drzwiczek szafy można rozwiązać stosując np. drzwiczki roletowe. Nie znam szerokości ściany, na której jest wc, więc sprawdzić trzeba, czy po obróceniu pralki jej drzwiczki swobodnie się otworzą. Czy w grę wchodzi zakup pralki płytszej niż 60 cm? Nie rób żadnych półek, czy wnęk nad wanną Wystarczy, że odsuniesz ją od ściany i zrobisz półkę na przybory kąpielowe równą z poziomem wanny. Nie wiem, co to za urządzenie na planie obok umywalki, ale je usunęłam i narysowałam większą umywalkę. Lustro możesz wydłużyć nad wannę, bardzo doda przestrzeni tej łazience. Możesz się nawet pokusić o lustro na kawałku ściany komina, po lewej stronie umywalki. Efekt będzie bardzo ciekawy edit: zerknij na fotkę w TYM poście Afera86, na którym widać, o jakiej półce za wanną mówię Edytowane 12 Stycznia 2016 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 12.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 szarlota Wannę zostaw tu gdzie jest. Jeśli lubicie spędzać w niej czas, to jak najbardziej nie ma się co pozbywać. Też jestem zwolenniczką wanien i przy takim metrażu, spokojnie łazienka będzie funkcjonalna. Odnośnie mojej propozycji, to wanna zostaje, na wprost drzwi robimy zabudowę z umywalką, zmieści się jeszcze pralka pod blatem. Przeniosłam wc na lewą stronę. Został zabudowany szafką na górze + do tego wysoka szafka z boku na przydatne rzeczy- wszystko jako całość. Co do grzejnika, to nie jest problemem. Można go spokojnie zamontować na ściance koło wc, lub nad wanną. Nie będzie duży przy tej powierzchni, więc nie zabierze też miejsca zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlota 12.01.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 A ja spać nie mogłam myśląc o łazience Barddzo Wam dziękuję za pomoc. Tomkowa w ogóle nie wzięliśmy pod uwagę odwrócenia pralki w ten sposób a szkoda super pomysł - jeśli chodzi o pralkę to 60 chyba malutka jest póki co mieszkanie się buduje i nie możemy nawet spokojnie wejść i pomierzyć, dlatego póki co muszą nam wystarczyć propozycje - na ich dopasowanie przyjdzie czas później. To urządzenie to chyba jakaś szafka też bym ją usunęła Fajny patent z lustrem na 100 % go wykorzystamy, to samo z półką przy wannie . Bardzo dziękuję za pomoc !!!! Anika1003 tak właśnie myślałam z tą pralką - tylko nie wiem czy się zmieści na spokojnie będę musiała pomierzyć. Co do grzejnika chętnie bym go przeniosła nad wannę ale nie wiem czy to nie będzie jakoś trudne - zupełnie się na tym nie znam. Fajny patent z szafką po drugiej stronie łazienki. Bardzo dziękuję za pomoc !!!! Powiedzcie mi jeszcze czy dobrze myślę - zależy mi żeby łazienka wydała się większa- planuje jasne bezowe płytki zarówno na podłodze jak i na ścianach. Ale czy bawić się w różne wielkości płytek? Dziękuję za poświęcony mi czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herher 12.01.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Tomkowa, Anika, bardzo dziękuję za Wasze propozycje. Szczerze mówiąc nie myślałam o zmianie położenia sprzętów, gdyż założyłam, że ich rozmieszczenie planował "szanowny Pan architekt", który się zna Czy wiecie może jak skomplikowane i kosztowne jest przeniesienie, które proponujecie? Na razie łazienka jest w stanie deweloperskim i wygląda następująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 12.01.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 herherNie chcę nikogo obrażać, bo sama jestem architektem na początku kariery, ale projektując domy, czy masowo budynki wielorodzinne, nie skupia się na takich rzeczach jak "aranżacja".Dlaczego ludzie masowo szukają projektantów do aranżacji wnętrz? Bo nie odpowiada im zakupiony projekt. Dlatego jeśli już porywasz się na taki wydatek, który często jest z kredytem na X lat, to dlaczego masz mieszkać w czymś, co nie spełnia Twoich oczekiwań? Warto się radzić, czy tu na forum, czy szukając kogoś na własną rękę, bo może pokazać coś innego, co bardziej będzie odpowiadało. Fajnie pokazać komuś z branży jaki projekt kupiliśmy i dostosować go do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 12.01.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Powiedzcie mi jeszcze czy dobrze myślę - zależy mi żeby łazienka wydała się większa- planuje jasne bezowe płytki zarówno na podłodze jak i na ścianach. Ale czy bawić się w różne wielkości płytek? Dziękuję za poświęcony mi czas Pomaganie, to przyjemność To, czy zróżnicujesz rozmiar płytek zależy wyłącznie od Twojego uznania Nie musisz dbać o zgrywanie się fug na podłodze i ścianach, bo na żadnej ścianie nie będzie tego widać, zwłaszcza przy wersji Aniko Ewentualnym kryterium może być ilość fug na podłodze i przy położeniu dużych płytek, będziesz ich miała znacznie mniej Duże płytki możesz też położyć na ścianach i zachowasz jeden rozmiar na całość Czy wiecie może jak skomplikowane i kosztowne jest przeniesienie, które proponujecie? Na razie łazienka jest w stanie deweloperskim i wygląda następująco: [ATTACH=CONFIG]343192[/ATTACH] Jeżeli zdecydowałabyś się na przeniesienie wc na prawą ścianę od wejścia, to wykucie w ścianie miejsca na rurę kanalizacyjną z zachowaniem odpowiedniego spadku nie powinno być kłopotem, ale nie jestem specem w tych sprawach Dobry hydraulik prawdę Ci powie Co do wanny, to odpływ może zostać w miejscu, w którym jest obecnie. Masz też pewnie doprowadzoną wodę do miejsca umywalki z projektu, ale z poprowadzeniem ich na przeciwległą ścianę nie powinno być żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herher 12.01.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Anika, dzięki za cenne rady. Szczerze, to w zakupionym mieszkaniu będę dokonywała bardzo dużych zmian, ale deweloper chciał mnie odstraszyć - utratą rękojmi na wszystkie typy instalacji itd. Zaznaczył, że łazienka jest miejscem gdzie te instalacje są najważniejsze, więc nawet nie porywałam się na zmianę założonych w projekcie miejsc instalacji. Zastanawiają mnie teraz koszty i poziom skomplikowanie takich "przeróbek", tak jak pisałam wyżej, bo pytałam moich znajomych i każdy miał podobne doświadczenia z deweloperem (tzn. lepiej nic nie ruszać). Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 12.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 szarlota http://dobrywymiar.pl/page/images/drgallery/meble/125_lazienkowa_olejowany_blat.jpghttp://belloarti.pl/wp-content/uploads/2014/01/%C5%81azienka-zabudowa-pralki-i-szuflady.jpg A tu można wyrównać zabudowę Geberitu z tą wysoką szafką i połączyć jeszcze wzdłuż komina do blatu z umywalką i pralką.http://img.shmbk.pl/rimgsph/93450_8df5e51c-db4c-465c-8d48-8a306993a3ec_max_900_1200_-lazienka-styl-nowoczesny.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 12.01.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 herherNo ja niestety w tym temacie nie pomogę. Nie chcę gdybać i się sprzeczać, bo nie mam pojęcia. Ale patrząc na rynek, to niemalże każdy projekt kupiony jest prze aranżowany pod klienta (przez innego architekta) i nigdy nie słyszałam o jakiś zastraszaniach. Nie wiem i wolę nie mącić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlota 12.01.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Anika1003 Bardzo dziękuję za pomoc Tomkowa dopiero teraz zauważyłam Twoją odpowiedź dzięki wielkie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 12.01.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 herher - bez przenoszenia kibelka. 1) Po lewej od wejścia duża szafa na pralkę i wnęka na prysznic(najlepiej walk-in ale z brodzikiem np.80x120cm też da radę). Po prawej blat na całą ścianę - rozważałam też ustawienie wysokiej płytkiej szafki naprzeciwko szafy pralkowej lub po prostu skrócenie blatu i zostawienie przy drzwiach miejsca na grzejnik-drabinkę i ewentualnie kosz na bieliznę. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7a0d17670a46.jpg 2) Jeśli masz płytką pralkę to można ją schować pod blatem umywalki a po prawej od wejścia zrobić na cała ścianę płytką zabudowę(wysoką, niższą, z miejscem na grzejnik jeśli trzeba...).http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ebfb2f0c745e.jpg W łazience o tej wielkości i proporcjach kibelek od początku powinien być zaplanowany na bocznej ścianie a wanna przy tylnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afera86 13.01.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Zafugowali Trochę zginęły te linie Nawet zaczynam akceptować tą łazienkę bo przez ten prysznic już spisałam ją na straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 13.01.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Proszę o podpowiedź w sprawie łazienki. Mój projekt zakłada, że w domu będą dwie łazienki- jedna na parterze (wymiary w sam raz na umywalkę, duży prysznic, WC, bidet) i na poddaszu duża- widoczna na załączonym zdjęciu. Zastanawiamy się nad połączeniem łazienki 2/6 z pralnią 2/7. Pralnia nie jest duża a szkoda mi pomieszczenia na to aby wstawić tylko pralkę, tam nawet prania zbytnio się nie rozwiesi. W łazience na poddaszu chciałbym też kabinę prysznicową z sauną parową. Oczywiście nic marketowego- myślę o wykonaniu kabiny prysznicowej z zabudową szklaną a do niej doprowadzenie pary z wytwornic. Co myślicie o takim połączeniu? Jak zaaranżować pomieszczenie aby było wygodne? Dodam jeszcze że otwór okienny będzie zmieniony - docelowo 120 x 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts