moniss 18.01.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 [ATTACH=CONFIG]343705[/ATTACH] Jest tutaj na forum tyle fajnych pomysłów, może ktoś zaproponuje inne rozwiązanie ?? No wiesz... Ja to bym usunęła niemal wszystkie płytki, zostawiając tylko tam, gdzie jest to niezbędne: prysznic i ewentualnie nad umywalką (ale też niekoniecznie). Na pustej żcianie coś bym powiesiła np. obrazki, albo nakleiłs fototapetę. Resztę bym pomalowała farbą ceramiczną. Inna opcja, to ściana z oknem w dekoracyjnych, ciemnych płytkach, a reszta w jasnych. Może też jakaś część podłogi na ciemno (np. od wc aż do umywalki włącznie). Jakie wymiary ma łazienka? Jak wysoko jest okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybeńka 82 18.01.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 długośc ściny z oknem 3,22 x 2,56 h, okno( 177 x 71) zaczyna się na wysokości 153. odległość od lewej do okna 113, z drugiej strony 31 - tam chciałabym szafkę nad geberitem. Ściana z wc i prysznicem ma 186. Komin będący ścianką dla prysznica ma 95cm, szeroki na 28. Jestem wdzięczna za każdy pomysł. Aranżacja łazienki to nie jest moja silna strona niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lis3k 18.01.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, to mój pierwszy posta na forum. Z żoną w ciągu najbliższego miesiąca/dwóch musimy podać developerowi rozmieszczenie ścianek działowych, hydrauliki itp. W związku z tym zaczynamy szukać koncepcji która nam najbardziej by odpowiadała. Zaczynamy od łazienki. Chciałbym Was zapytać przede wszystkim o sens łazienki w formie takiej bryły jaką nam zaproponowano. Czy przy takim ułożeniu dałoby radę jakoś rozsądnie zmieścić wannę (170), umywalkę + lustro, pralkę, wc geberit, jakieś półki, kaloryfer. Przy okazji zapytam - jaki program dla laika żeby zrobić prowizoryczną (albo i nie) wizualizację? Zainstalowałem PRO100 i się zastanawiam czy skupić się na nim czy szukać czegoś innego. Rzuty łazienki: Pierwsze kroki w PRO100 (łazienka nie ma "tego czegoś" i nie mamy w sumie pomysłu co zmienić/dodać: całe mieszkanie: Edytowane 18 Stycznia 2016 przez lis3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybeńka 82 18.01.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 długośc ściny z oknem 3,22 x 2,56 h, okno( 177 x 71) zaczyna się na wysokości 153. odległość od lewej do okna 113, z drugiej strony 31 - tam chciałabym szafkę nad geberitem. Ściana z wc i prysznicem ma 186. Komin będący ścianką dla prysznica ma 95cm, szeroki na 28. Jestem wdzięczna za każdy pomysł. Aranżacja łazienki to nie jest moja silna strona niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybeńka 82 18.01.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Moniss - pomysł z ścianą całą na ciemno zaczyna mi sie podobać. Są jeszcze jakieś pomysły? Bardzo proszę o pomoc.Tomkowa jesteś dzisiaj na forum ? Zawsze służysz cennymi radami, jestem ciekawa Twojej opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 18.01.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 [ATTACH=CONFIG]343705[/ATTACH] Jest tutaj na forum tyle fajnych pomysłów, może ktoś zaproponuje inne rozwiązanie ?? Komin, który jest ścianką prysznica to ten na ścianie z drzwiami wejściowymi? Skąd pomysł na kolejną pełną ścianę prysznica? Proponuję prysznic z dwiema szklanymi ściankami, to bardzo doda lekkości całemu pomieszczeniu. Jeżeli już koniecznie chcesz ciemną płytkę dekoracyjną, to może tylko pas na szerokość od okna do rogu (tam gdzie umywalka) i ściana pod prysznicem. Reszta jasna. Drewniane będą fronty szafek nad wc? (najlepiej gdyby były do wysokości kabiny prysznicowej). To do tego lustro nad umywalką w drewnianej ramie, drzwi wejściowe są drewniane i będzie okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybeńka 82 18.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 @Tomkowa - dziękuję bardzo za podpowiedź. Tak, fronty szafeki nad wc chciałabym drewniane. Jeżeli chodzi o ciemną ściankę pod prysznicem to o której mówisz ? - ściana na wprost, czy boczna ( ta na kominie). Jeżeli chodzi o pełną ściankę prysznica oddzielającą od wc - to chciałam w niej zrobić szybę, więc byłaby tylko częś od tyłu (byłaby to ścianka dla szafki - potem szyba - i i część scianki od czoła). Wzorowałam się na tym zdjęciu Jeżeli chodzi o drzwi - to nie ma jeszcze decyzji. Jutro musimy zamówić płytki, już nie będzie odwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio_er 18.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Wow, podoba mi się ta łazienka Rybeńka82, sam zaczynam trochę projektować i dużo inspiracji znajduję m.in. na Łazienkaplus.pl. Bardzo modne są teraz kabiny prysznicowe bez brodzika i wykończenie w stylu drewnianym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybeńka 82 18.01.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 mam jeszcze jedno zdjęcie tej łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 18.01.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam, to mój pierwszy posta na forum. Z żoną w ciągu najbliższego miesiąca/dwóch musimy podać developerowi rozmieszczenie ścianek działowych, hydrauliki itp. W związku z tym zaczynamy szukać koncepcji która nam najbardziej by odpowiadała. Zaczynamy od łazienki. Chciałbym Was zapytać przede wszystkim o sens łazienki w formie takiej bryły jaką nam zaproponowano. Czy przy takim ułożeniu dałoby radę jakoś rozsądnie zmieścić wannę (170), umywalkę + lustro, pralkę, wc geberit, jakieś półki, kaloryfer. Przy okazji zapytam - jaki program dla laika żeby zrobić prowizoryczną (albo i nie) wizualizację? Zainstalowałem PRO100 i się zastanawiam czy skupić się na nim czy szukać czegoś innego. Rzuty łazienki: [ATTACH=CONFIG]343717[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]343718[/ATTACH] Pierwsze kroki w PRO100 (łazienka nie ma "tego czegoś" i nie mamy w sumie pomysłu co zmienić/dodać: [ATTACH=CONFIG]343731[/ATTACH] całe mieszkanie: [ATTACH=CONFIG]343719[/ATTACH] Rozumiem dlaczego arhcitekt wymyślił wejście w narożniku - łazienka ma być zarówno prywatną jak i gościnna, poza tym korytarzyk przy sypialniach jest dosyć wąski. Jednak zdecydowanie bardziej ustawna byłaby łazienka kwadratowa z wejściem od strony części nocnej mieszkania. Po jednej stronie można by ulokować umywalkę i pralkę pod wspólnym blatem, a obok kibelek. Wanna byłaby po przeciwnej stronie a grzejnik-drabinka albo na ścianie naprzeciw drzwi albo nad siedziskiem-schowkiem na ścianie z wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 18.01.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) mam jeszcze jedno zdjęcie tej łazienki [ATTACH=CONFIG]343752[/ATTACH] Ekspozycja bardzo ładna i, nie licząc kilku "zonków", bardzo mi się podoba. Świetny jest ten kawałek ścianki przy prysznicu - niby masywne a jednak takie lekkie Szkoda, że nie mamy więcej czasu...coś by się więcej wymyśliło. Co do ciemnej ściany na wsprost drzwi, to pomyślałam o niej, bo chciałam aby coś tam przykuwało wzrok od samego wejścia. Hmmm...w sumie, gdyby nie ta pełna prysznicowa ścianka, to widok na tę część prawdopodobnie byłby lepszy. długośc ściny z oknem 3,22 x 2,56 h, okno( 177 x 71) zaczyna się na wysokości 153. odległość od lewej do okna 113, z drugiej strony 31 - tam chciałabym szafkę nad geberitem. Ściana z wc i prysznicem ma 186. Komin będący ścianką dla prysznica ma 95cm, szeroki na 28. Ok. 110cm na szafkę z umywalką to nie tak źle, jak myślałam Na tych obrazkach wygląda na sporo mniejszą odległość. Ale wracając do przyciągania uwagi oraz innych pomysłów... Przydało by się piękne, duże lustro w ozdobnej, szerokiej ramie. Lustro na szerokość od ściany do okna. Górna linia ramy zlicowana z linią okna. Pod oknem wieszaki na ręczniki (jako rozszerzenie kącika umywalkowego lub przeciwwaga dla tego rzucającego się w oczy kąta) Do tego rzucająca się w oczy (formą lub kolorem) szafka pod umywalkę. Cała reszta może być nawet w jasnej płytce podstawowej. Ciemną dekoracyjną płytkę możesz wrzucić na jedną ścianę prysznica (naprzeciw wejścia do kabiny). No i kolejny pomysł... Podobnie jak Tomkowa, widziałabym też w tej łazience podział poziomy, czy to pasem ciemnej płytki, czy listwami alu. jak na Twojej inspiracji. Macie zamiar płytkować aż do sufitu, czy zostawiacie nieco "oddechu" od góry (brak płytek powyżej okna)? Edytowane 18 Stycznia 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 18.01.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Rybeńka, moniss, a mnie się ta pełna ścianka, z szybką, czy bez zupełnie nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybeńka 82 19.01.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Serdecznie dziękuję za rady.Podsumowując: - łazienka na biało, - pod prysznicem ściana w ciemnej płytce, ściana prysznicowa zostaje szklana - Ściana z oknem : pas od lewej do okna biała płytka dekoracyjna i na niej duże lustro, reszta białą płytką, IIopcja cała w białej płytce dekoracyjnej, lub cała na ciemno Muszę się zdecydować!!!!! - listwy alu (bardzo mi się podobają) w poziomie na całej łazience ? tylko na jakiej wysokości ? jeden pas czy dwa ???? widzę swiatełko w tunelu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybeńka 82 19.01.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 ,,Szkoda, że nie mamy więcej czasu...coś by się więcej wymyśliło.'' Zyskałam jeszcze czas do czwartku. Tak się teraz zastanawiam, czy ta łazienka nie będzie nie wiem ,,smutna czy zimna'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lis3k 19.01.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 korzystając z porady moniss wywaliłem skos i drzwi dałem od strony pokoi ściana po lewej jest w miarę ok, tylko nie wiem czy wc nie dać na przeciwko drzwi (coś tam w rogu mało miejsca się wydaje) no i część z wanną jakaś "szara"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 19.01.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 lis3k - Tak, lepiej sedes na wprost drzwi, nad nim szafki, a po lewej długi blat z umywalka i pralką(bez półek nad pralką) i duże lustro. Skoro wejście ma być od strony sypialni to poszerzyłabym tamten fragment korytarza do 120cm. Przykładowy rysunek i wizualka - łazienka o wymiarach 202x222cm, ścianka wc z szafkami ma głębokość 20cm ale to można dopasować do potrzeb. Blat umywalki ma 50cm szerokości i więcej raczej bym nie robiła. Do przemyślenia co zrobić ze ścianką przy wannie(kontynuować szafki, jakieś wnęki...) - to zależy też od tego czy chcecie parawan nawannowy i deszczownicę. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a341b221602.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f1eda29c567.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mira57 19.01.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, to znowu ja.Tym razem mam dwa pytania:1. Co sądzicie o zestawieniu płytek ściennych np. ashen na ścianach, a na podłodze drewnopodobne? nie będzie się to gryzło?2. Jaki zestaw wc podtynkowy polecacie? Na rynku jest dużo producentów do wyboru, ale opinie są też różne. Więc może Wy mi podpowiecie z czego jesteście zadowoleni lub co możecie polecić? zapomniałam dodać, że ashen jasny szary. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Mira57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lis3k 19.01.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 zmieniłem na 220x200 domyślam się że półki nad pralką "ścisną" pomieszczenie, ale jest to małe mieszkanie w bloku i zależy mi na praktycznym wykorzystaniu powierzchni wąskie półki na kosmetyki itp w ściance z wc; nad pralką jakieś proszki, płyny, ręczniki; pod umywalką kosz na brudne ubrania oraz szuflady na suszarkę itp jeśli chodzi o wannę to fajny byłby prysznic + deszczownica + osłona. Tylko czy można to zrobić tak, aby w razie konieczności dało się umyć głowę bez wchodzenia do wanny (biorąc pod uwagę stałą osłonę prysznicową). łazienka ver. 3.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejK83 20.01.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam, Prosiłbym bardzo o pomoc / poradę. Mam wykonaną wizualizację łazienki. Kolorystyka mi odpowiada mam natomiast wątpliwości co do: 1. rozmieszzenia i koncepcji kolorów. 2. czy woda nie bedzie sie wylewac przy opcji otwartego prysznica 3. napewno bedzie zmienione - wanna jedynie wpuszczona 10cm w podloge... a nie tak jak teraz na projekcie. pozdrawiam i z gory dziekuje za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mira57 21.01.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam wszystkich ja też zwracam się z prośbą o ocenę wizualizacji.. Mam dwie 1. płytki nieznanego mi producenta - CENTRO Marconi 2 Luciola Paradyż Pomocy! Co myślicie? co doradzicie? A może w ogóle idę złym tropem? Przypomnę, że łazienka jest mała 1,5x2,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts