Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Właśnie biorę się za wykańczanie mojego domku i mam już wstępny projekt łazienki, ale nie jestem do niego jakoś w pełni przekonana. Przy czym nie chodzi o układ (bo to wg mnie jest ok), ale raczej o płytki... Czy całość nie jest trochę za mdła? Może ktoś ma pomysł na jakieś fajne zmiany? Ja np. myślałam o włączeniu takich jaśniutkich szarych płytek z kolekcji Baletia, ale nie przychodzi mi do głowy żaden konkretny pomysł, jak i gdzie je włączyć. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie.

0003.jpg

0010.jpg

0005.jpg

0007.jpg

Edytowane przez sabi78

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sabi78, kolorystyka to rzecz gustu, ale na projekcie też jest chyba Baletia? ;) Namawiam jednak gorąco do zrezygnowania z ołtarzyka nad wc, mozaiki wzdłuż jego zabudowy i pasków w części prysznicowej ;) Mozaikę, tę samą, która jest na wannie, możesz dać na wewnętrznej ścianie prysznica :) No i fajnie by było pozostać na maksymalnie dwóch rodzajach płytek, zamiast użyć wszystkich z kolekcji ;)

sabi78, kolorystyka to rzecz gustu, ale na projekcie też jest chyba Baletia? ;) Namawiam jednak gorąco do zrezygnowania z ołtarzyka nad wc, mozaiki wzdłuż jego zabudowy i pasków w części prysznicowej ;) Mozaikę, tę samą, która jest na wannie, możesz dać na wewnętrznej ścianie prysznica :) No i fajnie by było pozostać na maksymalnie dwóch rodzajach płytek, zamiast użyć wszystkich z kolekcji ;)

Bardzo dziękuję za sugestie :). Tak, na projekcie też jest Baletia, tylko biała. Na pierwotnej wersji projektu faktycznie nie było tych mozaikowych pasków przy WC i we wnęce prysznicowej, ale wtedy ta część łazienki wydawała mi się bardzo monotonna. Rzeczywiście mozaika na wewnętrznej części prysznica może tu być sensownym rozwiązaniem :).

Za radą Tomkowej i Sylw. zamieniłem wannę z umywalkami (jeszcze mogę, upewniłem się u wykonawcy). Jednak szafę przy prysznicu pozostawiłem. Czy ona tam faktycznie będzie w takiej postaci, tego jeszcze do końca nie wiemy. Ale musimy już podjąć decyzję gdzie umieścić wannę, umywalki i jak duży będzie prysznic. Wnękę przysznicową powiększyliśmy to 1 m szerokości (i zarazem 1 m głębokości). Wannę na razie rozważamy 150 cm, ale może będzie i 160 cm. Szafy, jeśli będzie, nie damy pod oknem, bo tam jest za mało miejsca, a poza tym ograniczałaby nam światło dzienne. Teraz łazienka wygląda tak:

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160125-lazienka_pietro-v2-perspektywa-1.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160125-lazienka_pietro-v2-perspektywa-2.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160125-lazienka_pietro-v2-rzut-1.jpg

Proszę o opinie.

Doradźcie także jak zrwócić wannę czy "nogami" do okna, czyli z potencjalnym widokiem "na świat" czy nogami do drzwi, czyli ze strategicznym widokiem na wejście.

Żona już zasygnalizowałą, że woli nogami do okna, gdyż w przeciwnym ustawieniu "ciągnęło by jej od okna na plecy" Bateria (wylewka) planowana jest w połowie wanny ze ściany lub z blatu przy wannie. Uprzedzam wątpliwości - toaleta jest w oddzielnym pomieszczeeiu, a okno jest zwrócone na północ, nat oknem jest skos do 180 cm od przyszłej podłogi (widać go szczególnie dobrze na drugiej wizualizacji).

Doradźcie gdzie dać anemostat - wywiew wentylacji mechanicznej?

nk, nie rozumiem, po co Ci szafa szerokości 90 cm w łazience?? Przecież to ogromne będzie! Nie szkoda powierzchni? Jeżeli planujecie takie szafiszcze ogromne, to niech Żona nie nastawia się na wylegiwanie w wannie (obojętnie w którą stronę nogami ;) ), bo wanna 150 to raczej do siedzenia będzie ;) Macie tyle miejsca. Moim zdaniem warto byłoby zrobić maksymalnie wygodną i dużą wannę 170-180 cm, a szafę maksymalnie 50 cm. Naprawdę nie zmieścicie się z przydasiami do tej łazienki w szafkach pod umywalkami? Bo ja namawiam do rezygnacji zupełnie z tej szafy. Szlafroki można powiesić na ładnych wieszakach na ścianie obok grzejnika :) Wtedy i prysznic byłby o komfortowych wymiarach, i wanna :) I można by je tak ze sobą sprytnie połączyć, że przedłużenie

obudowy wanny byłoby siedziskiem pod prysznicem :)

Tutaj jest coś w podobie, tylko u Ciebie kabina byłaby prostokątna. Szyby kabiny oparte na obudowie wanny, która od strony prysznica może być siedziskiem, albo półką na przybory kąpielowe :)

interior-white-bath-up-with-brown-ceramics-base-near-glass-shower-room-on-the-brown-tile-floor-c.jpg

22042_nestandartnayadushevayakabina-42922729.jpg

Zwróć uwagę ile lekkości dodają szyby zamiast murowanej ścianki, którą planujesz. Ale o tym już chyba pisałam wcześniej ;)

Edytowane przez Tomkowa

Kolejne inspiracje dla nk :)

Contemporary-Bathroom-with-a-Wide-Glass-Shower-Space-and-the-White-Tub-near-the-Purple-Wall.jpg

d311261b0cacb866_3743-w618-h411-b0-p0--traditional-bathroom.jpg

P.S. Ja też mam potwornie twardą wodę, która zostawia ślady na wszystkich łazienkowych urządzeniach. Używanie do czyszczenia mieszanki płynu do mycia naczyń z octem rozwiązuje problem w stu procentach :)

Edytowane przez Tomkowa

Tomkowa, zapraszam na butelkę własnego wina, muszę Ci się odwdzięczyć!

Wprawdzie rozbudowanie wanny i prysznica tak, żeby zajmowały całą tę ścianę to chyba jednak nie zrobimy, aż tacy rozrzutni nie jesteśmy, ale prawdą jest, że taka wielgachna szafa na środku przeraża...

Wykombinowalismy coś takiego. Jest to kolejny kompromis w naszym domu. Żona cieszy się że: nie będzie jej zimno od okna w plecy a dodatkowo.... będzie miała kolejny blacik na niezwykle potrzebne rzeczy pod ręką. W tej sytuacji to chyba tylko wanna nogami do okna. Co Wy na tę wersję?

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160125-lazienka_pietro-v3-perspektywa-1.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160125-lazienka_pietro-v3-perspektywa-2.jpg

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160125-lazienka_pietro-v3-rzut-1.jpg

nk, na wino jeszcze za wcześnie, bo wcale nie słuchasz dobrych rad :rolleyes: Do czego ten blacik dodatkowy, który pasuje tam, jak kwiatek do kożucha? Zaoferuj Żonie wygodną, normalnych rozmiarów wannę, zamiast szafki na "niewiadomoco" i wanny, z której będzie korzystać z podkulonymi nogami ;) Cieszę się, że zrezygnowałeś z szafy :) Jeżeli tak bardzo lubicie schowki, to tę szafkę obok wanny można zrobić w jej obudowie. Nie wiem, jak Cię przekonać, że ta murowana ścianka między prysznicem a wanną wygląda okropnie :p

Na inspiracji prysznic dla zwierzaków, ale chodzi o pomysł szafki wbudowanej w obudowę wanny :) Taka wysuwana głęboka szuflada może posłużyć jako brudownik. Blat wokół wanny oczywiście na świece do nastrojowej kąpieli :) Nogami w obojętnym kierunku :D Zróbcie tę wannę chociaż 170 cm ;)

20160125-lazienka_pietro-v3-perspektywa-1.jpg

Pet_Designs_Shower.jpg

Edytowane przez Tomkowa

Tomkowa, wdzięczność jest i to ogromna! Dobrych rad słuchamy, zmierzamy przecież w dobrym kierunku :-) Do niektórych rad tylko powoli dojrzewamy :-) Żonie Twój pomysł się spodobał, o długości wanien będziemy jeszcze dyskutować, przymierzać i wybierać. Jak na razie jesteśmy na etapie szczegółowego planowania instalacji. Zrobimy je pod to, co mamy na tej ostatniej wersji, ew. pod wannę 170 cm :-/ Elastyczniej będzie założyć w tej sytuacji baterię do wanny nablatową, bo trudno ostalić w tej chwili środek dłuższego boku wanny. Mam rację?

nk

A ja zaproponuję jeszcze coś takiego.

Opcja gotowa z Cersanitu, ale niestety tylko na 160cm. Zgadzam się, że lepiej już wstawić większą wannę, a taką szafkę zrobić np. na zamówienie.

fe5c6902d3e34357383d6c3ebec36251.jpg

szafka-pod-wanna.jpg

http://kokopelia.pl/wp-content/uploads/2014/05/Zabudowa_wanny_ze_schowkiem_kokopelia_b-2.jpg

Keops-Evolution-1,ehfgg,fba,dag.jpg

http://www.lazienkowy.pl/obrazki2/obudowa_wanny_z_polkami_211113_luxum.jpg

Drogi nk!

I Tomkowa i arnika i wszyscy Inni, którzy są za jak najdłuższą wanną mają rację! Ile wzrostu ma Twoja połówka a ile Ty? Chcecie się męczyć w krótkiej wannie. siedząc w niej? Żonie będą kolana wystawały znad wody i zmarznie ( piszesz, że obawia się zimna okiennego) zmarzła by nawet gdyby okna nie było, w takiej pozycji w wannie w i zimno i niewygodnie, a kąpiel powinien być przyjemnością a nie udręką.

A pod prysznicem- gdy zostawisz tę ściankę nieszklaną- będzie ciemno, ponuro. A szkło nadaje lekkości i urody. Ile ja bym dała za taką łazienkę. eh pomarzyć dobra rzecz.....

Witam,

Piszę z prośbą o pomoc. Mamy już w zasadzie rozmieszone urządzenia w łazience i wstępny zamysł na wykończenie ścian, jednak nie do końca to "widzę", bo chciałabym ograniczyć płytki do minimum.

ScreenShot006.jpg

Ściany przy drzwiach myślałam żeby pomalować, płytki przy prysznicu pod sufit, nie bardzo mam koncepcję na pozostałe ściany i zabudowę wanny.

Myślałam o płytkach drewnopodobnych na podłodze, ściany biele i szarości. Czy myślicie, że płytki do wysokości zabudowy WC będą dobrze wyglądały?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

Witam,

Prosiłbym bardzo o pomoc / poradę.

Mam wykonaną wizualizację łazienki. Kolorystyka mi odpowiada mam natomiast wątpliwości co do:

1. rozmieszzenia i koncepcji kolorów.

2. czy woda nie bedzie sie wylewac przy opcji otwartego prysznica

3. napewno bedzie zmienione - wanna jedynie wpuszczona 10cm w podloge... a nie tak jak teraz na projekcie.

pozdrawiam i z gory dziekuje za porady

[ATTACH=CONFIG]343872[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343873[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]343874[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]343875[/ATTACH]

czyżby projekt ze sklepu z płytkami?

Jak będziecie wchodzić do wanny? Na dodatek ta łazienka nie jest jakaś przestronna - można wpaść do wanny przypadkiem wychodząc spod prysznica, jak będzie tak nisko.

Witam,

Piszę z prośbą o pomoc. Mamy już w zasadzie rozmieszone urządzenia w łazience i wstępny zamysł na wykończenie ścian, jednak nie do końca to "widzę", bo chciałabym ograniczyć płytki do minimum.

Masz sporą łazienkę a wybierasz ciasną umywalkę i maleńką wannę.

Zielona linia to płytki na ścianie

http://images76.fotosik.pl/271/44c0e48a846162e1gen.jpg

Witam, podczytuje forum i widzę, ze fajne rozwiązania proponujecie. Chciałabym również skorzystać z dobrych rad i podpytać o łazienkę. Mała łazienka w deweloperskim bloku. Po długich poszukiwaniach ciepłych brązowo beżowych płytek wpadły nam w oko Paradyż Amiche. Podsyłam zdjęcia podglądowe znalezione w necie. Łazienka jest nieduża 4,5 m2 (2,07 x 2,1 m plus wnęka przy kominie), przesyłam też projekt wstępny, jednak pralkę postanowiliśmy wrzucić do mniejszego WC i zrobić tam pomieszczenie gospodarcze, w miejsce pralk zlew i szafka słupek. Płytki, jak zresztą większość teraz ma wymiary 30x60 cm. Czy przy tak niedużej łazience dobrze będą wyglądały takie większe płytki? Kłaść je raczej poziomo jak na wizualizacji? Chciałabym jedną ścianę na wprost z tych drewnopodobnych, reszta jasna. nie wiem do końca co z dekorami. Macie jakieś pomysły? z góry dziękuje :)

łazienka 1.jpg

łazienka 2.jpg

łazienka 3.jpg

łazienka projekt.jpg

łazienka rzut.jpg

nie lepiej zamienić miejscami wc z umywalka?

na pewno chcesz wypłytkować pomieszczenie po sufit?

Na pewno podłogowych nie układaj w karo

http://images75.fotosik.pl/271/3c2dc6f40c5ee71fgen.jpg

Edytowane przez Elfir

nee, wykafelkowane na pewno nie pod sufit, chcę zostawić trochę miejsca od sofitu, ale program paradyża nie pozwolił mi tego zmienić, albo nie umiałam :)

płytki na podłogę może podłużne ala drewno?

z tą zamianą miejsc już mam zatwierdzone, i podłączone wszystko, zreszta można by tak było zrobić, jakby sedes był podwieszany, a mąz uparł się na kompakt wolnostojący.