Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję za kolejną piękną inspirację :) Faktycznie Aga ma płytki do sufitu i to w całej łazience. Ma nawet identyczny grzejnik jak mój :)

Jest tylko jedno ale...wszystkie trzy łazienki (w tym Twoja) są wyłożone białymi płytkami, a ja planuję jasne szare + patchworkowe w kolorze szarym z dodatkiem niebieskiego i zielonego. Chciałam żeby łazienka była prosta ale nie tuzinkowa. Nie wiem czy u mnie nie będzie to zbyt nachalne z patchworkiem do sufitu? A moze dać sobie spokój z szarościami i pójść w białe płytki? Z opuszczaniem sufitu byłoby teraz za dużo roboty ;)

Zestaw prysznicowy planowałam taki: http://www.lazienkaplus.pl/pl/system-natryskowy-z-bateria-termostatyczna-chrom-system-180-grohe-euphoria-27296001,50121,138,i.html

więc będzie wystawać jeżeli nie dam płytek powyżej szyby.

Mówisz szyba do sufitu? hmm...tylko czy szklarz mi taką zrobi, bo chyba musi być hartowana? I ile by to kosztowało? Muszę sprawdzić wszystko.

Szafki z umywalką nie da sie dosunąć do ściany z drzwiami, bo tam jest mało miejsca i futryna przeszkadza. Aga w tej wnęce ma powieszony ręcznik :)

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie raczej wolałabym malowane ściany ale łazienka jest tak mała, że nawet nie wiem gdzie można zrezygnować z płytek bo wiadomo tam gdzie prysznic, kibelek, grzejnik i umywalka powinny byc płytki więc zostałyby tylko takie śmiesznie wyglądajace paski

Nad sedesem po co płytki do sufitu?

Albo na ścianie z grzejnikiem?

U mnie bateria (Omnires Y) jest na wysokości 25cm od górnej krawędzi umywalki i wydaje mi się w sam raz idealnie celuje w środek korka.

Co do miski to nie widać jej dokładnie więc ciężko stwierdzić.

http://images77.fotosik.pl/419/3bee19b2e80e7d1amed.jpg

A jaka jest szerokości umywalki i czy dolega ona bezpośrednio do płytek? I jaka długa jest wylewka?

Cześć,

chciałabym się Was poradzić odnośnie mojej mało ustawnej łazienki. Mieszkanie znajduje się w bloku (mały metraż), a dodatkowo fatalne umieszczenie pionu (na rysunku zaznaczyłam X miejsce, w którym znajduje się pion oraz wodomierze) utrudnia sprawę rozplanowania pomieszczenia. Po wielu próbach sklecenia czegoś sensownego, wpadł mi do głowy taki pomysł.

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/394/4640712_lazienka_projekt-Model-000.png

Drzwi otwierają się na zewnątrz łazienki. Chciałabym się dowiedzieć, czy taki rozkład jest sensowny, funkcjonalny (szczególnie jeśli chodzi odległość drzwi od prysznica).

Nad sedesem po co płytki do sufitu?

Albo na ścianie z grzejnikiem?

Myślałam, żeby ścianę z kibelkiem dac w płytkach drewnopodobnych takich jaka będzie podłoga a boczna przy prysznicu szare płytki jak na wizce było. Sciana z grzejnikiem pomalowana (może na szaro) a tylko 1 wąski pasek tej sciany zrobić płytek tam gdzie jest blisko umywalki. Nad umywalką pasek płytki szarej a nad nim do wysokości drzwi lustro przyklejone do ściany. Nie wiem czy robić blat pod umywalkę czy wiszącą szafkę (to i to w kolorze drewna)?

Co o tym sądzicie???:(

juzdyna

juzdyna.jpg

Nie ma wszystkich wymiarów, chodzi konkretnie o wymiary przy drzwiach.

Ale jeśli ja miałabym wybierać w którym miejscu miałby być prysznic, to zamieniłabym go miejscami z umywalką.

Co do liczników, myślę, że zabudowa przy prysznicu (20cm na moim planie) może coś zmieni. Prysznic szeroki jest na 90cm, więc będzie na pewno bardziej funkcjonalny niż ten 80cm narożny. No i kwestia, czy chcesz mieć walk in czy nie. Na pewno walk in z szybą będzie optycznie lepsze.

Dziękuję za odpowiedź, pomysł z zamianą miejscami prysznica i umywalki jest bardzo logiczny. Zapomniałam jednak dodać umiejscowienia rur od grzejnika, które znajduję się właśnie w rogu, w którym umieściłaś umywalkę (dwie rurki średnica 2cm, pierwsza oddalona od ściany z drzwiami o 10cm oraz od krótszej ściany 5 cm, przerwa między rurkami 4cm). Wymiar od drzwi uciekł mi ze względu na to, że w tej chwili drzwi są oddalone od bliżej ściany o 16 cm, powyższy plan zakłada przesunięcie drzwi o 40 cm, co daje w sumie 56 cm od bliższej ściany.

Zdecyduję się raczej na zwykłą kabinę. A propos czy zrobienie kabiny typu walk in w bloku na ostatnim piętrze jest w ogóle możliwe?

Edytowane przez juzdyna

juzdyna

juzdyna2.jpg

Ja myślę że taki prysznic na ostatnim piętrze nie jest problemem. Wystarczy dobrze wszystko wymierzyć i mieć dobrego fachowca. Nie takie ludzie robią cuda w swoich domach :yes:

Jeśli nie chcesz walk in, to najlepiej narożna, ale jak największa. Najlepiej minimalny wymiar to 90cm.

Może być coś takiego jeszcze, ze ściętym rogiem.

http://www.elazienki.com/kabina-jednodrzwiowa-5katna-sanswiss-ronal-light-pl51-prawa-90x90-pl51d60905007-p-27753.html

Przepraszam za swoją totalną laikowatość, ale czy te rury nawet przy zabudowie nie będą raczej kolidowało z umywalką. No i jeszcze zostaje kwestia grzejnika, który przy moim projekcie miał się zmieścić między ścianą tą krótszą ścianą a drzwiami.

poprawiony rysunek z planem, żeby nie było niejasności

http://fotozrzut.pl/zdjecia/3a32b3bae5.png

Edytowane przez juzdyna

juzdyna

Grzejnik to raczej nie problem, można kupić węższy i powiesić nad blatem.

http://www.grast-mtb.com.pl/files/img/MiejskaElegancja4a_700_celgy.jpg

http://s2.domideco.pl/a/a0/a05ccd2590780b24cafe29307cc63da3_800.jpg

A co do rur, to wydaje mi się, że da się to jakoś zamaskować. Jeśli jest grzejnik, a rury nie pełnią funkcji "grzewczej" bo czasami tak jest, to nie widzę problemu żeby je zabudować. Kwestia tylko teraz szerokości blatu z umywalką. Czy jest szansa na wygospodarowanie tam 50-55cm długości tak, aby zmieścić pralkę 40cm pod blatem, ewentualnie widziałam pralkę od przodu ładowaną mającą tylko 35cm na 7kg.

Ponownie bardzo proszę o ocenę wizualizacji. Proszę sie nie krępować i szczerze napisać która łazienka się podoba, a która nie i dlaczego. Z góry dziękuję za ocenę :)

Drzwi będą białe gładkie, grzejnik niżej, a lustro pociągnięte do szyby prysznicowej. Wogóle te wizki są takie jakieś rozjechane.

8.jpg

9.jpg

11.jpg

12.jpg

15.jpg

Edytowane przez Maciejka2

Maciejka, co za uparciuch te wizki robi? ;) Moje propozycje (o niektórych już pisałam wcześniej):

1. dosunąć szafkę z umywalką do rogu i niech ma 50 cm

2. Płytki ozdobne, które są na podłodze na wizce nr 12 dać na ścianę główną prysznica do sufitu

3. Płytki białe dać na wszystkich ścianach do sufitu.

4. Przycisk spłuczki czarny

5. Lampki nad lustrem czarne

6. Drzwi prysznicowe Eos DWB. Wtedy możesz dać wc bliżej prysznica, złożone drzwi nie będą przeszkadzać w wygodnym korzystaniu z niego.

7. Lustro do wysokości drzwi prysznicowych

8. Rozmierzyć ułożenie płytek tak, aby fugi się schodziły na wszystkich ścianach ;) Zakładam, że prysznic będzie miał szerokość 90 cm (będzie najwygodniejszy), więc płytki możesz ułożyć następująco (od rogu przy drzwiach wejściowych): 10+60+60+60+30. Namawiam to wykucia w ścianie pod prysznicem półki na szerokość i wysokość płytki (30x30), gdzie postawisz przybory toaletowe (ja tak mam i sprawdza się to świetnie :) ). Przy takim rozłożeniu płytek drzwi prysznicowe wyjdą na fudze, a przycisk spłuczki na środku płytki :) Na podłodze wejdą Ci dwie płytki 30x60 (ułożone po szerokości) i wtedy fugi będą się zgrywać z tymi na ścianie. Zerknij na plan mojej łazienki, to powinno sporo rozjaśnić, co mam na myśli ;)

Wersja z płytkami z wizki nr 12 na podłodze, białymi ścianami i czarnymi elementami też byłaby ładna :)

Pokażę Ci jeszcze taką łazienkę, w której są trzy rodzaje płytek, a wszystkie razem wyglądają rewelacyjnie :)

Wall-tiles-designs-ideas-for-small-bathroom.jpg

Edytowane przez Tomkowa

Tomkowa, baaaaaaardzo Ci dziękuję :)

Wizki to oczywiście nie ja ;) Widzę, że płytki drewnopodobne na ścianie z umywalką "dla ocieplenie łazienki" nie zachwyciły ;) Mnie też nie, dodam, że pomysł nie był mój.

Biorę sobie Twoje rady do serca i tak:

Umywalkę dosunę maksymalnie w prawo, tam futryna będzie przeszkadzać

Lustro do wysokości szyby prysznicowej.

Drzwi prysznicowe będą Eos DWB.

Ubikacja taka jak Twoja :) dzięki.

Płytki pociągnę do góry.

Niestety geberitu nie da się przesunąć.

Turkusowa jodełka pod prysznicem zachwyciła mnie :) Teraz to juz zupełnie nie będę mogła sie zdecydować co do płytek :D

Mam jeszcze niedzielę, żeby pomyśleć.

Tomkowa, baaaaaaardzo Ci dziękuję :)

Wizki to oczywiście nie ja ;) Widzę, że płytki drewnopodobne na ścianie z umywalką "dla ocieplenie łazienki" nie zachwyciły ;) Mnie też nie, dodam, że pomysł nie był mój.

Biorę sobie Twoje rady do serca i tak:

Umywalkę dosunę maksymalnie w prawo, tam futryna będzie przeszkadzać

Lustro do wysokości szyby prysznicowej.

Drzwi prysznicowe będą Eos DWB.

Ubikacja taka jak Twoja :) dzięki.

Płytki pociągnę do góry.

Niestety geberitu nie da się przesunąć.

Turkusowa jodełka pod prysznicem zachwyciła mnie :) Teraz to juz zupełnie nie będę mogła sie zdecydować co do płytek :D

Mam jeszcze niedzielę, żeby pomyśleć.

Tak to jest, że człowiek myśli, że już wie, jak ma być, a nagle okazuje się, że nie wie :lol2:

Z miski i drzwi będziesz zadowolona, jestem pewna :)

Jaką masz odległość od futryny do rogu? Nie zmieści się szafka głębokości 40 cm? Zerknij na szafkę Elita Serenity 60 z umywalką ceramiczną Dance :)