Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam prosbe o pomoc w rozstawieniu łazienki tak aby było wygodnie i przyjemnie dla oka. W pierwszej wersji chcialam dac wszystko na jedna sciane na przeciwko drzwi- patrzac od okna byłaby toaleta, umywalka i prysznic. Na scianie z drzwiami zabudowana pralka+ jakas szafka, ew. zabudowany kosz na pranie. Jednak teraz kiedy trzeba podjac ostatecznie decyzje (w pon przychodzi hydraulik) sama nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało? Czy może umywalkę dać na druga strone? Ale wtedy zostaje dłuuuga sciana prawie pusta.. Mozna potraficie znalezc jakies inspiracje, ktorych jak nie znalazłam albo poradzic cos z własnego doswiadczenie. Będę wdzięczna za każdą sugestię, a jeszcze mam druga łazienke do ogarnięcia na górze ze skosami ;)

Pozdrawiam

łazienka1.jpg

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

alicyja dziękuję za propozycje! W życiu bym na tyle opcji sama nie wpadła! Niestety 2 i 3 nie wchodzi w grę, ponieważ tak jak pisałam toaleta musi zostać na swoim miejscu. Przyglądając się natomiast wersji 1 stworzyłam kolejną opcję nr 4 głównie ze względu na to, że średnio podoba mi się prysznic tak na środku ściany. :) co Ty na to?

łazienka1wersja.JPG

Gdzie napisałaś, że toaleta musi zostać na swoim miejscu? Ja wyczytałam, że ostateczne decyzje jeszcze nie podjęte. Mnie się średnio podoba prysznic w tamtym rogu, poza tym na rzucie ściana przy oknie chyba nie ma więcej niż 75cm więc jest to pewne ograniczenie. Od razu dodam, że nie bardzo też widziałabym przy ścianie z drzwiami głęboką szafę(zabudowę pralki). Ale to Twoja łazienka...

Fakt, przepraszam, mój błąd. Posta pisałam dwa razy, bo mi się skasował przypadkowo i już drugim razem o tym nie napisałam..

W każdym razie toaleta musi być tam, gdzie jest. Prysznic 70x100 by się zmieścił, jeśli nie będzie parapetu, tylko obłożę okno płytkami. A właściwie dlaczego szafa przy ścianie z drzwami wg Ciebie nie będzie wyglądała ok? :)

Ja jakoś nie mogę wyobrazić sobie jak w praktyce miałaby wyglądać proponowana przez Ciebie opcja nr 1? Ścianka między szafą a prysznicem? Może podrzucisz jakąś fotkę? :)

4) Pralka pod blatem umywalki. Prysznic w rogu, między nim a kibelkiem raczej płytka(ok.40cm) szafka dodatkowo "wtopiona" w zabudowę(z k-g?) kryjącą stelaż wc, może podtynkową baterię prysznicową, z wnękami na kosmetyki. Być może dobrze byłoby tę szafkę zrobić "podwieszaną" czyli nie od podłogi.

11661df89d78.jpg

Na wizualce prysznic 80x110cm.

d27f6ae7f5c6.png

Edytowane przez alicyja
dodana wizualka

Wydawało mi się, ze wszystko już mam zaplanowane, ale im bliżej końca tym więcej problemów się pojawia. Mam do wykończenia łazienkę 4,4m. Wybraliśmy płytki paradyż yoshioka, był mniej więcej plan jak to ma wyglądać, z zerowymi umiejętnościami narysowałem coś sketch up (mam nadzieję, że będziecie w stanie z tego wywnioskować nasz plan na łazienkę)

Dwa problemy które widzimy w tym momencie to:

1. Brak jakiegokolwiek miejsca gdzie można cokolwiek położyć (chociażby ciuch na przebranie) i nie bardzo wiemy gdzie to wpleść

2. Parawan - nie wiemy co tam zastosować, żeby dało się jakoś sensownie składać/rozkładać - być może ułatwiłoby przeniesienie kranu na dłuższą ścianę wanny

Może macie jakieś inne obserwacje i pomysły?

planLazienki.jpgzgory.jpgrzut2.jpgrzut3.jpg

Może zamiast słupka zrobić zabudowę z umywalką na całą szerokość ściany, zyskujesz blat, coś można położyć, a dodatkowo nad wc szafki, bo takie witrynki to do niczego nie służą. Albo wc przenieść w miejsce słupka a przy kominie gdzie teraz wc zrobić zabudowę do sufitu. Gdzie bedzie grzejnik?

Grzejnika zapomniałem dodać. Jest nad wanną, na tej ścianie z drzwiami. Te "witryny" miały być tylko do ozdoby, jakaś świeczka, czy coś. Pomysł z przeniesieniem WC nie dodaje nigdzie miejsca o które "walczyliśmy"

Zastanawia mnie jeszcze czy dobrze by wyglądał blat, gdyby go "dociągnąć" od zelwu do słupka

Pomysł dobry, ale ściana z sedesem ma ok. 109cm, po ułożeniu płytek będzie jeszcze trochę mniej i zacznie się robić ciasno chyba. Kosz na pranie mieliśmy zaplanowany jako szuflada w słupku - dlatego tez woleliśmy żeby był szerszy - 50cm.

Zastanawiam się jeszcze jak by się wkomponowała półeczka w takim stylu: http://www.ferro.pl/produkt-polka-na-reczniki-podwojna-4025-69450.html między wanną a drzwiami... Trudne te wszystkie decyzje.

Piersza wersja łazienki jest w porządku, co najwyżej obudowę wanny zrobiłabym w "drewnie" i nie wyróżniałabym ściany za kibelkiem (a przynajmniej nie układałabym tam drewnianych płytek pionowo).

Druga łazienka jest strasznie poszatkowana czerwonymi fugami - bezwzglednie do zmiany na białe.

W WC dałabym do białych płytek albo szarość albo drewno, ale raczej nie oba naraz (szary fragment na ścianie umywalkwej bezwzględnie do usunięcia). I oczywiście szatkujące wnętrze fugi także do wywalenia (tzn. do zmiany na białe).

Patrząc na rzut łazienki, dochodzę do wniosku, że może być trochę ciasno pomiędzy rogiem umywalki a kabną. Można by szafkę z umywalką przysunac bliżej wanny.

Edytowane przez moniss

Piersza wersja łazienki jest w porządku, co najwyżej obudowę wanny zrobiłabym w "drewnie" i nie wyróżniałabym ściany za kibelkiem (a przynajmniej nie układałabym tam drewnianych płytek pionowo).

Druga łazienka jest strasznie poszatkowana czerwonymi fugami - bezwzglednie do zmiany na białe/QUOTE]

Fugi będą pod kolor płytek.. chodziło o nakreślenie wymiarów płytek

4) Pralka pod blatem umywalki. Prysznic w rogu, między nim a kibelkiem raczej płytka(ok.40cm) szafka dodatkowo "wtopiona" w zabudowę(z k-g?) kryjącą stelaż wc, może podtynkową baterię prysznicową, z wnękami na kosmetyki. Być może dobrze byłoby tę szafkę zrobić "podwieszaną" czyli nie od podłogi.

11661df89d78.jpg

Na wizualce prysznic 80x110cm.

d27f6ae7f5c6.png

Ostatniecznie stanęło na wersji przedstawionej poniżej- niestety bez kucia się nie obędzie. Plus tego wszystkiego taki, że udało się wcisnąć prysznic na górę (też trzeba kuć...)- myślę, że wygodniej mieć blisko sypialni prysznic niż wannę. Zastanawiam się tylko jaką zostawić odległość między umywalką a szafką przy pralce, żeby nie było żadnych zakamarków trudnych do sprzątania.

łazienka1.jpg

Poza tym pytanie:

- na której ścianie wanny założyć baterie? węższej czy szerszej?

- to samo pytanie do prysznica- 70x110- będzie słuchawka zwykła plus deszczownica ścienna? hydraulik doradza na ścianie węższej, ale nie jestem przekonana? jeśli montaż byłby na ścianie węższej to woda poleci na scianke kabiny a jeśli na szerszej to wtedy poleci na drzwi.

Bede wdzieczna za pomoc :)

Witam,

przejrzałem prawie wszystkie strony tego tematu... było ciężko, ale ciekawie ;)

Mam prośbę - pomóżcie coś wymyślić z moją przyszłą nową łazienką.

Jak na razie jeszcze nie ma dziury w ziemi, ale wolę mieć wszystko przemyślane za wczasu.

Mieszkanie na ostatnim piętrze w bloku.

Chciałbym zmieścić w łazience kabinę prysznicową - osobiście podobają mi się walk-in, ale obawiam się, czy w bloku można kuć posadzki.

Musi zmieścić się pralka 60X60, sedes, umywalka, kilka szafek i kosz na pranie - i to wszystko na 4 m2 ;)

lazienka.jpg

http://images77.fotosik.pl/622/fb08f391711c2f26.png

Drzwi można przesunąć jakby co.

Takie rozplanowanie wymagać będzie najmniej zmian:

http://images75.fotosik.pl/621/267d187ac3c97f7d.png

Proszę o pomoc w rozplanowaniu.

Pozdrawiam

Przemek

Edytowane przez doprze
Dodanie zdjęcia