Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem, czy coś Ci to pomoże, ale mam u siebie w łazience (szerokość 150 cm) wc naprzeciw zlewu: wc z zestawem podtynkowym to 64 cm, umywalka to 35 cm. I umywalka i wc pod ścianą, więc przestrzeń między nimi nie służy za przejście, ale w korzystaniu jest w miarę swobodnie. Pewnie tak zostanie, dopóki nie wstawię prysznica :-P

Maciejka - no nie da rady...uparłam się na kabinę :) Nie lubię tych parawanów nawannowych.

Bracianka, no i u mnie będzie co najmniej tyle, nawet więcej, więc dam radę.

Wizja łazienki powoli się wykluwa, jeśli chodzi o ustawienie, to zostaje wersja Tomkowej, co do szczegółów skorzystałam jednak z pomocy fachowca.

A ja mam taki dylemat: jak zaprojektować tę ścianę, aby jej nie przytłoczyć, nadać jej nieco lekkości? Planuję na środku lustro, a pod nim blat z szafkami i umywalką nablatową, ale nie chciałabym za nadto nagracić. Nie mam planu również co do przestrzeni nad ubikacją.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9c3272a4578f0df9

Wymiary (aby przestrzennie sobie wyobrazić, jaka jest wielkość ściany)

szerokość ściany: 3,15 m

szerokość (od lewej) do brzegu geberitu: 0,78 m

szerokość pomiędzy geberitem a kaloryferem: 1,54 m

szerokość od brzegu kaloryfera do ściany: 0,83 m

WP_20160627_001.jpg

mmonikamm​, myślałaś o tym, żeby lustro dać od rogu sciany do grzejnika? :) Wtedy z pewnością nie zagracisz tej ściany ;) Zabudowę geberita pociągnąć też do grzejnika. Możesz też zrobić szafki wiszące, jeżeli potrzebujesz więcej miejsca na przechowywanie. Mogą być wszystkie z lustrzanymi frontami lub jakoś zgrabnie podzielone na część nad wc bez luster ;)

mmonikamm​, myślałaś o tym, żeby lustro dać od rogu sciany do grzejnika? :) Wtedy z pewnością nie zagracisz tej ściany ;) Zabudowę geberita pociągnąć też do grzejnika. Możesz też zrobić szafki wiszące, jeżeli potrzebujesz więcej miejsca na przechowywanie. Mogą być wszystkie z lustrzanymi frontami lub jakoś zgrabnie podzielone na część nad wc bez luster ;)

Pierwszą opcję rozważałam, tylko jak sensownie zakończyć lustro i w którym miejscu, żeby nie wjeżdżało w grzejnik?

Edit: nie doczytałam o zabudowie geberitu aż do grzejnika - obawiam się, że odpada, bo dodając na tej ścianie szafkę z umywalką zablokuję sobie wejście do łazienki, na zdjęciu może tego nie widać, ale od krawędzi ściany po prawej do wejścia jest zaledwie 45 cm.

O drugiej opcji nie pomyślałam :) Hm... Mogłoby to całkiem nieźle wyglądać. Tylko wtedy szafki do jakiej wysokości? Do sufitu?

Elfir - tak, wiem, ale niestety, grzejnik już jest nie do przeniesienia.

Edytowane przez mmonikamm
Dopisek

http://images75.fotosik.pl/716/21d1dcb1d6b377aegen.jpg

Zabudowa geberita wys. 120 cm i 22-25 cm od ściany, szer ok 80-90 cm. Dołem, na wysokość podwieszanej szafki umywalkowej, ok. 25 cm i szerokość zabudowy stelaża geberita, aż do drzwi, zabudowa z płyty obłożonej płytkami, która tworzy pod grzejnikiem rodzaj półki (można na niej ustawić koszyki.

Na tę samą wysokość, co geberit pociągnięte płytki na ścianie. Po obu stronach szafki umywalkowej płytkie (na głębokość zabudowy geberita) szafki.

Szafki mogą być Godmorgon z IKEA (są i płytkie i pod umywalkę). Płytkie mają albo 14 cm albo 30 cm. Przy tych głębszych trzeba byłoby zrobić zabudowę odstającą na 30 cm od ściany.

Edytowane przez Elfir

tak. Tylko drożej :)

trzeba pomyśleć, jak zamaskować brzeg płytek od strony grzejnika, jeśli nie chcecie ich wkuwać w tynk. Bo taki gres ma grubość 1 cm.

Można wówczas dać bardzo prostą listwę sztukateryjną wokół lustra , schodzącą w dół.

http://images76.fotosik.pl/717/4520ffe8db343c09gen.jpg

http://www.gzyms.pl/media/gallery/product/big/16_24.jpg

I jeszcze jedno - niech lustro (lub opaska lustra) dochodzi do górnej krawędzi grzejnika, by zachować jednolite poziomy.

Edytowane przez Elfir

Dziękuję :hug:

To mam jeszcze jedno pytanie, ta sama łazienka tylko po przeciwnej stronie (przepraszam za jakość, zdjęcie robione wieczorem telefonem):

http://images77.fotosik.pl/717/306f795f8fa99a71.jpg

W tej wnęce ma się znaleźć zabudowana wanna, coś na ten kształt:

http://images75.fotosik.pl/716/d4f61a412fd46cfa.jpg

Rodzi się pytanie - do jakiego momentu kłaść płytki na ścianie obok okna? Pan Płytkarz sugerował do samego sufitu, dookoła okna, szpalety również z płytek (tak w sumie jest na zdjęciu powyżej), mi się nie podoba ten pomysł.

mmonikamm, mi się te "schody" z zabudowy, zaproponowane przez Elfir, zupełnie nie podobają ;) Nie za bardzo rozumiem, dlaczego miałabyś sobie blokować wejście do łazienki przy przedłużeniu zabudowy do grzejnika. Od drzwi do umywalki masz sporo miejsca. Pisząc o szafkach i przedłużeniu zabudowy geberita miałam na myśli osiągnięcie takiego efektu:

łazie.jpg

łazie1.jpg

Źródło

U Ciebie mogłoby to wyglądać tak:

WP_20160627_001.jpg

Albo z lustrem tylko nad częścią umywalkową, a nad wc białe lub dobrane do koloru płytek:

WP_20160627_001.jpg

Jest prosto, przejrzyście i ładnie :) Szafki do wysokości drzwi wejściowych, a nad szafkami trzeba by zabudować płytą g-k do sufitu, żeby szafki licowały się ze ścianą (tak, jak na wizualizacji). A na bok zabudowy, od strony wejścia, można położyć docięty na wymiar biały panel meblowy lub też płytę g-k, a płytki od frontu przyciąć w 45 stopni, aby wyszedł tam ładny róg. Pod grzejnikiem możesz postawić ładny kosz na bieliznę, płytką ławeczkę lub taborecik albo zupełnie nic ;)

Rodzi się pytanie - do jakiego momentu kłaść płytki na ścianie obok okna? Pan Płytkarz sugerował do samego sufitu, dookoła okna, szpalety również z płytek (tak w sumie jest na zdjęciu powyżej), mi się nie podoba ten pomysł.

Na wysokość dolnej krawędzi skosu

A pan płytkarz żyje z tego, że im więcej m2 położy tym lepiej zarobi :D