Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

przeglądam forum od jakiegoś czasu czerpiąc od Was wiele inspiracji. Czy mogę zwrócić się z prośbą o pomoc w urządzeniu łazienki, ponieważ mam dylematy, z którymi pomimo upływającego czasu nie potrafię sobie poradzić?

Łazienka jest mała 3,9 m2 i przez obecny w niej komin (5x60cm) nieustawna. Na ścianie po lewej stronie chcemy zrobić blat, pod ktorym będzie pralka i szafka. Na zdjęciu licząc od wejścia jest umywalka, pralka- zamienilismy tę kolejność, bo wydawało nam się, że trudno będzie myć ręce w wejściu i otwierać pralkę na toaletę. Jednak ze względu na fakt, że toaleta będzie wystawać zza komina na ok 30 cm, nie mam pomysłu na szafkę pod umywalkę. Szuflady i drzwiczki się nie otworzą :bash:

Poza tym nie wiem czy zrobić wc podwieszane- bok zabudowy będzie dotykał wanny.

Łazienkę chcę biała z pasem łupku nad wc ( jeśli zabudowany) i na końcu wanny- szerokść płytek kamiennyxch 40 lub 60 cm

Z góry dziękuję za sugestie.

WIN_20161010_10_12_36_Pro.jpg

Edytowane przez loging

glx - wrzucaj rzuty zrobione jako prt scr z zakładki Layout a nie Model, wówczas nie będą na czarnym tle. Tak nic nie widać.

http://images81.fotosik.pl/77/e41c5a7e83e89c7egen.jpg

Edytowane przez Elfir

Nie bardzo mi się podoba pomysł zabudowania pralki między kominem a wanną poza tym kibelka raczej się nie da tak daleko od pionu przenieść - to nie zlew, rura ma większą średnicę.

1) Blat ma140cm długości i 50cm głębokości (może być płytszy), kończy się równo z kominem a dalej jest szersza część łazienki.

ff2b8ab97b17.png

1b650b97b396.png

18f84e0e6e8c.png

2) Chyba padła taka propozycja z pralką naprzeciwko kibelka - wzdłuż prawej ściany zabudowa długa na ok.200cm(max.210cm - odstęp od wanny), głębokość 40cm.

82c7eb5ff1ca.png

b4881884cdb2.png

33932fcb4902.png

Edytowane przez alicyja
druga propozycja

glx - wrzucaj rzuty zrobione jako prt scr z zakładki Layout a nie Model, wówczas nie będą na czarnym tle. Tak nic nie widać.

Elfir, to nie ja, taki projekt dostałam...:)

Dziewczyny, ale jesli juz to ten kibelek miał być naprzeciwko aktualnego, kolo wanny, a szafki przesuniete, a nie tak pod samymi drzwiami...

Alicyja - ten pierwszy - kaloryfer w oryginale jest nad sama wanna i chyba tam zostanie

Ten drugi - przy szafkach na 40 cm całkiem ok to wygląda. Ale pewnie bedzie troche szerzej bo znalazlam umywalkę podwojną 120 x39 cm szeroką dając ja na blacie i tak pewne bedzie z 45.

Nie wiem czy znajde taką waską pralko suszarke...

Edytowane przez glx

zing - w większej łazience proponuję dość popularny układ: wanna pod oknem, prysznic przy wejściu, między nimi kibelek(i ew. bidet) a naprzeciw niego umywalka.

W mniejszej łazience można pokusić się o wydzielenie mini-pralni(szerokość ok.80cm) z miejscem na jakieś sznurki lub rozkładaną suszarkę.

m1)

701385530836.png

m2)

4f1d0197e38b.png

Witam,

przeglądam forum od jakiegoś czasu czerpiąc od Was wiele inspiracji. Czy mogę zwrócić się z prośbą o pomoc w urządzeniu łazienki, ponieważ mam dylematy, z którymi pomimo upływającego czasu nie potrafię sobie poradzić?

Łazienka jest mała 3,9 m2 i przez obecny w niej komin (5x60cm) nieustawna. Na ścianie po lewej stronie chcemy zrobić blat, pod ktorym będzie pralka i szafka. Na zdjęciu licząc od wejścia jest umywalka, pralka- zamienilismy tę kolejność, bo wydawało nam się, że trudno będzie myć ręce w wejściu i otwierać pralkę na toaletę. Jednak ze względu na fakt, że toaleta będzie wystawać zza komina na ok 30 cm, nie mam pomysłu na szafkę pod umywalkę. Szuflady i drzwiczki się nie otworzą :bash:

Łazienkę chcę biała z pasem łupku nad wc ( jeśli zabudowany) i na końcu wanny- szerokść płytek kamiennyxch 40 lub 60 cm

[ATTACH=CONFIG]369843[/ATTACH]

Podłącza już są że tak to musi wszystko stać?

Witam,

[ATTACH=CONFIG]369843[/ATTACH]

Pralka ukryta w słupku,na nią półki na detergenty,ręczniki.

http://images83.fotosik.pl/78/2fdc080ea591c1eemed.jpg

lub

http://images83.fotosik.pl/78/3e4e799693a47737med.jpg

inspiracja nr 1

http://www.homesquare.pl/files/uploads/2015/12/Pralka-w-%C5%82azience-styl-nowoczesny.jpg

Dziewczyny wklejam jeszcze rzut z wymiarami dokladnymi

[ATTACH=CONFIG]369978[/ATTACH]

Masz bardzo wąską łazienkę, więc jeśli chcesz mieć podwójną umywalkę, to musi być płytka (ok. 40cm i już bez dodatkowego blatu) + pralka o podobnej głebokości.

Stelaż wc koniecznie jakiś slim (obudowane mają ok. 12cm) i niezbyt wielki kibelek (np. 56-58cm).

Jeśli jednak wystarczy pojedyńcza umywalka, to układ nr. 1 pomysłu alicyji będzie najlepszy: pralka i umywalka sięgające nie dalej niż do końca komina, a naprzeciw wc co najwyżej kosz na pranie (coś płytkiego).

Drabinka nad wanną nie jest idealnym rozwiązaniem, gdyż podczas kąpieli ręczniki tam się suszące/grzejace, mogą łapnąć nieco wilgoci, a źle powieszone mogą się zsunąć do wody. Jeśli byś chciała aby grzejnik ten był całoroczny (czyli dodatkowo z grzałką), to przepisy nie pozwalają wieszać takowego nad wanną.

Minimalne wymiary przestrzeni potrzebnej do wygodnego korzystania z urządzeń sanitarnych:

łazienka-standardowe-odleglosci.jpg

Pralka ukryta w słupku,na nią półki na detergenty,ręczniki.

http://images83.fotosik.pl/78/2fdc080ea591c1eemed.jpg

lub

http://images83.fotosik.pl/78/3e4e799693a47737med.jpg

inspiracja nr 1

http://www.homesquare.pl/files/uploads/2015/12/Pralka-w-%C5%82azience-styl-nowoczesny.jpg

Chciałem zaproponować układ 2, ale co z rurą kan pod miskę WC?

Chciałem zaproponować układ 2, ale co z rurą kan pod miskę WC?

Odpływy nie są zrobione, więc jest to do zrobienia.

Tylko wanna przysunięta do ściany z wejściem byłaby tak naprawdę w wejsciu. Szerokośc waanny to 70cm, ścianka ma też 70cm i jest na niej duży kaloryfer (ktory ma być całoroczny z grzałką ze względu na małe dzieci) I gdzie postawić kosz na pranie?

Edytowane przez loging

loging - mnie się podoba oryginalny układ - może to przez ten długi blat i duże lustro...

52590041a0b7.png

873cf6f21d99.png

Nie jestem pewna wymiarów - łazienka na moim projekcie ma 210x200cm z kominem 60x40cm. Ty piszesz, że komin ma 5(!)x60cm, na rysunku napis 40x50...

Kwestię dostępu do szafki przy samym kominie można rozwiązać na kilka sposobów. Na wizualce są tam drzwiczki 30cm(obok umywalka i szuflady 60cm, na pralkę zostawiłam 70cm), które powinny się swobodnie otworzyć jeśli szafka nie będzie głębsza niż 50cm. Można też nie robić drzwiczek i np.wstawić wiaderko z proszkiem albo miski(bokiem). Innym rozwiązaniem jest wbudowanie tam uchylnego kosza na pranie(np.40-45cm - mniejsza umywalka) ale nie wiem ile miejsca potrzeba na otwieranie go. Ewentualnie zrobić szufladę na szerokość 90cm od poziomu 40-45cm(czyli powyżej sedesu) a poniżej otwartą półkę lub zostawić miejsce na miski, wagę łazienkową, niskie kontenerki na kólkach itp. Albo wzdłuż całego blatu zrobić zasłonki.

Zabudowę stelaża wc lepiej pociągnąć również za wanną, np. z szafkami nad kibelkiem i wnękami nad wanną.

Masz bardzo wąską łazienkę, więc jeśli chcesz mieć podwójną umywalkę, to musi być płytka (ok. 40cm i już bez dodatkowego blatu) + pralka o podobnej głebokości.

Stelaż wc koniecznie jakiś slim (obudowane mają ok. 12cm) i niezbyt wielki kibelek (np. 56-58cm).

Jeśli jednak wystarczy pojedyńcza umywalka, to układ nr. 1 pomysłu alicyji będzie najlepszy: pralka i umywalka sięgające nie dalej niż do końca komina, a naprzeciw wc co najwyżej kosz na pranie (coś płytkiego).

Drabinka nad wanną nie jest idealnym rozwiązaniem, gdyż podczas kąpieli ręczniki tam się suszące/grzejace, mogą łapnąć nieco wilgoci, a źle powieszone mogą się zsunąć do wody. Jeśli byś chciała aby grzejnik ten był całoroczny (czyli dodatkowo z grzałką), to przepisy nie pozwalają wieszać takowego nad wanną.

Myśle ze bedzie ok , najważniejsze że jest wanna ;-D

Generalnie chodzilo mi bardziej o to czy przenosic wc na prawa stronę, a pralkę na lewą. czy zostawic tak jak miąłam wczesniej......

I może mnie ktoś oświecić co to jest grzejnik całoroczny i po co coś takiego sie montuje? wydaje mi sie że zwykły grzejnik jest wystarczający...

loging - mnie się podoba oryginalny układ - może to przez ten długi blat i duże lustro...

52590041a0b7.png

873cf6f21d99.png

Nie jestem pewna wymiarów - łazienka na moim projekcie ma 210x200cm z kominem 60x40cm. Ty piszesz, że komin ma 5(!)x60cm, na rysunku napis 40x50...

Kwestię dostępu do szafki przy samym kominie można rozwiązać na kilka sposobów. Na wizualce są tam drzwiczki 30cm(obok umywalka i szuflady 60cm, na pralkę zostawiłam 70cm), które powinny się swobodnie otworzyć jeśli szafka nie będzie głębsza niż 50cm. Można też nie robić drzwiczek i np.wstawić wiaderko z proszkiem albo miski(bokiem). Innym rozwiązaniem jest wbudowanie tam uchylnego kosza na pranie(np.40-45cm - mniejsza umywalka) ale nie wiem ile miejsca potrzeba na otwieranie go. Ewentualnie zrobić szufladę na szerokość 90cm od poziomu 40-45cm(czyli powyżej sedesu) a poniżej otwartą półkę lub zostawić miejsce na miski, wagę łazienkową, niskie kontenerki na kólkach itp. Albo wzdłuż całego blatu zrobić zasłonki.

Zabudowę stelaża wc lepiej pociągnąć również za wanną, np. z szafkami nad kibelkiem i wnękami nad wanną.

Bardzo dziękuję za tak obszerną odpowiedź i tyle wariantów rozwiązań :-) komin ma 50x60 wg planu, na obrazku źle podpisałem. Wiem, że łazienka jest za mała na wanne, ale ja niestety jestem fanem kąpieli. No i lepiej to się sprawdzi przy dzieciach. A czy jest sens montować parawan nawannowy? Byłby to kompromis między mną a żoną :cool: