Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]373718[/ATTACH]

mam jeszcze jeden widok układu ze schowaną toaletą.

toaleta na ścianie naprzeciw wanny jest trudna do zrealizowana ze względu na pion kanalizacyjny. Waham się pomiedzy układem z toaletą przy drzwiach i wtedy mogę dać prysznic na 80 a szerszy w kierunku ściany z umywalkami. W tej propozycji z kolei musiałabym mieć kabinę ze składanymi dtrzwiami. Oba rozwiązania nie są idealne, nie wiem które wybrac :(unnamed.jpg

Edytowane przez mahogany6

Witajcie:)

jesteście tu bardzo pomocni, dlatego postanowiłam się zwrócić i z moim projektem.

Niestety "projekt" ten jest mojego autorstwa i zarazem wygląda jak wygląda (wybaczcie :) ) ale mam nadzieję, że to nie przeszkadza.

Mam dość długą łazienkę zakończoną wysokim oknem. Wysokość pomieszczenia to ok. 3 m.

Hydraulika: jak na rzucie, w lewym dolnym rogu zdjęcia podłączenie pod pralkę, w lewym górnym rogu jest wylewka i hydraulika pod walk in.

Prawy górny róg to muszla klozetowa, a środek prawej strony to miejsce i podłączenie pod umywalkę. W walk in będzie jedna szyba która oddzieli go od muszli klozetowej. I pytanie brzmi, czy dobrze rozmieściłam całą resztę? Czy długi blat pod umywalką to dobry pomysł? Oraz w zasadzie jedynym miejscem na jakiekolwiek szafki jest chyba to nad pralką - a może się mylę?

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi!

łazienka projekt.jpg

rzut.jpg

łazienka ikea.jpg

rzut2.jpg

Edytowane przez Kessie

Kessie - Zalecana przestrzeń przed kibelkiem to 80cm, minimalna - 60cm. Jeśli kabina będzie miała 80cm szerokości to zostanie ok.106cm na kibelek - nawet ze stelażem wkutym w ścianę i najkrótszą muszlą wiszącą(chyba 48cm) odległość między sedesem a szybą prysznica wyniesie zaledwie ok.58cm. Bez wkuwania stelaża lub z kibelkiem typu kompakt (stojącym) odejmij jeszcze co najmniej 10cm. Będzie Wam wygodnie wstawać z takiego sedesu mając szybę tuż przed nosem? Albo sprzątać wokół kibelka?

a może kabina wzdłuż okna ? dziś widziałam w necie taki prysznic pięknie wyglądał. stelaż wc mógłby być po lewej, prostopadle do wejściai tworzyć taki wąski pasek ścianki prysznica (jestem laikiem i tylko od strony wizualnej taki pomysł mi przyszedł do głowy na fali inspiracji internetowych) może spróbuj narysować?

ja mam ten sam problem z prysznicem naprzeciw toalety wychodzi mi coś 75 cm odległości od szyby :/ można niby zrobić tą składaną kabinę ale nie wiem

ten układ który zaproponowałaś Alicyja ciężko mi jakoś wizualnie zaaranżować - jakiś taki chaos mi się wydaje robić, inna sprawa czy od strony kanalizy będzie się dało zrobić.

mahogany6 - a gdzie masz kanalizację? Widzę dwa ustawienia kibelka na dwóch przeciwległych ścianach i trudno mi się domyślić...

Kabina pod oknem u Kessie to dobry pomysł, może być też wanna ale kibelek bym zostawiła po prawej bo tam pewnie pion. Przy wejściu dwie szafy - głęboka na pralkę i płytka.

d640812ae0e5.jpg

na krótszej ścianie - nie wiem, wersję obok drzwi mamy przegadaną na wszelki wypadek - rura pójdzie trochę poniżej stropu i schowa się nad sufitem podwieszanym w kuchni- tam i tak idzie belka konstrukcyjna więc nie przeszkadza)

musimy sie zdecydować już bo hydraulik wchodzi w pon.

sedes na krótszej ścianie- nie wiem czy to będzie się dało fajnie zaaranżować? i co wtedy z tym kątem koło umywalek niewykorzystanym.

sedes na krótszej ścianie- nie wiem czy to będzie się dało fajnie zaaranżować? i co wtedy z tym kątem koło umywalek niewykorzystanym.

Możesz w miejscu ścianki wc (z wizualki projektantki) zrobić płytką szafkę do sufitu. Warto w okolicach kibelka wygospodarować miejsce na utensylia potrzebne przy korzystaniu z bidetty - mydło, ręcznik, kosz na śmieci... Na całej lewej ścianie jest zabudowa kryjąca stelaż wc - już tam nie rysowałam żadnych wnęk i wbudowanych szafek ale oczywiście jak potrzebujesz to też mogą być. Kabina 100x80cm, blat z umywalkami 160cm, płytka szafka - 80cm szerokości.

c0eb4b14578f.jpg

• 2 weeks później...

To teraz ja poprosiłbym o pomoc. Posiadamy taki projekt łazienki:

lazienka.jpg

Chcemy mniej więcej, żeby było tak jak jest w projekcie: czyli wanna, umywalka z jakimś troszkę szerszym z każdej strony blatem, lekko wysuniety wc i nad nim szafka, a w rogu zabudować ten piec i pod spodem wstawić pralkę, a może zrobić tu jakas fajna szafke? jakie macie pomysly i wizualizacje?