Elfir 03.07.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 mamik - kabinę można mieć bezbrodzikową ze składanymi drzwiami do środka. albo zasłonkę (co popularne w Szwecji), z brodzikiem wyznaczonym niewielkim murkiem: Arnika - burzenie ścian działowych nie wymaga żadnych pozwoleń. Pytanie jaka ściana jest między łazienką a wc? Wanna 140 cm jest za krótka na wygodną kąpiel na siedząco, a na stojąco i tak zamienia się w prysznic tylko z niewygodnie wysokimi ściankami Można pomyśleć o wstawieniu sedesu do łazienki a pralki do toalety. Wówczas nad pralką można zawiesić sznurki, ustawić suszarkę na pranie lub zrobić zabudowę na środki czystości. A w kącie ustawić wiadro, mopa. inna inspiracja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 03.07.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Elfir, kabinę z drzwiami do środka znam, bo mam jest jednak droższa od zwykłej, do tego w tak małym wnętrzu jest niebezpieczeństwo uderzenia drzwiami albo o baterię, albo o umywalkę. Jak to jest moje, to dbam i uważam, jak wynajmowane, to może być różnie ... Dodatkową trudnością z kabinami w starych blokach jest umiejscowienie odpływu. Na ogół nie można zrobić go w podłodze, a więc i tak trzeba zamontować brodzik, więc przestrzeń na podłodze zabrana, robimy sobie taki potykacz wannę 140 miałam, nie było źle, ale wanna była dość głęboka, chyba dlatego była wygodna Edytowane 3 Lipca 2017 przez mamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.07.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Właśnie podsunęłaś mi Elfir pomysł.. zrobienia pralni w WC, a łazienka z prysznicem, WC i umywalką w łazience. Wówczas mam jedną wygodną umywalkę i jedną baterię, i komfortowy "pierdolnik z pralnią i suszeniem w WC...Jadę teraz na mieszkanie z majstrem, pooglądamy czy i co się da zrobić... potem kupić kafle, wybiorę na żywo... bo nie każdy format wszędzie będzie dobrze pasował...Wszelkie propozycje mile widziane, ja z reguły jestem szybka, ale i to też dlatego, że dopiero co dostałam klucze, a majster już umówiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.07.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 A co do kabiny, to wczoraj w Casto widziałam z brodzikiem niskim 0,8X1m za niecałe 500zł... Wanny są takie bym powiedziała normalnej wysokości, a 1.4 m to nie jest szał.. trzeba by było do niej wejść i usiąść... Tak kupowałam swoją Ravaka do białej łazienki.. dopiero któraś wanna był wygodna, w drugiej łazience mam "normalną" z kaldewey na 1,7m , (miała się nie rysować, a jest zrysowana).. z tym, że ja uwielbiam albo brać prysznic w wannie albo się wymoczyć i rozgrzać.. Prysznica nie używam wcale... to samo z dużą wanną.. choć we dwoje wejdziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.07.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Na pewno nie muszę mieć zgody na wyburzenie ścianki pomiędzy WC a łazienkom? jest działowa... Gdybym wyburzyła robi mi się wnęka na 114X80cm... Wchodzi w nią pralka i umywalka, co prawda 50cm... nie ruszam w szachcie instalacji wodnej... a w miejsce wanny wchodzi WC i prysznic...Siedziałam do 4.00 i myślałam.. ponieważ nie potrafię robić wizek w komputerku to powycinałam z papieru i przykładałam... Czy we wnęce z WC pomiędzy ścianą a prysznicem wystarczy 60cm, czy by było za wąsko...? bo tak mniej więcej by mi wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 04.07.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Zgodnie ze sztuką odległość wc od ściany powinna być 20 cm, więc te 60 całościowo nijak się nie broni obecny układ naprawdę nie jest zły, bez burzenia, bez kombinowania Przy planowaniu rozkładu zwróć jeszcze uwagę na to, że przy umywalce musi być miejsce na ręce/łokcie, dlatego umywalka koło wanny wejdzie dużo większa niż koło ściany, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.07.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Na zdjęciach co pokazałam, jak usiadłam na toalecie to praktycznie ramieniem wspierałam się na umywaleczce... natomiast w łazience weszła pralka, umywalka 50cm, i wanna... jak na zdjęciach... Z każdej strony brakuje centymetrów Majsty skuli co mieli skuć, nie wiem czy ruszyli ścianę...jutro jadę na zakupy... bo dziś miałam przygodę z samochodem, padł akumulator i ni chu chu nie pojedziesz.... może to i dobrze, bo będzie więcej czasu na zastanowienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 04.07.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 To wc jest typowe dla bloków z wielkiej płyty i w rodzinie mam takich kilka wszędzie jest dodana umywalka (bo pierwotnie nie było) i wszyscy sobie chwalą to rozwiązanie Jednak lepiej mieć umywalkę pod łokciem, niż siedzieć w 60cm, czyli trochę jak w szafie znam też łazienkę po połączeniu wc z łazienką i naprawdę niewiele to dało. W jednym przypadku w tej wnęce zrobiono kabinę i wyszło "tak sobie", w drugim we wnęce została toaleta, tylko bez ściany i też efekt mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 05.07.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Witam, proszę o podpowiedź dot. kolekcji płytek łazienkowych Paradyża. Chodzi o jasne, w tonacji beżowej....Nie możemy znaleźć wizualizacji z płytkami Paradyż w salonach, a może są, ew. gdzie? Prosimy o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 06.07.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Łazienka z WC połączone, usunięte drzwi z WC, będzie ściana zamiast drzwi... komin rozwalony, jest miejsce trochę przesunąć ściany...Nie mam wymiarów na razie... ale jest o wiele większa, tylko z odpływami trzeba się pogimnastykować, bo z kuchni był odpływ przez łazienkę do pionu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sparkzi 06.07.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Witam, jestem na etapie zmian lokatorskich dla mojego przyszłego mieszkania "od developera". Muszę wybrać długość wnęki na wannę, zależy mi na zamontowaniu wanny 170cm, ale nie wiem ile centymetrów zapasu powinien zostawić na klej, płytki i inne rzeczy o których nie mam zielonego pojęcia a które mogą wnękę skrócić. Bardzo proszę o pomoc, czy 175cm - 180 cm max będzie wystarczające, a może wystarczy mniej? Dla ułatwienia załączam rzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownicaaa 20.07.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 umywalki- teraz jest szeroki wybór specjalistycznych nie ma problemu z zakupem również baterii brodzik- najlepiej opcja bezbrodzika z odpływem albo brodzik podpłytkowy kabina albo walk in albo kabina z łamanymi drzwiami jak poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 21.07.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2017 Witam, b. proszę o opinię nt. wanny Kaliope 153x100 -czy dla ludziątek o wysokości 165-175cm będzie OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownicaaa 25.07.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2017 Mam do remontu łazienkę i WC w bloku... [ATTACH=CONFIG]392220[/ATTACH] WC o wymiarach 0,8X1,14 Szału nie ma.. zastanawiam się nad zlikwidowaniem umywalki, ale też jest ona potrzebna, są takie ma 25X45 np. http://www.kolo.com.pl/produkty/umywalki-i-postumenty/umywalki-asymetryczne/umywalka-prostokatna-nova-pro-45-cm-z-otworem-po-lewej-stronie-z-przelewem/13078/ Za kompaktem na dzień dzisiejszy jest jakaś półka... pytam byłego właściciele co to za kwiatek? nie potrafił odpowiedzieć, nie pamiętał już, ale w związku z tym odjechał od ściany jakieś 20 kilka cm... co skutkowało za mało miejsca w WC... Planuję dać system podtynkowy... i miskę wiszącą. Jak i czy umieścić umywalkę? Jakie dać kafelki (chodzi mi o format, bo kolor biały, ale czy mat, satyna czy błyszczący) i na jaką wysokość? do wysokości systemu podtynkowego, który system jest teraz dobry? Podłoga w połowie mieszkania( łazienka, WC, kuchnia i przedpokój będzie w tych samych kafelkach) będzie jasna w ciepłym odcieniu szarości, ale takim jaśniejszym niż gołąbek. Łazienka... [ATTACH=CONFIG]392222[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]392223[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]392224[/ATTACH] Wymiary 1,95X146 Co zrobić wanna 140cm, czy prysznic, jeśli tak to jak to poukładać... Kafelki ... białe, tu też nie wiem jaki format i czy mat czy połysk... Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi mogę ci polecić mniejszą szafkę z umywalką do wc 40x22 ostatnio rodzice taką użytkują typowe wc w bloku wielka płyta. Nazywa się Micra w zupełności wystrarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_meg 02.08.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Witam. Pomóżcie rozplanować łazienkę. Musi się zmieścić wanna długości 160-170 cm, kabina min.100-100 (a najlepiej 100-110), podwójna umywalka, pralka i WC. Byłoby też dobrze jakiś słupek lub dwa. Pomieszczenie jest bez okna. Kanałów wentylacyjnych nie można przesunąć, ale drzwi w prawo lub w lewo - jak najbardziej. Będę wdzięczna za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Bez podwójnej umywalki, zabudowa szafkami nad sedesem, pralka w szafie,wanna asymetryczna. Trzeba przesunąć drzwi. Projektant zaprojektował drzwi otwierane do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 02.08.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 świetny układ, jeśli tylko można przenieść sedes na drugą ścianę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 02.08.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 świetny układ, jeśli tylko można przenieść sedes na drugą ścianę! A jeśli nie można, to wc dać w miejsce pralki, a pralkę pomiędzy umywalki a prysznic, albo może pomiędzy umywalkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_meg 02.08.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Dzięki za pomysły - wiedziałam, że mogę na was liczyć. Bo ja w kółko tylko te same ustawienia próbowałam, a tu świeże pomysły, na które nie wpadłam. PS. Całe wyposażenie jest "mobilne" plus - jak wspomniałam - drzwi (w ramach ściany). Drzwi otwierają się na korytarz - tak jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts