Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Błagam o pomoc bo już po nocy nie mogę spać i ciągle coś układam i przekładam w tych łazienkach :bash:

Mam zaprojektowaną w mieszkaniu łazienkę 9m.

C7c5BOPbHpu7qSzfW94JlrCa-Nbh_aYaW_KDk9FVYyiIwUZHt2jjW-qVaDFktfE9rB-607pKeSNCFqo1_9OEEFXX9XkHH2T_v71e_l56n6GfAGQdqRI8TZHPaU4EUNwL7MiuQ62H-FMQ1v2IEuvsHR0wbAfb9MnYpB6jBeJgI_RF9kdbeSg3JyXLELN7Me4Udm8ba46sKpF2ESf2uJeGVGpaL4lfQm0rfetkcUV8ao5BMILw0_xFfK5fp-ZYBq3zO2YaEQwoz8pbbe_gcSS9J66ML4DczHXWHiQx-S_FTheYnIvQH2mwS2udKjL5-H02RnvfE5WmtO_jQ3shKYnVtNyNicF6_EbR7ihru5oVZQmTBrs3k9kjK7iXFYJZzLx076eT95ZlUPWBSwL6__JqKZsqeTdcY2_9l63ucwR15nsyFvydMPjVEFU44pS9YmDqFsgueGlToSP_sTGgm_lAhDqmOzBIcvMTHu0YMfrT8E34LVmh3MCanSyJR7qTmRhhz57qqkoyJ25uzRVfPHKrd1vc1hXoTrsUn0T3Yb-asp_t3g6YRWzInOtAq5Y1ygSWV3NNjaKzJZDkBLXNg1I3iJ01MGD1HchT3BO0JgiT_D18GzQSTJhDyXar=w1152-h648-no

Ostatnio poszłam po rozum do głowy i uświadomiłam sobie że u mnie przecież nikt nie będzie korzystał z wanny - miłośnicy szybkich pryszniców.

W związku z tym chciałabym podzielić pomieszczenie na dwie mniejsze łazienki, jedna będzie przypisana do naszej sypialni, druga dziecięca/gościnna.

Doradźcie proszę jak dobrze rozmieścić sprzęty żeby to miało ręce i nogi.

W łazience przysypialnej miejsce dla dużego prysznica, wc z bidetą oraz umywalka najlepiej z długim blatem.

W łazience ogólnej duży prysznic, wc z bidetą, umywalka oraz miejsce na piec gazowy obudowany szafą.

Wszystko jest jeszcze na papierze także ustawienie dowolne, oprócz drzwi do łazienki przy sypialni, które muszą być w dolnym prawym rogu oraz pieca, który docelowo powinien być gdzieś na tej dłuższej ścianie 2,33m .

To ustawienie, na którym ostatnio utknęłam.

Zb55jElfGunuRWxjBtD331Cq8Hl5NTmDObpA_Cghvx3wEFyfEiYukkV6uqS8cYgsuOWjkt-9HqxFJFdLL6T-HW_CynNWZRf9sKH1c67gCwVdAMVdiCohGCiwoyZlwrjgheTymGYTCnlF29aBLObHoRv-bIuW_NQXSK8WbfsBWNUayJ_7YCEw4dOs21y-OG0Ch69xeGJzkZb90u7C_tLq7KVxzZTCxzrtVt8agG_Z7MIPNKuQRxLTkm2OA7BPO10uXtR-VJWuDTu_teyyLwaMDYJqUuD0hjrm9W0-6oMPkqSd74geYHkEkK81ywtoew_EFQGqJHBgUeOcJsoLHV9GPnMAfY4twxUJQ-MSfqePTwOJo4xdtcJtkAehsXnj7KpJDdAvUvfXyjpv_3wQzLKfYW-L-4Dn2rvWmcemhB13MmCwJiPMxrbGku5fVBP_3FjJg8tPHYgFMqPoVTBXIxmSUFt1bcvcJlzseyNmGHcrrsfDFTTEUe0_gmihy2pApPr36We5rXodkmDNTRCJaD1-fvLMK6ZU9h29bzFGCBWcm_7gUqYTvi9AGQhcFaEAk2IRpNrhUbP2c2ZQ5lhMMjR541_4Z2odYsctXJN2GaRYn2XictcDtVuZax6R=w1239-h905-no

Będę wdzięczna za wszelkie porady i sugestie

w oryginalnym projekcie wc jest jakieś 2,5m od pionu, więc zakładam że w tym promieniu mogę go jeszcze przekładać?

piec będzie podpięty do komina, oryginalnie mam go w kuchni, która ma wspólną ścianę z łazienką, aczkolwiek wolę zrobić miejsce w kuchni i przerzucić go na druga stronę ściany

jak powstanie już konkretna nowa wersja ułożenia sprzętów to skonsultuję to jeszcze oczywiście z fachowcem, ale nie chciałabym iść do niego z "pustymi rękami"

aryanan - moja propozycja to prysznice we wnękach.

1)

1.jpg

2)

2.jpg

3)

3.jpg

Prawdopodobnie potrzebna byłaby pompa żeby usprawnić odprowadzanie ścieków bo kibelki daleko od pionu. Ogólnie to mało wiadomo o tym lokalu.To poddasze w domu wielorodzinnym (bloku) czy jednorodzinnym? Jakie pomieszczenie jest pod łazienką? W innym wątku pisałaś o piecu w kuchni ale nie widzę na tej ścianie komina - tak czy inaczej jak się da to piec do kuchni bo łazienki duże nie są. Ewentualnie mały piecyk może sobie nieobudowany wisieć nad kibelkiem.

Dzięki alicyja,

ten pomysł z wnękami też mi przez chwilę przeszedł przez głowę, ale nie umiałam do niego usiąść, także wielkie dzięki za wizualizację :)

ogólnie adaptujemy poddasze na osobne mieszkanie w domu jednorodzinnym, wszystko będzie robione od nowa, ale wiadomo do pewnych instalacji trzeba się trochę dostosować. Przy projekcie architekt twierdził, że strop jest na tyle gruby że spokojnie z wszystkimi rurami i odpływami się zmieścimy, także brałam to za dobrą monetę. Niestety nie mam teraz projektu pod ręką żeby wszystko jeszcze raz posprawdzać. Jak tylko będę miała okazję to do tego usiądę.

Komin do pieca jest tam gdzie zaznaczyłam wentylację, także oryginalnie w projekcie podpięcie pieca do komina "biegnie" nad łazienką.

Kurcze, a ja myślałam że łazienka 5m2 jest nie taka mała i że piec spokojnie się zmieści, zwłaszcza że pralki tu nie chcę :oops:

a tak w ogóle uważasz że jest sens dzielenia tej łazienki? w projekcie mamy jeszcze osobną toaletę, ale tak pomyślałam że dla rodziny 4-os przydałby się dodatkowy prysznic. chyba że można by do pomieszczenia o wymiarach 105x195 wcisnąć mały prysznic?

Witam, zakupiliśmy z żoną swoje pierwsze m do generalnego remontu, budownictwo z wielkiej płyty. Stąd kieruję do was swoją prośbę w celu pomocy aranżacji łazienki która ma raptem 3,3 metra. Żona upiera się przy wannie ze względu na małe dzieci wiek 6m oraz 1,5r, do mnie bardziej przemawia kabina bez brodzika. Pralkę myślałem żeby zabudować we wnęce miedzy łazienką a wc na prawo od drzwi wejściowych od łazienki, kolorystycznie płytki na ściany biel + jakieś lustro w celu wizualnego powiększenia pomieszczenia, podłogi w szarość?. Poniżej zdjęcie poglądowe, jeśli jesteście w stanie w jakikolwiek sposób pomoc, doradzić, będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam Kamil.

cd3561177492586cmed.jpg

Kamil udaj się do jakiegoś punktu handlowego z wyposażeniem łazienek, w większości mogą Ci zrobić projekt gratis - nie zobowiązuje do zakupów, obok mojej firmy są dwa salony, które reklamują się teraz, że projekt gratis - bez gwiazdek. Nawet jeśli nie trafią w Twój gust to może podsuną jakieś pomysły. I pamiętaj, że pralka także dobrze spełnia swoją rolę jeśli stoi w kuchni :cool:

(...)

Kurcze, a ja myślałam że łazienka 5m2 jest nie taka mała i że piec spokojnie się zmieści, zwłaszcza że pralki tu nie chcę :oops:

a tak w ogóle uważasz że jest sens dzielenia tej łazienki? w projekcie mamy jeszcze osobną toaletę, ale tak pomyślałam że dla rodziny 4-os przydałby się dodatkowy prysznic. chyba że można by do pomieszczenia o wymiarach 105x195 wcisnąć mały prysznic?

Piec się pewnie zmieści ale czy się ładnie wkomponuje to inna sprawa. W toalecie 105x195cm trudno będzie raczej zmieścić dodatkowo prysznic - może da się ją powiększyć o pomieszczenie na pralkę(jest gdzieś obok?) a z dużej łazienki wydzielić pralnię z piecykiem. Przydałby się rzut tej części poddasza.

Witam,

Za jakiś czas odbieram mieszkanie i od dłuższego czasu głowię się nad rozplanowaniem łazienki w mieszkaniu. W projekcie mieszkania są przewidziane 2 łazienki: jedna o powierzchni 4 m i WC o powierzchni 1.93 m, wymiary jak na rzucie poniżej, niestety dokładniejszych jeszcze nie mam.

Mieszkanie początkowo jest dla 2 osób, jednak z czasem może się to zmienić:)

Bardzo zależałoby mi na 2 rzeczach, których niestety sama nie jestem w stanie zaplanować. Pierwszą z nich jest oddzielna pralnia z dużą pakowną szafą na wszystkie artykuły do sprzątania i chemię. Druga kwestia dotyczy rozdzielenia funkcji WC i funkcji kąpielowej, tj. wanna i umywalka, żeby nikt sobie nawzajem nie blokował pomieszczenia.

Początkowo myślałam o zostawieniu WC oddzielnie i pozbyciu się ubikacji w łazience, a w to miejsce zabudowaniu całej wnęki szafą do sufitu, w której ukryje się pralka i wszystkie pozostałe rzeczy. Minusem tego rozwiązania jest fakt, że zostaje jedna ubikacja, a w przyszłości dla np. 4-osobowej rodziny może to być problematyczne oraz w brak ubikacji w łazience, co również nie jest komfortowe.

Drugie rozwiązanie to w miejscu WC zrobić całkowicie oddzielną pralnię z pomieszczeniem gospodarczym, a w łazience zostawić tylko wannę, umywalkę i ubikację. Minus tego rozwiązania to fakt, że w jednym pomieszczeniu zostaje i ubikacja i wanna z umywalką, czyli osoba, która korzysta z ubikacji blokuje dostęp do całej łazienki.

Ostatnie rozwiązanie, to zostawić wszystko bez zmian, czyli oddzielne WC i łazienka z ubikacją i pralką. Niestety wydaje mi się, że łazienka jest na tyle mała (4 m), że pozostawienie tam wanny, umywalki, pralki i ubikacji spowoduje mikroskopijną przestrzeń do poruszania się oraz wtedy odpada już zabudowywanie pralki pojemną szafą do sufitu, ponieważ może się zrobić klaustrofobicznie. Dodatkowo nie jestem fanką odkrytych pralek w łazience i bardzo mi to przeszkadza pod względem estetycznym.

Codziennie myślę nad powyższymi rozwiązaniami i niestety nie mogę się zdecydować, które będzie najlepsze. Każde z nich ma minusy i plusy. Jeżeli macie jeszcze inne pomysły albo potraficie mi doradzić, które wg Was jest najsensowniejsze, będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.

Przechwytywanie.jpg

Edytowane przez Marcioszka

• 2 weeks później...
Witam,

Za jakiś czas odbieram mieszkanie i od dłuższego czasu głowię się nad rozplanowaniem łazienki w mieszkaniu. W projekcie mieszkania są przewidziane 2 łazienki: jedna o powierzchni 4 m i WC o powierzchni 1.93 m, wymiary jak na rzucie poniżej, niestety dokładniejszych jeszcze nie mam.

Mieszkanie początkowo jest dla 2 osób, jednak z czasem może się to zmienić:)

Bardzo zależałoby mi na 2 rzeczach, których niestety sama nie jestem w stanie zaplanować. Pierwszą z nich jest oddzielna pralnia z dużą pakowną szafą na wszystkie artykuły do sprzątania i chemię. Druga kwestia dotyczy rozdzielenia funkcji WC i funkcji kąpielowej, tj. wanna i umywalka, żeby nikt sobie nawzajem nie blokował pomieszczenia.

Początkowo myślałam o zostawieniu WC oddzielnie i pozbyciu się ubikacji w łazience, a w to miejsce zabudowaniu całej wnęki szafą do sufitu, w której ukryje się pralka i wszystkie pozostałe rzeczy. Minusem tego rozwiązania jest fakt, że zostaje jedna ubikacja, a w przyszłości dla np. 4-osobowej rodziny może to być problematyczne oraz w brak ubikacji w łazience, co również nie jest komfortowe.

(...)

Codziennie myślę nad powyższymi rozwiązaniami i niestety nie mogę się zdecydować, które będzie najlepsze. Każde z nich ma minusy i plusy. Jeżeli macie jeszcze inne pomysły albo potraficie mi doradzić, które wg Was jest najsensowniejsze, będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.

[ATTACH=CONFIG]395125[/ATTACH]

Jedna, osobna ubikacja dla 4 osób jest wystarczająca. Gorzej by było, gdyby jedyne wc było w łazience, którą ktoś akurat zaanektował na godzinkę, a my musimy koniecznie do kibelka ;)

W łazience obok pralki ustawiłabym też suszarkę kondensacyjną (może być zabudowana w szafie i stać na specjalnych mocowaniach na pralce), która jest świetnym wynalazkiem, zwłaszcza do mieszkań i niedużych domków.

Ponieważ na projektanta mnie nie stać, zaglądam tutaj.

Proszę o radę jak rozplanować czarno -białą łazienkę.

Wybraliśmy płytki

na podłogę [ATTACH=CONFIG]395892[/ATTACH]

na ścianę czarnobiałe i z dekorami

[ATTACH=CONFIG]395893[/ATTACH]

łazienka ma 7 m2 czy to dobrze będzie wyglądać, jest wanna i prysznic.

Biel i czerń zawsze dobrze razem wyglądają :)

Moniss bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Masz rację, że rozdzielenie ubikacji i wanny jest bardzo dobrym pomysłem:).

Mam jedynie wątpliwość oddnośnie wnęki na pralkę w łazience. Czy jeżeli zabuduję całą tę wnękę szafą do sufitu łazienka nie zrobi się malutka? A jeżeli zrobię tylko szafę na szerokość pralki plus nad nią suszarka, pozostanie dziwna niewykorzystana wnęka pomiędzy szafą a kominem. Co byś doradziła w tej kwestii? :confused: