Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wątku o projektowaniu łazienki,

Poproszę o pomoc, sugestie dotyczące układu w łazience.

Całe pomieszczenie ma wielkość 4,58x3,14.

Chcemy je podzielić na łazienkę i pralnię.

Jak na razie najlepszy wydaje nam się układ jak na rysunku:

7a7dce487b24dc73.png

W łazience chcielibyśmy zmieścić:

wc geberit, bidet, prysznic 110x90 (z odpływem w podłodze),

wannę prostokątną 180, umywalkę na blacie, grzejnik rurkowy na ręczniki

Okno można przesuwać byle było na tej samej ścianie.

Jak dla mnie, układ jest w porządku.

Z drobnych rozwiązań:

- można powiększyć kabinę prysznicową w kierunku wanny, jednocześnie obudowując wannę tak aby zrównała się głębokością z kabiną (półka pod oknem).

- można wstawić wannę wolnostojącą, bo chyba byłoby na tyle miejsca...

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedzi.

moniss, alicyja

Faktycznie lepiej to będzie wyglądać jak się wyrówna wannę z prysznicem :)

Wolnostojąca super wygląda ale wydaje się, że trudniej posprzątać dookoła niej bo byłoby wąsko.

alicyja

Dałem prysznic w bliżej wejścia bo częściej się z niego będzie korzystać, ale jak zamieniłem to wydaje bardziej pasować.

Okno bliżej ściany z umywalką powinno dać więcej światła przy lustrze.

A czy wtedy okno robić dokładnie na wprost drzwi czy w środku nad wanną? (różnica około 25cm)

Witam,

Szukam inspiracji małej łazienki: prysznic+wc+umywalka+ mała szafka

Pion kanalizacyjny jest pod oknem i obok umywali, w rogu.

Aktualnie w projekcie wygląda to tak:

11221.jpg

Zastanawiam się jak WC będzie wyglądał na wprost pod oknem, otwór okienny 90cm na wysokości 110cm.

Drzwi 90cm, które można jeszcze ewentualnie przesunąć.

Hej, w moim projekcie padło na gres w kolorze betonu/szary, który taki sam na podłodze w łazience, holu oraz kuchni. O ile ta taki pomysł bardzo mi się podoba, nie za bardzo mam pomysł jak wykorzystać takie płytki również na ścianach łazienkowych? Macie jakieś kreatywne pomysł? Bądź najlepiej jakie pozostałe płytki wybrać żeby dobrze komponowały się z gresem szarym na podłodze?

Dla poglądu rzut łazienki. Zamiast wanny będzie przeszklona kabina przysznicowa narożnikowa 100/120 cm x 80 cm

C215-1.jpg

ppppawel - okno dokładnie na wprost wejścia.

posmak77

1)

1.jpg

1A.jpg

Kabina może mieć też 90x100(110)cm albo 90x90cm.

Według mnie sedes na wprost wejścia to niej jest jakaś tragedia, zwłaszcza w małej łazience ale jeśli zostaniesz przy tym układzie to drzwi przesunęłabym dokładnie na wprost okna a kabinę (jeśli asymetryczna 100x80cm) ustawiłabym dłuższym bokiem przy ścianie z oknem (więcej miejsca na szafkę z umywalką po prawej).

@alicyja

Bardzo dziękuję Ci za przesłaną propozycję aranżacji. Po uwzględnieniu Twojego komentarze i po przemyśleniu sprawy, postanowiliśmy powiększyć łazienkę o 40cm, i przystać na układ zaproponowany przez Ciebie.

Prysznic 90x90 lub ewentualnie 90x100 jest dla nas najbardziej optymalny.

aranżacja — kopia.jpg

Bardzo prosiłbym Cię o podesłanie aranżacji po uwzględnieniu nowych wymiarów.

Pozdrawiam

2) Łazienka ma 160x250cm. Po 80cm na umywalkę i kibelek. Jeśli jest taka potrzeba to można zrobić prysznic na całą ścianę lub stworzyć wnekę na szafkę np.40x40cm (obok ścianka 40cm i drzwi prysznicowe 80cm). Wnęka od strony prysznica na kosmetyki albo ta część włączona do pralni. Na wizualce prysznic ma ok.80x120cm ale można nieco przesunąć drzwi i zrobić głęboki na 90cm.Oczywiście jeśli łazienka ma mieć 185cm to też może być podobny układ - wasz wybór ale drzwi do pralni w wąskim korytarzyku będą niezbyt wygodne.

6b23a64c75a9.jpg

736fdc9c743f.png

3) Na rysunku łazienka ma (krakowskim targiem ;))170cm w części umywalkowo-kibelkowej. Prysznic 100x90cm, płytka wnęka na kosmetyki i płytka (ok.25cm) szafka.

3a41d3bd9272.jpg

Hej,

Skorzystałem z usług projektowania łazienek w Obi niestety spotkałem się z krytycznymi opiniami co do mojego projektu. Założenia kolorystyczne były takie że podłoga gres szkliwiony - taki sama w łazience, holu i kuchni (wybrałem Street Line imitacja cementu), a dla kontrastu ściany płatki jasne (wybralem Ceramika Color Emporio soft grey). Niestety łazienka wyszła trochę ponuro i zwyczajnie. Może macie pomysły jak ją trochę urozmaicić. Wątpliwości mam także co do listwy ściennej. Czy ona jest estetyczna? Dodałem ją jako taki dodatek, żeby ściana nie była zbyt nudna? Może warto zastosować inne rozwiązania dla urozmaicenia ścian?

Drugie pytanie jest z zakresu szafek. Czy taki układ szafek łazienkowych jest praktyczny? I czy jest ładny? Czy na prawo od lustra nie warto dodać jeszcze jednej szafki? Bądź nad WC? Może blat pociągnąć do końca ściany?

10.jpg

11.jpg

9.jpg

Witam wszystkich

zmagam się z projektem drugiej łazienki w bloku. Chce ja wcisnąć przy wejściu, zmniejszając jedno pomieszczenie. Ściany mogę dowolnie modelować, ale optymalnie pod względem korytarza, salonu i pokoju byłoby zostać przy wymiarach prostokąta 120 cm x 190 cm. Pomóżcie mi rozmieścić sprzęty tak by to zmieścić - chce kibelek, mała umywalka oraz prysznic bez brodzika, ze składanymi drzwiami, że np. gdy by się go nie używało drzwi byłyby złożone do środka. Zamieszczam rzut mieszkania oraz to jak rozmieścilam sprzęty. Czy to ma sens?.Drzwi są na dłuższej ścianie w środku.

rzut łazienki.jpgRzut mieszkania.jpg

Rzut mieszkania.jpg

rzut łazienki.jpg

Edytowane przez maarchewka

jest za ciasno.Stanowczo.

Musiałbyś wyjść prysznicem trochę w głąb pokoju. 50 cm powinno starczyć

wtedy salon bedzie miec 270 cm szerokosci i 600 cm dlugosci, to kiepsko wyjdzie.

Przy zamknietym prysznicu nie ma miejsca na nogi w kibelku, tzn jest przestrzen 30 cm, ale jak sie go zlozy to jest sporo miejsca. Bedzie bez sensu? Ja nie mam z tym problemow zeby ten prysznic byl zlozony jak się go nie uzywa, tylko ze nogi trzeba by bylo w prysznicu trzymac podczas sikania. Czy ktoś tak ma? W ogole czy ktoś ma prysznic bez brodzika ze skladanymi drzwiami? jak się to sprawdza?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/8906b41dd8f36893lazienka - schemat bez wymiarow.jpg

crespo1 - A może prysznic na całą ścianę? Z jednej strony dobudowałam ściankę 50cm i dociągnęłam do niej blat umywalki - jeśli miałaby być tam szyba to warto zostawić odstęp dla łatwiejszego sprzątania. Lub ścianka tylko do wysokości blatu a wyżej szyba. Obok sedesu słupek ok.45x45cm, chyba najbardziej pasowałby z lustrzanym frontem. Grzejnik nad kibelkiem. Sprzęty i kolory przypadkowe, zresztą pełnego realizmu i tak nie osiągnę. W takim układzie raczej darowałabym sobie listwy.

1.jpg

1A.jpg

1B.jpg

1C.jpg

1D.jpg

W ogole czy ktoś ma prysznic bez brodzika ze skladanymi drzwiami? jak się to sprawdza?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/8906b41dd8f36893[ATTACH=CONFIG]418290[/ATTACH]

Kontakt podstawowy: annatulipanna

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337569-Zaciszny-domek-pod-lasem&p=7643965&viewfull=1#post7643965

dziekuje serdecznie za namiary. przeczytalam watek wyglada ze takie rozwiazanie ma potencjał.

Mam jeszcze pytania:

1.Awaryjność stelaza podtynkowego - mój mąż nie chce stelaża " bo się zepsuje i trzeba bedzie wszystko skuwać", a no nie oszukujmy sie kibel z miską to nie to jak nie chcesz w domu stylu retro. Jak to wyglada z tą awaryjnościa? Co zrobić zeby się przed tym zabezpieczyć, poza zainwestowaniem w dobry sprzet - czy to co sie moze tam zepsuc jest na tyle dostepne ze przez otwor spluczki da sie to wymienic? A moze zabudowac to nie plytkami tylko czyms innym? tylko czym?

2. Brudne ubrania - jedna łazienka ma takie wymiary ze miesci mi się kibelek, pralka, na niej suszarka, potem jest umywalka i wanna. Ale nie bardzo jest gdzie wstawic kosza na pranie. Jesli nie w lazience to gdzie szukac miejsca na to zeby bylo sensownie (mieszkanie w bloku)?

• 3 weeks później...
dziekuje serdecznie za namiary. przeczytalam watek wyglada ze takie rozwiazanie ma potencjał.

Mam jeszcze pytania:

1.Awaryjność stelaza podtynkowego - mój mąż nie chce stelaża " bo się zepsuje i trzeba bedzie wszystko skuwać", a no nie oszukujmy sie kibel z miską to nie to jak nie chcesz w domu stylu retro. Jak to wyglada z tą awaryjnościa? Co zrobić zeby się przed tym zabezpieczyć, poza zainwestowaniem w dobry sprzet - czy to co sie moze tam zepsuc jest na tyle dostepne ze przez otwor spluczki da sie to wymienic? A moze zabudowac to nie plytkami tylko czyms innym? tylko czym?

2. Brudne ubrania - jedna łazienka ma takie wymiary ze miesci mi się kibelek, pralka, na niej suszarka, potem jest umywalka i wanna. Ale nie bardzo jest gdzie wstawic kosza na pranie. Jesli nie w lazience to gdzie szukac miejsca na to zeby bylo sensownie (mieszkanie w bloku)?

Ad.1

Tak jak piszesz, jeśli coś się popsuje, to naprawisz to przez otwór spłuczki, a wybór stelaża dobrej/sprawdzonej firmy to podstawa aby w ten otwór nie zaglądać :)

Ad.2

Ja wrzucam wszystko do pralki, a dopiero w dniu prania segreguję i piorę. Większe rzeczy, jak tony zasłon ze wszystkich okien, czy pościel piorę od razu po zdjęciu.

• 3 months później...

Dzień dobry,

Jestem na etapie planowania rozkładu pomieszczeń w małym domu parterowym, który zamierzam budować w przyszłym roku. Większość pomieszczeń mam "ogarnięte". Zaciąłem się na łazience, nie jest mała, a mimo to nie mogę się w niej odnaleźć z rozkładem. Chciałbym w niej zmieścić: wannę 160cm, prysznic walk-in, kibelek i umywalkę nablatową, dodatkowo planowałem też miejsce na pralkę i rekuperator. Proszę o jakieś sugestie co można poprawić. Generalnie możliwe jest przesuwanie ścian, okien, drzwi. Moje rozwiązanie (po wielu podejściach) poniżej:

9lgo3b0?name=rzut%2020181229.png

kzy3rfw?name=rzut%2020181229_.png

W jednej z opcji oddzieliłem część łazienki (szerokości ok. 150cm) po lewej stronie na pralnie (z rekuperatorem), nie wiem jednak czy hałas rekuperatora nie byłby zbyt uciążliwy w sypialni.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

rzut 20181229.jpg

Edytowane przez husband

Szczerze to dziwna troszkę ta koncepcja.

Napiszę co wg. mnie tu nie pasuje.

Wejście z wiatrołapu bezpośrednio do kuchni

Brak pomieszczenia technicznego, kotłowni( czym będziesz ogrzewał dom?)

Łazienka większa niż sypialnia.

W salonie brak miejsca na część wypoczynkową.

W kuchni brakuje miejsca na blaty do pracy.

Brak miejsc na szafy.

Wielki garaż, do tego w bryle budynku bez oddzielnej izolacji.

Na plus jest mała powierzchnia komunikacji.

Odnośnie łazienki, to umywalka pod oknem, to średni pomysł, bo będziesz je miał ciągle pochlapane no i gdzie lustro? Chyba, że okno będzie wysoko, ale sprawdź jak to będzie wyglądało na elewacji.

Jeszcze ważna rzecz, drzwi od łazienki muszą zawsze być otwierane na zewnątrz, nie do środka.

Musisz przemyśleć ten projekt, pooglądaj gotowe projekty.

Tylko pamiętaj, że koszt budowy garażu jest taki sam jak budowy salonu.

Jakiego szukasz domu, do ilu metrów? Dla ilu osób? Sprawdzaj też projekty pod względem kierunków świata.

Życzę powodzenia, dasz radę:)

Każdy z nas to samo przechodził i długooo szukał odpowiedniego projektu, tylko trzeba znać swoje potrzeby i przyzwyczajenia a jak już będziesz wiedział co chcesz, to będzie łatwiej.

Ja wyobrażałam sobie różne sytuacje w domu, np. co robię wchodząc do domu, co gdzie kładę, gdzie siadam...co mi obecnie przeszkadza a co by mi pomogło.

To trochę praca głupiego, ale pomaga:)

Edytowane przez ciężkiprzypadek