Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako, że jest to wątek o wizualizacji łazienki, to i ja postanowiłam przedstawić rysunek mojej łazienki - czyli, obecnie wygląda ona tak

obecny%252520plan%252520%2525C5%252582azienki.JPG

Jak widać, jest to wąska a długa kicha. Zatem, pole manewru podczas "przemeblowania" mam bardzo ograniczone. Jednak jest coś, co mnie tu bardzo wkurza (i stąd, to moje przyszłe przemeblowanie) - to ten kibelek na wprost drzwi. Dobrym rozwiązaniem byłaby tu sama kabina prysznicowa w miejscu wanny. Ale, jest mi ciężko z niej zrezygnować - wanna jest mi potrzebna z wielu przyczyn.

przysz%2525C5%252582y%252520plan%252520%2525C5%252582azienki.JPG

Myślałam nad wieloma innymi rozwiązaniami - jednak uważam, iż to powyższe jest jednym z najlepszych. Jedyny mój kompromis, to znacznie mniejsza wanna. Fakt, nie jestem z tego tytułu zbytnio zadowolona, ale coś za coś. :)

Co o tym myślicie?

wywalenie pralki na glowna sciane jest glupie ... zdecydowanie za zakretem jest jej lepiej ... wyrzucenie wanny /jesli to jedyna wanna w domu/ tez nie jest zbyt madrym pomyslem bo wanna naprawde jest potrzebna ... dzieci, czasem pranie, nawet wymycie kwiatow zima ... pierdolki ale nie bardzo jest jak to zrobic pod prysznicem ... mysle ze kompromis pt wspomnianej kabiny nawannowej jest najsensowniejszym rozwiazaniem ... mala szyba dostawiona do tej scianki i jest osloniety prysznic ... no chyba ze wystarczy ci gleboki brodzik /ale to juz nigdy nie bedzie wanna/

Pralkę to ja sobie w jakiejś szafce ukryję tak czy inaczej, bo nie wyobrażam sobie takiego ustrojstwa, a do kuchni nie zmieszczę, bo mam mikroskopijną. Wanna jest jedyna, bo to mieszkanie niespełna 60 m, więc trudno o urodzaj wanien :) Dzieci ani kwiatków u nas nie ma :) Nawet psa, póki co, brak. Mąż absolutnie przekreślił opcję wanna+parawan, teraz mamy tylko wannę i z braku laku zastępuje nam prysznic. Takich kąpieli wannowych do "poleżenia" to ja może dwie wzięłam, mąż tak samo...

Ale zabiłaś mi ćwieka tym, żeby nie wywalać szafki na główną ścianę...

@ kardamina

Faktycznie, nie masz dużego pola manewru, a powiedz, pralka musi być w łazience? Gdzieś czytałam o pralce w szafce w przedpokoju, może tam by się dało? A próbowałaś jakoś wcisnąć wannę narożną? one po skosie miałyby bardziej komfortową wielkość niecki.

@ ktosiek

Ciężko mi się mądrzyć, bo ja nie znosze takich kolorów, więc wymieniłabym glazurę :) Ale wiem, że bamboo ma oddane grono fanów. Natomiast te półeczki nad sedesem to dekoracja, czy na różne buteleczki? Może nie ma sensu stawiać kurzołapów a zamiast tego zrobić większą szafkę/blat przy umywalce i tam porobić szufladek itp, do ukrycia? W ogole, czy to główna łazienka? Będziesz tam trzymać ręczniki, kosz na brudy do prania, detergenty itp?

Ja bym nie chciała sedesu na przeciwko drzwi, ale skoro sprzęty nie do ruszenia, to trudno.

Edytowane przez wyanna

Mea, zależy mi na Twojej opinii, ale też na opinii innych osób odwiedzających ten wątek:

http://img710.imageshack.us/img710/7655/azienkapoprawki1.jpg

Przesunęłam wannę, pomiędzy pion i wannę chciałabym prysznic, byłby spory, bo jest tam 130 cm. Mea, jakby tę cholerną pralkę schować, zamykając ją w szafce całkowicie?

wyanna - ta ostatnia opcja wydaje się całkiem udana. Co do chowania pralki, to może bez przesady ... Jak ją wsadzisz za ten murek, to już nie będzie "waliła po oczach". Ale jakbyś na tym murku założyła drzwi do samej góry, to masz miejsce na półki na brudy, na środki piorące i nie tylko nad pralką - jak chcesz cały kram schować to zamykasz drzwi i po zabawie ...

Mea, zależy mi na Twojej opinii, ale też na opinii innych osób odwiedzających ten wątek:

http://img710.imageshack.us/img710/7655/azienkapoprawki1.jpg

Przesunęłam wannę, pomiędzy pion i wannę chciałabym prysznic, byłby spory, bo jest tam 130 cm. Mea, jakby tę cholerną pralkę schować, zamykając ją w szafce całkowicie?

mnie tez sie ten uklad bardzo podoba a skoro nie masz dzieci /ani teraz ani w najblizszych planach ... / a inne aspekty wanny traca u ciebie na waznosci to wez w tym miejscu walnij kabine :) bedzie duza piekna i uzyteczna :) no i koniecznie pralke zabuduj tak jak pisze anulek ... w lazience trzeba badz co badz schowac tyle "nieestetycznych" gratow ze ja nawet zabudowalabym caly ten naroznik piekna szafa ... nie wiem na ile masz ekschibicjonistyczna dusze ale ja wrzucilabym na drzwi tej szafy piekne duze lustro i wchodzac idealnie widac co dzieje sie za krysztalowa szyba prysznica :) ot mnie tchnelo :)

Ja jestem prysznicowa. Żadne wanny świata nie są warte dobrego prysznica :) (ale nie jestem obiektywna, od 1,5 roku mieszkam w mieszkaniu bez prysznica i cierpię)

Ale zabudowa z wanną wygląda lżej, jeśli opcja z parawanem Was urządza, to może jednak wanna...

A dużo masz pralkowych pierdół? W sensie, kosz na brudy chcesz trzymać w łazience? Bo jeśli tak, to prysznic znowu wygrywa :)

To co myślicie o tym. Płytki to paradyż bambus. Łazienka bez okna, pod schodami betonowymi. W tej wnęce ma być pralka.

Umiejscowienie sprzętów jest raczej nie do ruszenia już.

a ten kibelek to taki musi byc czy dalo by sie go zrobic zabudowany ??

jesli chodzi o plytki to byl moj pierwszy typ :) wiec powiem ze bardzo mi sie podobaja ... a jeszcze jak chcesz pokaze ci co mi pani projektant do nich zaproponowala ... taki "mini ogrodek bambusowy"

http://foto2.m.onet.pl/_m/b445e57b3b2a61e444c6f4b1f13f4d56,10,19,0.jpg

fajne to i moze by wykorzystac taki pomysl ... bo jakos mi nie leza takie slupy bambusowe zwlaszcza te kolo lustra ... sa za duze i za regularne ... moze jak by zamiast tego zrobic na scianie gdzies jakies postopniowane bambusy jakby wyrastajace z 10 cm murka z kamieniami i kilkoma bambusami naturalnymi ... tak bym widziala taka dekoracje na scianie pod grzejnikiem ...

no i podloga ... mi zasugerowala ze najwazniejsza jest pralka bo do niej wlasnie idzie "dywanik" ...

dziewczyny a teraz mi pomóżcie! strona wcześniej moja łazienka wanna czy kabina? bo dojdzie mi do rozłamu w związku

Masz dzieci? w jakim wieku? planujesz mieć? bo to ważne, małego dziecka nie wsadzisz pod prysznic. Nie mówie o niemowlaku bo wtedy wiadomo wanienka dziecieca ale potem? Chyba że fundniesz sobie prysznic z glebokim brodzikiem żeby maluchowi nalać tam wody, siedział i się chlapał. Weż jeszcze pod uwage wasze preferencje. Teraz bierzecie prysznic codziennie a kąpiel? raz na ile?

@ kardamina

Faktycznie, nie masz dużego pola manewru, a powiedz, pralka musi być w łazience? Gdzieś czytałam o pralce w szafce w przedpokoju, może tam by się dało? A próbowałaś jakoś wcisnąć wannę narożną? one po skosie miałyby bardziej komfortową wielkość niecki.

...... Ja bym nie chciała sedesu na przeciwko drzwi, ale skoro sprzęty nie do ruszenia, to trudno.

Czyli doskonale wiesz, jak to wygląda - dla przykładu, siedzisz w najlepsze na sedesie, a tu nagle drzwi się otwierają... uszzzz

Pralka na obecną chwilę musi być w łazience, gdyż nie ma innej opcji. Przedpokój (i pralka w szafce) odpada, bo to wąska pralka z wsadem od góry. Może w przyszłości "dorobię się" pralni z suszarnią, to wtedy pralka wypadnie z hukiem - ale, nie dziś. Ech... tak źle, a tak jeszcze gorzej...

fakt rozwiązanie może i ok ALE kibelek mozesz przesunąc maks o 1 m od pionu a z tego co widze po starym ustawieniu wc pion jestw prawym dolnym rogu twojej wizualizacji. więc jezeli tak zrobisz to albo sąsiadowi wyskoczy rura pod sufitem, albo kibelek bedzie ci sie zatykać

Mieszkam w domku jednorodzinnym , mnie sąsiedzi pod tym względem nie dotyczą, a i sam pion mogę sobie ustawiać jak mi pasuje. To taki bonusik z posiadania własnego domu. :)

Może się komuś przyda:

Znalazłam w katalogi castoramy porady o minimalnych odległościach między sprzętami, wysokościach zawieszenia i potrzebnym miejscu do wygodnego użytkowania. Na razie wklejam link, później wytnę i wrzucę z imageshacka, zawsze to większa szansa, że nie zostanie wywalone :)

http://katalogi.castorama.pl/lazienki/#/porada/Planowanie-wyposazenia-lazienek/15

odpowiednie odległości to jedno, a możliwość ich zachowania to zupełnie co innego. Nie da się przecież rozciągnąc łazienki, żeby zachować minimalną odległość pomiędzy wanną a muszą klozetową. Oczywiście popieram takie planowanie, ale niestety rzeczywistość jest czasami zbyt brutalna, aby dało się to zachować.

odpowiednie odległości to jedno, a możliwość ich zachowania to zupełnie co innego. Nie da się przecież rozciągnąc łazienki, żeby zachować minimalną odległość pomiędzy wanną a muszą klozetową. Oczywiście popieram takie planowanie, ale niestety rzeczywistość jest czasami zbyt brutalna, aby dało się to zachować.

ja wrecz doszlam do wniosku ze to sa standardy dla "salonow kapielowych" a lazienki w bloku to triumf sily nad mozliwosciami :D upchnac wszystko co trzeba na powierzchni zdecydowanie za malej :)

Witam wszystkich i zarazem proszę o pomoc w upiększeniu mojej łazienki:) Z założenia miała być jasna i prosta. Już wprowadziłam pewne zmiany do projektu, czyli zmieniłam rozmiar płytek z 20/20 na 35/40. Poza tym na wizualizacji jest inna umywalka i szafka pod umywalką, w rzeczywistości będzie to prostokątna umywalka stawiana na blacie szafki łazienkowej. Poza tym wc będzie na tej ścianie gdzie drzwi. Płytki są białe a mozaika szklano-metalowa granatowa. Największy zgryz mam co zrobić ze ścianą na której będzie pralka do zabudowy i szafka na brudną bieliznę. Może ma ktoś pomysł jak trochę ożywić moją łazienkę.

pastel 1.jpg

pastel 2.jpg