Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dżoana88 Mi tez sie podoba. Jedyne rzeczy do ktorych mam watpliwosci, ale to juz tylko taka moja schiza, nie lubie kontrastowych fug przy kafelkach tj. bialych przy brazowych itd. Drzwi do lazienki tez mi sie nie podobaja, nie wiem czy to ograniczenia programu, czy takie sa docelowe - poprostu za malo nowoczesne wzgledem lazienki.

+ dziwne elki przy wannie domyslam sie, ze to na kosmetyki, ale zauwaz, ze wchodzac do lazienki pierwsze co ujrzysz to wlasnie wystawka kosmetykow...moze uda znalezc sie na to dyskretniejsze miejsce? ;)

i kolejna moja schiza wole prostokatne wanny, ale niczego nie narzucam :) Zauwaz, ze wiekszosc masz kanciasta a ta wanna jest tylko taka zaokraglona. Umywalka jest po lekkim luku, domyslam sie, ze to moze byc z kolekcji Roca Hall, ale cala te ceramika jest bardziej kanciasta jak okragla...

Edytowane przez Venus_m

Słuchajcie mam pytanko. Będziemy niedługo wykańczać nasze mieszkanie. Chcemy w łazience kabinę prysznicową taką całą zamkniętą

http://www.taniachata.pl/sklepy/bricomarche/gryfice/lazienka-10-br11-kabina-prysznicowa-vero-z-hydromasazem

Czy to prawda, że takie kabiny trzeba regularnie co kilka lat czy nawet częściej odsuwać i odkamieniać dopływ wody???

A poza tym czy jak zdecydujemy się na taką zabudowaną to i tak musimy położyć kafelki za kabiną???

Trzeba odkamieniać. Czyścić najlepiej raz na 2-3 miesiące. I to ma możliwość psucia, niestety, jeśli się zepsuje jakaś dysza, to zwykle jest tak że wymienia się cały panel (chyba że ma odkręcane dysze). Odsuwać się nie da i nie ma takiej potrzeby.

Za kabiną nie trzeba kłaść płytek, ale trzeba kabinę zasilikonować z każdej strony

Cześć dziewczyny :) Przenoszę swój wątek do Was, bo wcześniej źle trafiłam :( POMOŻECIE? Anulek - jesteś?

A więc jeszcze raz:

Widzę, że macie fajne pomysły... Może doradzicie mi jak zaaranżować łazienkę - bo nie wiem gdzie dać prysznic, a gdzie kabinę... bo łazienka jest dość wąska :(

Myślałam, żeby:

- umywalkę dać na skośna ścianę... ( drzwi otwierają się do wewnątrz na ściankę, która ma 1,2 m więc umywalka nie będzie przeszkadzać wchodząc do łazienki)

- kibelek umieścić na prawo od drzwi

- nie wiem jak umieścić prysznic i wannę

Może ma ktoś jakiś ciekawy pomysł jak ją zaaranżować?

Opiszę obiekt ;):

Łazienka w kształcie prostokąta o ścietym jednym boku (szer. 2,5 x dł. 4,4 m ), ścięta ściana ok. 1.6 m dł. Poniżej rzuty - bez umeblowania oraz z umeblowaniem - 2 wersje (podłogę celowo dałam ciemną- żeby było widac sprzęty, w rzeczywistości będzie jasna). Proszę doradźcie jak inaczej mozna ją zaaranżować, bo wydaje mi się, że niefajnie wygląda wanna i prysznic obok siebie i na dodatek tak wasko się trobi pomiędzy nimi, co jeszcze bardziej wydłuza łazienkę!!!! :cry:

rxut..jpg

rzut222..jpgrzut 5..jpgrzut33..jpgrzut4..jpg

Edytowane przez naberia

Ta zabudowa to może być jakby taka szafa wnękowa. Ale mogą to być też takie trzy wiszące (pionowe i wysokie) szafki zawieszone od siebie w niewielkich odstępach, nie stojące na podłodze tylko takie lekko na d podłogą lewitujące. Nada to tej ścianie lekkości.

Chodzi mi o np. coś takiego.

http://www.kolo.com.pl/produkt/szafka_wiszaca_boczna-_wysoka-_twins_140_cm-_wenge/33130

Edytowane przez Magda 34

naberia, a gdzie w tej łazience znajduje się pion kanalizacyjny? Magda proponuje ciekawe rozwiązania ale widać na nich duże "wędrówki" wc... a wc nie powinien być oddalony od pionu kanalizacyjnego nie dalej niż o 1 m.

Alaisa - tutaj często projektujemy bardzo wirtualne łazienki .... Na zasadzie - projektujemy dom a w nim łazienkę.

Jak ktoś ma "ustalone" piony to od razu musi to zaznaczyć. Inaczej działamy na zasadzie "papier przyjmie wszystko" :-)

Magda - zaraz coś wrzucę :)

Ustawienia Madzi jak zwykle super :) Wersja pierwsza fajna bo kibelek schowany, jednak te wiszace szafki moga byc niesymetryczne wzgledem wanny. Druga wersja troche mniej przyjemna dla oka, bo kibelek na samym wejsciu ale za to szafki nie przeszkadzaja! :D

Nalezy pamietac, ze w tej sytuacji najlepiej spelnil by funkcje prysznic murowany a nie kabina.

Albo sciana skosna bez szafek ale z "jakims fajnym czyms" np. wzor z mozaiki - jezeli wlascicielka lubi, jakas struktura scienna ladna podswietlona...

No to proszę o rady. Przepraszając bardzo za brak sensownego programu do wizualizacji łazienek wrzucam:

http://anulek2005.republika.pl/malewc.jpg

Toaleta ma 113 cm na 150 cm. Płytki takie:

http://anulek2005.republika.pl/sakura.jpg

U mnie ma być powtórzona obudowa geberitu (6 dekorów) podłogę mam kupioną białą, ale mocno rozważam zamianę na czarną. Ściany białe z chromowa listwą. To niebieskawe na obrazku to lustra. Sufit ma stanowić tworzywo mlecznobiałe w chromowanej ramie od góry światło (świetlówki, reflektorki?).

Nie wiem co zrobić w tym kącie obok zabudowy geberita :bash: Podoba mi się takie rozwiązanie:

http://anulek2005.republika.pl/szafkawc.jpg

ale mój wykonawca (od razu go wytłumaczę, że nie "zawodowy" płytkarz) twierdzi, że nie uzyskamy takiego równego kąta, żeby ta szafka nie odstawała z którejś strony :(

No i co wy na to?

Za bardzo pokombinować się nie da. :)

Lustro dałabym tylko na ścianie z umywalką - optycznie poszerzy pomieszczenie:)

Jeśli masz krzywe ściany to rzeczywiście może być problem z tak wąską szafką. Ale może lepiej sprawdzić :) może da radę:)

Jeśli jednak ściany bardzo się gibają - kibelek przesunęłabym na środek ściany. A miejsce na duperele poszukałabym w szafce pod umywalką:)

A ten pomysł z podświetlanym od góry tworzywem mlecznobiałym -przypuszczam że to będzie plexi - jest bardzo fajny. Ale może się tam nagrzewać, noi kurzyć:/