Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kadm

Korzystając z programu Paradyża trzeba niestety czasem uruchomić wyobraźnię - stąd skos trzeba sobie tu wyobrazić ;). Jest narzędziem pomocnym, ale nie profesjonalnym. Stworzyłam 3 łazienki w różnych układach - może się przydadzą w budowaniu koncepcji :). Wymiary wanny to 180 x 80 x 80, prysznic 120 x 80 (lepiej pasował ;)). Wejście do prysznica od krótszej strony (niekoniecznie z drzwiami, może bez brodzika? - wstawiłam kabinę by symbolizowała funkcję). Ścianę ze skosem zaznaczyłam na biało od wysokości 95 cm.

Kolory przypadkowe, sprzęty na ile program umożliwia ;).

Żeby nie namieszać każdą wersję umieszczam osobno.

nr 1

Plusem jest dostęp do okna i bardziej komfortowe korzystanie z wanny, bo nie jest cała pod skosem. Minusy z pewnością wskażą Forumowiczki/e

1e.jpg

1b.jpg

1a.jpg

1.jpg

1g.jpg

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Julianna16 niezła jesteś w te klocki :) Program opanowany do perfekcji widzę :D

Nie wiem co na to właściciel łazienki, ale mnie się podoba wersja 1. Wszystko się mieści, jest pralka, jest szafka i wszystko gra :) Może tylko podciągnęłabym już tę geberitową ściankę do góry i zrobiła tylko drzwi do wnęki prysznicowej.

W wersji 2 należałoby zapewne odsunąć wannę od skosu, żeby móc z niej wygodnie korzystać, a jeśli z kolei przesunąć wc i bidet w stronę drzwi, może się zrobić ciasne przejście między wc a blatem. No i nie widzę miejsca dla szafki...

Wersja 3 zbyt... zwyczajna ;) Ponownie problem z odsunięciem wanny od ściany kolankowej i... brak miejsca na szafkę.

ananke, mmm, szarości i drewno - cudnie, mam nadzieje że umieścisz później zdjęcia!

zerknij tutaj i tutaj - umieściłam tu moje inspiracje na później..

W przypadku Twojej łazienki drewno umieściłabym tylko na podłodze.. do tego szafka drewniania, naturalne dodatki, może masz drewniane drzwi - to też weź pod uwagę. Rozkład płytek jak najprościej, bez większej kombinacji..ew. jako podkreślenie obecnych już linii - wanny lub szafki na pralkę..;-)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Lykke

[

Plusem jest dostęp do okna i bardziej komfortowe korzystanie z wanny, bo nie jest cała pod skosem. Minusy z pewnością wskażą Forumowiczki/e

Jaka jest wysokość stropu nad pralką? Czy nie będzie tak, że do pralki można podejść jedynie schylonym?

Poza tym dałabym umywalki na ścianie prysznica a kibelek i bidet tam gdzie umywalki - będą lepiej schowane

Julianna16 niezła jesteś w te klocki :)

:) Dziękuję, ale to tylko dla wprawki przed swoimi łazienkami - w ramach odstresowania po pracy ;)

Może tylko podciągnęłabym już tę geberitową ściankę do góry i zrobiła tylko drzwi do wnęki prysznicowej.

Zabieg celowy, bo myślałam o doświetleniu natrysku, ale to oczywiście "jak kto woli" :).

W wersji 2 ... nie widzę miejsca dla szafki...

W wersji 2 i 3 szafki są nad WC i bidetem :)

Jaka jest wysokość stropu nad pralką? Czy nie będzie tak, że do pralki można podejść jedynie schylonym?

Aż tak daleko moja wyobraźnia nie ogarnia ;). Przydałaby się wizualizacja z prawdziwego zdarzenia :).

Poza tym dałabym umywalki na ścianie prysznica a kibelek i bidet tam gdzie umywalki - będą lepiej schowane

w taki sposób?

W tym wariancie szafkami można zabudować przestrzeń pod skosem.

zatem nr 4

4c.jpg

4a.jpg

4b.jpg

4.jpg

Oświećcie mnie, jak się wykańcza przy ścianie drewnianą podłogę w łazience? Listwami? A przy wannie?

lykke - dzięki za inspiracje, zwłaszcza pierwsza do mnie przemówiła, bo widzę, że nacinane płytki są tam ułożone inaczej, niż sobie zaplanowałam - czyli w pionie. Wygląda to ciekawie, muszę jeszcze taką wizualkę przygotować :).

danielw w Twojej łazience zdecydowanie za dużo się dzieje. Jak chcesz dać motywy liliowej mozaiki, to zrezygnuj z tych ornamentowych płytek z kwiatami. Po prostu nie będzie jednego motuwu przewodniego. Natomiast jeśli chodzi o fugę to najlepiej aby była w kolorze płytek, matowa, naturalna. Nie może być takiego przesycenia. I szczerze powiedziawszy ten obraz w ogóle tam nie pasuje.

Ten obraz na scianie to własciwie nie obraz tylko... okno !

Hi, hi - nie wpadłabym na to ;). Ja też sądziłam, że to widoczek zawieszony na ścianie. Bardzo rzuca się w oczy. A nie można zrobić "zwykłego" okna w tej wizualizacji? Nie będzie tak dominujące i pozwoli skupić się na reszcie :).

Witam !

Czy możecie polecić jakiś program do samodzielnego zaprojektowania łazienki??

Na stronie Paradyża jest bezpłatne narzędzie. Ma ograniczenia, ale pozwoli odzwierciedlić ogólny zamysł, układ itd.

morelka1989

OK , no to jeszcze inaczej, tym razem inne płytki REN Tubądzin, bez kwiatkow.

Tak będzie lepiej?

PS: Ten obraz na scianie to własciwie nie obraz tylko... okno !

HEhe nie pomyślałam, że to okno, sory;). W każdym razie bez tych płytek z kwiatami łazienka wygląda dużo lepiej. Tak przejrzyście i nie ma przeładowania.

danielw

Na forum pojawiły się 3 wersje. Do mnie przemawia nr 2 - z wykorzystaniem Tubądzin Ren (ta bez kwiatków). Jest najbardziej uniwersalna, nie opatrzy się szybko i łatwo można zmieniać ją dodatkami. Zmieniłabym szerokość mozaiki przy WC - poszerzając na szerokość okna. Wówczas będą zachowane proporcje (zakładając, że okno w wizualizacji odpowiada faktycznym wymiarom). Jeśli WC będzie podwieszane to pojawi się tam jeszcze prawdopodobnie zabudowa.

I jeszcze kolor kafli - ja urządziłabym łazienkę w kolorach czarno-białym z przewagą białego. Co prawda wówczas stolarka okna i drzwi mogłaby nieco odstawać (jeśli na wizualizacji jest faktyczna), co jednak nie zniechęcałoby mnie, bo i taki element stolarki można by wpleść w urządzenie łazienki dodając jej elegancji :).