Elfir 18.10.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 może lepiej zwykłe, gładkie lustro na cała ścianę z umywalką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 18.10.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 w sensie ze to lustro zbyt glamourowa ramka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 to też, ale szersze lustro poszerzyłoby wnętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 18.10.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 leaat... a co to za lustro? ot obrazek czy jakieś konkretne? spodobało mnie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 18.10.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 duś poszlo na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelka1989 20.10.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 strusiek ja bym zmieniła wannę, jakoś nie jestem do takiej przekonana. Jeśli miałaby być wkomponowana w mozaikę to wiadomo, ze nie powinna być wolnostojąca, a z resztą i tak się taka raczej nie zmieści. Osobiście byłabym za wstawieniu tam kabiny walk in, łazienka wydawałaby się bardziej przestrzenna. Kompozycja Twojej łazienki jest super, tylko właśnie kabina walk in dodała by jej szyku. W moim mniemamiu dobrze wyglądałaby kabina asymetryczna walk-in 120 + 2 stabilizatory Aquaform Soul 103-010001, w każdym razie jeśli ten model nie byłby na tyle interesujący to zawsze można zanaleźć coś innego może np. Kabina 1170 x 375 x 2000 mm Riho Polar Walk In P204 GP50200, wybór jest ogromny. W każdym razie ta wanna jakoś nie gra z kompozycją całego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziewczyna 20.10.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Czy mogłabym prosić o pomoc w urządzaniu łazienki? Na razie tylko na papierze, zmagam się z projektem... Będzie to łazienka główna, niestety jest dość niewielka, 323 cm na 203. Chciałabym w niej upchnąć wszystko - wannę (bo nie chcę rezygnować z wygody posiadania wanny), podwójną umywalkę, kibelek i bidet, a także prysznic. Wydaje mi się to realne pod warunkiem przesunięcia kawałka ścianki działowej oddzielającej łazienkę od pomieszczenia gospodarczego (1/9). W tym pomieszczeniu chciałabym postawić pralkę i zawiesić sznurki, oczywiście będzie tam też piec (gaz). Ono też nie jest za wielkie, wiec szkoda mi go jeszcze pomniejszać, ale łazienka ważniejsza:) No, ale tak czy inaczej nadal nie widzę w tej łazience kawałeczka miejsca na jakąś szafkę kryjącą mopa, a nawet na kaloryfer. Pomóżcie.http://img411.imageshack.us/img411/9831/lazienkaprox.jpgBy dziewczynisko at 2011-10-20http://img412.imageshack.us/img412/3184/lazzmiany.jpg Uploaded with ImageShack.us Aha, i ściankę pomiędzy okienkami trzeba by zrobić szerszą, 80 cm na lustro nad podwójną umywalką to za mało. Czy 1 metr wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 i jeszcze bidet chcesz zmieścić? Może jednak bidetta będzie lepszym rozwiązaniem? A szafki daj zawieszane nad kibelkiem o głębokości 40 cm. Ponadto - czy potrzebna jest podwójna umywalka? Naprawdę wstajecie o tej samej godzinie i jednocześnie się myjecie? Jeśli rzeczywiście, to może zamiast dwóch umywalek wystarczy jedna dłuższa, ale z dwoma kranami? A dwa okna przerób na jedno, ale o szerokości 90 cm. Zamień wannę na krótszą - 1,6 m wystarczy, a po dosunięciu jej do ściany zewnętrznej powstanie ci miejsce na wąską i głęboką szafkę przy drzwiach (np. typu cargo). BTW - sprawdź czy wybrany model pieca może być montowany w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności - w większości przypadków elektronika pieca nie toleruje wilgotnego powietrza jakie będzie w suszarni. Czy piec nie będzie posiadał osobnego zasobnika? Czy może planujecie urządzenie kompaktowe? http://img717.imageshack.us/img717/2549/domf.jpg albo http://img406.imageshack.us/img406/7913/domm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abarbar 20.10.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witaj Frelko, Zdecydowałam się również na płytki Amarante u siebie w domu. Musze jak najszybciej przygotować projekt. Czy możesz mi powiedzieć z jakiego programu korzystałas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziewczyna 20.10.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Elfir, dziękuję. Skąd Ty kobieto bierzesz te wszystkie pomysły przearanżowania wnętrza? Druga wersja mnie zadziwiła, sama bym na nią nie wpadła. No i dziękuję za podpowiedź w kwestii pieca. Trochę się zmartwiłam, bo gdzieś tę suszarnię muszę upchnąć... Elfir, a czy sądzisz, że możliwe byłoby wykorzystanie przestrzeni pod schodami na umieszczenie tam pieca? Teraz w projekcie to miejsce jest w ogóle niezagospodarowane, gdyby dać tam z boku drzwi, można by uzyskać całkiem pojemne pomieszczenie na odkurzacz, szczotki itp., a może właśnie na piec? Edytowane 20 Października 2011 przez dziewczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.10.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Miałaś problemy z aranżacją z powodu tych nieszczęsnych dwóch okienek. Pieca pod schodami nie ustawisz - urządzenie gazowe musi miec dostęp do komina. Chyba, że chcesz przeprojektować kominy. I chyba kubatura pomieszczenia przy piecu z otwartą komora spalania musi miec min. 8 m3. Naprawdę wiele będzie zależało od typu pieca, który planujesz. Bo przy kotle kompaktowym z zamkniętą komorą i kominem cylindrycznym to kocioł możesz ustawić we wnęce w korytarzu, wydzielonej z pom. gospodarczego (kocioł ma rozmiary dużej lodówki) i zamykanej ażurowymi drzwiczkami. http://www.viessmann.zgora.pl/image/referencje/kotly/kociol-gazowy-z-kolektorami-slonecznymi-Vitodens-343-F.jpg Raczej przemyśl właczenie przestrzeni pod schodami do pralni. Wówczas pralke mozesz ustawić pod schodami - to nie jest wysoki sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziewczyna 21.10.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Dziękuję Zamknięta komora na pewno, a co dalej, to się jeszcze okaże. Wnęka w korytarzu to świetny pomysł, obeszłoby się bez przenoszenia komina. Pozostaje mi mieć nadzieję, że osoba dokonująca adaptacji będzie równie kreatywna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka1719506031 23.10.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Mam ogromną prośbę o pomoc w rozplanowaniu płytek w mojej łazience. Łazienka nie ma okna i wymarzyłam sobie, że to będzie ciemna, grafitowa i nastrojowa. Od szarej płytki zrobiła się wycieczka do czarnej płytki. Na dziś plan jest, by w tej łazience znalazły się płytki Casalgrande Padana seria Mineral Chrom Black. oto ta płytka: http://www.casalgrandepadana.com/index.cfm/1,218,0,0,html/catalogue/Pietre%20Native/Mineral%20Chrom i aranżacja, ale w kolorze brąz http://www.casalgrandepadana.com/index.cfm/1,218,0,0,html/catalogue/Pietre%20Native/Mineral%20Chrom ( trzeba przejśc do galerii i drugie zdjęcie) Czarna płytka to właściwie taki melanż czarno-grafitow. Struktura płytki przypomina łupek, jest szorstka i chropowata. Architekt zaproponował mi ułożenie pasa z mozaiki, który zacznie się na jednej ze ścian, przejdzie w podłogę, wejdzie na drugą ścianę, a na suficie przejdzie we wnękę z oświetleniem, która będzie wymalowana na jakiś szary kolor. Od kilku dni testuję jedną taką płytkę i problem polega na tym, że ponieważ płytka jest chropowata, to przy myciu mopem na płytce zostają kłaki z mopa, wchodząc boso (bez klapek) zaciągnęłam rajstopy. Nie chcę sobie wyobrażac, co może być, gdy mozaikę, która jest koło umywalki dzieci ubrudzą pastą do zębów - czy przyjdzie mi czyścić podłogę szczoteczką do zębów? Pomyślałam sobie, że zrezygnuję z tej mozaiki na podłodze, bo to będzie praktyczniejsze. Poza tym, mam wątpliwości co do ilości mozaiki na ścianach. Ściana ma szerokośc 230 cm. W narożniku będzie kabina 90 cm. Za kabiną zostaje ściany 140 cm, z czego ubędzie jakieś 15 cm na zabudowę geberita, czyli pozostanie ok. 125 cm. I na tych 125 cm mam zaprojektowane dwa pasy mozaiki (jeden pas ma 30x30 cm), czyli razem 60 cm. Poza tym na ścianie koło kibelka będzie wisiał grzejnik i większośc tej mozaiki wypadnie pod grzejnikiem. W serii Mineral chrom jest jeszcze drobniejsza mozaika - ten sam wymiar 30x30 cm, ale dwa razy więcej kosteczek 10 szt x 10 szt. Zastanawiam się, jak ułożyć mozaikę, czy zmniejszyć jej ilość, czy wymieszać z drobniejszą mozaiką, no już sama nie wiem co robić. W załącznikach wrzucam plan łazienki, dwie wizualizacje wg pierwotnej koncepcji i następnie moje wypociny dotyczące tej nieszczęsnej mozaiki. Wersja a pokazuje mozaikę wg pierwotnej koncepcji (szary prostokąt w lewym narożniku symbolizuje kabinę). Wersja b jest odwzorowaniem ułożenia mozaiki, jak na stornie Casalgrande - tutaj moim zdaniem za dużo się dzieje, no i kolejne wersje są różnymi wariantami. Jestem już kompletnie wygłupiała, już nawet sama nie wiem, czy pomysł z czarną łazienką jest dobry..... Bardzo proszę o pomoc, bo ja już obiektywna być nie potrafię. Edytowane 23 Października 2011 przez *agrafka* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka1719506031 23.10.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Reszta wariacji na temat mozaiki na ścianie i rzut łazienki z projektu. Edytowane 23 Października 2011 przez *agrafka* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 23.10.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 mi tam sie te mozaiki podobają. tj nie na podłodze, ale z tego paska na bocznych ścianach bym chyba nie rezygnowala, no i nie roznicowalabym rozmiaru płytek (tj 1 mozaika, nie rożne)a jeszcze takie pyt - czy będziesz robić taki g-k sufit czy będzie bez udziwnien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka1719506031 23.10.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 mi tam sie te mozaiki podobają. tj nie na podłodze, ale z tego paska na bocznych ścianach bym chyba nie rezygnowala, no i nie roznicowalabym rozmiaru płytek (tj 1 mozaika, nie rożne) a jeszcze takie pyt - czy będziesz robić taki g-k sufit czy będzie bez udziwnien? Duś, ja też widzę, że z drobną mozaiką zrobił się misz-masz. Najchętniej zostawiłabym jeden pasek mozaiki o szerokości 30 cm, czyli wersja d, ale szukam potwierdzenia czy tak będzie dobrze, czy nie. Co do tego załamania na suficie to nie wiem czy to tak zostawić, czy nie. Na całym parterze mam podwieszane sufity i nigdzie nie mam żadnych wnęk (Załamaniom na suficie mówię zdecydowa "nie") ], a tu byłby jeden wyjątek. No i nie wiem czy takie reflektorki oświetlą dobrze lustro - czy da się zrobić makijaż przy lustrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 23.10.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 ja bym zrobiła sufit na płasko - te reflektorki bedą bardziej bajerancko wyglądały (podobają mi sie, powinny dać dobre światło, bo lustro dodatkowo rozjasni przestrzeń) co do pasa mozaiki - 30 będzie wyglądać dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka1719506031 23.10.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 ja bym zrobiła sufit na płasko - te reflektorki bedą bardziej bajerancko wyglądały (podobają mi sie, powinny dać dobre światło, bo lustro dodatkowo rozjasni przestrzeń) co do pasa mozaiki - 30 będzie wyglądać dobrze Ta wnęka na suficie miała stanowić zamknięcie ramy, którą z trzech stron robiła mozaika. Zakładając, że robię mozaiki nie 60 a 30 cm (przy okazji jakaż to oszczędność ), to wnęka w suficie musiałaby mieć 30 cm - nie wiem czy taka szczelina wąska szczelina wyglądałaby dobrze. Zapomniałam jeszcze napisać, że lustro we wnęce będzie podświetlone ledami i będzie na tle drewna teak, to samo drewno ma się pojawić albo na blacie albo na szafce podumywalkowej i pod prysznicem we wnęce na mydło, szampon itd. Duś, a dlaczego wnęce w suficie w tym konkretnym przypadku mówisz "nie"? (Pytam, bo sama mam mnóstwo wątpliwości.... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 23.10.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 nie podobają mi sie jakoś wybitnie, zwłaszcza w niedużych pomieszczeniach - to, co można fajnie wykorzystać na dużej powierzchni dla podkreslenia rożnych stref, niekoniecznie będzie sie sprawdzalo w zamkniętym pomieszczeniu (w ogóle nie pomyślałam o tych 30 cm, ale to kolejny argument na nie - wąska rynna z tego wyjdzie)te ledy za lustrem nie oswietlą nic, to będzie tylko ozdobka, a nie źródło światła, wiec jeśli obawiasz sie ze będzie za ciemno, to akurat to nic nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 25.10.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Witam, ja również przychodzę po poradę w sensownym rozplanowaniu płytek. Łazienka ma wymiary 300x165, d drugiej ścianie jest zrobiona wnęka na prysznic 90x90. Tak to wygląda, niestety nie mam lepszych zdjęć Na tej najdłuższej ścianie będzie umywalka, grzejnik będzie obok okna. http://img98.imageshack.us/img98/89/p1110239t.jpg Uploaded with ImageShack.us Na tej ścianie będzie wc i bidet, dalej wnęka prysznicowa http://img98.imageshack.us/img98/9444/p1110240o.jpg Uploaded with ImageShack.us Prysznic http://img812.imageshack.us/img812/1773/p1110241.jpg Uploaded with ImageShack.us Na podłogę planuję dać płytki drewnopodobne, ściany mają być szaro jasne, płytki jeszcze nie zostały ostatecznie wybrane, ale ma być coś takiego http://img155.imageshack.us/img155/4273/00ea84208a6186bcmed.jpg Uploaded with ImageShack.us Zastanawiam się jaki układ płytek wybrać i co zrobić z wnęką??? Pomożecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts