Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam, jestem "nowa" ale od pewnego czasu podczytuję forum i szukam inspiracji :) prosze o pomysły i sugestie co rozplanowania łazienki. chciałabym zmieścić standartowe sprzety, tj. wanna, umywalka - dosc duza, podwieszane wc, kabina oraz pralkę i suszarke, najlepiej w zabudowie. poniżej pierwotny plan dwelopera i rozkład łazienki po zmianach ścian- bez sprzętów. Z góry dziękuję :)

[ATTACH=CONFIG]89152[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]89153[/ATTACH]

fafulja

Po pierwsze, czy możesz wrzucić większy rysunek (ja na załączonym nie widzę wymiarów) i zaznaczyć gdzie masz drzwi?

Po drugie, czy podłączeina są tak jak na planie dewelopera? Czy jesteś gotowa je przesuwać czy trzeba się dostosować maksymalnie do tego co jest?

Po trzecie, jakie chcesz rozmiwary sprzętów, głównie wanny (narożna,prostokątna,asymetryczna bez znaczenia?) i prysznica (kwadrat czy półkole?). Co to znaczy dla ciebie duża umywalka (dla mnie duża jest umywalka koło style 60 cm ale może chcesz np. 80 cm)? Pralka to koniecznie 60 cm czy 45 a suszarka to mechaniczna czy jakaś suszarka wieszana?

Po czwarte, sugeruję poszukać na wątku informacji o programach do wizualizacji i spróbować samodzielnie zrobić jakiś projket łazienki i tu go wrzucić. Wtedy sama zorientujesz się, co Ci się w niej mieści i co bardziej Ci pasuje a co mniej. No i łatwiej jest się wtedy ustosunkować do Twoich pomysłów.

Chyba, że znajdzie się jakaś dobra, kreatywna i litościwa dusza, która dla Ciebie tę wizualizację zrobi :) Ale to nie ja :)

Ja czekam na Twoje odpowiedzi i może jednak spróbuj jakiś samodzielny projekt wrzucić.

:) Dziękuję wszystkim osobom, które zechciały się pochylić nad moją koncepcją i napisać swoje sugestie :). Wiedziałam, że jest dyskusyjna, stąd na wstępie napisałam skąd pojawiły się w niej ścianki.

jaką masz odległość od ścianki do brzegu muszli? żeby się wygodnie korzystało tj. żeby dorosły człowiek mógł wygodnie wstać i podciągnąć gatki oraz się obrócić i spłukać wodę (tak wiem, z pół obrotu, ale projektując zakładamy jak najwygodniejsze rozwiązanie), moim zdaniem, musisz mieć co najmniej 70-80 cm (ja mam tyle miejsca od drzwi do skraju umywalki i oceniam, że to jest minimum jakie musi być, aby swobodnie przejść - no chyba, że do kibelka będziemy zachodzić krokiem odstawno-dostawnym, a wstając - obijać kolana o murek. (na twoim projekcie widzę odległość 1 płytki - czyli przy dobrych wiatrach... z 50 cm. no i nie wiem, jak u ciebie sytuacja dzieciowa - ale nie wyobrażam sobie mając takie gabaryty uczyć dzieci korzystać z kibelka (a wyobrażam sobie, że na początku asysta rodzica jest ważna))

Masz rację duś - to 50 cm. Co prawda zamieszkamy raczej gdy nasza Biedroneczka będzie już sama korzystała z WC, ale Twój opis z gatkami jest czytelny ;).

ekstr@ - dziękuję za konkretne propozycje. Popróbuję i Twoim sposobem zobaczę co lepiej wygląda :). Instalacji jeszcze nie ma., więc w zasadzie dowolność.

Aantenko - liczyłam na Twoją opinię, bo zawsze jest przemyślana i konstruktywna :). Cieszę się, że napisałaś. Sytuacja, o której wspominasz (2 os. w 1 łazience) u nas czasami się zdarza ;). Co prawda na dole będzie jeszcze jedna łazienka, ale to jednak poziom niżej :). Z tymi kremikami i kosmetykami to miałam nadzieję zmieścić się w podwójnej szufladzie pod umywalką (ok. 100 cm) oraz na blacie obok umywalki (ścianka ma / miałaby mieć 130 cm). Szczoteczki do zębów w okolicy umywalki oczywiście - na szczęście nie zajmują dużo miejsca :).

No cóż, przemyślę to jeszcze raz :yes:.

Z tymi kremikami i kosmetykami to miałam nadzieję zmieścić się w podwójnej szufladzie pod umywalką (ok. 100 cm) oraz na blacie obok umywalki (ścianka ma / miałaby mieć 130 cm). Szczoteczki do zębów w okolicy umywalki oczywiście - na szczęście nie zajmują dużo miejsca :).

No cóż, przemyślę to jeszcze raz :yes:.

Przekombinuj sobie wszystkie uwagi, zwłaszcza, ze widać u Ciebie biegłość w robieniu wizualek. Co do ścianek dodać mogę jedynie, że jak ja patrzę na ten projekt to mam ochotę je poprzesuwać, bo zupełnie na poziomie wrażenia u mnie wywołują niepokój - może skojarzenia z Labiryntem :)

Co do kosmetyków, moja mama ma ustawione wszystko właśnie w szufladach pod umywalką. Jak dla mnie w przypadku kosmetyków to mało wygodne rozwiązanie. Po pierwsze do wszystkiego trzeba sie schylać - czy kremik, czy tonic czy perfumy. Po drugie nie lubię poszukiwania kosmetyków po pokrywkach i zatyczkach z gory ;). Pod zlewem artykuły higieniczne, suszarka szczotki - tak, ale kosmetyki codzienne i do makijażu - niekoniecznie. Oczwiście można sobie pomóc przegródkami i zrobić szuflady płytsze, ale .... Pozostawiam do rozwagi. Dodam, że u mojej mamy skończyło się tym, że lakier do włosów, perfumy stały się dekoracją łazienki po miesiącu, teraz dochodzą kremy ;-)

Dodam, że u mojej mamy skończyło się tym, że lakier do włosów, perfumy stały się dekoracją łazienki po miesiącu, teraz dochodzą kremy ;-)

Ja tak mam teraz i strasznie chciałabym to wszystko schować ;). W ikea widziałam takie sprytne podziałki i półeczki do szuflad. Zamarzyło mi się, że w końcu zapanuję nad drobiazgami. Nie wiem jak się skończy "w praniu", ale takie mam aspiracje :). Jeszcze raz dziękuję :).

z tymi wkładami ikeowskimi to uważaj, bo ikea ma swoje nie do końca typowe rozmiary szafek - ja mam np w kuchni standardowe rozmiary szafek i szuflad i żaden z ichnich organizerow mi się nie mieści (poza bialymi pojemnikami w których trzymam zapas przypraw i tarke do warzyw (wchodzą do '45').

No to tak na szybko - usunięcie ścianki przed geberitem i wanna poszła w narożnik. Przestrzeń na akrobacje z gatkami jest :D, ale leżąc w wannie i delektując się pachnącą pianką patrzę prosto na... wc :(.

http://images37.fotosik.pl/1222/153e559ecfd95d37gen.jpg

W tym układzie patrzę sobie w stronę umywalki :), ale mam utrudniony dostęp do okna (okno to jedno skrzydło, klamka po prawej).

http://images35.fotosik.pl/1072/0173c4d430c59837gen.jpg

Nie wiem też co z płytkami na ścianie. W poprzedniej wersji udało mi się uniknąć ich dużej liczby, bo nie uważam za konieczne kafelkowania całej łazienki. Tutaj muszę zabezpieczyć narożnik i nie wiem jak to ugryźć by wyglądało z sensem na przylegających ścianach(?)

I jak teraz? Prysznic też demolować?

Układ 1 po zmianie.

Zamiast wanny narożnej daj prostokątną z odpływem i baterią na środku. Płytki możesz położyć tylko do wys. 1-1,2m a nie musisz kafelkować całej sciany przy wannie. Prostokątna wanna umozliwi Ci leżenie w obu kierunkach jesli widok na wc tak bardzo Ci przeszkadza...

witam, jestem "nowa" ale od pewnego czasu podczytuję forum i szukam inspiracji :) prosze o pomysły i sugestie co rozplanowania łazienki. chciałabym zmieścić standartowe sprzety, tj. wanna, umywalka - dosc duza, podwieszane wc, kabina oraz pralkę i suszarke, najlepiej w zabudowie. poniżej pierwotny plan dwelopera i rozkład łazienki po zmianach ścian- bez sprzętów. Z góry dziękuję :)

[ATTACH=CONFIG]89152[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]89153[/ATTACH]

Napisz proszę więcej szczegółów (o które prosiła Aantenka), a przede wszystkim wymiary, bo odczytać nie potrafię. Postaram się to wrzucić w program na ile się da i pokombinujemy wspólnymi siłami :).

Układ 1 po zmianie.

Zamiast wanny narożnej daj prostokątną z odpływem i baterią na środku. Płytki możesz położyć tylko do wys. 1-1,2m a nie musisz kafelkować całej sciany przy wannie. Prostokątna wanna umozliwi Ci leżenie w obu kierunkach jesli widok na wc tak bardzo Ci przeszkadza...

Jeśli mogę mieć na to wpływ, to wolałabym mieć widok na inne atrybuty łazienki :)

W programie nie ma wanny ze środkowym odpływem, więc wyobraźmy sobie... tak?

http://images46.fotosik.pl/1216/c2f5ac5888a965c6.jpg

Piszcie proszę, co dwie głowy...

Mi się bardziej podoba z wanną prostokatną. Dokładnie taki uklad miałam na myśli.

Swobodny dostep do okna i więcej miejsca przy umywalce i wc. Nie wiem jak z wymiarami ale moze zdecydujesz sie na wannę dluższą, na szerokosć całej wnęki lub obudująsz ją tak, by zajeła szerokość wnęki.

Pomyśl aby zabudowe wc połączyć wizualnie z wanną (np. jakąś linią na ścianie lub suficie).

Przeniosłabym tez w tym układzie grzejnik na druga stronę okna a w jego meijscu umieściła lustro.

Inna propozycja to wanna odwrócona o kąt 90st (krótszym bokiem do sciany, tak jak stała narożna w Twojej 1 wersji ale bez tego murka). Nie wiem tylko ile miejsca zostanie między wanną a umywalką i czy wogóle takie ustawienie jest mozliwe ze wzgledu na wymiary. Wtedy może być opcja z baterią wonostojącą lub otworową w obudowie wanny. WIdok z wanny na umywalkę lub ścianę do której by przylegała. Za to dobry dostep do wanny z 3 stron.

Edytowane przez mayland

julianna16 - dzięki za miłe słowa, aż mnie pobudziłaś do dalszego myślenia. Dopiero potem doczytałam, że mierzi Cię widok WC i że chciałabyś go uniknąć. I tutaj faktycznie jest trudniej ustawić wszystkie sprzęty bez ścianek pomocniczych, zwłaszcza, że podejrzewam, że z wanny chciałabyś mieć widok na okno i jeszcze mieć do niego dostęp do czyszczenia swobodny.

Oto jeszcze dodatkowe moje pomysły:

Przysznic walk-in w miejcu WC, wanna nadłuższą krawędzią przy ścianie, węższym końcem przy oknie a dłuższym końcem dotykająca ścianki walk-in prysznica. WC i bidet na ścianie po lewej stronie od wejścia, a naprzeciwko drzwi obok okna umywalka, A po lewej stronie od umywalki, obok WC może jeszcze nawet miejsce na wiszące szafki zostanie :D Nie wiem czy ten układ sprawdzi się wymiarowo, ale przynajmniej - jeśli dobrze mi poszło - nie leżysz w wannie z widokiem na WC, nie wchodzisz drzwiami na WC i tylko prysznic jest skierowany na WC.

Generalnie mnie jakoś poniższy układ odpowiada, tylko może z inną wanną. A jakaś narożna? (Tak żebyś mogła leżeć przodem do okna). Albo - a co...- okrągła z masażerami albo kwadratowa z masażerami :cool:

Wchodzi też w grę opcja o ktorej pisał ekstr@, tzn. kibelki za ścianką

http://images37.fotosik.pl/1222/153e559ecfd95d37gen.jpg

A w zasadzie dlaczego nie zrobisz sobie oddzielnego WC (bez okna). Będzie mini WC, łazienka mniejsza ale z oknem. A sama napisałaś, że nie musisz mieć salonu kąpielowego. No ale wtedy w mini WC trudno upchnąć bidet...

zobacz tutaj:

http://szmszk.superhost.pl/_viz/ZZZ.jpg

założenia:

a)wannę i prysznic odddziela ścianka, na której leżąc plecami w wannie - nad głową masz półki na wszystkie wonnosci i świeczuszki etc.

b) po prawej leżąc w wannie masz miejsce na dodatkowy murek i/lub ewentualnie niskie półki, na których syn/córa i tak będzie kłaść laptopa; tutaj też zrób baterię w rogu przy oknie;

5 powodów, dlaczego tak:

1) odpływy i dopływy wody są w 2 miejscach ( a nie rozrzucone po całej łazience);

2) wanna schowana przed wzrokiem wchodzącej osoby (ale nie sąsiada za oknem) i powiewu powietrza z korytarza (ktory najczesciej gwiżdże po plecach);

3) dowolna aranzacja kąta na kabinę - możesz wydziwiać z wielkością albo w ogole jej nie robić a tylko zamknięcie ze szkła ( o - to fajne! )

4) wentylacja nad kabiną i przepływ powietrza w całej łazience (od okna aż do tego kąta właśnie) czyli brak problemów z wilgocią;

5) dużo miejsca na ręczniki / szlafroki itd na tej scianie, co są drzwi

6) intymna strefa tam, gdzie nawet król chodzi piechotą

7) umywalka zostaje po staremu

tyle na szybko; skoro rysujesz, to z wymiarami sobie dograsz;

zobaczę, co wymyśliłaś - tak, czy tak daj wersję ostateczną - bo jestem ciekaw

Edytowane przez ekstr@

ekstr@

Ślicznie dziękuję za zaangażowanie i prace ręczne :). Układ oryginalny i ciekawy, ale troszkę niefunkcjonalny (np. długa droga do przebycia od wc do bidetu - tu w poetyce duś bieg z gatkami na wysokości kolan z punktu A do punktu B ;)). Co przedstawiają beżowe prostokąty obok wanny?

Edytowane przez julianna16

ekstr@

Ślicznie dziękuję za zaangażowanie i prace ręczne :). Układ oryginalny i ciekawy, ale troszkę niefunkcjonalny (np. długa droga do przebycia od wc do bidetu - tu w poetyce duś bieg z gatkami na wysokości kolan z punktu A do punktu B ;)). Co przedstawiają beżowe prostokąty obok wanny?

http://szmszk.superhost.pl/_viz/ZZZ2.jpg

zółte to półki - tego w łazience nigdy za wiele

Aaa... :))))) Dziękuję za dopieszczanie :))))

Chłonę Wasze pomysły i propozycje. Muszę je spokojnie przepracować i wrzucić w program. Mnie osobiście nie podoba się ten wolny "placek" na środku ;) (nie dotyczy propozycji ekstr@, bo inaczej zagospodarował przestrzeń :)), ale rozumiem argument swobody i dostępności sprzętów. Wymiary sprzętów w wizualizacjach własnej roboty są takie "około" bo ograniczone możliwościami programu. Wannę chciałabym raczej średnią - ok. 160-170 cm. Za to wygodny, spory i łatwo dostępny prysznic (80-90x100-120), bo z niego częściej będziemy korzystać. Umywalka wystarczy jedna większa (podobają mi się wąskie, długie).

Gdyby ktoś miał jeszcze pomysły (nawet zupełnie inne) to piszcie proszę. Dla ułatwienia wklejam wymiary. Rozstawienie zaproponowane przez architekta nie uwzględnia prysznica.

Ściany nie do ruszenia. Po prawej pralnia, po lewej sypialnia (już ze skosami, więc zupełnie inny dach).

http://images43.fotosik.pl/1260/81ef4772816664c3gen.jpg

ekstr@ - dziękuję za kolejny pomysł :) :popcorn:

Jak sądzicie, czy przy lustrze nie będzie za ciemno w świetle dziennym w takim układzie? Okno jest niestety na północ, więc za dużo światła nie daje.

Edytowane przez julianna16

A w zasadzie dlaczego nie zrobisz sobie oddzielnego WC (bez okna). Będzie mini WC, łazienka mniejsza ale z oknem. A sama napisałaś, że nie musisz mieć salonu kąpielowego. No ale wtedy w mini WC trudno upchnąć bidet...

Nie chcę osobnej, małej kliteczki z wc i bidetem. Wymagałoby to jeszcze jednych drzwi i ścianki w ramach tej samej przestrzeni. To już wolę na nie patrzeć ;).

A mnie się bardzo,ale to bardzo podoba pierwsza wersja, którą wstawiłaś, ta z podziałami.

Pokusiłabym się może o przesunięcie ścianki oddzielającej wannę od wc i bidetu w kierunku okna, tak żeby przed wc i bidetem było więcej miejsca. A na wannę i tak zostanie sporo. Ściankę przesuń o jakieś 30 cm, przed wc będzie ok. 80 cm, a w powstałej wnęce zrobisz szafkę (na ręczniki, środku czystości, etc).

I wtedy możesz sobie walnąć wannę na cały róg ;)

Nie lubię takiej dużej przestrzeni w łazience, wydaje mi się, że jest tak chłodno, nieprzytulnie ze względu na tę ogromną przestrzeń.

OMG! Twoja łazienka jest 1,5 razy większa niż moja sypialnia i nawet nie musisz mieć w niej pralki... Też bym miała problem ją rozplanować ;)

Co do doświetlenia lustra - nigdy nie mieszkałam w mieszkaniu z łazienką z oknem, nie mam porównania czy będzie za ciemno. Zresztą, nawet jeśli znam mieszkania/domy z okanmi w łazienkach to te okna są zazwyczaj zasłonięte bo sąsiedzi lub spacerowicze itd. Więc ja bym się nie przejmowała. W końcu artystki w garderobach też robią makijaż przy świetle sztucznym ;) Ale to kwestie przyzwyczajenia. JA bym się raczej nie przejmowała.

a pomysły ekstr@ są całkiem niezłe. Ciekawe jakby to wyszło optycznie na wizualizacjach, gdzie widać wysokości ścianek.... Wybierz może Julianna16 jakieś dwie, trzy propozycje z Twoją własną włącznie i zrób wizualkę i wklej rzuty. ;) Może okaże się w końcu, że jednak Twoja wersja to jest to, bo rzut z góry to coś innego niż rzuty pomieszczenia.

Generalnie - napięcie rośnie :)

Edytowane przez Aantenka