Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ta 1 elfirki mi się bardzo podoba - masz swoje wszystkie sprzęty, wykorzystujesz naturalne światło i w dodatku łazienka jest przestronna, wygodna.

(jak odwrócisz wannę w 2 str to nie widzisz wc i możesz popatrzeć przez okno, a baterię możesz podtynkową zamontować z którejś ściany :)).

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ElfirDziękuję za kolejne wersje - ooo takiej jak pierwsza jeszcze nie było :).:popcorn:

Wersja ze wszech miar godna uwagi. Też mnie się podoba, masz dodatkowo znakomite światło przy umywalkach :)

A wydawało się, że nic się już nowego nie da wymyślić.

Chylę czoła przed Elfir i jej pomysłowścią w żonglowaniu.

Nawet jeśli julianne16 w ten sposób pozbawia obdyskutowanje ścianki :)

Hej fafulja, Twoja łazienka jest mimo wszystko całkiem spora. Wprawdzie komin trochę ogranicza pole działania, ale na pewno daje się coś zrobić. Zakładam, że drziw to 90 cm..

Niestety moja wyobraźnia jeśli chodzi o łazienki z prysznicami jest ograniczona - nigdy nie miałam tak dużej łazienki, żeby musieć się zastanawiać jak mogę zmieścić tam prysznic, ale kilka rzucę kilka pomysłów, inni forumowicze może odniosą i przemielą i coś z tego wyjdzie. ;)

Po pierwsze umywalkę starałąbym się umiejscowić na prawo (ewentualnie) na lewo od drzwi. Jest to sprzęt z któego korzysta się często i dobrze jest się nie musieć do niego przepychać. Poza tym jednak jest raczej "niemasywną" zabudową i wydaje mi się, że jak się wchodzi do łazienki to lepiej mieć tą przestrzeń po prawej czy lewej stronie niż wchodzić i być osaczonym przez bryły (wysoka zabudowa pralki czy prysznic).

Pralka raczej chyba nie ma być zabudowana pod blatem, więc może Tobie spodobałaby się zabudowa takiego typu jak pod podanymi linkami http://www.meble-warszawa.com/wp-content/uploads/2011/02/meble_lazienkowe_01_FDMM-4.jpg lub http://pytanieomieszkanie.pl/uploads/zdjecia/Kolo_domino_19.jpg. Co do rozstawienia pozostałych sprzętów

Jeśli umywalka po prawej/lewej stronie to z mojej perspektywy można zrobić kilka kombinacji.

Oto na szybko pierwsza z nich na szybko, gdy umywalka po lewej stronie od drzwi:

a) naprzeciwko umywalki WC - wprawdzie wnęka na WC wielkości 125 cm dość komfortowa ;-) ale po pierwsze niedużo musisz przesuwać odpływ w porównianiu z pierwotnym planem, wnękę można zmniejszyć np. dobudowując płytkią szafkę (np. obudowa geberitu na całości wnęki, również po stronie komina a nad nim płytka drewniana szafka, albo po geberit, pusta podświetlana przestrzeń, nad tym półka itd). Tak, jestem wielbicielem maksymalnej ilości pólek do przechowywania w łazienkach i ten motyw zawsze się przewija przez wszelkie moje koomentarze :rolleyes:

b) na tej samej ścianie co umywalka wanna, ale prostokątna (zmieści się wygodne 180x75 lub 80), można ładnie obudować

c) na przeciwko wanny prysznic, kwadrat 90x90 a obok prysznica - raczej pralko-suszarka (zabudowa do sufitu byłaby moim zdaniem za ciężka w tym miejscu)

Przy takiej zabudowie masz swobodny dostep do wszystkich sprzętów, chociaż robi się tunel :confused: Rozwiązaniem mogą być sztuczki optyczne, tzn. ciemna ściana naprzeciwko wejścia, jakaś wtopiona w płytki duża grafika, dizajnerski grzejnik (http://forum.budujemydom.pl/Lazienka-Grzejnik-dekoracyjny-t13129.html tylko uwaga na drzwi prysznica.)

Generalnie na pewno warto kombinować dalej.

Edytowane przez Aantenka

Julianna 16 bardzo dziękuję za zaangażowanie, poczekam oczywiście. Mieszkanko dopiero się buduje, uzgodnienia z architektem co do ścian i przyłączy dopiero po świętach. pozdrawiam :)

:) No to jestem i... nie wierzę ;). Od rana tworzyłam ten projekt od nowa i wygląda na to, że mój twór jest bardzo podobny do konceptu Aantenki :). Nie wczytywałam się w opis propozycji, bo już na początku się pogubiłam, ale teraz gdy widzę to u siebie to wygląda, że podobnie myślałyśmy - niesssamowite :D.

Jest tak:

1. To, z czego korzysta się najczęściej, czyli umywalkę i wc umieściłam jak najbliżej wejścia, czyli:

- po prawej od wejścia - wc - wygodne, dostępne i jednocześnie nie na bezpośrednim widoku ;), nad geberitem 3 płytkie szafki (na papier, kosmetyki, chemię, itp.), obok wc głębsza szafka podwieszana (może służyć jako schowek na wiadro, albo zabudowany kosz na pranie).

- po lewej - duża umywalka (92x42), a pod nią długa zabudowa w układzie dla Ciebie dogodnym - szuflady, półki, szafki (w sumie 180 cm) - Aantenka będzie szczęśliwa ;) Spokojnie zmieścisz tam zapas ręczników, podręczne kosmetyki, a nawet ich zapasy, suszarkę, lokówkę, itp.

Na tej ścianie nie dawałabym szafek górnych, tylko lustro nad umywalkę.

Nie wiem dokładnie jak to będzie u Ciebie z drzwiami (jaki rozmiar), ale powinno zostać minimum 40-45 cm po lewej stronie od drzwi.

2. To, z czego korzystamy nieco mniej intensywnie - wannę, prysznic i pralkę umieściłam w głębi. Wspominałam już byś pomyślała o pralkosuszarce, bo dwa sprzęty osobno zabierają za dużo miejsca i przytłaczają - kombinowałam i nie wygląda to dobrze.

Zatem:

- wanna asymetryczna 150 x 100. Jeśli uznasz, że jest za mała to można ją powiększyć kosztem zabudowy pod umywalką, co też pokażę.

- kabina prysznicowa 90x92, z drzwiami (między wanną a kabiną jest 80 cm, tyle powinny mieć drzwi)

- obok prysznica pralkosuszarka - jeśli będzie standardowej głębokości, to do komina można dobudować ściankę k-g na wysokość i głębokość wystającej pralki. Zrobiłam to na wizu. Pofalowanie nad tą zabudową to lustro na ścianie komina. Na półściance można też powiesić papier toaletowy - będzie wygodniej po niego sięgać.

Nie napisałaś o preferencji kolorów, więc jest taki w moich tonacjach :). Tam gdzie są fugi to kafle, a tam gdzie bez fug to farba (z wyjątkiem kabiny prysznicowej, gdzie oczywiście też są kafle - drewnopodobne).

I co o tym sądzicie, a przede wszystkim czy to odpowiada przyszłej Właścicielce :)?

http://images37.fotosik.pl/1229/7c9cd255f49f3297gen.jpg http://images41.fotosik.pl/1213/286812104e6c284b.jpg http://images47.fotosik.pl/1267/9a07ac1bfcdeef1dgen.jpg http://images43.fotosik.pl/1267/1cf0abb37670ea09gen.jpg http://images40.fotosik.pl/1258/e697a9c03f3ea2ebgen.jpg http://images46.fotosik.pl/1224/e2e0a9ff9576903cgen.jpg

I jeszcze wersja - większa wanna (180 x 80 cm), a mniej szafek pod umywalką

http://images41.fotosik.pl/1213/62fd6a59eccc39b0gen.jpg

Edytowane przez julianna16

Ewcia przyjadę się do Ciebie kąpać :) Gdy tylko zrobimy te nieszczęsne łazienki, zapraszam. Obejrzysz Durstone'a. Ktoś jeszcze ma ochotę? :) Sama ich jeszcze nie wyjmowałam z opakowania - czekają na palecie.

I widzisz nie wstawiłam swojego projektu, a patrząc na Twój już zaczynam mieć wątpliwości czy mój to na pewno dobry wybór ;)

Całkiem fajnie z tą łazienką, którą zaproponowałaś. Wcześniej ciasno było na jednej stronie. Teraz się porozkładało i przynajmniej będzie można swobodnie zasiąść "na tronie" :) Coś czuję, że tej swobody bardzo będzie mi brakowało w dolnej łazience.

Jakie piękna praca Ekstr@a! Fiu fiu :)

:) No to jestem i... nie wierzę ;). Od rana tworzyłam ten projekt od nowa i wygląda na to, że mój twór jest bardzo podobny do konceptu Aantenki :). Nie wczytywałam się w opis propozycji, bo już na początku się pogubiłam, ale teraz gdy widzę to u siebie to wygląda, że podobnie myślałyśmy - niesssamowite :D.

Cóż, genialne umysły myślą podobnie czy jak to było... :rolleyes:

Julianna16, koncepcja z wanną prostokątną to dokładnie to co ja zaproponowałam pod wzlgedm funcjonalnym (nie proponowałam asymetrycznej wanny bo bałam, że mi się przy prysznicu kwadratowym drzwi nie otworzą porządnie). Nasze koncepcje rónią się trochę propozycjami co do szafek, ale śmieszne jest to, że są odwrotne - u mnie pojedyncze wiszące szafeczki przy umywalce a bardziej zwara zabudowa nad WC.

Aczkolwiek Twoja propozycja jest nawet fajnieszja, bo lepiej wykorzystuje wnękę i ładniej przy tym wygląda - zwłaszcza ten kosz z boku - praktyczny i nice touch ;) Ponadto fajne miejsce się zrobiło pod umywalką, która może być duża, ciężka i stawiana na blat jeśli będzie na takiej zabudowie jak proponujesz.

No i kolory sugestywnie rozłożyłaś - widać miłość do szarości i drewna ;), ale generalnie rozłożenie akcentów kolorystycznych baardzo w moim stylu.

Czekamy zatem na opinie właścicielki oraz ewentualne kontrpropozycje/poprawki/komentarze :)

Edytowane przez Aantenka

Ewcia przyjadę się do Ciebie kąpać :) Gdy tylko zrobimy te nieszczęsne łazienki, zapraszam. Obejrzysz Durstone'a. Ktoś jeszcze ma ochotę? :) Sama ich jeszcze nie wyjmowałam z opakowania - czekają na palecie.

I widzisz nie wstawiłam swojego projektu, a patrząc na Twój już zaczynam mieć wątpliwości czy mój to na pewno dobry wybór ;)

Zapraszam, zapraszam Aniu :D - nie tylko na kąpiel przy ściance ;). Zrobiłam wersję z propozycji Elfir, ale dam Wam odetchnąć ;) i nie chcę przerywać omawiania propozycji łazienki fafulji. Teraz Jej kolej :).

Mam jeszcze do przemyślenia kilka pomieszczeń, więc będzie co obgadać.

Naprawdę nie korci Cię Aniu by zobaczyć te płytki? Ja już bym je porozkładała "na sucho" i podziwiała ;). Tymczasem poczekam aż będziesz miała je na ścianie i przybędę :yes:.

Ty masz wątpliwości? Pozbądź się ich natychmiast, ale to już! Twój projekt jest SUPER funkcjonalny, piękny, przestronny i z klasą - dlatego nie potrzebował konsultacji :D.

Cóż, genialne umysły myślą podobnie czy jak to było... :rolleyes:

A... skoro tak, to nie wypada zaprzeczyć :lol2:.

Co do narożnej wanny, to była nawiązaniem do wskazanych preferencji, podobnie jak duża umywalka. Drzwi będą się otwierały bez problemu, bo wanna się zwęża, ale na stopnie przed wanną nie ma miejsca. Przy prostokątnej będzie to łatwiejsze, jeżeli to idee fixe. Mnie podoba się w obu wersjach, narożna wanna delikatnie przełamuje dominujące kąty proste, a z kolei prostokątna współgra z nimi. Prawdopodobnie w opiniach zwycięży prostokątna. Tak naprawdę będzie to miało znaczenie już na etapie aranżacji. Teraz jak rozumiem chodzi głównie o przyłącza.

Czekamy zatem na opinie właścicielki oraz ewentualne kontrpropozycje/poprawki/komentarze :)

:yes:

fafulja Napisz czy to Ci odpowiada? I koniecznie co z wanną, jaki chcesz rozmiar i kształt :).

Aantenka, Julianna16 bardzo bardzo dziękuje :) jak dla mnie WOW. Podoba mi się bardzo :) muszę tylko mąłza przekonać, że wystarczą nam podwieszane szafki, bo w jego "wizji: na tej najdłuzszej ścianie miała być zabudowa kryjąca pralkę, suszarkę ( kurcze, nie jestem przekonana do "dwa w jednym' w tym przypadku, bo czytałam negatywne opinie o połaczeniu tych sprzętów w jednym urządzeniu, ale przemyślę to jeszcze), mopa, kosz na bielizne itp. kolorystyka podoba mi się również. co do koloru drewna to swego czasu marzyłą mi się taka podłoga włazience, ale jednak biorąc pod uwagę upodobanie mojej córki do chlapania, odpuściłam.

Aantenka, Julianna16 bardzo bardzo dziękuje :) jak dla mnie WOW. Podoba mi się bardzo :) muszę tylko mąłza przekonać, że wystarczą nam podwieszane szafki, bo w jego "wizji: na tej najdłuzszej ścianie miała być zabudowa kryjąca pralkę, suszarkę ( kurcze, nie jestem przekonana do "dwa w jednym' w tym przypadku, bo czytałam negatywne opinie o połaczeniu tych sprzętów w jednym urządzeniu, ale przemyślę to jeszcze), mopa, kosz na bielizne itp. kolorystyka podoba mi się również. co do koloru drewna to swego czasu marzyłą mi się taka podłoga włazience, ale jednak biorąc pod uwagę upodobanie mojej córki do chlapania, odpuściłam.

Hmm... to może w takiej zabudowie? Przynajmniej więcej miejsca nie zabierze :)

http://www.agdhome.pl/product/image/52900/W1714-T7744-2.jpg

http://images40.fotosik.pl/1258/22e71da9cf737373gen.jpg

A co z wanną? Na powyższej wizualizacji ma 170 x 70

Edytowane przez julianna16

:) suszarka nad pralka, jak w ostatniej wizualizacji i dodałabym jeszcze drzwi, zeby nie rzucały się w oczy, a wanna narożna 150 wystarczy i wtedy ta mega wielka szafka :) sama bym w życiu tego tak nie rozplanowała :) wielkie dzięki :)

To cieszę się ogromnie :) :wiggle:. Aantenka też z pewnością :). Wyślij mi swój adres na priv, to prześlę Ci oryginalne pliki, bo te przez fotosik są tak nieładnie rozmazane. Do wersji z narożną dodam do góry suszarkę i zrobię nowe rzuty. Drzwi trzeba będzie sobie już wyobrazić :).

To cieszę się ogromnie :) :wiggle:. Aantenka też z pewnością :). Wyślij mi swój adres na priv, to prześlę Ci oryginalne pliki, bo te przez fotosik są tak nieładnie rozmazane. Do wersji z narożną dodam do góry suszarkę i zrobię nowe rzuty. Drzwi trzeba będzie sobie już wyobrazić :).

Pewnie się że się cieszy...:lol2: Kiedyś może będę miała własny dom z kilkoma łazienkami i wielką kuchnią i będę go urządzać aż mnie głowa rozboli. ..:rotfl:

A na razie fajnie jest dzielić się pomysłami z innymi, zwłaszcza jak się ma współdyskutanta i wizualistę takiego jak julianna16, o innych nawet nie wspominając:wiggle:.

Ale jeszcze kilka uwag na koniec: temat pralki z suszarką... Wydaje mi się, że będzie lepiej bez tych drzwiczek zasłaniających sprzęty... Bo jak się wstawi zasłaniające drzwi to się zrobi wielka jednolita bryła i nie wiem, czy to będzie dobre wrażenie optycze.

Wanna narożna - cool, jeśłi tylko pasuje i się mieści, bo faktycznie lepiej się komponuje.

Z przekonaniem męża do szafek proponowanych przez julianne nie powinno być problemu, poneiważ to nie są szafki wiszące ale spora szafka stojąca i tam na pewno można i miski i kosz na bieliznę pod umywalką upakować, oprócz szuflad na kosmetyki (a jak się uprzesz to i coś dyskretnego wiszącego obok lustra).

A mopa i szczotki można ostatecznie trzymać w szafie z deską do prasowania np. w przedpokoju.

Popieram raz jeszcze wersję julianny16

Edytowane przez Aantenka

Po długiej lekturze w necie upewniłam się że sprzęty na pewno będą dwa osobno. Aantenka, a może zamiast tradycyjnych drzwi wstawić lustrzane, zamykające wnękę z pralką i wtedy zrezygnować z lustra na ścianie komina, które proponowała Julianna 16? i na prawej ścianie przy drzwiach zabudowa, wtedy nad gerberitem tylko jakieś delikatne półki albo tylko jedna nad samą zabudową stelaża? jak uważacie? Ja podobnie jak Aantenka chcę maksymalnie dużo powierzchni w szafach do przechowywania, bo w obecnym mieszkaniu bardzo mi tego brakuje.

Dziewczyny, pomagacie mi w wątku kuchennym :) , proszę też o wypowiedzenie się co do proponowanych wizualizacji mojej łazienki. Płytki wybrane - kolekcja MAGMA - Ceramika Pilch.

Wklejam pierwsze propozycje:

łazienka1.jpg łazienka111.jpg łazienka11.jpg

Już wiem od siebie, że układ płytek w kabinie odpada (już chyba lepiej tam bez żadnych dekorów), dwa zestawy prysznicowe to oczywista pomyłka (ma być jeden na tej samej ścianie co umywalka).

Szafka w kolorze przypadkowa - poprostu zastanawiam się na zabudową w tym miejscu.

Zastanawiam się też czy napewno taka wanna rogowa? Czy nie zastąpić ją wanną asymetryczną np. Ravak Rosa II lub jakąś owalną? Wanna napewno musi być bardziej odsunięta od ścianki kolankowej , która ma tylko 85 cm :(.

Proszę bardzo o opinie, każda krytyka mile widziana :)

Pozdrawiam

Beata

Po długiej lekturze w necie upewniłam się że sprzęty na pewno będą dwa osobno. Aantenka, a może zamiast tradycyjnych drzwi wstawić lustrzane, zamykające wnękę z pralką i wtedy zrezygnować z lustra na ścianie komina, które proponowała Julianna 16? i na prawej ścianie przy drzwiach zabudowa, wtedy nad gerberitem tylko jakieś delikatne półki albo tylko jedna nad samą zabudową stelaża? jak uważacie? Ja podobnie jak Aantenka chcę maksymalnie dużo powierzchni w szafach do przechowywania, bo w obecnym mieszkaniu bardzo mi tego brakuje.

No ładnie ;). A ja właśnie wysłałam komplecik wizualizacji :). Co prawda pytanie kierujesz nie do mnie, ale skoro już jestem przy głosie ;)... Pogubiłam się :) - piszesz, że jednak osobno, więc nie jedno na drugim, a jednocześnie pytasz o drzwi ukrywające układ jeden na drugim? Gdzie chcesz postawić suszarkę jeśli ma być osobno? Po drugiej stronie komina? Jeśli osobno, to trzeba przemyśleć zasadność ukrywania ich za drzwiami. Lustro na kominie miało na celu uzyskanie wizualnie odwrotnego efektu - czyli to, co wystaje w efekcie nabiera głębi :). Czy dobrze zrozumiałam, że wc chciałabyś przenieść na ścianę z drzwiami? Wówczas w rogu zrobi się niewykorzystana przestrzeń, bo trudno dostępna - marnowanie miejsca, na którym Ci zależy :).

fafulja

Pomysł z lustrem może się sprawdzić, ale szczerze przyznam, że jednoznacznie nie umiem ocenić. Natomiast do sprawy podeszłabym o tyle ze spokojem, że zabudowanie lub nie pralki i suszarki w tym miejscu koło prysznica możesz zostawić na koniec. Tzn. możesz zobaczyć jak sprzęty wyglądają bez zabudowy a drzwi czy lustro dołożyć na samiutkim końcu. Jeśli prysznic będzie szklany do ściany, to przecież nie musisz murować śćianki, można zrobić obudowę sprzętów z MDF, tzn. taką szafę meblową i też mi się wydaje będize dobrze.

na prawej ścianie przy drzwiach zabudowa, wtedy nad gerberitem tylko jakieś delikatne półki albo tylko jedna nad samą zabudową stelaża?

Nie do końca rozumiem pomysł zabudoway po prawej stronie drzwi. Chcesz zabudować całe 120 cm (pamiętać trzeba, że wtedy trzeba będzie jeszcze tak czy siak obudować komin żeby miał 60 cm.) A co z kibelkiem wtedy?

Jeśli chodzi o wielkie kwadratowe zabudowy (tzn. wielka szafa w łazience na pralkę, umywalkę kosz na bieliznę) to moim zdaniem wyglądają one dobrze, gdy albo jest wnęka i front takiej szafy wypada na równo ze ścianą, albo zabudowa jest wzdłuż jednego boku na całości i sama staje się ścianą. W każdej innej sytuacji wizualnie lżejsze szafki są OMHO lepsze.

Natomiast jeśli chodzi o miejsce, to nie wiem, co w łazience chcesz przechowywać, ale mnie się wydaje, że na łazienkowe drobiazgi jest go wystarczająco.

Masz miejsce pod umywalką - duża szafka, chyba ok. 150 cm wyszło przy wannie narożnej, jesli dobrze pamiętam, zabudowana do podłogi. Jak dla mnie miejsce na miski, środki czystości, suszarkę, golarkę itd. ew. klosz na brudną bieliznę w zalezności jakie i ile dasz szuflad (bo maksymalne wykorzystanie przestrzenie często wymaga robienia mebli na zamówienie)

Na upartego można nad nią powiesić po lewej stronie lustra jakąś dyskretną płaską szafkę na postawowe kosmetyki, żeby oszczędzić ciut miejsca w szafce dolnej. \

Nad zabudową geberita też masz szafeczki - środki czystości, zapasy kosmetyków itd. Można by pokombinować i np. zrobić nie trzy oddzielne szafeczki ale jedną zabudowę płytkich półek na całości i zamiast podwieszanego kosza zrobić wysoką płytką półkę na te szczotki i ew. deskę do prasownia, ale to już kwestia Twojego wyboru.

Cóż, wszystkie kwestie przechowywania w łazience, to sprawa indywidualna. Projekt łazienki musi być dostosowany do Twoich potrzeb i czasami mogą być one ważniejsze niż względy estetyczne.

Może się pojawi jakaś inna propozycja z zabudową od jakiegoś innego forumowicza.

Dla mnie ostatecznie można by spróbować wstawić zabudowę do sufitu w miejscu gdzie jest teraz prysznic i pralka i suszarka, ale wtedy moim zdaniem albo trzeba zrezygnować z prysznica albo jakoś ścisnąć sprzęty kosztem pogorszenia komfortu (w końcu kabina prysznicowa może mieć np. 80 cm i być półokrągła, a masz zaplanowane 90 cm kwadratu z otwieranymi drzwiami, umywalka to też może być wygodne 60 cm z małą szafeczką) i pewnie efektu wizualnego.

Nie zmienia to natomiast faktu, że wersja julianny jest ładna i spójna i mi się trudno od niej uwolnić, żeby zaproponować coś zupełnie innego.

Ale kobinować można zawsze, więc jeszcze może się pojawi jakaś kontrpropozyca

Edytowane przez Aantenka

Dziewczyny, pomagacie mi w wątku kuchennym :) , proszę też o wypowiedzenie się co do proponowanych wizualizacji mojej łazienki.

Beatko, a masz rzut z góry z wymiarami? Łatwiej się zorientować. Łazienka wygląda na dużą, tylko te skosy :(. Na obrazku widzimy Twoje preferencje? (czyli bez bidetu, kabina narożna i jedna umywalka?) Czy też to propozycja, którą przyjęłaś odgórnie?

Ogólnie układ ok. Jak podasz wymiary to więcej będzie można powiedzieć :).

Wanna Ravak II Rosa ciekawa, ale jak dla mnie troszkę dużo się w niej dzieje. U Ciebie będzie dodatkowo pod skosem. Pomyślałabym o spokojniejszej w formie :). Co do zabudowy pod skosem, to jestem za. Pomyśl tam o samych szufladach - będziesz miała łatwiejszy dostęp do przedmiotów wysuniętych w głąb. 85 cm to jednak niewiele.

fafulja

Masz miejsce pod umywalką - duża szafka, chyba ok. 150 cm wyszło przy wannie narożnej, jesli dobrze pamiętam, zabudowana do podłogi.

W tym układzie było nawet 180 cm :)

Ale kobinować można zawsze, więc jeszcze może się pojawi jakaś kontrpropozyca

:yes: póki ściany nie stoją można kombinować :)

Beasza - jak dla mnie ładnie i funkcjonalnie.

Kilka małych uwag, żeby nie było ;)

Lustro na wizualce ma chyba z jednej strony taki brązowy pasek? Czy to rama lustra? Coś mi tu nie gra - przynajmniej na wizualce.

Nie do końca przekonuje mnie mozaika na wannie - wydaje mi się, że to jedyny mozaikowy element - jak dla mnie niekoniecznie.

No i oczywiście muszę wytknąć zupełny brak miejsca przy lustrze na kosmetyki, ale to Twoja przestrzeń i może masz toaletkę w sypialni. Jeśli jednak te kosmetyki chciałabys tu trzymać, to może jakaś opcja podwieszana. A może w takim murku np. jedna szuflada może sobie być? Nie widziałam, ale wpadło mi do głowy...

I wiesz, nie wiem, jaką masz powierzchnię łazienki, ale chyba jest dość duża, i jeśli nie jest to łazienka rodzinna dla kilku osób, to mimo iż jestem gorącym zwolennikiem prostoty i minimalizmu u Ciebie dla odmiany proponowałabym trochę dodać dekorów. W tej opcji łazienka jest ładna i wygodna, ale może ciutkę za bardzo stonowana.

Oczywiście z zastrzeżeniem, żę Ty sama nie preferujesz stylu bardzo spokojnego. No i nie widać tutaj dodatków, które też zmieniają oblicze łazienki.

Generalnie jestem na TAK, a zawsze można coś udoskonalić :D

Edytowane przez Aantenka