Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie nie wiem, co Benito miał na mysli? Czy tylko wc , czy coś jeszcze:-)

Magda, w tym malutkim pomieszczeniu znajdzie się tylko wc i umywalka, mi bardziej chodziło o to, jakie np. dać płytki i podłogi, żeby jakoś zmarginalizować małą powierzchnię pomieszczenia :)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Magda, w tym malutkim pomieszczeniu znajdzie się tylko wc i umywalka, mi bardziej chodziło o to, jakie np. dać płytki i podłogi, żeby jakoś zmarginalizować małą powierzchnię pomieszczenia :)

No to skoro nie będzie tam prysznica, a wiec źródła lejącej się po ścianach wody, to ja bym w ogóle kafli nie dawała. Może zastanów się nad drewnianą obudową geberitu, ściany pomalowane farbą w jasnym kolorze (są w sklepach farby do wilgotnych pomieszczeń) i lustro, np. na wprost wejścia. ;) Do tego oświetlenie w podwieszonym suficie, ale takie ukryte przy ścianie, tak, żeby światło padało na ścianę. Jeszcze przyszło mi do głowy, że zamiast lustra można dać kolorowe szkło. Fantastycznie to wygląda:-) Wszystko oczywiście zależy od środków finansowych...;)

:) Aantenka jesteś skarbnicą pomysłów :). Podziwiam Twoją wyobraźnię, bo to spora sztuka :).

Ja staram się unikać doradzania konkretnych rozwiązań w kolorach, a tym bardziej w dekorach, bo każdy czuje to inaczej :). Jeśli ktoś bardzo uprze się na kwiatki obok panterki, to i tak to zrobi ;).

Niestety w bazie programu są płytki tylko z Paradyża, więc ewentualna wizualizacja będzie tylko "w podobnym stylu" ;). Nie ma możliwości dawania płytek na wanny owalne (te kwadratowe obudowuję ścianką, okrągłych się nie da :(). Nie ma też wc w kwadrat :(. Mogę za to usunąć ściankę :D obok prysznica i dać mu większy oddech. Usunęłam też ciemne kafle wokół lustra był łatwiej było sobie wyobrazić inne dekory :).

Beatko, ta wanna owalna jest bardzo ładna i spokojniejsza :). Jednak będziesz musiała przy niej jeszcze więcej zabudować w rogu, a to już niekoniecznie będzie dobrze wyglądało. Tu jest coś podobnego (Koło Elipso)

http://image.ceneo.pl/data/products/510628/f-kolo-elipso-150x100-xwa0851.jpg

Tak się zastanawiam i chyba bardziej poszłabym w wannę narożną symetryczną, bo będziesz miała do niej łatwiejszy dostęp (ze względu na skos) (Koło Family).

http://image.ceneo.pl/data/products/510625/f-kolo-family-155x155-xwn0755.jpg

Cersanit Galaxa

http://image.ceneo.pl/data/products/1007291/f-cersanit-galaxa-120x120-s301-021.jpg

To jednak kwestia też tego co bardziej Ci się podoba, bo różnica w dostępności nie będzie duża.

Taka typowo narożna zajmie więcej miejsca, ale jak widać na moich wizualizacjach nie jest to zamach na swobodę w łazience, bo skos i tak go ogranicza.

Co do komina, to muszę przyznać, że mnie akurat to lustro się bardzo podobało :). Będzie odbijało to co jest dookoła, więc nie ma problemu, że coś będzie się "gryzło". Jeśli mnie ustawienia monitora nie mylą, to Twoje dekory mają między innymi kolor srebrny, zatem lustro jak najbardziej do nich pasuje. Obrazki, grafiki i fototapety (które bardzo lubię) lepiej komponują się raczej tam, gdzie nie występują inne dekory. No chyba, że będą tematem nawiązywać do tychże.

Jak rozumiem skosów nie będziesz kafelkowała. Gdybyś chciała więcej ścian "odciążyć", to możesz nie kafelkować ściany nad wanną powyżej oświetlonej wnęki i wtedy komin można zrobić w wybranym przez Ciebie kolorze farby. Ja bym tu pomyślała o bardziej neutralnych kolorach na ścianach malowanych, a jedynie mocnymi akcentami dodatków bawiła się później aranżacją. Wówczas w kilka chwil przejdziesz od turkusu, do fioletu, zieleni, czerwieni, różu, żółci - w zasadzie wszystkie kolory będą się dobrze prezentowały na takim tle. Pomalowanie ścian w intensywnych kolorach ograniczy Cię, a z czasem i tak wymusi zmianę "dla odmiany".

Beatko, przede wszystkim pamiętaj, że to tylko nasze "wydaje mi się". Jakoś dziwnie łatwiej jest doradzać innym ;). W przypadku pracy nad własnymi wnętrzami ograniczamy się swoimi preferencjami, przyzwyczajeniami i "bzikami" ;). Czasem warto posłuchać co myślą inni, bo pozwalają zwrócić uwagę na coś co nam umknęło, ale nie znają rytmu życia i specyfiki rodziny, która na dobre zagości :). To Wy będziecie codziennie cieszyć się z tej łazienki, więc nade wszystko to, co Tobie podoba się najbardziej jest priorytetem (nawet jeśli są to kwiatki obok panterki) ;).

kwadrat3.jpg

kwadrat1.jpg

kwa.jpg

kwadrat.jpg

Edytowane przez julianna16

:) Aantenka jesteś skarbnicą pomysłów :).

Ja staram się unikać doradzania konkretnych rozwiązań w kolorach, a tym bardziej w dekorach, bo każdy czuje to inaczej :). Jeśli ktoś bardzo uprze się na kwiatki obok panterki, to i tak to zrobi ;).

Na zabawę z dekorami - to akurat miałam natchnienienie, zwłaszcza, ze typ płytek (mocny kontrast jasny ciemny z wąskimi dekorami) przerabiałam u znajomych. Normalnie też się powstrzymuję, bo to dla mnie doradztwo za daleko idące, zwłaszcza, jak sie nie ma możliwości przetrenowania czegoś na wizualizacjach. Ale to tylko pomysł i ciężar ostatecznego wboru czy kwiaki czy panterki czy zarówno jak i spadnie i tak na właściciela łazienki ;)

Beatko, przede wszystkim pamiętaj, że to tylko nasze "wydaje mi się". Jakoś dziwnie łatwiej jest doradzać innym ;). W przypadku pracy nad własnymi wnętrzami ograniczamy się swoimi preferencjami, przyzwyczajeniami i "bzikami" ;). Czasem warto posłuchać co myślą inni, bo pozwalają zwrócić uwagę na coś co nam umknęło, ale nie znają rytmu życia i specyfiki rodziny, która na dobre zagości :). To Wy będziecie codziennie cieszyć się z tej łazienki, więc nade wszystko to, co Tobie podoba się najbardziej jest priorytetem (nawet jeśli są to kwiatki obok panterki) ;)

Złote słowa... Trzeba od czasu do czasu jednak sobie i wszystkim przypomnieć, że na forum działają naprawdę zdolne i pomysłowe osoby, które mają super pomysły, ale to wlasciciel lazienki ma robic tak jak jemu sie podoba i jak jemu pasuje. :)

Edytowane przez Aantenka

No to skoro nie będzie tam prysznica, a wiec źródła lejącej się po ścianach wody, to ja bym w ogóle kafli nie dawała. Może zastanów się nad drewnianą obudową geberitu, ściany pomalowane farbą w jasnym kolorze (są w sklepach farby do wilgotnych pomieszczeń) i lustro, np. na wprost wejścia. ;) Do tego oświetlenie w podwieszonym suficie, ale takie ukryte przy ścianie, tak, żeby światło padało na ścianę. Jeszcze przyszło mi do głowy, że zamiast lustra można dać kolorowe szkło. Fantastycznie to wygląda:-) Wszystko oczywiście zależy od środków finansowych...;)

Benito

Nie piszesz nic o tym czy / gdzie są przyłącza. Popieram pomysł Magdy z pomieszczeniem bez kafli. Oczywiście warto je położyć na podłodze :). Jeśli lustro, to raczej nie robiłabym go na całą ścianę. Co prawda powiększy pomieszczenie, ale czy jest to miejsce które należy tak eksponować? Wyobraź sobie, że w tym układzie na wizu masz ścianę z lustra na wprost wejścia (po prawej siedząc na wc) - odbija się w niej wc i osoba z niego korzystająca. Jest sens? Natomiast szkło może całkiem fajnie wyglądać, jeśli masz aspiracje "podrasować" akurat to miejsce w swoim domu/mieszkaniu :).

http://images46.fotosik.pl/1230/d5a377dd77130c15gen.jpg

Benito, oczywiście, wszystko zależy od twoich preferencji:-) Wrzucę tylko na szybko znalezione w sieci przykład małego wc z lustrami. Tak dla zobrazowania;)

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/s/3/9/8/73752758_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/x/9/4/0/73752759_d.jpg

Dzięki wszystkim za pomysły, a szczególnie za wizualizacje, które komuś z takim brakiem "wyobraźni" jak ja, najlepiej uzmysławiają ewentualny wygląd pomieszczenia ;)

Wc musi być zrobiony na tej ścianie na wprost od wejścia, więc opcja zaproponowana przez Juliannę odpada - przynajmniej w takim kształcie, aczkolwiek podoba mi się.

Nie do końca przemawia z kolei do mnie rozwiązanie z lustem na ścianie, aczkolwiek jest to oczywiście godne rozważenia.

Jutro odbieram klucze do mieszkania więc dobrze byłoby mieć już niejaki ogląd, jak to powinno wyglądać ;)

Julianna, dzięki za pamięć :)

Przez weekend próbowałam coś pozmieniać, ale czasu na myślenie było nie wiele a i efekt znowu do końca nie zadowala.

Kabina zmieniona na kwadrat, jest półka z umywalką na jaśniejszym tle, tylko ciemna plama przeniosła się do kabiny i znowu wyleci.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

Beatko, ta wanna owalna jest bardzo ładna i spokojniejsza :). Jednak będziesz musiała przy niej jeszcze więcej zabudować w rogu, a to już niekoniecznie będzie dobrze wyglądało.

Wanna postanowione - zostaje narożna , ta Galaxa super tylko nie znalazłam większej niż 120 x 120 (taka wydaje się mi ciut za mała), ale Koło Family jest całkiem fajna - też na nią patrzałam. Na moich wizualkach jest Cersania z Cersanitu.

Zostaje też obudowa wanny w mozaice - jasna obudowa wanny wymagałaby przycinania płytek i jej obła zabudowa byłaby trochę utrudniona - mozaika jest giętka i jest łatwym materiałem na owalne obudowy. Mozaika na żywo bardzo ładnie się prezentuje :) Byłam w sobotę w salonie płytek i na ekspozycji pokazane są dekory obok siebie - mozaika i płytki w esy-floresy i całkiem przyzwoicie to wygląda. Nigdy nie byłam za łączeniem pasków z kratką czy z kwiatkami , ale wydaje mi się, że w tym przypadku dekory nie kłócą się to specjalnie ze sobą. Chociaż nutka niepewności jest... i zastanawiam się czy rzeczywiście nie wycofać się z dekoru nad wanną i jego podświetleniem.

Co do komina, to muszę przyznać, że mnie akurat to lustro się bardzo podobało :). Będzie odbijało to co jest dookoła, więc nie ma problemu, że coś będzie się "gryzło". Jeśli mnie ustawienia monitora nie mylą, to Twoje dekory mają między innymi kolor srebrny, zatem lustro jak najbardziej do nich pasuje. Obrazki, grafiki i fototapety (które bardzo lubię) lepiej komponują się raczej tam, gdzie nie występują inne dekory. No chyba, że będą tematem nawiązywać do tychże.

Lustro też zostanie - mężowi bardzo się podoba ten pomysł :), ale są dwie wersje, pierwsza (którą pokazywałam wcześniej) trochę asymetryczna - z jednej strony listwa ciemna z dekorem, z drugiej srebrna listwa(połowę węższa), lub symetrycznie z obu stron listwy ciemne z dekorem - na wizualizacji powyżej.

Jak rozumiem skosów nie będziesz kafelkowała.

Zdecydowanie skosy nie będą kafelkowane - będą w neutralnych kolorach.

Beatko, przede wszystkim pamiętaj, że to tylko nasze "wydaje mi się". Jakoś dziwnie łatwiej jest doradzać innym ;). W przypadku pracy nad własnymi wnętrzami ograniczamy się swoimi preferencjami, przyzwyczajeniami i "bzikami" ;). Czasem warto posłuchać co myślą inni, bo pozwalają zwrócić uwagę na coś co nam umknęło, ale nie znają rytmu życia i specyfiki rodziny, która na dobre zagości :). To Wy będziecie codziennie cieszyć się z tej łazienki, więc nade wszystko to, co Tobie podoba się najbardziej jest priorytetem ...

Pamiętam, pamiętam ..., ale tych wyborów ostatnio było i jest tak wiele, że łatwo się zagubić , coś odpuścić i na coś machnąć ręką. Dlatego, że czuję się bardzo niepewnie w tym temacie zwróciłam się do Was o pomoc :) i naprawdę bardzo sobie cenię Wasze wskazówki i rady. Chciałabym bardzo znaleźć złoty środek.

(nawet jeśli są to kwiatki obok panterki:)

kurczę to porównanie kwiatków z panterką mnie niepokoi, ja chyba naprawdę nie widzę wszystkiego - naprawdę tak się kłócą ze sobą?

Obawiam się, że od tego mojego kombinowania te płytki opatrzą mi się, zanim wyłożę nimi łazienkę. Mam jeszcze inne wyjście - zmienić całkowicie kolekcję i zacząć zabawę od nowa :)

Pozdrawiam

Beata

kurczę to porównanie kwiatków z panterką mnie niepokoi, ja chyba naprawdę nie widzę wszystkiego - naprawdę tak się kłócą ze sobą?

Obawiam się, że od tego mojego kombinowania te płytki opatrzą mi się, zanim wyłożę nimi łazienkę. Mam jeszcze inne wyjście - zmienić całkowicie kolekcję i zacząć zabawę od nowa :)

Beatko, ale to nie dotyczyło Twojej koncepcji :D. To taka ogólna refleksja, którą chciałam zobrazować, że nie przepadam za doradzaniem kolorystyki, bo i tak subiektywne gusta górą. Zapewniam, że nie miałam tu na myśli stricteTwoich kafli :). Są z jednej kolekcji, więc tym bardziej masz gwarancję, że pasują do siebie :D. Niech Cię to absolutnie nie trapi :)

Edytowane przez julianna16

Dzięki wszystkim za pomysły, a szczególnie za wizualizacje, które komuś z takim brakiem "wyobraźni" jak ja, najlepiej uzmysławiają ewentualny wygląd pomieszczenia ;)

Wc musi być zrobiony na tej ścianie na wprost od wejścia, więc opcja zaproponowana przez Juliannę odpada - przynajmniej w takim kształcie, aczkolwiek podoba mi się.

Nie do końca przemawia z kolei do mnie rozwiązanie z lustem na ścianie, aczkolwiek jest to oczywiście godne rozważenia.

Jutro odbieram klucze do mieszkania więc dobrze byłoby mieć już niejaki ogląd, jak to powinno wyglądać ;)

Gratuluję :).

Im więcej szczegółów podajesz, tym łatwiej pomóc, bez konieczności zgadywania :).

Więcej inspiracji znajdziesz w różnych wątkach na FM - zajrzyj szczególnie do łazienkowych np. Łazienki nasze

Ciekawe małe wc o podobnym do Twojego układzie znajdziesz TUTAJ

Idea lustra w Twoim wc jest do rozważenia, ale ja raczej myślałabym o takim w połowie, jak na zdjęciu poniżej.

http://www.arch-aniol.pl/wp-content/uploads/2009/10/ewa03.jpg

Źródło: http://www.arch-aniol.pl/

Beatko, ale to nie dotyczyło Twojej koncepcji :D. To taka ogólna refleksja, którą chciałam zobrazować, że nie przepadam za doradzaniem kolorystyki, bo i tak subiektywne gusta górą. Zapewniam, że nie miałam tu na myśli stricteTwoich kafli :). Są z jednej kolekcji, więc tym bardziej masz gwarancję, że pasują do siebie :D. Niech Cię to absolutnie nie trapi :)

To mnie uspokoiłaś :wiggle:

W takim razie działam dalej.

Julianna, dzięki za pamięć :)

Przez weekend próbowałam coś pozmieniać, ale czasu na myślenie było nie wiele a i efekt znowu do końca nie zadowala.

Różnice w tych ostatnich wersjach są raczej subtelne (jasne dekory), więc myślę, że będziesz zadowolona niezależnie od opcji którą wybierzesz. Może w prysznicu podkreśl tylko miejsce gdzie będzie zamontowana bateria - albo ciemnym albo jaśniejszym dekorem od góry do dołu - poproś o obie wersje wizualizacji i zobaczysz jak to wygląda. Ja na szybko, wklejam co mi się udało. Z tym ciemnym nieźle koresponduje z pasem lustra na kominie ;).

Mam pytanie odnośnie szafki pod umywalkowej - będzie w innym kolorze niż meble pod skosem? Bo na wizualizacji różnią się, a może fajnie byłoby je ujednolicić?

I mój ostatni kamyczek ;). Czy zależy Ci na tym wyróżnieniu jasnym kolorem miejsca wokół wc?

P.s. wykombinowałam jak obudować okrągłą wannę w programie - hurrra :).

2 jasna.jpg

1 jasna.jpg

3 jasna.jpg

wrzucam moj skromy rzut lazienki i proszę o opinie :

Moja opinia - WOW :). Bardzo ładna i stylowa wizja.

Jakbyś już tam mieszkała :). Jak rozumiem taki jest plan - bez prysznica, a z mniejszą wanną?

Julianna - dzięki śliczne. Twoja pomoc jest bezcenna :)

Może w prysznicu podkreśl tylko miejsce gdzie będzie zamontowana bateria - albo ciemnym albo jaśniejszym dekorem od góry do dołu

Ciemniejsza wersja mi się podoba bardziej - poproszę o wizualizację. Tylko nie wiem czy tak wyjdzie, bo kafle u mnie ułożone są poziomo a u Ciebie chyba pionowo - ale będę kombinować tak, żeby wyszło :)

Mam pytanie odnośnie szafki pod umywalkowej - będzie w innym kolorze niż meble pod skosem? Bo wizualizacji różnią się, a może fajnie byłoby je ujednolicić?

Na pewno będzie w jednolitym kolorze.

I mój ostatni kamyczek ;). Czy zależy Ci na tym wyróżnieniu jasnym kolorem miejsca wokół wc?

Nie zależy mi specjalnie - podobają mi się bardzo obie kombinacje. Poproszę o przygotowanie obu wersji i myślę, że już ostatecznie coś wybiorę ;)

Julianna i Aantenka - bardzo, bardzo Wam dziękuję za wszystko.

Oczywiście "zapodam" wersję następną i mam nadzieję, że ostateczną.

Pozdrawiam serdecznie

Beata

aksamitka - fajnia wizualizacja. Bardzo dobry moim zdaniem przykład tego, jak przy ładnie zrównoważyć kolorem żywość form. ;)

A teaz mniej poetycko - patrząc na wizualizację masz sporo różnych kątów, wnęczek i te jasne płtyki oraz armatura bez bajerów bardzo ładnie uspokajaj przestrzeń.

Jak dla mnie dobry kierunek.

Ale mnie również zaskakuje niewielkie rozmiary wanny. Naprawdę nie kusiło Cię zrobienie ciut większej, chocby dlatego żeby sobie jednak podnieść komfort kąpieli? Nie mówię od razu, żeby 180x80 ale choćby ciut ciut :)

powodzenia z wdrażaniem wizualizacji w życie

Aantenka, nad wanna być moze jeszcze sie zastanowię, w poprzednim mieszkaniu miałam 170 i była za duza, może zrobię 150?

Aksamitka, znowu kwestia tego jak użytkujesz. Ja użytkuję głównie jako prysznica (szyba na wannie) ale jak już biorę kąpiel to wtedy lubię się popławić w dużej ilości wody i w piance i dlatego kosztem prysznica który mogłąm na upartego zmieścić zdecydowałam się na większą wannę:lol2: Raz na jakiś czas przymykam wtedy oko na ilość wody, którą w tej sposób marnotrawię.

Jeśli u Ciebie natomiast kąpiele są częstsze a zależy Ci na ekonomicznym gospodarowaniu wody, to mniejsza wanna będzie lepszym rozwiązaniem. Skoro 170 było za duże, to może właśnie 150 lub 160 będzie lepsze. Dla mnie 140 cm to jedak faktycznie ciut większy brodzik. Więc jeśli nie ogranicza Cię nic innego - np wielkośc szafki koło wanny, to w sumie czemu nie podarować sobie 10 cm do kąpieli więcej (ewentualnie potencjalnym gościom) ;) ?