Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej, to znowu ja, tym razem z inną łazienką.

rzućcie fachowym okiem i oceńcie czy taki układ mebli w łazience będzie ok.

Nie wiem czy się odzywać... bo moje oko niefachowe, a tylko "mnie się wydaje" ;).

Bardzo fajnie wygląda połączenie z wanną, ale przechodząc do Twojego pytania, to zależy od tego jakie zadanie dla wnęki przewidujesz? Ma służyć przechowywaniu czy eksponowaniu i dekoracji. Mnie bardziej odpowiada wariant monolit, czyli bez wnęki, ale wynika to z tego, że teraz przeszkadza mi to, że wszystko stoi u mnie na półeczkach i "bije po oczach" :).

Fajnie zapowiada się ta wizualizacja. Wrzucisz efekt jak skończysz? :)

• Odpowiedzi 9,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

julianna16, dzięki :)

wnęka ma być ewentualnie na zwinięte w rulonik ręczniki, nic ponadto.

zastanawiam się czy nie dać jej z drugiej strony, bo w takim układzie cały czas i tak bedzie zasłonięta przez otwierane drzwi.

z drugiej strony odbijałaby się w lustrze, co mogłoby dać fajny efekt.

bez wnęki mam wrażenie ze jest tak... przytłaczająco.

zdjęcia wrzucę, gdy skończę, mam nadzieję, ze po Nowym Roku pójdzie mi szybciej :)

Na Twojej wizualizacji lepiej wygląda moim (również niefachowym :)) okiem monolit.

Na podstawie wizualizacji oceniam, że przestrzeń w łazience masz w miarę dużą jak na ilość wstawionych sprzętów (nie ma WC, prawda?) , stylistycznie widać duże jednorodne bryły. Wnęczka na ręczniki jest jak dla mnie zakłócenie tego porządku i długich, prostych linii dominujących w łazience.

Co do całości, to mnie się na pierwszy rzut oka nic nie gryzie. Jeśli chodzi o jakieś rozwiązania szczegółowe, to trochę trudno je na podstawie tej wizualizacji oceniać. Ja na przykład miałabym jedną sugestię praktyczną co do obudowy wanny. Jeśli "drewniany" pas pomiędzy ścianą a wanną to drewno takie jak na szafkach, to trzeba przemyśleć jego konserwację i zabezpieczenie w tym miejscu. Widziałam podobne rozwiązanie, tzn. wanna obudowana, ale krawędź wanny powyżej obudowy, dzięki czemu powstaje półeczka pomiędzy ścianą a obudową wanny. Ładnie to wygląda, ale albo jesteś ostrożnym "kąpaczem" i nie chlapiesz za bardzo, tak że może wyschnąć, albo po pluskanej kąpieli musisz zmierzyć się z zadaniem uzunięcia wody zbierającej się na półeczce pomiędzy ścianą a wanną. Wszystko zależy od przyzwyczajeń, natomiast jeśli w kąpieli Ty albo Twoje potomstwo lubi się popluskać jak kaczuszka ;), to wanna przylegająca bezpośrednio do ściany jest praktyczniejszym rozwiązaniem.

Oczywiście jeśli masz jakieś wątpliwości, to napisz co konkretnie Ci się nie podoba, wrzuć wymiary i napewno spłyną jakieś dobre rady.

Powodzenia

Aantenka, łazienka jest większa niż na mojej wizualizacji, niestety nie miałam czasu żeby wrzucić wszystkie elementy (jest jeszcze prysznic, wc, bidet - ale już gotowe i w ich okolicach nie przewiduję żadnych elementów drewnianych). choć zastanawiam się, czy dla całości obrazu nie powinnam wrzucić wszystkich elementów w łazience + obecnego układu płytek. zobaczę jak z czasem będzie.

prawda, ze raczej staram się stosować linie proste i zwarte bryły. co do wysokości drewna koło wanny - chciałam aby było równo z górną krawędzią wanny (być może z minimalnym spadkiem żeby woda nie zatrzymywała się przy ścianie), drewno zapewne teak olejowany. drewno w tym miejscu być musi, bo wanna jest już tam gdzie jest :) jest intensywnie używana przez młodszą pociechę (a ponieważ ten pasek pomiędzy wanną a ścianą jest już obłożony płytą pilśniową pod przyszłą zabudowę drewnem, pociecha urządza tam basen ... na pewno półeczki więc tam nie zrobię...)

Witam i proszę o pomoc w aranżacji łazienki. Chodzi mi w pierwszej kolejności o rozstawienie armatury. Może ktoś będzie miał lepszy pomysł. Długość pomieszczania 3,60, szerokość 2,40. Okna nie mogę ruszyć (zabytek), ale drzwi mogę przestawić dowolnie. Z lewej strony do okna jest 67 cm, z prawej od okna do ściany 51 cm. Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach. Projektu też za bardzo nie potrafię zrobić. Mam nadzieję, że ktoś pomoże.

łazienka.jpg

justyna0711 - prośba o rzut pomieszczenia z wymiarami - będzie się łatwiej zorientować. Zaznacz też przyłącza, chyba że można je dowolnie przesuwać i można je ustawiać do woli.

No i napisz jakie masz wymagania odnośnie armatury, tzn. co ma w tej łazience być, jakiej wielkości, co jest dla Ciebie ważne - jeśli coś ci jest obojętne to też ważna informacja (jakiej wielkości prysznic i w jakim kształcie to samo z wanna???, dużo miejsca od przechowywania, zabudowana pralka, koniecznie dwie umywalki??? i inne takie szczegóły)

Dodatkowo możesz cofnąć się kilka stron (chyba ok. 87), gdzie dobre rady dostawała fafulja. Ma podobną łazienkę do Ciebie wymiarami i kształtem, choć rozwiązania nie można przekopiować 1:1, bo u niej komin był a u Ciebie okno. Ale zajrzyj choćby dla inspiracji.

Edytowane przez Aantenka

Aantenka dziękuję za odzew. Ale mi dałaś zadanie. Potrafię tylko taki rzut wykonać. Jeśli to za mało- to zlecę to komuś. Przyłącza można ustawiać dowolnie. Kabinę chciałabym 90 cm najlepiej kwadratową, ale jestem elastyczne w tej sprawie., wannę 170. Mają być 2 umywalki. pralka zabudowana. Zależy mi na szafkach do przechowywania (ręczniki, chemia, kosmetyki). Grzejnik też może być w dowolnej części- musi być żeberkowy, nie mam możliwości ogrzewania podłogowego. Pomieszczenie jest wysokie 3,20, ale tu można go zmniejszyć do pożądanej wysokości. Okno na wysokości 80 cm. od podłoża. Drzwi mają razem z futryną 90 cm (bo są obecnie i chciałbym je wykorzystać), ale tak jak pisałam można je przestawić dowolnie. Chciałabym bidet i misę ustępową podwieszaną. Preferuję styl prosty, nie za bardzo nowoczesny, ale też nie klasyczny. Podpatrzyłam projekt na str 87 i faktycznie można z niego czerpać. Ogólnie jestem elastyczna w wielu kwestiach. Nie znaczy to że nie mam zdania, ale uważam, że na wszystkim nie można się znać. Jeśli ktoś jest fachowcem i coś doradza to myślę, że warto korzystać z jego doświadczenia. Będę wdzięczna za dalsze wskazówki.

lazienka.jpg

Aantenka dziękuję za odzew. Ale mi dałaś zadanie. Potrafię tylko taki rzut wykonać. Jeśli to za mało- to zlecę to komuś. Przyłącza można ustawiać dowolnie. Kabinę chciałabym 90 cm najlepiej kwadratową, ale jestem elastyczne w tej sprawie., wannę 170. Mają być 2 umywalki. pralka zabudowana. Zależy mi na szafkach do przechowywania (ręczniki, chemia, kosmetyki). Grzejnik też może być w dowolnej części- musi być żeberkowy, nie mam możliwości ogrzewania podłogowego. Pomieszczenie jest wysokie 3,20, ale tu można go zmniejszyć do pożądanej wysokości. Okno na wysokości 80 cm. od podłoża. Drzwi mają razem z futryną 90 cm (bo są obecnie i chciałbym je wykorzystać), ale tak jak pisałam można je przestawić dowolnie. Chciałabym bidet i misę ustępową podwieszaną. Preferuję styl prosty, nie za bardzo nowoczesny, ale też nie klasyczny. Podpatrzyłam projekt na str 87 i faktycznie można z niego czerpać. Ogólnie jestem elastyczna w wielu kwestiach. Nie znaczy to że nie mam zdania, ale uważam, że na wszystkim nie można się znać. Jeśli ktoś jest fachowcem i coś doradza to myślę, że warto korzystać z jego doświadczenia. Będę wdzięczna za dalsze wskazówki.

Ojeju, to ja od razu napiszę, że profesjonalistą nie jestem :( Lubię się dzielić swoimi doświadczeniami i przemyśleniami, natomiast wszystko pozostaje w granicach sugestii. Ale faktycznie są tutaj naprawdę świetni doradcy, więc jest duża szansa, że się uda pomóc również Tobie.

A wszystko co napisałaś stanowi dobry wstęp do konkretnych propozycji i rzut z góry myślę, że jest wystarczający. Rozumiem, że drzwi są na krótszej ścianie naprzeciw okna i na tej ścianie mają pozostac.

Moje pierwsze wrażenie jest takie, że bardzo dużo chcesz w tej łazience zmieścić i będzie dość "obstawiona" Ale zobaczymy, co da radę wymyślić.

To i ja z pytaniem o wysokość ułożenia płytek w kabinie.

Kabina ma miec 200cm. Czy płytki wobec tego moga kończyć się niżej np. na 180cm, czy powinny być równo, czy też im wyzej tym lepiej.

Płytki mają wymiary 60x60cm.

prysznic.JPG

Edytowane przez sheenaz

seheenaz - ja jestem typ wysoka, więc 180 cm to zdecydowanie jak dla mnie za mało, bo choćby mycie włosów zakończyłoby się pochlapaniem wszystkiego powyżej tej linii. Zdecyowanie 2 metry, a u siebie to zrobilabym w ogóle pewnie do sufitu :) rozumiem, że pytanie wynika z wielkośći płytek. A może te 20 cm to z dekoru by się udało dorobić?

Beasza, wersja jasna dla mnie dużo lepsza :)

Dzięki :) 1:0 dla jasnej wersji

To i ja z pytaniem o wysokość ułożenia płytek w kabinie.

Kabina ma miec 200cm. Czy płytki wobec tego moga kończyć się niżej np. na 180cm, czy powinny być równo, czy też im wyzej tym lepiej.

Płytki mają wymiary 60x60cm.

Tak po mojemu to przynajmniej na równo :)

Pozdrawiam

Aantenka, Beasza - dzięki.

Dekorów się nie da dołożyć bo ich nie ma :)

Cała łazienka jest w tych płytkach do wys. 120cm czyli 2 płytki, a tylko w kabinei jest wyżej.

Gdybym dołożyła jeszcze jedną płytkę to skończyłaby się 5 cm przed sufitem.

Nie wiem czy taka róznica wysokosci tu 240cm tam 120cm nie będzie jakoś dziwnie wyglądać.

Aantenka, Beasza - dzięki.

Dekorów się nie da dołożyć bo ich nie ma :)

Cała łazienka jest w tych płytkach do wys. 120cm czyli 2 płytki, a tylko w kabinei jest wyżej.

Gdybym dołożyła jeszcze jedną płytkę to skończyłaby się 5 cm przed sufitem.

Nie wiem czy taka róznica wysokosci tu 240cm tam 120cm nie będzie jakoś dziwnie wyglądać.

5 cm przed sufitem chyba dziwnie by wygladało, ale 180 cm też dziwnie - najbardziej dla mnie optymalnie do wysokości kabiny czyli 200 cm. Musiałabyś docinać płytkę, albo... czy na wannie masz mozaikę? tak mi się wydaje z wizualki. Może z tą mozaiką pokombinować w kabinie zamiast dekorów?

Tak drzwi są naprzeciw okna- zapomniałam dopisać. Otwierają się oczywiście na zewnątrz na lewą stronę. Może i dużo w tej łazience, ale to moja jedyna. Wanna musi być ze względu na dzieci, a natrysk- ze względu na mnie i męża. Wanna może być też narożna, tylko nie wiem czy da się gdzieś taką wcisnąć. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moim tematem.

UWAGA, obszerny post :)

justyna0711, to jest moja propozycja ustawienia sprzętów w Twojej łazience. Tylko rzut z góry, bo program w którym robiłam bardzo ładnie pokazuje wymiary ale nie ma mozliwości ustawienia 3D. Na początek może to wystarczy.

Oczywiście wszystkie kształty i wymiary sprzętów, podobnie jak odstępy są orientacyjne, szczegółowe ustawienie zależy dość mocno od ostatecznie wybranych sprzętów i ich faktycznych wymiarów i kształtów

Pod rysunkiem jeszcze kilka uwag.

http://images49.fotosik.pl/1245/aa4fa305c7341c46med.jpg

1. Jeśli kabina ma być tradycyjna zamykana to wydaje mi się, że ten róg obok drzwi jest najlepszy na prysznic. Wymiary mogą być np. 80x100, 90x90, 90x100, zależnie od waszych preferencji i gabarytów. Na pewno ładniej będzie wyglądała kabina z przezroczystego szkła i o jak najmniejszym brodziku, żeby się nie rzucała w oczy. Może coś takiego http://hurtownialech.pl/pl/p/NEW-TRENDY-Kabina-prostokatna-MODENA-90x100-lewa-EXK-1005EXK-1013/4327

Jeśli kabina z otwieranymi drzwiami (mogą być jeszcze takie mniej ładne ale praktyczne suwane), to wtedy otwierają się na otwór drzwi wejściowych.

2. Kolejność WC/bidet - chyba zależy od Twoich preferencji. W zależności od wymiarów prysznica i wanny trzeba wyregulować sobie odległości WC i bidetu od prysznica i od wanny. Minimalna wygodna odległość między WC i bidetem to ok. 40 cm, kwestia dostosowania ile miejsca zostawić po bokach, przede wszystkim żeby było wygodne przejście między wanną i bidetem. Zaplanowałam rozdzielenie zabudowy geberitowej, bo bardziej mi sie tak podoba, ale można zrobić jeden blok.

3. W kącie obok okna wstawiłam podwieszaną długą szafkę do przechowywanie (wymiary dowolne). Można jej tam nie umieszczać, a np. wstawić grzejnik i zrobić wieszaki na szlafroki czy ręczniki. Jeśli przejście między wanną a bidetem będzie wąskie, to lepiej jednak zostawić szafkę, do której zagląda się rzadziej.

4. Wanna zdecydowanie asymetryczna, ale tu sam kształt wanny jest przypadkowy, wkleiłam wymiar 175x100. Wybór kształtu wanny należy do Ciebie, im bardziej ścięta tym więcej miejsca będzie na dojście do bidetu.

5. Zostaje ok. 260 cm na ścianie po prawo od drzwi na ustawienie dwóch umywalek i pralki, co jest wystarczającą ilością miejsca.

Ja widzę dwie opcje zagospodarowania tej przestrzeni.

Jedna, którą odzwierciedla powyższy rzut, to zawieszenie dwóch umywalek (żeby było wygodnie trzeba liczyć ok. 130 do 140 cm umywalki + odstępy) z szafkami podwieszanymi pod spodem, jak np. tu http://allegro.pl/antado-f-4-zestaw-szafek-wenge-umywalka-120cm-i2033293498.html i ustawienie obok pralki, przy czym zdecydowanie sugeruję wąską pralkę 45cm ładowaną od przodu.

Pralka może być niezabudowana (wtedy ładnie mogłyby wyglądać meble z tej aranżacji

http://partner.sanitec.artcom24.com/storage/images/aranzacje/nowosci.2005/kolo/quattro/quattro_05_bathroom2_high_460x345.jpg) albo zabudowana (zabudowa pralki może udawać szafkę o wymiarach 50x70 albo jeśli chcesz mieć miejsce do przechowywania kosztem zagracenia przestrzeni - wysoką szafę 50x70x180.

Druga opcja to pralka schowana w szafce do ziemi obok umywalek (taka zabudowa troche jak u fafulji, przy dwóch umywalkach można zrobić nawet opcję z pralką pomiędzy dwoma umywalkami). Zabudowa taka daje dużo miejsca do przechowywania, ale optycznie dociąża przestrzeń, bo się robi klocek.

W obydwu opjach duuże lustro, w drugiej to można zrobic nawet na całości ściany, na której jest umywalka. W celu poszerzenia przestrzeni oczywiście.

5. Grzejnik można umieścić albo zmiast szafki w rogu albo nad wanną.

uff ;) To chyba wszystko, może się jeszcze ktoś swoimi uwagami podzieli.

Edytowane przez Aantenka

justyna0711 - tak jeszcze na koniec. nie wiem, jakie podobają Ci się płytki, ale nie pasują mi w tej łazience czarno-białe i czekoladowo-ecru kontrasty. Moim zdaniem trudno będzie ładnie takie kontrasty zaaranżować, może powstać kogiel mogiel

Natomiast jeśli lubisz kolor i nie boisz się białego (sprzątanie) to jakoś ładnie moim zdaniem mogłaby u Ciebie wyglądać kolekcja paradyż vivido. (Od razu odpada pewnie obudowa płytkami narożnej wanny) Być może to totalnie nie Twój gust, ja zresztą raczej nie doradzam konkretnych modeli, ale jakoś pasuje mi taka żywa kolorystyka do Waszego obrazu jako użytkowników.

To już naprawdę wszystko ;)

Aantenka bardzo dziękuję za tak szybą reakcję. Propozycja bardzo mi się podoba. Jedyne to czego nie jestem pewna (chodzi o użytkowanie) to wanna pod oknem. Nie mam doświadczenia w tym zakresie i nie wiem jak to będzie z dojściem do niego. Ale z drugiej strony przestrzeń jest za mała na inne ustawienie. Tak sobie myślę, że do okna będę musiała tylko dojść, żeby go umyć. A zatem nie za często.

Jeśli chodzi o płytki to nie mam zielonego pojęcia. Biały na ścianach ok, ale na podłodze to się trochę boję. Moja mama miała i "latała" z mopem non stop. Fajnie to napisałaś "pasuje mi taka żywa kolorystyka do Waszego obrazu jako użytkowników". Szczerze mówiąc to ja chyba nie jestem taka "żywa". Reszta mieszkania w brązach i beżach- zatem....Ale może czas na zmiany.

Proszę jeszcze tylko o podpowiedź- w jakim programie zrobić taką wizualizację z płytkami. Może dokształcę się, bo tera czas na kolejny etap- ceramika i płytki.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moją łazienką i aranżację przestrzeni.

Aantenka bardzo dziękuję za tak szybą reakcję. Propozycja bardzo mi się podoba. Jedyne to czego nie jestem pewna (chodzi o użytkowanie) to wanna pod oknem. Nie mam doświadczenia w tym zakresie i nie wiem jak to będzie z dojściem do niego. Ale z drugiej strony przestrzeń jest za mała na inne ustawienie. Tak sobie myślę, że do okna będę musiała tylko dojść, żeby go umyć. A zatem nie za często.

Jeśli chodzi o płytki to nie mam zielonego pojęcia. Biały na ścianach ok, ale na podłodze to się trochę boję. Moja mama miała i "latała" z mopem non stop. Fajnie to napisałaś "pasuje mi taka żywa kolorystyka do Waszego obrazu jako użytkowników". Szczerze mówiąc to ja chyba nie jestem taka "żywa". Reszta mieszkania w brązach i beżach- zatem....Ale może czas na zmiany.

Proszę jeszcze tylko o podpowiedź- w jakim programie zrobić taką wizualizację z płytkami. Może dokształcę się, bo tera czas na kolejny etap- ceramika i płytki.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moją łazienką i aranżację przestrzeni.

A taki jakiś miałam natchnienie z Twoją łazienką. A skoro mam pomysł, to czemu go trzymać w garści. ;) Wierzę, że dobre rzeczy do mnie wrócąw tej czy innej postaci :)

Ale co do pytania.

Cóż, najładniejsze wizualizacje z płytkami robi się tak naprawdę w programie CadDekor czyli profesjonalnym programie do robienia projektów. Nie wiem czy jest jakiś inny, ale z niego pochodzi większość wizualizacji fotorealistycznych jakie znam. Mają go profesjonalne salony łazienkowe. Forumowicz ekstr@ korzystał z programu Blender, ale ja go nie znam.

Samodzielnie, na programach w internecie jest dużo trudniej. Są programy takie jak na stronie Koło, jest trochę lepszy pro100+ ale tu już trzeba trochę się natrudzić. Jest google sketch artist no i parę innych, trzeba by poszperać. Ale ja na prosty w obsłudze, szybki i jeszcze bezpłatny to nie trafiłam i nic nie mogę polecić.

Forumowicze pisali też o możliwości odpłatnego zamówienia projektu w Internecie - przejrzyj wątek, to może dopytasz o szczegóły, bo nie pamiętam już kto o tym wspominał.

Co do wanny pod oknem - tu już muszą się posiadacze odezwać.

Jeśli jest to bardzo upierdliwe, to jest jeszcze co najmniej jedna opcja. Można np. przenieść pralkę pod okno w miejsce gdzie zaplanowałam szafkę wiszącą, przesunąć umywalki bliżej drzwi i na pewno zmieści się jeszcze wąska szafka wisząca obok umywalek i wanna prostokątna 170cm przysunięta dłuższym bokiem do ściany. Dojście do okna będzie na pewno lepsze. Minusem będzie aspekt wizualny - tunel. Można go zrównoważyć kolorami, ułożeniem płytek i lustrami ale to wyższa szkoła jazdy i ja się nie znam. ;(

Co do płytek, to mi się wydało, że jeśli potrzebujecie i prysznica i wanny i dwóch umywalek to musi być u was całkiem duży ruch w tej łazience ;) Stąd mi się te kolory skojarzyły. Rozumiem natomiast obawę przed białym na podłodze - sama bym się raczej nie zdecydowała, ale myślałam, że może jest też kolor. Zobaczysz natomiast co Ci się podoba, jak zaczniecie poszukiwania. Przy wyborach i tak ostatecznie trzeba się zdać na własny gust, w końcu to wy będziecie z tej łazienki korzystać.

P.S. Jeszcze wiadomość na priv Ci napisałam.

Edytowane przez Aantenka