solid-prof 07.01.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 rmonia ja również korzystam z pro100 - wersja demo nie ma możliwości zapisu projektów, ale nie trzeba crackować , wystarczy nie wyłączać kompa Anulek2005 zgadza się niedawno wrzucałam projekt do łazienek, mam nadzieję, że w lutym wrzucę tam realizację. Czemu z terminami płytkarzy jest tak fatalnie Venus_m ja też lubię fototapety, jedna będzie nawet u mnie w przedpokoju. Ale czasami po prostu wszystkiego może być za dużo. Mam pytanie a drzwi będą takie jak na projekcie? Ciekawe jak Klienci mają problemy ze znalezieniem płytkarzy w krótkim czasie, a my nie rzadko narzekamy na niedobór roboty. Dochodzi jeszcze kwestia znalezienia dobrego fachowca. W moim przypadku Klient nigdy nie czekał dłużej jak miesiąc na rozpoczęcie prac. Pozdrawiam i życzę 100% zadowolenia z wykonania łazienki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.01.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 julianno ty normalnie czytasz w moich myslasz - wiesz co robię od kilku minut? Liczę szerokość przejscia W tym układzie co narysowałaś teraz to ok 65 cm, po zamianie 55 Czyli jak będzie? Umywalka czy wc obok prysznica? bo mnie się już wszystko "pozajączkowało" Niezależnie od Twojego wyboru też uważam, że obie opcje są ok, z małą przewagą dla wc obok prysznica. Ja mam teraz podobny rozmiar łazienki i mimo, że jest maleńka, to cenię sobie bliskość umywalki przy wejściu . To wszystko zależy od Waszych upodobań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 08.01.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Tymczasem podałam, ze umywalka będzie obok prysznica (ze względu na szerokość przejscia), ale ponieważ to są scianki obok i blisko jest do odpływu to deweloper powiedział ze nie bedzie problemu zeby to zmienić. A tak naprawde to zdecydujemy jak wybierzemy sprzety, bo moze wybierzemy mniejszą umywalke i z przejsciem nie bedzie problemu. A tak wogóle to najbardziej poodba mi się wersja z lustrem na wprost drzwi, murkiem i prysznicem obok, a WC po prawej stronie od wejscia - tylko ze w tym ukladzie drzwi prysznicowe nie beda się swobodnie otwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.01.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Tymczasem podałam, ze umywalka będzie obok prysznica (ze względu na szerokość przejscia), ale ponieważ to są scianki obok i blisko jest do odpływu to deweloper powiedział ze nie bedzie problemu zeby to zmienić. A tak naprawde to zdecydujemy jak wybierzemy sprzety, bo moze wybierzemy mniejszą umywalke i z przejsciem nie bedzie problemu. . Nie jestem pewna czy mamy na myśli to samo przejście . Mnie chodziło o to (zaznaczone na czerwono). W tym układzie jest nieco mniej miejsca niż gdyby była tam mniejsza umywalka (przynajmniej na wizu). Łatwiej jest znaleźć mniejszą/ płytszą umywalkę niż wc . http://img843.imageshack.us/img843/4651/rzut2.jpg Edytowane 8 Stycznia 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 08.01.2012 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 julianno - ty mi się tu zaraz kochana spowiadaj w jakim programie ty te wizki robisz Bo wiesz - ja już wirtualnie kuchnię umeblowałam, to się muszę za łazienkę i wc wziąć ... Pomysłów mam sporo ... A programiku żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 08.01.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Julianno , ja wykorzystałam takie obliczenia jak na rysunku - wzięłąm pod uwage te same wielkości sprzetów zeby mieć porównanie.http://images41.fotosik.pl/1245/359ee5ff3c959e19med.jpg Wszystko się jednak zmieni jak wstawi się inne sprzęty. Tak jak sama powiedziałaś - łatwiej znaleźć węzszą umywalke niż sedes ale ...z drugiej strony węższa umywalka to również węzsza szafka pod nia, a miejsce na przechowywanie tez jest ważne, więc sama już nie wiem. Obie wersje mi się podobaja. Tez się podłączam do pytania - jakiego programu używasz do wizualek łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.01.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Aaa... takie buty - teraz rozumiem . Nie wzięłam pod uwagę, że chciałabyś tam jeszcze zabudowę. Założyłam, że w tak małej łazience lepiej zrobić mniejszą umywalkę i dzięki temu mieć więcej miejsca dla lepszej dostępności . Jeśli jednak planujesz jeszcze miejsce na przechowywanie, to wersja z umywalką obok prysznica jest lepsza, bo przynajmniej nie nabijesz guza o szafkę umywalkową w korzystaniu z wc . Różnice jednak nie są duże, bo to niewielka przestrzeń. Aaa... przypominam, ze u mnie prysznic ma 90x92, a umywalka 92 x 42, ścianka 10. Tutaj jeszcze wizu porównujące. http://img441.imageshack.us/img441/329/szocikmoz.jpg http://img341.imageshack.us/img341/1016/szocikdzi.jpg http://img853.imageshack.us/img853/5285/szocikrzutmoz.jpg http://img18.imageshack.us/img18/777/szocikrzutdzi.jpg Kochane wizualki robię w programie ze strony Paradyża, więc tylko ich kolekcja jest w bazie, ale sporo można pokombinować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 08.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Zabudowe chce, bo obawiam się ze na początku moge nie miec kasy na zrobienie górnej łazienki i ta na dole będzie przez kilka miesięcy naszą jedyną - zreszta zawsze przyda się miejsce na jakieś domestosy i płyny do mycia, nawet jak już z kąpaniem się przeniesiemy na góre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.01.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Zabudowe chce, bo obawiam się ze na początku moge nie miec kasy na zrobienie górnej łazienki i ta na dole będzie przez kilka miesięcy naszą jedyną - zreszta zawsze przyda się miejsce na jakieś domestosy i płyny do mycia, nawet jak już z kąpaniem się przeniesiemy na góre Więc masz już rozwiązany dylemat co dasz obok prysznica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 08.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 julianno to program Light decor paradyz? Jesli tak to jak robisz w nim niskie ścianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.01.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 wpisuję ich wysokość w opcji "rysuj ściany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 08.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) http://img18.imageshack.us/img18/777/szocikrzutdzi.jpg . a ja glosuje za tą wersją. jest bdb dostep do umywalki. Nie wiem, czy Wam się zdarza, ale u mnie czasami przy umywalce dzialaja dwie osoby, makijaz + mycie zebow albo cos w tym stylu... no i kibelek sie tak ladnie chowa od wejscia. wydaje mi sie rowniez ilosc miejsca wokol WC gwarantuje wygodne korzystanie Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 08.01.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Mnie się w tej opcji podoba, ze z zabudową kibelka nie trzeba mocno się wysilac (jesli bedzie np przy drzwiach to trzeba coś z tym murkiem 20-cm od geberita potem zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.01.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Nie wiem, czy Wam się zdarza, ale u mnie czasami przy umywalce dzialaja dwie osoby, makijaz + mycie zebow albo cos w tym stylu... Oj zdarza się, zdarza . No i proszę, taka wydawałoby się mała przestrzeń, a tyle koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 08.01.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Aantenko zajrzyj proszę tutaj jak będziesz miała chwilkę i poradź coś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 09.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 (edytowane) A ja zapraszam Was do siebie - o tutaj! - nie będę zasmiecac tego wątku skoro załozyłam własny Zresztą może wtedy uda mi się Was sprowokowac do duskusji nie tylko o łazienkach Edytowane 11 Stycznia 2012 przez szocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 11.01.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Nadszedł czas, aby przedstawic moj projekt łazienki. Niestety nadal nie mam 100 % pewnosci co do wyboru kafli, dlatego zwracam się do Was z prosbą o poradę <a href=http://img39.imageshack.us/img39/8774/30409957.jpg' alt='30409957.jpg'> Edytowane 16 Stycznia 2012 przez netmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 12.01.2012 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 na twoim miejscu postarałabym się zamienić miejscami wc i grzejnik. ten pierwszy byłby trochę bardziej schowany, a grzejnik, który pewnie ma pełnić funkcję wieszaka na ręcznik - byłby bliżej drzwi łazienki. myślę, że jeśli chodzi o wymiary - to ma szansę się udać. co do ułożenia kafli - na jednym i drugim projekcie widzę bajzelek, a raczej przypadkowość. nie wiem czym się kierujesz akcentując kolorem poszczególnej łazienki (tj. nie widzę tu konsekwencji). nie widzę, czy chcesz na czarno/biało akcentować strefę kąpielową, czy pobawić się dekorami, czy chodzi o wyraźne oddzielenie strefy kąpielowej od tej bardziej codziennej czy na różnych kolorach chcesz "poukrywać" akcesoria (papier na białej kafli nie będzie tak przykuwał uwagi jak na czarnej).ale jak się domyślam - ma być biel i czerń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 12.01.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 netmar na poczatku disclaimer - wybór i ułożeine płytek to w dużej mierze kwestia gustu użytkownika, czyli Twoja Rozumiem natomiast, że masz jakieś wątpliwości i dlatego Twój projekt tutaj się znalazł, żeby się skonfrontować z opiniami z zewnątrz. Podejrzewam, żę przyłącza są, więc nie będę się odnosić do ustawienia, zwłaszcza że nie mam z nim problemu (uwaga duś odnośnie grzejnika jest słuszna, ale ostatecznie można wykorzystać na wieszak na podręczne ręczniki ściankę między prysznicem a wanną). Wszelkie poniższe uwagi proszę traktować jako subiektywne itd. Generalnie kolekcje kontrastowe b. ciemny - b. jasny są ładne, ale łatwo można przedobrzyć z ich użyciem i wprowadzić dysharmonię w łazience oraz ją niepotrzebnie zaciemnić. Ja jestem zwolennikiem umiarkowanego używania tych kontrastów, zwłaszcza w łazienkach gdzie jest sporo sprzętów na stosunkowo niedużej powierzchni (tak jak u Ciebie . Ja w przypadku obydwu wersji łazienki mam pewien dyskomfort estetyczny wynikający z faktu, że dzieje się tam dużo i mocno (Duś nazwała to wdzięcznie bajzelkiem i podała kilka kwestii, które można rozważyć planujac użycie w łazience dekorów i kontrastowych kolorów.) Ciemne kafle podkreślają na stosunkowo niedużej powierzchni każdy element umeblowania (lustro, wanna, prysznic, WC) i do tego jeszcze podwójnie (kolor + dekor lub kolor + kolor). Wielkość płytek nie ułatwia - jeśli wstawiasz duży brązowy pas, to już masz pas szerokości ok. 50 cm jeśli się nie mylę, czyli dużą ciemną plamę. Jak dla mnie na aktualnych projektach jest wszelkich urozmaiceń po prostu za dużo. A trzeba pamiętać (moje standardowe grzmienie), że dojdą do tego jeszcze łazienkowe drobiazgi (ręczniki, mydelniczka, szczoteczki do zębów, szampony itd), których na projekcie nie widać, a które jeszcze mogą mieć wpływ na "ilość akcji" w tym pomieszczeniu. Jakie mam sugestie po tym przydługim wstępie ? Z dwóch przedstawionych projektów bardziej podobają mi się płytki nr 1, z dekorami w kwiaty. Lazienka jest wtedy subtelniejsza, łatwiej jest rozproszyć ciemnośc ciemnych płytek. Lazienka nr 2 z ciemnymi płytkami w dwóch odcieniach i z jasnym dodatkowo wygląda jak takie ciasto marmurek i już na pewno w tym wydaniu mi nie leży.... Oczywiście de gustibus non est disputandum, ale z Twojego pytania w ogóle wynikała chyba chęć poznania opinii również o samych kaflach... Żeby nadać łazience z projektu nr 1 więcej lekkości proponowałabym zostawić dwa rzędy ciemnych dekorów podkreślających lustro tak jak jest teraz, ze zwróceniem uwagi na symetrię dekorów w stosunku do lustra. Usuwamy ciemny pas w rogu nad wanną. Może ciemnymi płytkami (albo dekorami ciemnymi) podkreślić ściankę oddzielającą prysznic od wanny? Pozbywamy się ciemnego dużego pasa na prysznicu. Wokół WC zostawiamy ciemne płytki (mogą być również dekory) ale tylko na zabudowie geberita i nie ciągniemy ich do całego sufitu. Pamiętając oczywiście że to Ty będziesz tę łazienkę użytkować mam nadzieję, że mogłam przedstawić Ci jakąś inną perspektywę życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 12.01.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 duś oraz Aantenka dzięki za odp i sugestie Moj projekt jest wstepnym projektem wiec wszelkie porady i opinie są mile widziane. Wstepnie zdecydowana jestem na kafle w kol.biały0czarny lub grafit/szary choc przyznam ze po glowie chodzi mi kolekcja w odcieniach bezu/ brązu ale niestety nie mam wizualnego natchnienia co do wyboru odpowidnich plytek. Powyzsze projekty byly robione z myslą odwroconego kontrastu (tu na mysli mam sciane z umywalką oraz sciane z ubikacją) a reszta pozostalych scian mozna przyjac byla probą uzupelnienia nudnej sciany i wydłuzenia pomieszczenia. Reasumując i sklelając moj bajzelek radzicie aby pozbyc się pasów przy wannie i prysznicu w zamian uzupelnic ciemnymi plytkami sciankę oddzielającą. A co z plytkami na scianie z umywalką i kibelkiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts