Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W poszukiwaniu utraconego tlenu, czyli jak trafiliśmy na koniec tęczy

Recommended Posts

Przypomniałaś mi jak po raz pierwszy stałam z zadartą głową patrząc na gwiazdy przez moje okna dachowe :)

Zapędziłam niedawno mojego J do wykańczania wnęk okiennych. Na razie zrobił tylko 3 okna w wykuszu na poddaszu. Wolno mu to idzie, bo trzeba bardzo dokładnie spasowywać te ramy. Są jeszcze nie wykończone, bo to moja działka, a nie mam kiedy. Muszę powalczyć z kolorem i zabezpieczyć drewno, ale już widzę, że pomysł był znakomity.

Będą wyglądać tak jak te na inspiracjach, tylko u mnie okna są ciemne i drewno tych ram też będzie ciemne.

[ATTACH=CONFIG]367652[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]367653[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]367654[/ATTACH]

U ciebie pięknie by to wyglądało i pasowało do sufitów :)

Piękne są takie wnęki, mam w inspiracjach, ale to już byłoby za dużo drewna dla mnie (sufit, skosy, podłoga, meble) ;) Na dole może tak obrobimy dwa fixy "siedziskowe"

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś grek wszedł na poddasze, tam gdzie już mamy Thermano nad głową i też tak samo się zachwycał :D

Jak zamierzacie wykończyć wnęki przy oknach dachowych?

:) I jak cicho, wcale nie słyszałam tego deszczu :D

Właśnie dzisiaj zastanawiałam się nad wnękami - jedyna opcja to deski, bez ramki wychodzącej na boazerię, tylko wewnątrz. Roto ma w ofercie maskownice, ale z PCV

Pusiu 100% drewno z odzysku ;) dzisiaj je trochę szlifowałam, będę chciała pomalować na jeden z kolorów, które rozważam na drzwi docelowe - albo mi przejdzie albo się na niego zdecyduję :)

btw szukając rzeczy, które moglibyśmy pomału kupować na przecenach trafiłam na te płytki:

http://www.domrustykalny.pl/files/sc_images/product/middle_img_3271.jpg

źródło aaa!

Edytowane przez Niechaj

Cena mnie zagryzła :bash:

Chcesz coś rustykalnego i niebanalnego na podłogę?

Paradyż ma w ofercie Hexagon Cotto w kilku kolorach. Cena co najmniej przystępna, a poza tym oprócz pełnych plytek mają też połówki, więc mniej cięcia.

Ja je rozważam, jak uda mi się wreszcie doprowadzić do wymiany podłogi w wiatrołapie i nie znajdę innych w takiej cenie. Wymyśliłam sobie, że zrobię coś takiego gray-mixed-hex-cement-tile-and-wood.jpg, ale z granatowym zamiast grafitu. Jak na razie jak są to błyszczące, więc coraz bliżej mi do tych Cotto.

Wooow ale macie tempo!!!!

Czarny dach będzie świetny, czekam na zdjęcia całości!

Płyki cudne-chyba gdzieś widziałam takie białe-na jakimś blogu... ale cena......( !!!??!!!)

to cena promocyjna, czy masz jakiś cynk na promocję?

coś znalazłam... mi się spodobały (zainspirował mnie Twój wybór) może Tobie też wpadną w oko

http://www.kolorymeksyku.pl/plytki-ceramiczne-rustykalne.html

Edytowane przez alewe

mam niby fixa pod siedzisko ale już wiem, że siedziska nie będzie. Latem jest na takim oknie za gorąco, zimą jednak opieranie się o zimną szybę żadna frajda.

Na dodatek okno wiecznie brudne, gdy się o nie oprzeć gołą skórą.

Cena mnie zagryzła :bash:

Chcesz coś rustykalnego i niebanalnego na podłogę?

Paradyż ma w ofercie Hexagon Cotto w kilku kolorach. Cena co najmniej przystępna, a poza tym oprócz pełnych plytek mają też połówki, więc mniej cięcia.

Ja je rozważam, jak uda mi się wreszcie doprowadzić do wymiany podłogi w wiatrołapie i nie znajdę innych w takiej cenie. Wymyśliłam sobie, że zrobię coś takiego [ATTACH=CONFIG]367691[/ATTACH], ale z granatowym zamiast grafitu. Jak na razie jak są to błyszczące, więc coraz bliżej mi do tych Cotto.

cena dla mnie absolutnie nie do przejścia, one miałyby być we wnęce prysznicowej 3 razy 90cmx250cm - wychodzi prawie 4tys :rotfl:

Na podłogę azteckie wzory biało-czarne, albo jodełka, heksagony też ok, nie wiem jeszcze, zależy co będzie na ścianie i na razie tego szukam :)

Wooow ale macie tempo!!!!

Czarny dach będzie świetny, czekam na zdjęcia całości!

Płyki cudne-chyba gdzieś widziałam takie białe-na jakimś blogu... ale cena......( !!!??!!!)

to cena promocyjna, czy masz jakiś cynk na promocję?

coś znalazłam... mi się spodobały (zainspirował mnie Twój wybór) może Tobie też wpadną w oko

http://www.kolorymeksyku.pl/plytki-ceramiczne-rustykalne.html

znalazłam je przy okazji szukania promocji, ale one raczej na promocji nie będą :(

Piękne! I cena do przełknięcia, byłaby z nich jodełka :)

cena dla mnie absolutnie nie do przejścia, one miałyby być we wnęce prysznicowej 3 razy 90cmx250cm - wychodzi prawie 4tys :rotfl:

Na podłogę azteckie wzory biało-czarne, albo jodełka, heksagony też ok, nie wiem jeszcze, zależy co będzie na ścianie i na razie tego szukam :)

Hexagon Cotto z Paradyża są po około 70zł/m2

Equipe Hexatile są między 130 a 240 zł/m2

Paradyż Cotto - to jest klinkier

IMAG0300.jpg

2 i 4 płytka od góry patrząc wyglądają na żywo brzydko, ale 1 i 3 są bardzo ładne. Zdjęcie robiłam w Bomarze przy ul. Zakopiańskiej w Krk.

Piękna rustykalna terakota jest do zakupu tutaj http://www.domrustykalny.pl/podlogi-z-cegly-i-terakoty-16-k i ceny już mniej straszne :)

Świetna strona Motherku :) i bardzo przyzwoite ceny, nawet tych marokanskich i hiszpańskich cementowych.

Ceglane są boskie. Jeszcze niedawno chciałam takie do wiatrołapu :) poki mi się nie zmieniło na heksagony

Dzięki za obejrzenie Paradyża i ocenę.

Paradyż Cotto - to jest klinkier

[ATTACH=CONFIG]367810[/ATTACH]

2 i 4 płytka od góry patrząc wyglądają na żywo brzydko, ale 1 i 3 są bardzo ładne. Zdjęcie robiłam w Bomarze przy ul. Zakopiańskiej w Krk.

Piękna rustykalna terakota jest do zakupu tutaj http://www.domrustykalny.pl/podlogi-z-cegly-i-terakoty-16-k i ceny już mniej straszne :)

Akurat byłam wczoraj w Krk i miałam zajrzeć do Bomaru przy Zakopiańskiej :)

No właśnie te piękne różowe płytki, które wyżej wkleiłam też są z Domu Rustykalnego, nienawidzę tego sklepu :D Terakota zbyt rustykalna dla mnie, celuję w cement i ceramikę, ale trzeba przyznać, że piękna oferta!

Cementowych jest sporo. Ja wiszę wzrokiem na tych

http://www.planetadom.pl/pl/c/Hexatile-cement-Nowosc-2015/567

http://www.homebook.pl/produkty/11774388/dla-domu-materialy-wykonczeniowe-plytki-equipe-hexatile-boheme-17-5x20

Edytowane przez pestka56

Pestko takie ceny już prędzej :) Chociaż w życiu kupowałam tylko raz kafelki (chyba powinnam napisać - flizy:P), zwykłe białe kwadraciki 10x10 i kosztowały 30zł/m2, więc ciężko mi się teraz przestawić :)

ŁAMIĄCA WIADOMOŚĆ

Będziem murować! :rotfl:

Zrobiliśmy listę rzeczy do zrobienia przed instalacjami/tynkami, dwie główne pozycje:

- wymurować ścianki kolankowe - bo przecież nie będziemy do drewnianych skosów i sufitu robić nielubianego k-g!

- zrobić sufit na poddaszu (boazeria/deski nabijane na jętki, na to później styropian i płyta osb?)

Teraz sytuacja na poddaszu wygląda tak:

IMG_20160916_175944542.jpg

Co dać na murłatę? Styropian? Wełna - boimy się, co z wilgocią przy nieprzepuszczalnej izolacji nakrokwiowej? Nic?

Musimy zakryć murłatę i połączyć skosy ze ścianką, mniej więcej tak (jestem mistrzynią Painta :p ) - czarne to izolacja murłaty:

kolankowa.jpg

Dzisiaj przyjechała dostawa bloczków do wymurowania tych całych 50-60cm ścianki :) Ponieważ miejsca przy murłacie jest mało - ok 7-8cm, Inwestor zdecydował się na 5cm Ytongi.

Mieliśmy zacząć dziś, ale pogoda nas pokonała, więc ruszamy jutro :wiggle:

Dach miał przerwę, dekarze wracają jutro :)

kolankowa.jpg

IMG_20160916_175944542.jpg

kolankowa.jpg

widzę, że heksagomania u Ciebie naprawdę zaawansowana :) ja kocham płytki Purpura.eu