Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z rynien

maciejtoya

Recommended Posts

Moje 3 kręgi jak dotąd wystarczają. Przyjmują silne letnie opady, woda stosunkowo szybko wsiąka. Oczywiście nie są to jakieś oberwania chmury, ani długotrwałe opady. ... poczekam do jesieni i napiszę...

Jakie kregi wykorzystałeś ? Wysokość, srednica ? Dałeś jedną taką studnię na wszystkie rynny, czy dwie ?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedna studnia na 8 rynien, powierzchnia pod dachem to około 185 m2. Głębokość łączna studni z 3 kręgów to ok 1,8 m - krąg ma wysokość ok 60 cm i średnicę 1 metra + na to pokrywa. Jeszcze nie stwierdziłem przepełnienia, największe wypełnienie sprawdzanie po obfitej ulewie to 2,5 kręgów. Jednak wcześniej są rury drenarskie w osypce kamiennej o łącznej długości 60 mb, na pewno część wody przed dopłynięciem do studni tam wsiąka.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Chodzi mi o to czy jak wybierali ziemię pod podkład dla np kostki z odwodnienia to te 30cm nie było za płytko? Czy aż tyle nie wybierają ?

Czyli mniej więcej jak na początku wkopałeś na 30cm to jaki spadek robiłeś ? rura po 10m na jakiej głębokości była ?

9m3 pojemności to jakie masz te kręgi ? Zastanawiałem się aby wykopać dół na 4m , chyba tyle koparka da radę, wyłożyć włókninę , wrzucić kręgi i nasypać z 1m kamyków. Czy będzie to dobrze działać jako studnia chłonna ?

Ja mam naturalny spadek terenu w stronę studni chłonnej, więc nie podam wartości spadku. Myślę, że robiłbym max 2 % spadku, woda ma płynąć wolno i się wchłaniać. Rura jest zakopana ok 40-50 cm poniżej poziomu gruntu. Czy studnia będzie działała, zależy jaki jest grunt poniżej.

Też mam ok 2% spadku. Miałem wykopany dół pod kręgi i od razu dookoła domu na ok 80cm. Ale też mam naturalny spadek - dom jest wyżej. Wejście do kręgów ok 20 cm poniżej górnej krawędzi.

Ja miałem chyba 16 kręgów ale takich węższych. Wykop był na ok. 4m. Ale szczegółów już nie pamiętam.

Na poprzedniej stronie wkleiłem link do tematu jaki założyłem podczas planowania odbioru deszczówki - poczytaj.

Twoja studnia będzie działać jako chłonna - tylko jak bardzo chłonna ? To zależy od podłoża - czy przepuszczalne, od ilości wody z dachu - musisz to sobie wyliczyć... chodzi o to, żeby się nie przelewała albo jeśli już to w sposób uporządkowany.

Jeśli chcesz zrobić to zgodnie z prawem a powinieneś to w takim przypadku kiedy wprowadzasz do drenów a później płynie to do rowu melioracyjnego powienieneś uzyskac pozwolenie wodnoprawne - inaczej jest to nielegalne.

A co powiecie na temat wpięcia się pod instalację melioracji? U nas na działce mam sączki zbierające f70 oraz sciągającą f50 które na sądiednich działkach schodzą się do studni i dalej idą f12,5 do rowu melioracyjnego jakieś 1,5-2 km dalej. To co mam nadziałce praktycznie wpisuje się dom. Teoretycznie obok fundamentów powinienem mieć porozkładane wg mapki którą mam.

• 1 year później...
Dobrze, że skorygowałeś obliczenia i opis ;-). Generalnie, dlatego zwróciłem Ci na to uwage abyś nie był rozczarowany efektami "pojemnościowymi" Jeżeli masz dach o pow. ok 200 - 300 m.kw. wypełnienie pojemności 3-4 m.sz. możesz osiągnąć po jednym dniu obfitych deszczy. Żeby nie było... - wiem z doświadczenia (i obliczeń) - zbiorniki 3 m.sz, przelew w rurę dren. fi 100 w otulinie PP ( twój kokos) - ok 30 m ( na gł. ok 0,7m,szer.0,6 m, w otoczaku) zakończona w "zbiorniku" chłonnym zasypanym żwirem c.a. 5 m.sz., który , ze względu na lekko opadający (od budynku) teren jest juz poniżej poziomu ław fundamentowych.Też glina.Nie liczę pojemności wąsów PCV (od rynien) bo tam woda stać nie powinna. Gdybym miał możliwość pewnie zrobił bym większą pojemność ale i tak ten obecny układ sprawdza się znakomicie (przypuszczam ,że głównie ze względu na rurę drenażową). System ten działa niezależnie od drenażu ław fundamentowych ( dla jasności).

Masz glinę? A mimo to sprawdza Ci się zbiornik chłonny?

Możesz opisać te swoje niezależne systemy?

Mam glinę i brak możliwości odprowadzenia wody. Jedna szkoła mówi, że wtedy drenażu opaskowego się nie wykonuje, gdyż glina sama w sobie stanowić będzie pewną blokadę przed wodą dla ścian piwnicy i przy porządnie wykonanej hydroizolacji może to wystarczyć. Druga szkoła mówi, że należy wtedy gromadzić wodę z drenażu do szczelnego zbiornika i używać do rozsączania po działce z dala od domu, do mycia samochodu, itp.

Taki drenaż opaskowy to jedna sprawa, a odprowadzenie wody z rynien (przy dachu ok. 300m2) to druga sprawa. Ewentualne odwodnienie liniowe to trzecia sprawa.

Jak to wszystko pogodzić i z czego ewentualnie zrezygnować?

Najtrudniejszy i najbardziej kosztowny byłby drenaż opaskowy z łapaniem wody do żelbetowego zbiornika 6-9m3, gdyż wierzch takiego zbiornika wyjdzie kilkanaście metrów od domu poniżej poziomu ław, co przy podpiwniczonym domu oznacza dość głęboki wykop. Do tego doszłaby jakaś pompa, która przy pewnym napełnieniu zbiornika włączałaby się automatycznie.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie?

Na zdjęciu nie widać jeszcze dużej ilości wody, ale następnego dnia dno było już zalane i dzisiaj mam 0,5m wody, której nie ubywa. Glina do 3m ma baaaardzo niską przesiąkliwość pionową i zrobiła się wanna. U mnie woda stoi na 0,5m już od miesiąca.

Jak wygląda u Ciebie sytuacja na dzień dzisiejszy?

Jakie rozwiązanie ostatecznie zastosowałeś?

• 5 months później...

Wracam do tematu odprowadzenia wody z rynien. Po moich obserwacjach wynika, że mam bardzo nieprzepuszczalna gline oraz wysoki stan wód gruntowych.

Robię wykop na 1,1 m i juz mi woda nachodzi.

Jak zrobić najlepiej odprowadzenie wodny z rynien ? Myślałem o wpięciu rynien w rury drenarskie i rozprowadzenie na działce zgodnie ze spadkiem terenu i dalej wpięcie to w zbiornik tworzywowy 3000L (z którego bedę mógł też korzystać do podlewania a jako przelew zrobić tunele rozsączające np. 5 szt. po 300l każdy (zasypane w grubym żwirze i geowłókninie).

Też mam glinę, rozsączanie raczej nic nie da, woda musi iść do dużego zbiornika lub poza działkę. Ja mam zbiornik 6000L - zapełnił się po 4 godz i 45 min intensywnej ulewy kt ostatnio nawiedziła pomorze. Policz sobie tak: powierzchnia dachu w m2 np: 150m2 x 0.0025 (przykładowy prognozowany opad 25 mm/m2/h) i już masz informację jak szybko zapełni ci się zbiornik w godzinę. W tym przykładzie mamy 150 x 0.0025 = 375L/h, zbiornik 3000L zapełni ci się po 8 godzinach normalnego letniego deszczu. Jednorazowo zyskasz trochę czasu, żeby woda skumulowała się w tunelach ale zbiornik przy glinie powinien być dużo dużo większy.... Edytowane przez kuusamo

Moge dac wiekszy zbiornik i chcialbym dac jak najwiecej rur drenazowych i tych tuneli aby nadmiar wody odprowadzic ze zbiornika np wzdluz plotu pod tuje w razie ulewnego deszczu.

Te tunele maja byc nie na glinie a na duzej ilosci zwiru, zeby woda miala sie gdzie rozejsc.

Sprawa druga. Myslalem tez o oczku wodnym ale to juz chyba znacznie wiecej zabawy.

W mojej sytuacji (pisałem o tym wyżej) udało mi się uzyskać warunki przyłączenia do projektowanej kanalizacji deszczowej. Od działki mam ok. 35-40m do projektowanej studzienki, ale lekko pod górkę. Mimo to powinno spokojnie dać radę. Właśnie zleciłem zaprojektowanie przyłączenia się do tej studzienki, mimo że stan surowy zamknięty nie powstanie raczej przed jesienią 2018.

A jeśli chodzi o drenaż opaskowy, to będę musiał użyć przepompowni, a następnie wprowadzić wodę z drenażu do zbiornika ok 6m3, w którym będzie pompa pływakowa, która awaryjnie wypompuje nadmiar wody ze zbiornika w kąt działki lub woda będzie na bieżąco używana do podlewania roślin. Nie wiem, czy taka woda z drenażu opaskowego nadaje się też do mycia samochodu. Takie są moje plany, a co z nich wyjdzie, zobaczymy.

Tutaj możesz sprawdzić ile wody będziesz miał z dachu:

http://www.marleypolska.pl/?p=1144

Ale zbiornik na 7m3 przy dachu do 150m2 [rzut] powinno wystarczyć.

Niestety ta strona ze sprawdzaniem ilości wody nie działa. Ma ktoś inną?

A propos, te powierzchnie dachu to podajecie w rzucie poziomym (czyli powierzchnia płaska, nad którą jest dach), a nie faktyczna powierzchnia połaci dachowych?

Edytowane przez Robinson74