paradox2604 24.06.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Witam mam takie pytanie czy mozna butle gazowa ustawic w innym pomieszczeniu niz kuchnia ? poniewaz wedlog planu mam ja w szawce w kuchni przy plycie gazowajk ale ja sie zastanawiam czy nie lepiej bylo by ja wyniesc do innego pomieszczenia i wezykiem doprowadzic gaz do palnikow ? co o tym myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.06.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Długośc przewodu elastycznego łaczącego butlę gazową z odbiornikiem nie może przekraczać 3 m /atest!!!/. Pomieszczenie w którym stoi butla musi posiadać wentylację, nie może być poniżej poziomu gruntu i nie może to być garaż, Jest jeszcze parę innych ograniczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.06.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Pomieszczenie w którym stoi butla musi posiadać wentylację, nie może być poniżej poziomu gruntu (...) Butla gazowa 11 kg nie może stać w piwnicy? Tzn. podłoga piwnicy jest poniżej poziomu gruntu, sufit powyżej. Czy w takim pomieszczeniu nie wolno używać kuchenki na gaz z butli? Edytowane 24 Czerwca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.06.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Wynika to z ogólnych zasad 'posługiwania" się propanem-butanem jako gazem cięższym od powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamala111 24.06.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 ja ustawiałbym tylko w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 24.06.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Butla gazowa 11 kg nie może stać w piwnicy? W żadnym wypadku! Propan-butan jest cięższy od powietrza i w razie wycieku gromadzi się przy podłodze. Z piwnicy nie ma jak "sam" się wydostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.06.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 W żadnym wypadku! Propan-butan jest cięższy od powietrza i w razie wycieku gromadzi się przy podłodze. Z piwnicy nie ma jak "sam" się wydostać. Ja jestem dieslo-filem więc temat mnie nie dotyczy - ale rozumiem, że analogicznie samochodem z LPG także nie można parkować jak ktoś ma garaż w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.06.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Odpowiedź Kom. Głównej PSP na pytanie czy można parkować samochody zasilane gazem płynnym (LPG) w garażach podziemnych.Aktualnie obowiązujące przepisy przeciwpożarowe nie regulują kwestii parkowania samochodów zasilanych gazem płynnym propan – butan (LPG ) w garażach podziemnych. Do powyższych kwestii odnoszą się jednakże przepisy techniczno – budowlane. Zgodnie z wymaganiami § 108 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.), obowiązującymi od dnia 8 lipca 2009 r., garaże zamknięte, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem płynnym propan – butan, i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu powinny posiadać wentylację mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan. Obowiązek ten, dotyczy jednak budynków nowoprojektowanych oraz istniejących, w przypadku ich odbudowy, rozbudowy, nadbudowy, przebudowy oraz zmiany sposobu użytkowania. Jednocześnie informujemy, że w ramach nowelizacji aktualnie obowiązującego rozporządzania Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 80 poz. 563) przewiduje się wprowadzenie, w kontekście omówionego powyżej wymagania przepisów techniczno-budowlanych, obowiązku umieszczania, przy wjazdach do garaży zamkniętych z podłogą znajdującą się poniżej poziomu terenu, czytelnej informacji o dopuszczeniu lub niedopuszczeniu parkowania w tych garażach samochodów zasilanych gazem płynnym propan-butan. Gdzieś w tym wszystkim jeszcze jest rozsadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 28.06.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 W garażach położonych poniżej poziomu gruntu , jest zakaz parkowania samochodów z instalacją gazową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.06.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Wrzuć jakiś przepis dot. budownictwa jednorodzinnego. Pewnie coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts